Dit is de ideale temperatuur voor in huis

© PXimport

Dit is de ideale temperatuur voor in huis

Geplaatst: 26 december 2022 - 11:29

Aangepast: 29 maart 2023 - 12:42

Justin Doornekamp

De verwarming wil je niet onnodig hoog hebben staan, maar tegelijkertijd wil je ook niet in de kou zitten. Te veel stoken zie je terug op je energierekening, en te weinig heeft weer impact op je comfort en luchtkwaliteit. Wat is dus eigenlijk de ideale temperatuur in huis?

Ook interessant voor jou: Zo blijf je onder het energie prijsplafond.

Aanbevolen temperatuur

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert als aanbevolen minimumtemperatuur in huis 18 graden, maar een optimale temperatuur ligt tussen de 19 en 21 graden. Dit betekent overigens niet dat het overal in huis even warm hoeft te zijn. Zo mag het in de gang en de kamers waar je niet verblijft best een graadje minder zijn, terwijl je in de woon- of eetkamer juist een iets hogere temperatuur wilt hebben. De keuken kun je gemakkelijk wat kouder houden, omdat er tijdens het koken extra warmte vrijkomt.

Ook de slaapkamer houd je het liefst wat koeler. Aan het begin van de nacht zakt je lichaamstemperatuur, maar deze veert weer op aan het einde van de slaapcyclus om je lichaam duidelijk te maken dat het tijd wordt om wakker te worden. Is het erg warm in je slaapkamer? Dan wordt dit proces mogelijk gehinderd, waardoor je soms niet in slaap komt of moe wakker wordt. Ben je een slechte slaper, vanwege koude voeten? Probeer deze dan lokaal te verwarmen met een lauwe kruik of warmtekussen. Teveel warmte kan ook hier een tegengesteld effect geven.

Lees ook: Dit bespaar je met een warmtedeken of -kussen.

De ideale temperatuur in huis is van verschillende persoonlijke factoren afhankelijk. Zo wordt aangeraden de thermostaat op 18 tot 22 graden te zetten voor pasgeborenen. Ouderen zullen het vaak prettiger vinden om minimaal 20 graden aan te houden. Ook is bekend dat mannen het over het algemeen minder snel koud hebben dan vrouwen, terwijl ook het postuur de temperatuurbeleving beïnvloedt.

Bij het bepalen van de ideale temperatuur spelen factoren als de grootte van de ruimtes, je cv-ketel en de buitentemperatuur ook een rol. Als het ’s winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis.

Huiskamer met open keuken uitgevoerd in bruin- en beigetinten

© murattellioglu - stock.adobe.com

De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.

Als je niet thuis bent

Als je niet thuis bent, is het niet nodig om je huis warm te houden. Bedenk namelijk dat elke graad meer zich direct op je factuur laat zien. Zet daarom de thermostaat wat lager, bijvoorbeeld op 15 graden. Hiermee kun je 140 euro per jaar besparen, zo blijkt uit onderzoek van Feenstra, een aanbieder van cv-ketels. Ook de thermostaat een uur voor vertrek omlaag zetten bespaart al gemiddeld 20 euro per jaar.

14 of 15 graden is prima voor s ’nachts. Houd je deze temperatuur aan, dan bespaar je daarmee ook al snel 80 euro per jaar.

Heb je vloerverwarming, dan wordt geadviseerd om het huis juist niet te veel af te laten koelen. Je gebruikt veel gas of elektriciteit om de vloer weer warm te krijgen. Het is dus verstandiger om een constante temperatuur aan te houden.

Dit is de ideale temperatuur voor in huis-24747238

© Gian Krabbendam

Met een draadloos weerstation check je ook het weer buiten.

Temperatuur en luchtvochtigheid constant houden

Alleen de thermostaat op de juiste warmte zetten is niet altijd voldoende om de temperatuur in huis op het gewenste niveau te krijgen of te houden. Zo kun je met een goede woningisolatie de warmte veel beter vasthouden, waardoor je meer controle krijgt over de temperatuur in huis (en daarmee op je energiekosten). Van huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 is bekend dat de spouwmuren niet of nauwelijks zijn geïsoleerd, waardoor je tot wel 35 procent aan warmte kwijtraakt.

Niet alleen voor je energierekening, maar ook voor je gezondheid is het belangrijk om een constante temperatuur in huis te hebben. Is je huis slecht geïsoleerd en stook je nauwelijks, dan leidt dit vaak tot een hoge luchtvochtigheid en daarmee een lagere gevoelstemperatuur. Een lage luchtvochtigheid zorgt juist voor irritatie aan de ogen, neus en keel.

In dit licht is het dan ook niet verstandig om de thermostaat in de nacht helemaal uit te zetten, omdat je daar vochtproblemen door kunnen ontstaan. Zorg dus dat je de luchtvochtigheid op peil houdt. Vaak wordt een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent geadviseerd bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Sommige thermostaten kunnen de luchtvochtigheid meten. En indien je zeker wil zijn van een goede luchtkwaliteit, kun je investeren in een hygrometer.

Tip 06 De Mi Air Purifier van Xiaomi zuivert de lucht en meet constant de temperatuur en luchtvochtigheid.

© PXimport

Met een Mi Air Purifier van Xiaomi meet je constant de temperatuur en luchtvochtigheid.

Thermostaatklok

Omdat het best een gedoe kan zijn om je huis op de ideale temperatuur te houden, is een thermostaatklok een aanrader. Daarmee zorg je ervoor dat de thermostaat ieder dag op een bepaald tijdstip op de gewenste warmte staat: bijvoorbeeld 15 graden in de nacht en 20 graden overdag.

0

Powered by

logo

Conclusie

Het is dus belangrijk om de temperatuur in huis constant te houden: voor zowel je gezondheid, als je welzijn en energiekosten. Wat de ideale temperatuur is in huis, hangt onder meer af van de kamergroottes, je persoonlijke voorkeuren en de buitentemperatuur, maar ligt over het algemeen tussen de 19 en 21 graden. Hiermee voorkom je vochtproblemen en houd je het comfortabel in huis. In de nacht kun je de thermostaat op 15 graden zetten. Laat je huis niet veel verder afkoelen, want dan kost het extra veel energie om je woning weer warm te krijgen.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Weten of een warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000