Help, zilvervisjes! Zo jaag je ze je huis uit (en houd je ze weg)
Zilvervisjes in huis zijn meer dan alleen een vies gezicht: ze verspreiden zich razendsnel, verstoppen zich in je kledingkast of tussen je papieren en zijn lastig te vangen. Voor je het weet, heb je een heuse plaag te pakken. Gelukkig kun je zilvervisjes effectief bestrijden én voorkomen met de juiste aanpak. In dit artikel leggen we uit hoe je deze ongewenste bezoekers definitief uit je huis verjaagt.
– Het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes – Hoe je de beestjes kunt wegkrijgen – Hoe je ze nu en in de toekomst moet zien te voorkomen
Lees ook: Zo verwijder je voor eens en altijd schimmel uit de badkamer
Zodra de temperaturen stijgen, laten ook zilvervisjes weer van zich horen. Deze zilverkleurige insecten zoeken massaal de beschutting van onze huizen op, en dat is zelden een welkome verrassing. Wat trekt ze precies aan? Waarom verstoppen ze zich in je kledingkast, tussen papieren of zelfs onder je dekbed? We duiken in hun gedrag én delen praktische tips om ze te bestrijden en buiten de deur te houden.
Zilvervisjes in huis?
Zorg voor frisse en droge lucht met een mobiele airco!Wat zijn zilvervisjes?
De naam zegt het al: zilvervisjes zijn glanzend grijs en hebben een lijfje dat met wat fantasie doet denken aan een visje. Ze zijn klein (zo’n anderhalve centimeter lang) en bewegen zich kronkelend voort, met twee lange antennes aan hun kop en een paar sprieten aan hun achterlijf. Hoewel ze geen vleugels hebben, maken hun snelheid en schuwe gedrag ze lastig te vangen. Niet gevaarlijk, maar veel mensen vinden ze vooral onsmakelijk.
Zilvervisje of papiervisje?
De verwarring is begrijpelijk: zilvervisjes en papiervisjes lijken sterk op elkaar. Toch zijn er duidelijke verschillen. Zilvervisjes houden van vochtige plekken: denk aan badkamers, leidingen en donkere hoeken van de kruipruimte. Papiervisjes daarentegen zoeken juist de warmte op en duiken op rond de cv-installatie of in goed geïsoleerde kasten. Het verschil in eetlust is ook relevant: zilvervisjes knabbelen graag aan zetmeelrijke producten en schimmels, terwijl papiervisjes zich tegoed doen aan papier, behang en karton en dus meer schade kunnen aanrichten.
©eleonimages
Wat lokt ze je huis in?
Dat zilvervisjes jouw huis aantrekkelijk vinden, heeft meestal te maken met vocht en voedsel. Ze voelen zich daarnaast het best bij een hoge luchtvochtigheid. Daarom verschuilen ze zich graag in naden, kieren, badkamers of – als het echt vochtig is – je bed. In nieuwbouwwoningen, waar muren en vloeren nog lang vocht afgeven, zijn ze dan ook vaker te vinden dan in oudere, drogere huizen. En hoewel hun aanwezigheid niets zegt over hoe schoon je huis is, trekt open voedsel zoals brood, pasta en aardappelen ze wel degelijk aan.
Zilvervisjes zijn niet kieskeurig – integendeel. Ze leven van alles wat maar enigszins voedzaam is in hun ogen: zetmeel, suikers, cellulose, schimmels en lijm, maar ook verrassend alledaagse resten zoals huidschilfers, haren en dode insecten. In jouw huis vinden ze dus al snel een royaal gedekte tafel, zeker op plekken waar het vochtig en donker is.
Wat ze aantrekt, ligt vaak gewoon in het stof dat zich ophoopt in naden, onder meubels of in je bed. En dat maakt regelmatig stofzuigen op lastige plekken (langs plinten, in hoeken, achter kasten) des te belangrijker. Niet alleen haal je zo de beestjes zelf weg, maar ook hun voedselbron én de eitjes die ze achterlaten. Want hoe minder te eten, hoe minder reden om te blijven.
Zijn ze schadelijk?
Een enkel zilvervisje is onschuldig, maar een plaag kan natuurlijk vervelend uitpakken. De beestjes vervellen hun leven lang en laten schubben achter op onvoorspelbare plekken. Bovendien slepen ze schimmels en bacteriën mee als ze vanuit vochtige hoeken je slaapkamer of kledingkast intrekken. Ze kunnen maanden zonder voedsel, en als ze echt honger krijgen, beginnen ze (net als hun neefjes en nichtjes papiervisjes) aan papier. Dan wordt zelfs je boekenkast niet gespaard. Tijd voor actie dus!
©Jorge - stock.adobe.com
Hoe bestrijd je zilvervisjes?
Wacht niet af tot het er steeds meer worden: een zilvervisje kan dagelijks tot twintig eitjes leggen. Zie je er eentje wegsprinten zodra het licht aangaat? Grijp dat moment aan om maatregelen te nemen. Vaak is het een signaal dat de luchtvochtigheid te hoog is.
⛔ Zo pak je ze aan:
Er zijn geurblokjes die zilvervisjes lokken, maar tegelijk hun reukvermogen aantasten, waardoor ze geen eten of soortgenoten meer kunnen vinden. Etherische oliën zoals lavendel of eucalyptus werken ook: impregneer er een doekje mee of leg een toiletblokje neer. Lokdozen doen het goed als je meerdere exemplaren inzet; de zilvervisjes kruipen erin, maar komen er niet meer uit.
Wie zelf aan de slag wil, kan een simpele val maken met een stukje aardappel in een plastic zakje (wel een gaatje in de aardappel boren) of een likje honing. Als ze toehappen, zakje dicht en hup, in de vuilnisbak.
Grondig stofzuigen is essentieel, zeker langs plinten en in hoekjes: zo verwijder je ook de eitjes. En wist je dat azijn een natuurlijk afweermiddel is? Meng gelijke delen water en azijn in een plantenspuit en behandel alle plekken waar je ze hebt gezien. Tot slot: spinnen in huis zijn misschien niet je favoriete huisgenoten, maar ze hebben één groot voordeel: zilvervisjes staan op hun menu.
©netrun78 - stock.adobe.com
Voorkomen is beter dan bestrijden
Ben je eenmaal van ze af, dan wil je natuurlijk dat dat zo blijft. De sleutel ligt in een droog en goed geventileerd huis, want zilvervisjes houden niet van frisse lucht.
Ventilatie-checklist:
Houd met een hygrometer de luchtvochtigheid in de gaten. Zakt die onder de 50 procent, dan hebben zilvervisjes weinig overlevingskans. Zorg daarnaast voor constante ventilatie: zet een raampje open of houd roosters vrij. In vochtige ruimtes zijn vochtvreters of luchtontvochtigers een goed idee, net als het snel verhelpen van lekkende leidingen.
Is je kruipruimte te vochtig? Overweeg bodem- of vloerisolatie: goed voor je huis én je energierekening. Mechanische ventilatie in huis? Gebruik het en laat het systeem om de twee jaar nakijken.
Verder helpt het om cv-leidingen in afgesloten ruimtes te isoleren, zodat het daar niet te warm wordt. En als je de was binnen ophangt, zet dan extra een raam open.
Berg etenswaren op in goed afgesloten potten en bewaar boeken of fotoalbums liever in afsluitbare kunststof bakken dan in dozen op zolder.
Dicht kieren en naden zorgvuldig af en plaats plinten zo strak mogelijk – dat scheelt ook op andere vlakken in huis.