Van aankoop tot gebruik: zo haal je het meest uit je luchtreiniger
Als je last hebt van astma of allergieën wil je dat de lucht in huis zo schoon mogelijk is. Maar ook als je niet specifiek last hebt van je gezondheid, ben je baat bij een gezond binnenmilieu. Een luchtreiniger belooft de lucht in huis te zuiveren, maar werkt dit echt zo? En zo ja, hoe gebruik je zo'n apparaat nu slim?
Een luchtreiniger kan een mooie aanvulling zijn op jouw schonmaakroutine, maar dan moet je wel weten waaraan je een goede luchtreiniger herkent en hoe je deze gebruikt. Want met alleen een luchtreiniger in een ruimte zetten ben je er nog (lang) niet. Dit artikel geeft inzicht in:
- Welke typen luchtreinigers er zijn
- Waar je op moet letten als je een nieuwe luchtreiniger koopt
- Wat je verder kunt ( of moet) doen als je de luchtkwaliteit in je woning wilt verbeteren
Lees ook: Heb je een luchtreiniger in huis? Ook dan moet je ventileren!
Je bent je er waarschijnlijk niet bewust van, maar op ieder moment van de dag dwarrelen er ontelbaar veel stofdeeltjes rond in je woning. Dat zijn bijvoorbeeld fijnstofdeeltjes van het koken, pollen of andere allergenen, bacteriën en virussen, sporen van schimmels, resten van luchtverfrissers en geurkaarsen, maar ook vocht van het douchen of van de was die hangt te drogen. Door al deze invloeden is de kwaliteit van de binnenlucht vaak wel drie keer zo slecht als die van de lucht buiten, concludeerde de Britse luchtvervuilingscampagne Clean Air Day. En dan te bedenken dat de buitenlucht in veel (grote) steden al flink vervuild is.
Sommige mensen krijgen door stofdeeltjes in huis last van hun luchtwegen. Zo kun je allergisch zijn voor huisstofmijt, maar bijvoorbeeld ook voor pollen die naar binnen waaien. Schimmels zijn ook niet bepaald gunstig voor je gezondheid: deze stoten schadelijke stoffen uit die onder andere benauwdheid en huidirritatie kunnen veroorzaken. Luchtverontreiniging kan ook leiden tot meer algemene klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Het belang van schone lucht in huis moet je dus zeker niet onderschatten. Vaak wordt daarom aangeraden om regelmatig goed te ventileren, maar soms is dat niet genoeg. In dat geval kan een luchtreiniger uitkomst bieden.
Soorten luchtreinigers
Een luchtreiniger is, zoals de naam al zegt, een apparaat dat de lucht in een ruimte reinigt. Dit kan op verschillende manieren. Zo zijn er luchtreinigers met filter: die zuigen stofdeeltjes op en filteren deze vervolgens, waarna weer schone lucht wordt uitgeblazen. De luchtkwaliteit in huis verhogen kan ook door middel van een ionisator. Dit is een luchtreiniger die de lucht filtert via ‘ionisatie’, waarbij het apparaat negatief geladen ionen uitstoot die zich hechten aan de stofdeeltjes in de ruimte. De stofdeeltjes vallen vervolgens op de grond of worden in het apparaat gefilterd.
©Leonid Iastremskyi
Dankzij deze effectieve processen zijn luchtreinigers absoluut in staat om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Toch kleeft er een aantal haken en ogen aan zo’n apparaat. Zo is enkel een luchtreiniger lang niet genoeg om alle stofdeeltjes in een ruimte te verwijderen. Eigenlijk moet je een luchtreiniger zien als een aanvulling op alle andere maatregelen die je al neemt om een gezond binnenklimaat te creëren. Daarnaast zijn niet alle luchtreinigers van even goede kwaliteit. Er zijn zelfs luchtreinigers die schadelijke stoffen uitstoten en dus averechts werken. En ook de manier waarop je met je luchtreiniger omgaat, bepaalt of het apparaat goed zijn werk kan doen.
Wil je een luchtreiniger kopen? Let dan op de volgende punten.
Type filter
Vooral als je last hebt van allergieën is het belangrijk dat je een apparaat koopt met een filter dat de allerkleinste stof- en vuildeeltjes uit een ruimte kan halen. Luchtreinigers met een HEPA-filter zijn in dit geval het best. Een HEPA-filter verwijdert niet alleen (fijn)stof uit de lucht, maar is ook in staat om resten van rook, schimmels, bacteriën, huidschilfers en allergenen op te vangen. HEPA-filters filteren tot bijna 100 procent van alle stofdeeltjes ter grootte van 0,1 micrometer (!).
Koop daarnaast altijd een luchtreiniger met een vervangbaar filter. Filters die niet vervangen kunnen worden, raken op den duur verstopt, waardoor het apparaat niet meer goed werkt. Ook kan er schimmel in het apparaat groeien, wat vervolgens weer in de omgeving wordt geblazen en zo jouw gezondheid kan schaden.
Nieuw filter voor je luchtreiniger?
Hier vind je alle populaire merken
Ozon-uitstoot
Je kunt ook kiezen voor een luchtreiniger zonder filter, ofwel een ionisator. Het voordeel van een ionisator is dat deze door de sterke negatieve lading die het apparaat uitstoot meer stofdeeltjes uit de lucht haalt dan veel luchtreinigers met filters. Ook hebben ionische luchtreinigers weinig onderhoudskosten, omdat je niet steeds nieuwe filters hoeft te kopen. Volgens het Longfonds moet je wel uitkijken met dit type luchtreiniger. Zo zijn er ionische luchtreinigers die een (te) grote hoeveelheid ozon in de ruimte verspreiden. Vooral voor mensen met astma is dit gevaarlijk, aangezien ozon de luchtwegen irriteert.
Toch liever een ionisator dan een apparaat met filter? Let er dan op dat deze over het ECARF-certificaat beschikt. Dit certificaat houdt in dat het apparaat een veilige waarde aan ozon uitstoot.
©PW | ID.nl
Capaciteit
Om lucht effectief te kunnen zuiveren, moet een luchtreiniger groot genoeg zijn voor de ruimte waarin hij wordt geplaatst. Kijk dus bij de specificaties voor hoeveel vierkante meter het apparaat geschikt is. Het is altijd verstandig om een apparaat met een iets grotere capaciteit te kopen dan nodig, want bepaalde specificaties kunnen door fabrikanten nog weleens aangedikt worden.
Automatische functies
Wil je het allermeest uit je luchtreiniger halen, dan is een exemplaar met automatische functies ideaal. Een luchtreiniger met automatische functies gaat bijvoorbeeld vanzelf werken nadat je hebt gekookt of met deodorant hebt gespoten. Dat is ook gunstig voor je energierekening, want zo hoeft het apparaat niet continu aan te staan. Sommige apparaten werken daarnaast met een app, waarin je precies kunt zien hoe de luchtkwaliteit in huis is en hoe die verandert dankzij het apparaat. Zo’n app kan ook aangeven of het filter van je luchtreiniger aan vervanging toe is.
Houd ook hier rekening mee
Zoals gezegd is een luchtreiniger lang niet voldoende om de lucht in een ruimte voor honderd procent te zuiveren. Een luchtreiniger haalt dan wel een hoop stofdeeltjes uit de lucht, maar zeker niet alle. Daarom is het ook mét luchtreiniger belangrijk dat je je woning goed blijft ventileren door regelmatig ramen en deuren open te zetten. Ventileer in ieder geval na het koken en douchen, maar bijvoorbeeld ook nadat je je muren hebt geverfd of een etentje hebt gehad met meerdere mensen. Stofzuig je woning minstens twee keer per week en haal regelmatig een doekje over oppervlakten.
Wees daarnaast zuinig met producten als luchtverfrissers, geurkaarsen, deodorant en parfum: deze bevatten doorgaans schadelijke stoffen die door verneveling of verbranding makkelijk in de omgeving (en dus in jouw lichaam) terechtkomen. Ga liever voor producten van natuurlijke oorsprong of laat ze indien mogelijk helemaal achterwege. En vergeet tot slot niet je luchtreiniger goed te onderhouden. Filters vervang je om het halfjaar. Haal ook regelmatig een doekje over het apparaat, want ook hier kan stof zich ophopen (en dat kan de zuigprestaties beïnvloeden).
©Ronstik