ID.nl logo
Slimme luchtkwaliteitsmeter: zo meet en verbeter je de luchtkwaliteit in huis
Energie

Slimme luchtkwaliteitsmeter: zo meet en verbeter je de luchtkwaliteit in huis

Een goede luchtkwaliteit in huis is belangrijk voor je gezondheid, maar hoe weet je wat het niveau is? We leggen uit hoe een slimme luchtkwaliteitsmeter je kan helpen om erachter te komen hoe (on)gezond de luchtkwaliteit in jouw huis is. En hoe je die kunt verbeteren.

We vertellen je in dit artikel:

  • Welke metingen een luchtkwaliteitsmeter kan uitvoeren
  • Wanneer een slimme luchtkwaliteitssensor handig kan zijn
  • Welke sensors van verschillende fabrikanten je kunt overwegen
  • Hoe je je smarthome kunt gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren

Lees ook: Dit zijn de voordelen van luchtreinigers

Hoe meet ik de luchtkwaliteit via mijn smarthome?

Met een slimme luchtkwaliteitsmeter meet je onder meer de relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur (T) in huis, maar ook de hoeveelheid vluchtige organische stoffen (TVOC), koolstofdioxide (CO₂) en fijnstof (PM). Welke van deze factoren een slimme luchtkwaliteitsmeter kan waarnemen, verschilt per model. Zo beschikken de meeste varianten over sensors om de luchtvochtigheid en temperatuur in huis te meten, terwijl een CO₂-sensor vaak ontbreekt. Ook opties voor het meten van TVOC en fijnstof zijn lang niet altijd standaard.

Bovendien is de gevoeligheid van de sensors niet altijd even sterk. Sommige sensors zijn in staat om zeer lage concentraties van TVOC te detecteren, terwijl andere sensors veel minder gevoelig zijn. De meeste modellen maken bovendien geen onderscheid tussen de verschillende soorten organische stoffen die in de lucht worden waargenomen. Ook zijn niet alle slimme luchtkwaliteitsmeters even nauwkeurig. Verder kan de frequentie van de metingen per model verschillen.

Vaak kun je de gemeten waardes aflezen op het ingebouwde scherm van het apparaat, maar via je smarthome-app kun je bijhouden hoe de luchtkwaliteit er gedurende een langere periode voor staat. Hierdoor kun je trends herkennen en op basis van die trends actie ondernemen. Indien uit de historische data blijkt dat er dagelijks rond hetzelfde tijdstip een piek in CO₂ wordt waargenomen, geeft dit een indicatie wat die stijging veroorzaakt. Is er bijvoorbeeld een piek tussen 17.00 en 19.00 uur, dan zou dit zomaar eens kunnen komen doordat er in die uren gekookt wordt. Breng je de nacht door met zowel ramen als slaapkamerdeur gesloten? Dan zal de luchtkwaliteit eveneens drastisch achteruitgaan.

Welke slimme luchtkwaliteitsmeters zijn er?

Verschillende smarthome-fabrikanten hebben een slimme luchtkwaliteitsmeter op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan Netatmo en Aqara, maar ook aan IKEA. De apparaten van deze bedrijven kunnen worden gekoppeld aan smarthome-platformen zoals Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa. Hierdoor kun je de verschillende waardes die iets zeggen over de luchtkwaliteit in huis volgen via je smartphone.

Aqara heeft een luchtkwaliteitsmeter uitgebracht die naast de temperatuur en luchtvochtigheid ook de TVOC-waarde in huis kan monitoren. De VINDSTYRKA-sensor van IKEA kan daarnaast nog fijnstof meten. Met de Netatmo-luchtkwaliteitmonitor voor binnen is zelfs in staat om de CO₂-concentratie in de lucht waar te nemen. Hoe meer functies, hoe duurder het apparaat doorgaans is. Zo heb je al een slimme luchtkwaliteitsmeter voor enkele tientjes, terwijl je er ook voor meer dan honderd euro kunt kopen.

Ook interessant: Google Home versus Apple HomeKit: welk smarthomeplatform is beter voor jou?

simpele én slimme luchtkwaliteitsmeters

Je vind ze allemaal bij Bol

Hoe verbeter je de luchtkwaliteit in huis met je smarthome-systeem?

Smarthome-platformen brengen verschillende slimme apparaten niet alleen samen in één handig overzicht, maar maken het ook mogelijk om automatiseringen in te stellen. Je kunt er dus voor zorgen dat je smarthome-systeem automatisch een melding naar je telefoon stuurt als een bepaalde waarde te hoog is. Als het CO₂-niveau te hoog is, kan je smarthome-systeem bijvoorbeeld automatisch het ventilatiesysteem (gekoppeld via een slimme stekker) inschakelen. Je kunt er ook voor kiezen om handmatig de ramen open te zetten zodra je een melding krijgt. Daarnaast kun je denken aan het kopen van een slimme luchtreiniger die automatisch aangaat zodra een bepaalde drempelwaarde wordt bereikt, al hebben veel slimme luchtreinigers ingebouwde sensors.

Lees ook: Dit kun je allemaal met een slimme stekker