Netatmo slimme indoor luchtkwaliteit monitor – Inzicht in onzichtbare boosdoeners
De hoge energietarieven hebben ons aangezet tot isolatie en het beperken van ons energieverbruik. We stoken daardoor een stuk minder en laten onze kostbare warmte ook echt niet meer door ramen en kieren ontsnappen. Het gevolg? We ventileren een stuk minder, wat in veel situaties voor een slechte luchtkwaliteit in huis zorgt. De Netatmo luchtkwaliteit monitor maakt je daar bewust van en alarmeert je direct als de onzichtbare luchtvervuiling uit de hand loopt.
De Netatmo slimme indoor luchtkwaliteit monitor is écht een aanvulling als je bewust en energiezuinig wilt ventileren. Moet er bijvoorbeeld ‘s nachts een raampje open direct naast je bed, of kan je het prima af met een klein kiertje op de gang? Meten is weten. De inzichten leren je wat de ideale verluchtingstijd is voor jouw woonruimtes en helpen je in je zoektocht naar gezonde gewoontes. Natuurlijk kan je deze belangrijke inzichten ook uit een andere luchtkwaliteitsmeter halen, maar de Netatmo onderscheidt zich van de rest qua design en gebruiksvriendelijkheid.
- Belangrijk inzicht in je luchtkwaliteit
- Mogelijkheid om historie terug te kijken
- Design van app en meetstation
- App hapert af en toe
- Meet geen koolmonoxide en fijnstof
- Houdt geen rekening met type verblijfsruimte
Maak van luchtkwaliteit een prioriteit
Ben je wel eens een (vergader)ruimte binnengelopen, waar een groep mensen een uur in heeft stilgezeten? Het ruikt er muf, het is er warm en je zal direct de behoefte voelen om een raampje open te zetten. De groep die in die ruimte zat, heeft het in die ruimte wel ruim een uur volgehouden. En dat is precies het gevaar van een slechte luchtkwaliteit. Heel langzaam hopen schadelijke elementen zich op, en ongemerkt gaat je concentratie achteruit, krijg je hoofdpijn of voel je je slaperig.
Hetzelfde gebeurt ook in je woning. Waarschijnlijk weet je niet of je voldoende of onvoldoende ventileert. Je hebt wellicht de ventilatieroosters boven je raam zelfs dichtgedaan, omdat er teveel koude tocht doorheen kwam. Je hebt het niet door, maar de luchtkwaliteit in je woning kan heel snel achteruit gaan. Zeker wanneer je kookt, kaarsen aansteekt of lange tijd in dezelfde ruimte verblijft.
Lees ook: Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken
Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan je concentratievermogen, voorkomt vermoeidheid en heeft een enorme impact op je algehele gezondheid. Maar ook je woning heeft te lijden onder factoren als een hoge luchtvochtigheid. Heb je last van condens op je ramen, schimmelvorming en een muffe lucht? Dan helpt de hygrometer in de luchtkwaliteitsmeter je om in kaart te brengen hoe groot en gevaarlijk het probleem echt is.
Een eerste blik op deze stijlvolle meter
De Netatmo slimme indoor luchtkwaliteit monitor bestaat al een aantal jaar, maar de app is van een enorme update voorzien en in een fris nieuw jasje gestoken. Het apparaat registreert luchtvochtigheid, koolstofdioxide, het geluidsniveau en de temperatuur. Andere schadelijke stoffen, zoals fijnstof en het gevaarlijke koolstofmonoxide worden helaas niet gemeten. Belangrijke vermelding: wij vonden geen luchtkwaliteitsmeters in dit prijssegment die dit wel meten. Maar het is goed om je te realiseren dat er meer factoren zijn die de luchtkwaliteit beïnvloeden.
Voor deze vier waarden, zijn tal van gebruikerstoepassingen te verzinnen. Houd bijvoorbeeld op afstand het geluidsniveau en de luchtkwaliteit in een babykamer in de gaten. Of meet op een drukbezochte verjaardag of de koolstofdioxide niet te hard oploopt.
Het gebruik
Eenmaal geïnstalleerd, spreekt het gebruik van de app voor zich. Bovenaan het scherm wordt meteen inzichtelijk gemaakt wat de actuele status is. ‘Gezond’ wordt in een frisse blauwe kleur weergeven. ‘Slecht’ is rood. Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Onder de status is ook een tip te vinden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Wil je meer inzicht, dan zie je in de onderste helft van je scherm de actuele waarden van de temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofdioxide en het geluidsniveau. Iedere individuele waarde is ook weer voorzien van een status, zoals ‘warm’ of ‘uitstekend’. Makkelijker en overzichtelijker kan het eigenlijk niet worden weergegeven.
Naast de live status, is het ook mogelijk om de historie in te zien. Zo kan je in de ochtend bijvoorbeeld terugkijken hoe de afgelopen nacht de luchtvochtigheid is toegenomen. Het is vooral dit gedeelte van de app waar af en toe wat bugs opspelen. De app reageert in dat geval niet meer als je door de historie navigeert. De app even opnieuw opstarten, is vaak de snelste oplossing.
De vormgeving van de app, en maar ook het design van het meetstation laten weinig te wensen over. Alles ziet er strak en modern uit, maar vooral het gebruiksgemak en de inzichtelijkheid zijn duidelijke meerwaarden. In de app wordt bovendien iedere meetwaarde voorzien van context en uitleg. Klein minpuntje: Het is jammer dat het niet mogelijk is om voorkeuren aan te geven. Zo wordt er voor een slaapkamer dezelfde temperatuursmarge gehanteerd als voor een woonkamer, terwijl je het daar waarschijnlijk wel wat koeler wilt hebben. Het meetstation heeft weliswaar geen display, maar ook zonder de app is het apparaat te gebruiken. Je hoeft het meetstation maar aan te tikken, waarna deze in een kleur oplicht om de actuele status te tonen.
Luchten of ventileren?
Nog belangrijker dan het inzicht in de luchtkwaliteit, is het daadwerkelijk verbeteren ervan. Dit doe je door een combinatie van luchten en ventileren. Wat is het verschil? Ventileren doe je continu, om de kwaliteit van de lucht op pijl te houden. Luchten doe je kort, om snel een sterk vervuilde lucht af te voeren. Wordt je ’s ochtends wakker en zie je in de Home Coach app dat de luchtvochtigheid en koolstofdioxide in de slaapkamer flink zijn opgelopen? Dan kan je het beste even kort en krachtig luchten. Maar het is nóg beter om de eerstvolgende nacht beter te ventileren, zodat je niet meer in zulke ongezonde lucht wakker wordt. Zeker in het begin helpt het dus om de app regelmatig te raadplegen. Zodat je leert wat in jouw situatie de beste aanpak is. Dit verandert overigens ook per seizoen, dus het hele jaar door heb je profijt van een luchtkwaliteitsmeter.
Conclusie
De Netatmo slimme indoor luchtkwaliteit monitor is écht een aanvulling als je bewust en energiezuinig wilt ventileren. Moet er bijvoorbeeld ‘s nachts een raampje open direct naast je bed, of kan je het prima af met een klein kiertje op de gang? Meten is weten. De inzichten leren je wat de ideale verluchtingstijd is voor jouw woonruimtes en helpen je in je zoektocht naar gezonde gewoontes. Natuurlijk kan je deze belangrijke inzichten ook uit een andere luchtkwaliteitsmeter halen, maar de Netatmo onderscheidt zich van de rest qua design en gebruiksvriendelijkheid.