ID.nl logo
Dit moet je weten over elektrisch verwarmen (en ja, het gaat óók over de kosten!)
Energie

Dit moet je weten over elektrisch verwarmen (en ja, het gaat óók over de kosten!)

Van de discount-supermarkt tot de bouwmarkt: overal liggen elektrische convectorkachels in het schap. Ze worden aangeprezen als dé oplossing om er warm bij te zitten, zonder kostbaar gas te verstoken. Maar is dat onder aan de streep wel zo voordelig? ID.nl praat je bij over elektrisch (bij)verwarmen.

In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die je hebt als je elektrisch wilt (bij)verwarmen: Convectorkachels Stralingskachels Warmtepomp Airco We leggen uit hoe ze verwarmen, waar ze geschikt voor zijn én of je dat veel of weinig geld kost.

Ook interessant voor jou: Energiebewust stoken? Dit moet je weten over warmteoverdracht.

Convectiewarmte of stralingswarmte?

Zo zit het met convectiewarmte

Voordat we de kosten van zo’n elektrisch kacheltje bespreken, is het goed om even stil te staan bij de verschillende soorten warmte die een elektrische kachel kan creëren. Aan de ene kant heb je convectiewarmte. Met een convectiekachel verwarm je de lucht in een kamer. Convectiewarmte is erg comfortabel omdat, naarmate je de kamer langer blijft verwarmen, ook je meubels en muren deze warmte overnemen. Convectorkachels creëren een luchtstroom, waarbij koude lucht aan de onderkant de kachel ingaat, en als warme lucht de bovenkant van de kachel weer verlaat. Ondanks dat een convectorkachel zelf niet warm aanvoelt en je aan de zijkant geen verschil in warmte zult merken, ontstaat er wel een circulerende luchtstroom. Hierdoor kan een convectorkachel een volledige ruimte verwarmen.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Zo zit het met stralingswarmte

Naast convectiewarmte is er ook stralingswarmte. Daarbij wordt niet de lucht, maar een oppervlak of voorwerp verwarmd. De meest bekende bron van stralingswarmte is de zon. In het vroege voorjaar worden we er nog weleens door overvallen, wanneer de weerapp zegt dat het echt koud is, maar je na een kwartiertje in de zon die dikke winterjas toch het liefst weer uittrekt. Je voelt de warme gloed van het voorjaarszonnetje op je gezicht, maar de thermostaat zegt dat het toch maar een graad of 11 is. Stralingskachels geven warmte af in slechts één richting. Alle voorwerpen en oppervlakten die in de straling staan, worden verwarmd. De rest, en ook de lucht eromheen, blijft koud. Stralingswarmte is daarom een ideale verwarming op plekken waar je lang stilzit, zoals je thuiswerkplek of boven je bank. Houd er wel rekening mee dat de straling ook geblokkeerd kan worden. Als er tussen jou en de stralingskachel een andere persoon gaat zitten, dan voelt dat precies hetzelfde als wanneer het voorjaarszonnetje achter een wolk verdwijnt.

De voor- en nadelen van convectiewarmte

Met een elektrische convectorkachel kun je dus een complete ruimte verwarmen. Deze kachels zijn vaak goedkoop in aanschaf, en je kunt ze overal neerzetten waar je een stopcontact hebt. Ze zijn dan ook erg populair voor caravans. Het grootste nadeel van elektrische convectorkachels is dat ze niet efficiënt zijn. Een convectorkachel gebruikt veel stroom, om lucht te verwarmen. Een traditionele radiator, op basis van gasgestookt water, doet dit een stuk efficiënter. Daarnaast is een convectorkachel traag. Zeker bij ruimtes met hoge plafonds zul je merken dat het echt even duurt voordat ook de lagere luchtlagen warm aanvoelen. Vooral laag bij de grond blijft het vaak koud, waardoor je vaak met koude voeten zult komen te zitten.

De voor- en nadelen van stralingswarmte

Een stralingskachel, zoals een infraroodpaneel, verwarmt zéér lokaal en is om die reden heel efficiënt. Je kunt de kosten in het stroomverbruik eenvoudig compenseren door de thermostaat een stuk lager te zetten, want zolang jij in het stralingsgebied blijft zitten, heb je het sowieso warm. Zoals eerder gezegd is dit dus een ideaal kacheltje voor plekken waar je langdurig stilzit. Zodra je het echter met meerdere mensen tegelijk warm wilt hebben, of je meer door de ruimte beweegt, is een stralingskachel veel minder geschikt.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

De kosten van elektrisch verwarmen

Deze twee soorten warmte brengen allebei een ander kostenplaatje met zich mee. Als je een elektrische convectorkachel gaat gebruiken om een woonkamer volledig te verwarmen, dan zul je onder aan de streep veel meer kwijt zijn dan wanneer je de gasgestookte radiatoren of vloerverwarming hun werk laten doen. Dit komt doordat de elektrische kachels een vermogen hebben van 1000 tot 3000 watt, en ze moeten echt wel even draaien voordat je het effect gaat merken. In grote lijnen kun je aanhouden dat 1m3 gas qua energie ongeveer gelijk staat aan 9,77 kWh stroom. Stroom is weliswaar goedkoper, maar je hebt er bij dit soort kachels meer van nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Als we daar de prijzen van het prijsplafond aan hangen, dan betaal je voor 1m3 gas 1,45 euro en voor de hoeveelheid stroom die je nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid energie 3,90 euro. Bovendien kom je met elektrisch verwarmen ook veel sneller in de buurt van het prijsplafond, omdat het stroomverbruik zo hoog ligt. Zelfs met een enorm aantal zonnepanelen op het dak is een elektrische kachel niet geschikt als hoofdverwarming.

Als je rekent met de prijzen van het prijsplafond, dan betaal je voor 1 m3 gas 1,45 euro en voor de hoeveelheid stroom die je nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid energie 3,90 euro. Als voornaamste bron van verwarming is een elektrische kachel dus niet geschikt.

- Eline van ID.nl

©Alex Yeung

Elektrisch bijverwarmen

Een elektrische kachel heeft wel nut als je hem gebruikt als bijverwarming en het verbruik op andere manieren compenseert. Bijvoorbeeld wanneer je zeer lokaal verwarmt met infraroodpanelen, en de hoofdverwarming in die ruimte flink terugdraait. Of wanneer je de elektrische convectorkachel gebruikt om heel kort de ergste kou uit een ruimte te krijgen. Zeker wanneer radiatoren zijn gemonteerd op een slecht geïsoleerde gevel en zonder radiatorfolie, kan een elektrische convectorkachel in het midden van de ruimte vaak sneller zijn werk doen. Het gaat dan wel om een zeer kort verbruik en een kleine ruimte die verwarmd moet worden.

Kun je efficiënt elektrisch verwarmen?

Ja, met een warmtepomp

Hoe komen we van het gas af, als elektrisch verwarmen zo inefficiënt is? Daar komt de warmtepomp om de hoek kijken. Een warmtepomp is namelijk volledig geoptimaliseerd om een hoog rendement te halen. Dit rendement wordt uitgedrukt in de COP; de coëfficiënt of performance. Als een warmtepomp een COP van 5 heeft, dan levert hij voor 1 kWh aan elektriciteit, een warmte die gelijkstaat aan 5 kWh. Bij een COP die hoger is dan 2,83 is een warmtepomp goedkoper dan een gasgestookte ketel.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

Ja, met een airco

Wist je overigens dat veel airco’s ook energiezuinig kunnen verwarmen? Eigenlijk zijn airco’s ook een soort warmtepomp. De meest gangbare modellen in Nederland hebben een COP boven de 4. Dat is dus aanzienlijk efficiënter dan je cv-ketel. Alleen bij flinke kou, echt onder het vriespunt, gaan airco’s inleveren op het rendement. De airco is echter het grootste gedeelte van het jaar een zeer energiezuinige manier van verwarming.

Nog een artikel waar je vast warm voor loopt: Overstappen op een dynamisch energiecontract: waar moet je op letten?

💡Wil jij zelf groene stroom opwekken? Overweeg zonnepanelen!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een grote koelkast met energielabel A? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken koelkasten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 1100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense RB440N4ACA

Wie de vele positieve reviews op Kieskeurig.nl leest, weet genoeg. De Hisense RB440N4ACA is een aanrader! Het gaat weliswaar om een vrijstaande koel-vriescombinatie, maar je kunt het apparaat tóch netjes in een bestaande keuken kwijt. De behuizing is namelijk even diep als een standaard aanrecht. Fijn is bovendien dat je de draairichting van beide deuren kunt wijzigen. Volgens de gegevens op het A-energielabel 'trekt' dit model jaarlijks zo'n 109 kilowattuur stroom. Kortom, het kost je slechts een paar tientjes per jaar.

Opvallend veel reviewers waarderen de stille werking. Het opgegeven volumeniveau van 35 decibel is dan ook behoorlijk laag. Het koelgedeelte heeft een ruime inhoud van 238 liter. Dankzij de aanwezigheid van twee lades, vier dragers en vier deurvakken kun je heel wat producten koud bewaren. Er is ook nog een flessenrek inbegrepen. Bovenin het koelgedeelte zit een felle ledlamp met een bedieningspaneel. Hierop kies je de gewenste temperatuur. Verdeeld over drie lades is de vriezer goed voor een inhoud van 98 liter. Dankzij no frost-ondersteuning hoef je de RB440N4ACA nooit te ontdooien. Deze koelkast is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

LG GBP62MCNAC

Ondanks een riante inhoud van 384 liter voldoet de LG GBP62MCNAC aan de eisen van energielabel A. Ga ongeveer uit van een jaarlijks stroomverbruik van slechts 110 kilowattuur. Zodra je de bovenste deur opentrekt, heb je toegang tot een groot koelvak van 277 liter. De vier legplanken bestaan uit gehard glas. Die zullen niet zo gauw breken, zodat je zorgeloos een flinke hoeveelheid drinkpakken en blikjes koud bewaart. Verder telt het koelgedeelte twee lades en vier deurvakken.

De vriezer is met een inhoud van 107 liter eveneens ruim. Wegens ondersteuning voor no frost zullen de drie lades niet aanvriezen. Is er onverhoopt een technisch probleem? Met behulp van de zogenoemde Smart Diagnosis-functie lees je de apparaatstatus op een smartphone uit. Bekijk hoe je eventuele problemen oplost en onderhoud pleegt. Je plaatst de GBP62MCNAC gerust in een open (woon)keuken, want het geluidsniveau is met 35 decibel erg laag. Deze stijlvolle koelkast is in een matzwarte en zilverkleurige behuizing te koop.

Samsung RB38C607AS9/EF

De Samsung RB38C607AS9/EF heeft op Kieskeurig.nl momenteel de laagste prijs ooit. Daarbovenop ontvangen snelle beslissers ook nog eens tijdelijk een cashback van honderd euro. Deze actie geldt tot en met 2 december 2024. Al met al haal je voor een relatief zacht prijsje een energiezuinige koelkast in huis. Het opgegeven jaarlijkse stroomverbruik komt uit op 108 kilowattuur. Een leuk extraatje is dat je het actuele energieverbruik in de SmartThings-app op een smartphone kunt monitoren. Hiervoor koppel je de koelkast aan je wifi. De RB38C607AS9/EF produceert niet zoveel geluid, want het volumeniveau bedraagt maar 35 decibel.

Deze vijf testers zijn erg te spreken over dit product. Zij prijzen stuk voor stuk de ruime inhoud van in totaal 387 liter. Het koel- en vriesgedeelte zijn goed voor respectievelijk 273 en 114 liter. Voor huishoudens tot vier à vijf personen is dat ruimschoots voldoende. Zoals je van een moderne koelkast mag verwachten, is er no frost-ondersteuning aanwezig. Dat scheelt weer ontdooien! Komt de draairichting van beide deuren niet uit? Geen probleem, want je kunt ze omkeren. In plaats van de hier besproken zilverkleurige uitvoering kun je ook deze zwarte versie overwegen.

Lees ook: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Inventum KV2010B

Een goedkopere koelkast met energielabel A zul je in dit formaat waarschijnlijk niet gauw vinden. Inventum hanteert op zijn website een adviesprijs van 999 euro, maar enkele webshops halen daar een kwart vanaf. De KV2010B is een volwaardige vrijstaande koelkast met een respectabele inhoud van 378 liter. Hiervan is 256 liter gereserveerd voor het koelgedeelte. Ten opzichte van diverse vergelijkbare apparaten is er een behoorlijk deel aan de vriezer toegekend, namelijk 122 liter.

Gunstig is het zéér lage geluidsniveau van 29 decibel. Hierdoor zet je deze koel-vriescombinatie probleemloos naast een keukentafel neer. Ondanks de relatief lage aanschafprijs ondersteunt dit model no frost. Deze techniek voorkomt ijsvorming, zodat de drie lades niet kunnen aanvriezen. Nuttig om te weten is dat je de deuren kunt omkeren. Volgens de specificaties van het toegekende A-energielabel verbruikt de KV2010B ongeveer 113 kilowattuur per jaar. De fabrikant geeft vijf jaar garantie op dit product.

Bosch KGN392LAF

Bosch staat garant voor een hoge kwaliteit. Dat heeft een zekere prijs, waardoor je nauwelijks energiezuinige koelkasten van het gerenommeerde Duitse merk voor minder dan duizend euro kunt vinden. De KGN392LAF is een uitzondering. Dit witgoedproduct is dan ook op Kieskeurig.nl momenteel goedkoper dan ooit. Indrukwekkend is het nogal lage verwachte stroomverbruik van 104 kilowattuur per jaar. Daarnaast is deze koelkast stiller dan de meeste andere modellen in deze prijsklasse. Ga uit van een geluidsniveau van 29 decibel.

Het koelgedeelte van 260 liter bestaat uit vier dragers, twee lades, een flessenrek en vier deurvakken. De vriezer heeft een inhoud van 103 liter. Wegens no frost-ondersteuning kun je de drie lades altijd soepel schuiven. Op het fraaie aanraakpaneel kies je voor elke sectie de gewenste temperatuur. Dankzij zijn slimme ontwerp plaats je de behuizing eventueel pal tegen de wand. In tegenstelling tot de meeste andere koelkasten hoeft er geen ruimte tussen de achterkant en de muur te zitten. Zit één van de deuren niet helemaal dicht? De KGN392LAF waarschuwt je met een luide pieptoon. Lees deze reviews op Kieskeurig.nl voor ervaringen van andere gebruikers.

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.