Dit moet je weten over elektrisch verwarmen (en ja, het gaat óók over de kosten!)
Van de discount-supermarkt tot de bouwmarkt: overal liggen elektrische convectorkachels in het schap. Ze worden aangeprezen als dé oplossing om er warm bij te zitten, zonder kostbaar gas te verstoken. Maar is dat onder aan de streep wel zo voordelig? ID.nl praat je bij over elektrisch (bij)verwarmen.
In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die je hebt als je elektrisch wilt (bij)verwarmen: Convectorkachels Stralingskachels Warmtepomp Airco We leggen uit hoe ze verwarmen, waar ze geschikt voor zijn én of je dat veel of weinig geld kost.
Ook interessant voor jou: Energiebewust stoken? Dit moet je weten over warmteoverdracht.
Convectiewarmte of stralingswarmte?
Zo zit het met convectiewarmte
Voordat we de kosten van zo’n elektrisch kacheltje bespreken, is het goed om even stil te staan bij de verschillende soorten warmte die een elektrische kachel kan creëren. Aan de ene kant heb je convectiewarmte. Met een convectiekachel verwarm je de lucht in een kamer. Convectiewarmte is erg comfortabel omdat, naarmate je de kamer langer blijft verwarmen, ook je meubels en muren deze warmte overnemen. Convectorkachels creëren een luchtstroom, waarbij koude lucht aan de onderkant de kachel ingaat, en als warme lucht de bovenkant van de kachel weer verlaat. Ondanks dat een convectorkachel zelf niet warm aanvoelt en je aan de zijkant geen verschil in warmte zult merken, ontstaat er wel een circulerende luchtstroom. Hierdoor kan een convectorkachel een volledige ruimte verwarmen.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Zo zit het met stralingswarmte
Naast convectiewarmte is er ook stralingswarmte. Daarbij wordt niet de lucht, maar een oppervlak of voorwerp verwarmd. De meest bekende bron van stralingswarmte is de zon. In het vroege voorjaar worden we er nog weleens door overvallen, wanneer de weerapp zegt dat het echt koud is, maar je na een kwartiertje in de zon die dikke winterjas toch het liefst weer uittrekt. Je voelt de warme gloed van het voorjaarszonnetje op je gezicht, maar de thermostaat zegt dat het toch maar een graad of 11 is. Stralingskachels geven warmte af in slechts één richting. Alle voorwerpen en oppervlakten die in de straling staan, worden verwarmd. De rest, en ook de lucht eromheen, blijft koud. Stralingswarmte is daarom een ideale verwarming op plekken waar je lang stilzit, zoals je thuiswerkplek of boven je bank. Houd er wel rekening mee dat de straling ook geblokkeerd kan worden. Als er tussen jou en de stralingskachel een andere persoon gaat zitten, dan voelt dat precies hetzelfde als wanneer het voorjaarszonnetje achter een wolk verdwijnt.
De voor- en nadelen van convectiewarmte
Met een elektrische convectorkachel kun je dus een complete ruimte verwarmen. Deze kachels zijn vaak goedkoop in aanschaf, en je kunt ze overal neerzetten waar je een stopcontact hebt. Ze zijn dan ook erg populair voor caravans. Het grootste nadeel van elektrische convectorkachels is dat ze niet efficiënt zijn. Een convectorkachel gebruikt veel stroom, om lucht te verwarmen. Een traditionele radiator, op basis van gasgestookt water, doet dit een stuk efficiënter. Daarnaast is een convectorkachel traag. Zeker bij ruimtes met hoge plafonds zul je merken dat het echt even duurt voordat ook de lagere luchtlagen warm aanvoelen. Vooral laag bij de grond blijft het vaak koud, waardoor je vaak met koude voeten zult komen te zitten.
De voor- en nadelen van stralingswarmte
Een stralingskachel, zoals een infraroodpaneel, verwarmt zéér lokaal en is om die reden heel efficiënt. Je kunt de kosten in het stroomverbruik eenvoudig compenseren door de thermostaat een stuk lager te zetten, want zolang jij in het stralingsgebied blijft zitten, heb je het sowieso warm. Zoals eerder gezegd is dit dus een ideaal kacheltje voor plekken waar je langdurig stilzit. Zodra je het echter met meerdere mensen tegelijk warm wilt hebben, of je meer door de ruimte beweegt, is een stralingskachel veel minder geschikt.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
De kosten van elektrisch verwarmen
Deze twee soorten warmte brengen allebei een ander kostenplaatje met zich mee. Als je een elektrische convectorkachel gaat gebruiken om een woonkamer volledig te verwarmen, dan zul je onder aan de streep veel meer kwijt zijn dan wanneer je de gasgestookte radiatoren of vloerverwarming hun werk laten doen. Dit komt doordat de elektrische kachels een vermogen hebben van 1000 tot 3000 watt, en ze moeten echt wel even draaien voordat je het effect gaat merken. In grote lijnen kun je aanhouden dat 1m3 gas qua energie ongeveer gelijk staat aan 9,77 kWh stroom. Stroom is weliswaar goedkoper, maar je hebt er bij dit soort kachels meer van nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Als we daar de prijzen van het prijsplafond aan hangen, dan betaal je voor 1m3 gas 1,45 euro en voor de hoeveelheid stroom die je nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid energie 3,90 euro. Bovendien kom je met elektrisch verwarmen ook veel sneller in de buurt van het prijsplafond, omdat het stroomverbruik zo hoog ligt. Zelfs met een enorm aantal zonnepanelen op het dak is een elektrische kachel niet geschikt als hoofdverwarming.
Als je rekent met de prijzen van het prijsplafond, dan betaal je voor 1 m3 gas 1,45 euro en voor de hoeveelheid stroom die je nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid energie 3,90 euro. Als voornaamste bron van verwarming is een elektrische kachel dus niet geschikt.
- Eline van ID.nl
©Alex Yeung
Elektrisch bijverwarmen
Een elektrische kachel heeft wel nut als je hem gebruikt als bijverwarming en het verbruik op andere manieren compenseert. Bijvoorbeeld wanneer je zeer lokaal verwarmt met infraroodpanelen, en de hoofdverwarming in die ruimte flink terugdraait. Of wanneer je de elektrische convectorkachel gebruikt om heel kort de ergste kou uit een ruimte te krijgen. Zeker wanneer radiatoren zijn gemonteerd op een slecht geïsoleerde gevel en zonder radiatorfolie, kan een elektrische convectorkachel in het midden van de ruimte vaak sneller zijn werk doen. Het gaat dan wel om een zeer kort verbruik en een kleine ruimte die verwarmd moet worden.
Kun je efficiënt elektrisch verwarmen?
Ja, met een warmtepomp
Hoe komen we van het gas af, als elektrisch verwarmen zo inefficiënt is? Daar komt de warmtepomp om de hoek kijken. Een warmtepomp is namelijk volledig geoptimaliseerd om een hoog rendement te halen. Dit rendement wordt uitgedrukt in de COP; de coëfficiënt of performance. Als een warmtepomp een COP van 5 heeft, dan levert hij voor 1 kWh aan elektriciteit, een warmte die gelijkstaat aan 5 kWh. Bij een COP die hoger is dan 2,83 is een warmtepomp goedkoper dan een gasgestookte ketel.
Weten welke warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!
Ja, met een airco
Wist je overigens dat veel airco’s ook energiezuinig kunnen verwarmen? Eigenlijk zijn airco’s ook een soort warmtepomp. De meest gangbare modellen in Nederland hebben een COP boven de 4. Dat is dus aanzienlijk efficiënter dan je cv-ketel. Alleen bij flinke kou, echt onder het vriespunt, gaan airco’s inleveren op het rendement. De airco is echter het grootste gedeelte van het jaar een zeer energiezuinige manier van verwarming.
Nog een artikel waar je vast warm voor loopt: Overstappen op een dynamisch energiecontract: waar moet je op letten?