Eerste Kamer stemt tegen plan afbouw salderingsregeling
Tijdens de stemming in de Eerste Kamer over het voortzetten van de salderingsregeling is een streep door het plan gezet. De salderingsregeling blijft hierdoor voorlopig nog van kracht en zal niet - zoals eerder het plan was - vanaf 2025 worden afgebouwd.
Een meerderheid van de stemmen van de senatoren in de Eerste Kamer heeft tegen het plan van demissionair klimaatminister Rob Jetten gestemd om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025.
De omstreden afbouw wordt door veel politieke partijen als onterecht en onnodig bestempeld. BBB ziet het vooral als een extra belastingmaatregel waarmee het kabinet 2,8 miljard euro binnen te halen in de komende jaren. Maar de partij vindt ook dat het stroomnet eerst op orde moet komen gebracht, zoals de congestie.
Zonnepanelen op huurwoningen
Ook goed nieuws voor huurders die afhankelijk zijn van de woningbouwvereniging voor het plaatsen van zonnepanelen: er komt een bedrag vrij van 100 miljoen euro uit het Klimaatfonds van zonnepanelen om de uitrol van de panelen te versnellen. Ook hier is door de Eerste Kamer vóór gestemd.
Pleidooi Rob Jetten Vorige week deed demissionair klimaatminister Rob Jetten nog een laatste pleidooi aan de senaat om toch voor zijn plan te stemmen, want volgens hem was het niet verantwoord om de saldering in stand te houden, omdat dit teveel zou kosten voor de overheid. Wel gaf hij aan woningbouwverenigingen te helpen met het versneld uitrollen van zonnepanelen, maar wilde daar geen bedrag aan vastkoppelen. Nu komt er 100 miljoen euro vrij om deze uitrol te versnellen en te vergemakkelijken.
Branchevereniging niet blij
Branchevereniging Holland Solar is teleurgesteld. ‘Een onbegrijpelijke keuze’, aldus Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar in een interview met Solar Magazine. ‘De gevolgen van dit besluit zijn groot. De salderingsregeling zorgt er juist voor dat consumenten niet gestimuleerd worden om de energie die ze zelf opwekken, te gebruiken. Dit zal resulteren in uitvallende omvormers door overbelasting van het laagspanningsnet, en op termijn daardoor ook minder huishoudens die in zonnepanelen investeren.’
Thuisbatterij als oplossing
Om het stroomnet minder te belasten is een thuisbatterij een van de oplossingen die ingezet kan worden. De stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt, hoeft hierdoor niet meteen het stroomnet op, maar kan worden opgeslagen. Die opgeslagen energie kunnen huishoudens dan weer gebruiken om apparaten op gezette tijden in te schakelen, bijvoorbeeld voor de wasmachine of vaatwasser. Thuisbatterijen worden steeds populairder, en - evenzo belangrijk - betaalbaar. Ze zijn al te krijgen vanaf ongeveer 5.000 euro, zijn niet extreem groet en kunnen hierdoor makkelijker in een woning worden geplaatst. Op dit moment zijn er nog geen subsidies beschikbaar, maar het is nu al wel mogelijk om - als je dit nog niet hebt gedaan voor andere energiebesparende middelen - de btw terug te vragen van de aanschafprijs.