Afbouw salderingsregeling gaat niet door
Het plan van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen, vindt geen doorgang: de Eerste Kamer heeft op 13 februari jongstleden tegen de plannen gestemd.
Update 13-02-2024: Inmiddels is bekend dat de Eerste Kamer tegen het afschaffen van de salderingsregeling heeft gestemd.
De salderingsregeling is ingevoerd als een stimuleringsmaatregel om huishoudens aan te moedigen zonnepanelen aan te schaffen en zelf elektriciteit op te wekken. Met deze regeling kunnen huishoudens de overtollige opgewekte elektriciteit terugleveren aan het energienet en ontvangen ze hiervoor een vergoeding van hun energieleverancier. Dankzij deze regeling is Nederland de koploper als het aankomt op het aantal geïnstalleerde zonnepanelen op daken van particulieren.
Veelgestelde vragen over de salderingsregeling: hoe zat het ook al weer?
Vind hier de vragen én de antwoorden
Succesverhaal
In het debat dat op 6 februari werd gevoerd waren alle deelnemenede senatoren het er over eens: de salderingsregeling is een succes. Het grootste verschil van mening in het debat ging vooral over de afbouw van de salderingsregeling. De Eerste Kamer is het nog niet eens over het afbouwen van die regeling en er is veel verdeeldheid. Voorstanders van het afbouwen van de salderingsregeling hebben voldoende nieuwe ideeën als alternatief voor de regeling. Tegenstanders van de afbouw willen - zolang er niets anders wordt bedacht - dat de huidige regeling gehandhaafd blijft, in ieder geval totdat er waardige alternatieven zijn.
©MG | ID.nl
Debat
Tijdens het debat van 6 februari jongstleden wees senator Panman van BBB erop dat het stroomnet nu steeds vaker uitvalt en dat nieuwe woonwijken en bedrijven niet kunnen worden aangesloten op het stroomnet, omdat er niet genoeg capaciteit is. Volgens Panman is er op dit moment ook sprake van een grote disbalans tussen vraag en aanbod. Door netcongestie - het vollopen van het energienet, red. - is er een probleem, terwijl elektriciteit een basisvoorziening moet zijn die voor iedereen beschikbaar is.
Senator Panman wees er op dat het stroomnet steeds vaker uitvalt, dat nieuwe woonwijken en bedrijven niet kunnen worden aangesloten en dat de energieprijzen steeds dynamischer zijn. Zonneweides en windmolens zorgen bovendien voor horizonvervuiling. Volgens Panman is er sprake van een grote disbalans tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet. Het energienet loopt vol, ook wel netcongestie genoemd. Elektriciteit is een basisvoorziening die voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, aldus Panman. Hij vroeg de minister waarom deze wet voorligt, wat de urgentie ervan is en welk probleem de wet gaat oplossen.
Senator Crone van GroenLinks-PvdA zegt dat veel mensen in grote twijfel zijn over wat het afbouwen precies gaat betekenen. Om die reden durven bijvoorbeeld veel huishoudens niet te investeren in zonnepanelen, omdat ze niet weten wat de voordelen zijn. Daarnaast lopen ook veel huurwoningen nog achter met wat betref de plaatsing van zonnepanelen, waardoor huurders in veel gevallen ook meer kwijt zijn voor de stroomvoorziening. Worden er wel zonnepanelen geplaatst, dan vraagt de verhuurder vaak extra servicekosten bovenop de maandelijkse huurprijs.
Definitieve stemming
Op dinsdag 13 februari gaat de Eerste Kamer definitief stemmen over de toekomst van de salderingsregeling. De VVD, D66, SGP, CDA en CU zijn voor het afbouwen van de salderingsregeling, de PVV, BBB, JA21, SP en PvdV zijn tegen het afbouwen.
Update 13-02-2024: Inmiddels is bekend dat de Eerste Kamer tegen het afschaffen van de salderingsregeling heeft gestemd. De huidige salderingsregeling blijft dus na 2025 gehandhaafd.