Zo bereken je het vermogen van radiatoren

© jd-photodesign - stock.adobe.com

Zo bereken je het vermogen van radiatoren

Energiezuinigheid

Geplaatst: 17 maart 2023 - 18:28

Aangepast: 17 maart 2023 - 18:29

Dirk Schoofs

Het kiezen van de juiste radiatoren is geen nattevingerwerk. Je wilt uiteraard vermijden dat de verwarming het hartje winter niet redt, maar aan de andere kant is het zonde om te grote radiatoren te installeren - want dat leidt tot onnodig energieverbruik en dat merk je aan de rekening. Houd de calculator bij de hand en volg deze vuistregels, want alles draait om inzicht.

Lees ook: Stappenplan: Radiatoren op de juiste manier ontluchten

Uiteraard kun je blind vertrouwen op de expertise van een verkoper, maar het kan geen kwaad dat je de basisregels kent om het vermogen te berekenen. Dat komt zelfs van pas als je in een kamer een radiator wilt vervangen of wanneer je de aanvoertemperatuur van het cv-water wilt wijzigen. Als je de aanvoertemperatuur bij de gasketel of warmtepomp van 60°C verlaagt naar 40°C, kunnen de radiatoren de kamer dan nog wel warm krijgen? Als je deze principes om de capaciteit te berekenen eenmaal kent, kun je dit soort vragen zelf beantwoorden.  

Vermogen is watt

Ruwweg draait het om twee eenvoudige berekeningen. Eerst moet je het vermogen berekenen dat nodig is om de kamer comfortabel te verwarmen. Als je dat kent, kun je de radiatoren kiezen die ieder ook een vermogen hebben. Wanneer het gevraagde vermogen overeenkomt met het geproduceerde vermogen van de radiatoren, dan kom je warm door de winter. Om het gemakkelijk te maken: beide vermogens worden uitgedrukt in watt.

Het gevraagde vermogen

Hoeveel watt heb je nodig om een kamer op de gewenste temperatuur te brengen? Hiervoor moet je rekening houden met drie parameters: het volume van de ruimte, de gewenste binnentemperatuur van die kamer en de isolatiegraad van de woning.

Volume berekenen

Begin met het bereken van de inhoud van de kamer. Dat is een eenvoudige vermenigvuldiging van lengte x breedte x hoogte. Een keuken van 3 bij 4 meter en 2,5 meter hoogte geeft 30 m³

Gewenste temperatuur

Niet iedere kamer heeft dezelfde temperatuur nodig. De woonkamer is meestal warmer dan de slaapkamer en de hal. Doorgaans hanteert men de richttemperaturen uit onderstaande tabel, maar uiteraard beslis je zelf over de temperaturen die je in iedere kamer wenst. Als je de gewenste temperatuur vermenigvuldigt met factor 3,86 dan kom je uit bij het aantal watt per kubieke meter. 3,86 werd ooit vastgelegd als vaste factor om de temperatuur van radiatoren om te rekenen naar watt.  Nog dit: deze binnentemperaturen moeten haalbaar zijn als het buiten -10°C vriest. In de tabel hieronder hebben we de vermenigvuldiging met 3,86 al gemaakt. In ons voorbeeld van de keuken hebben we  dus 30 x 77= 2310 watt nodig om ook als het buiten vriest 20°C te halen in de keuken.

RuimteAanbevolen temperatuurBenodigd aantal watt per m³
Badkamer24°C92 watt/m³
Woonkamer22°C85 watt/m³
Studeerkamer22°C85 watt/m³
Keuken20°C77 watt/m³
Slaapkamer18°C70 watt/m³
Toilet18°C70 watt/m³
Hal18°C70 watt/m³

Isolatiegraad van de woning

De derde factor waarmee je rekening moet houden, is de isolatiewaarde van de woning. Hieronder vind je maatstaven om te oordelen hoe goed je huis is geïsoleerd en hoe je dit in de berekening verwerkt. In ons voorbeeld van de keuken is de woning matig geïsoleerd. Dat betekent dat we bij het wattage 15% extra vermogen moeten bijtellen. 15% van 2.310 W is 346 W. Er is dus 2.310 W + 346 W = 2.656 W nodig om onze keuken (matig geïsoleerd) van 30 m3 tot  20° C te verwarmen bij een buitentemperatuur van -10°C. 

Slecht geïsoleerd: 40% extra vermogen nodig

• De ruimte is niet geïsoleerd

• Alle ramen enkel glas

• Niet-geïsoleerde vloer

• Niet-geïsoleerd dak / plafond

 

Matig geïsoleerd: 15% extra vermogen nodig

• Spouwmuur maar niet geïsoleerd

• Alle ramen van dubbel glas

• Vloer is geïsoleerd

• Dak of plafond is geïsoleerd

 

Goed geïsoleerd: 10% minder vermogen nodig

• Spouwmuur en geïsoleerd

• Ramen van HR++ glas

• Vloer is geïsoleerd

• Dak of plafond is geïsoleerd

• Maximaal twee muren zijn buitenmuren

Lees ook: Wat kost isoleren en wat levert het op?

Het geproduceerde vermogen

Nu je het gevraagde vermogen kent, kun je berekenen welke radiatoren je nodig hebt. Ook hier moet je rekening houden met drie variabelen: het type radiator, de afmetingen van de radiator en de temperatuur van het cv-water.

De zeven verschillende radiatortypen in bovenaanzicht. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Radiatortype

Er zijn zeven verschillende typen. We hebben het hier over de standaard paneelradiatoren die je veel in woningen ziet en dus niet over design-radiatoren, handdoekradiatoren of antieke gietijzeren radiatoren. Er is een eenvoudige manier om deze typenummers te onthouden. In het typenummer slaat het cijfer van de tientallen op het aantal platen, het cijfer van de eenheden geeft het aantal lamellen weer. Dit wordt duidelijk hieronder.

  • Type 10 is een eenvoudige radiator die slechts uit één plaat bestaat. De plaat van de radiator geeft voornamelijk stralingswarmte af.

  • Type 11 heeft ook slechts één plaat, maar daarachter zit een set lamellen. Officieel heten die lamellen convectoren, maar dat zorgt voor verwarring. Desalniettemin zorgen die lamellen voor de convectie, het verwarmen van de lucht. Deze lamellen vergroten het contactoppervlak waar de warmte-uitwisseling gebeurt.

  • Type 20 heeft twee platen waartussen geen lamellen zitten.

  • Type 21 bestaat uit twee platen met daartussen één set lamellen.

  • Type 22 herken je aan twee platen met daartussen twee setjes lamellen.

  • Type 30 zijn drie platen zonder lamellen.

  • Type 33 bestaat uit drie platen met daartussen drie setjes lamellen.

Afmetingen

Een radiator heeft dus niet alleen een hoogte en een breedte, maar ook een diepte, afhankelijk van het type. Natuurlijk zijn ook de hoogte en breedte bepalend voor het vermogen. Hoe groter de radiator, hoe groter het oppervlak van warmteafgifte.

In de eerste kolom van onderstaande tabel lees je vermogen in watt van een radiator van 60 cm bij 100 cm die water op 40°C binnen krijgt. De retourwarmte is 30°C. Hier merk je dat het vermogen van de radiatoren van exact dezelfde hoogte en breedte  en exact dezelfde temperaturen van het cv-water toch verschilt naargelang het type.  Het type 10 produceert 114 W terwijl het type 33 meer dan bijna vijfmaal hoger levert (530 W).

Radiatortypen600x1000temp 40/30600x2000 temp 40/30600x2000 temp 60/45
Type 10114 W227 W622 W
Type 11195 W390 W1070 W
Type 20197 W395 W1083 W
Type 21284 W568 W1556 W
Type 22372 W745 W2042 W
Type 30300 W601 W1646 W
Type 33530 W1059 W2904 W

Aanvoertemperatuur

De laatste bepalende factor is de aanvoertemperatuur van het cv-water. In de vorige twee kolommen gingen we uit van een aanvoertemperatuur van 40°C en een retour van 30°C. In de laatste kolom lezen we het vermogen van de zeven radiatortypen van 60 cm hoog en 200 cm breed bij een aanvoertemperatuur van 60°C en 45°C retour. Opnieuw zie je hoe het vermogen toeneemt bij een hogere cv-temperatuur. Andersom, als je de aanvoertemperatuur zou verlagen van 60°C naar 40°C, dan zie je dat je om hetzelfde vermogen te behalen een grotere radiator of een hoger type radiator nodig is. Ideaal voor de balans van het verwarmingssysteem liggen de retourwaarden 25% lager dan de aanvoer. Dat komt het gasverbruik ten goede.  Daarom hanteert men de volgende inregelwaarden, telkens aanvoer/retour: 80/60, 70/53, 60/45, 50/38 en 40/30.

Wil je echt aan de knoppen draaien?

Bekijk dan snel het aanbod radiatorknoppen op Bol.com

Met de Danfoss Installer-app kun je simulaties maken.

© DS | ID.nl

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000