ID.nl logo
Stappenplan: In 4 stappen subsidie op je groendak geregeld!
© Stefan Körber - stock.adobe.com
Energie

Stappenplan: In 4 stappen subsidie op je groendak geregeld!

Subsidie aanvragen lijkt soms een heel karwei. Veel rompslomp en uitzoekwerk als je niet weet waar je moet zoeken. Geen zorgen! Met dit stappenplan maken we je de subsidieaanvraag voor je groene dak een stuk makkelijker. We vertellen je waar je moet beginnen en wat je ervoor nodig hebt.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom maak ik eigenlijk kans op subsidie voor mijn groene dak?
  • Op welke deur moet ik kloppen voor mijn subsidieaanvraag?
  • Aan welke eisen moet mijn groene dak voldoen?
  • Wat heb ik nodig voor de aanvraag?
  • Hoe dien ik de subsidieaanvraag in?

Geen groen dak maar een ander verduurzamingsproject voor het huis? Ook interessant: Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis

Groene daken zien er niet alleen mooi uit. Ze zijn ook nog eens erg functioneel. Waar het in grotere steden steeds vaker aan groene ruimtes ontbreekt, is een groen dak een mooi en praktisch alternatief.  

Wie hebben er allemaal voordeel van jouw groene dak? Je portemonnee natuurlijk, maar ook je gezondheid. Ook hebben flora en fauna er baat bij en profiteren overheidsinstanties en gemeenten van jouw groene dak. Die verstrekken jouw subsidie wel of niet.

Lees ook: Zelf een groendak aanleggen

Subsidie op een groendak, waarom eigenlijk? 

Een groendak helpt de gemeente de waterhuishouding te reguleren. Doordat het klimaat verandert en het steeds vaker en heftiger regent, verzakken gebieden steeds vaker en raakt het riool overbelast. Het sedumplantje dat doorgaans als een deken op zo’n groendak ligt, absorbeert veel meer water dan dakpannen. Er gaat dus minder water naar de riolering. Dat is één van de redenen waarom de overheid jaarlijks een spaarpot heeft voor deze maatregel. 

Bovendien kan het groen minimaal 50 jaar op het dak liggen. In tegenstelling tot een ‘normaal dak’. Dat is meestal al na 20 jaar aan vervanging toe. Daarnaast verhoogt een groendak de woningwaarde, werkt het groen verkoelend in de zomer en houdt het warmte vast in de winter. Minder energiekosten voor jou dus! 

Geen groen dak, maar onderhoudsvriendelijke bodembedekkers?

Sedumplantjes zijn sterk en gaan lang mee!

©Anastasia Gapeeva

Twijfel je nog over het aanleggen van een groendak? Hieronder lees je over nog meer voordelen voor de omgeving, je gezondheid, flora en fauna: 

  • Planten zuiveren van nature de lucht doordat ze CO2 opnemen en dit verwerken tot fotosynthese. 

  • Groen is goed voor meer zuurstof in de lucht. 

  • Groen draagt bij aan ons geestelijk welzijn. Het helpt bij ons te herstellen van stress en een betere concentratie. 

  • Helpt tegen hittestress. In tegenstelling tot tegels of een bitumen dak, houdt groen niet zo lang warmte vast als conventionele daken. Dit gaat de hittestress in steden tegen. In steden is er namelijk veel asfalt en betegeling die vrij lang warmte vasthouden. Daardoor warmen de steden op en ontstaan er hitte-eilanden: plekken waarbij de temperatuur hoger is vergeleken met omliggende gebieden. 

Nog meer voordelen? Lees ook: De onverwachte voordelen van een groen dak 

In 4 stappen je subsidieaanvraag geregeld

In dit geval is een goede voorbereiding al het halve werk. De aanvraag zelf is zo gepiept wanneer je weet waar je de aanvraag moet doen, aan welke eisen je moet voldoen en wat je ervoor nodig hebt. Met dit stappenplan helpen we je op weg om de aanvraag soepel te laten verlopen. 

Stap 1: Check waar je subsidie kunt aanvragen

Met groen op je dak verduurzaam je dus je omgeving. Daar wordt de overheid blij van. Daarom willen instanties je tegemoetkomen en verstrekken ze subsidies. De overheid verdeelt de subsidiepot onder de provincies. Die verdelen het op hun beurt weer onder gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties.

Iedere provincie heeft een eigen aanpak voor het verstrekken van subsidies voor groene daken. Bij de ene provincie kun je wel terecht, terwijl het in een andere provincie via de gemeente of waterschap gaat. 

Waterschappen verstrekken subsidie, omdat een groendak valt onder een watervriendelijk initiatief. Bij Aa en Maas krijg je 30 procent vergoed en Delta subsidieert 20 procent van de kosten. Meestal wel met een maximumbedrag. Ook zitten er soms voorwaarden aan verbonden. Check die dus goed. 

Waar moet jij zijn voor de subsidieaanvraag? Check bij de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal waar jij moet zijn voor de subsidieaanvraag. De overheid heeft een budget voor subsidies. Er geldt: OP = OP. Controleer daarom of het budget nog niet uitgeput is. Gemeenten zetten dit vaak op hun website.

TIP Is de subsidiepot op voor dit jaar? Check bij je gemeente of je een stimuleringslening kunt afsluiten of probeer het bij het ISDE. Dat is een landelijke subsidieregeling met als missie te verduurzamen. Die wordt overigens alleen goedgekeurd als je hem combineert met een andere isolerende maatregel. 

Stap 2: Controleer de eisen waaraan jouw groene dak moet voldoen 

Per subsidieverstrekker kunnen de eisen nogal verschillen. Er zijn namelijk nog geen overkoepelende normen gesteld in Nederland. Maar meestal krijg je vergoeding voor loon, materiaalkosten, advies en de aanleg van het dak. Ze letten vaak op deze punten: 

  • Oppervlakte: die moet minimaal bestaan tussen 5 en 10 vierkante meter. Voldoe jij niet de minimale oppervlakte? Vraag of je buur meedoet. Misschien ontvang je wel een bonus! 

  • Aanleg: de aanleg moet meestal uitgevoerd worden door een bedrijf met een Groenkeur. 

  • Waterbergend vermogen: meestal is dit bij gemeenten een belangrijke eis, omdat het helpt bij overmatige regenval.  

  • Eigenaar: subsidies worden doorgaans alleen aan particulieren verleend. Het moet dan gaan om je eigen woning of gebouw. 

Stap 3: Verzamel wat je nodig hebt voor de subsidieaanvraag

Een subsidieaanvraag gaat meestal niet zomaar. Je moet bewijzen dat je groene dak voldoet aan de gestelde eisen uit stap 2. Meestal wil de subsidieverstrekker dus bewijsstukken van jou ontvangen. Vaak wordt er gevraagd om het volgende:

  • Voor de subsidieaanvraag moet je vaak een formulier invullen dat de subsidieverlener zelf heeft opgesteld.

  • Soms vraagt de subsidieverlener naar de specificaties rondom het waterbergend vermogen. En ook een lijst van de planten die op het dak komen.

  • Een verklaring van de aannemer die je hebt ingehuurd en een verklaring van de eigenaar van het perceel. In de meeste gevallen ben je dat zelf. 

  • Een offerte of nota van de kosten. Oftewel, het projectplan. 

  • Foto’s en een plattegrond of tekening van het dak vóór en na de aanleg. 

  • Bewijs dat je de gemaakte kosten hebt betaald.

Stap 4: Dien de subsidieaanvraag in 

Vaak kun je de subsidieaanvraag gemakkelijk digitaal afhandelen op de website van de subsidieverstrekker. Je hebt hier bijna altijd je DigiD voor nodig, dus houd die bij de hand. Net als alle bewijsstukken die je bij stap 3 hebt verzameld. 

Ook hier geldt weer net als bij de eisen, dat de aanvraag bij elke subsidieverlener anders kan verlopen.

Dan hebben we het vooral over het moment waarop je de aanvraag doet. De gemeente Utrecht vraagt je dit al vooraf te doen. Bij de gemeente Den Haag mag je gewoon de eindfactuur sturen na de aanleg. Soms wordt het subsidiebedrag vooraf al op je rekening gestort en soms pas wanneer je klaar bent.  Na de aanleg wordt er nog wel eens een inspecteur langs gestuurd. Die controleert het groene dak op de eisen van je subsidieverlener. Check de eisen dus goed op de website van jouw subsidieverstrekker.


Meer verduurzamen in je huis? Schakel dan een vakman in👇🏻
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie
© Reshoot
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een bewakingscamera met een hoge beeldkwaliteit? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

TP-Link Tapo C325WB

De TP-Link Tapo C325WB is goedkoop en levert ook nog eens een scherp beeld. Met een resolutie van 2688 × 1520 pixels identificeer je moeiteloos personen en huisdieren. Aan weerszijden van de lens bevinden zich twee felle ledlampen. Die gaan na bewegingsdetectie in het donker vanzelf branden, zodat je nachtelijke opnames in kleur kunt maken. Overigens herkent de Tapo C325WB op eigen houtje mensen, voertuigen, honden en katten. Je ontvangt daarvan desgewenst pushberichten op je smartphone, waarna je in de TP-Link Tapo-app livebeelden opvraagt. Uiteraard kijk je net zo makkelijk eerdere opnames terug.

Voor het opslaan van beeldmateriaal kun je kiezen tussen verschillende opties. De eenvoudigste methode is om een microSD-kaart van maximaal 512 GB in het apparaat te plaatsen. Als alternatief kun je de video's op een geschikte NAS of (tegen betaling) in de cloud bewaren. Je verbindt de Tapo C325WB via een ethernetkabel of wifi met het (draadloze) thuisnetwerk. De IP66-gecerificeerde behuizing is weerbestendig, waardoor je hem ook buiten kunt ophangen.

TP-Link Tapo C225

Als je alleen binnenshuis wilt opnemen, is deze goedkope pan- en tilt-camera een goede keuze. Het camerahoofd van de TP-Link Tapo C225 kan op eigen houtje horizontaal (340 graden) en verticaal (60 graden) bewegen. Je hebt in een kamer dus geen last van dode hoeken. Bepaal bijvoorbeeld dat de camera een huisdier of (klein)kind automatisch moet volgen. Vervolgens neem je in de TP-Link Tapo-app live een kijkje. Dankzij een respectabele resolutie van 2560 × 1440 pixels ogen de beelden scherp. Bepaal in de app in hoeverre je meldingen wilt ontvangen van bewegende objecten, personen, huisdieren en geluiden.

Een opvallende functie is de privacyknop. Wanneer je daarop drukt, stopt de Tapo C225 meteen met filmen. Verder voer je op afstand een gesprek, want de behuizing bevat een speaker en microfoon. Voor de opslag van video's plaats je een microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing. Een andere mogelijkheid is om de beelden naar een geschikte NAS door te sluizen. Lees hier een uitgebreide review over deze veelzijdige camera.

Eufy Eufycam E330 (2-pack + basisstation)

Met dit starterspakket van Eufy bewaak je de voor- en achterkant van je woning. En hoe, want de twee bijgesloten camera's ondersteunen een 4K-resolutie van 3840 × 2160 pixels. Hierdoor herken je zelfs na digitaal inzoomen moeiteloos personen. Zodra de bewakingscamera's met netstroom zijn verbonden, bewaar je opnames op het inbegrepen basisstation. Standaard is er een opslagcapaciteit van 16 GB beschikbaar, maar dat breid je met een eigen interne schijf optioneel uit naar maximaal 16 TB. Zeker wanneer je continu wilt opnemen, is extra opslagruimte een vereiste. Je kunt als alternatief ook alleen filmpjes van gebeurtenissen opslaan.

Naast een hoge resolutie biedt de Eufycam E330 ook nog eens nachtzicht in kleur. Er zijn namelijk een lichtgevoelige sensor en ledlamp geïntegreerd. Verder is de functie gezichtsherkenning de moeite waard. Je ontvangt desgewenst pushmeldingen zodra er familie of vrienden bij je op de stoep staan. Woon je groot? Overweeg dan een bewakingssysteem met vier camera's. Daarnaast is de Eufy Eufycam E330 ter uitbreiding los te koop.

Lees ook: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

EZVIZ BC1c 4K

Deze oplaadbare 4K-bewakingscamera van Ezviz is momenteel goedkoper dan ooit. Zodra je de BC1c 4K met wifi verbindt, kijk je naar opnames en livebeelden in een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Je hangt de IP65-gecertificeerde behuizing zo'n beetje overal op. In de behuizing bevindt zich namelijk een accu met een riante capaciteit van 10.400 mAh. Dat scheelt weer stroomdraden trekken! Ben je van plan om de beveiligingscamera op een locatie met veel zonlicht te monteren? Koop de BC1c 4K dan inclusief zonnepaneel, zodat je de batterij niet of nauwelijks via netstroom hoeft op te laden.

De behuizing heeft plek voor een microSD-kaart tot maximaal 512 GB. Verder is de behoorlijke diagonale kijkhoek van 135 graden een pluspunt. Hierdoor vangt de lens een groot deel van de kamer, tuin of oprit in beeld. Zodra de camera een persoon of voertuig detecteert, ontvang je hiervan een melding op je smartphone. Bovendien begint de BC1c 4K automatisch met opnemen. Overige voordelen zijn de ondersteuning voor tweewegaudio en nachtzicht in kleur.

Foscam G4P-B

De Foscam G4P-B heeft een stevige behuizing, waardoor je hem gerust op een drukke of risicovolle plek kunt ophangen, zoals aan de straatzijde waar kinderen spelen. Het apparaat werkt op netstroom, waardoor je 24/7 kunt opnemen. Kies voor het opslaan van videomateriaal tussen drie mogelijkheden, namelijk een microSD-kaart (max 256 GB), een geschikte NAS of cloudopslag. Voor laatstgenoemde optie moet je wel een betaald abonnement afsluiten.

De G4P-B heeft een ethernetaansluiting, zodat je het apparaat op een bekabeld netwerk kunt aansluiten. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van de beeldoverdracht. Is er geen bekabelde netwerkaansluiting beschikbaar, dan verbind je deze beveiligingscamera net zo makkelijk met wifi. Gunstig is verder de ruime videoresolutie van 2560 × 1440 pixels. Daarnaast reikt de nachtzichtfunctie tot ongeveer twintig meter. Onder de productnaam G4P-W is er ook een witte uitvoering verkrijgbaar.

▼ Volgende artikel
Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt
© Alina Stor
Huis

Let op deze 5 dingen als je een elektrische deken gebruikt

Op koude dagen is er niets lekkerder dan jezelf op te krullen onder een warme elektrische deken. Maar pas op: het gebruik van een elektrische deken is niet zonder risico's. We geven je een aantal tips om brand en kortsluiting te voorkomen.

Elektrische dekens mogen dan wel heerlijk warm en zacht zijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Zo kan er bij verkeerd gebruik kortsluiting en zelfs brand op de loer liggen. Maar hoe gebruik je een elektrische deken dan wél veilig? Dit artikel geeft 5 handige tips. 1. Niet opvouwen maar oprollen 2. Gebruik de timer 3. Verwijder de stekker uit het stopcontact 4. Vervang de deken op tijd 5. Plaats een rookmelder

Lees ook: ❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken

Als je denkt dat brand en kortsluiting door elektrische dekens een zeldzaamheid zijn, heb je het helaas mis. Zo'n tien keer per jaar ontstaat er brand door een elektrische deken die te warm wordt. En nog veel vaker zorgen elektrische dekens voor kortsluiting in huis. Zelfs als je een hoogwaardige deken van een betrouwbaar merk in huis haalt, kunnen dit soort ongelukken gebeuren. Iedere deken kan na verloop van tijd immers gaan slijten, en ook de elektrische bedrading kan om allerlei redenen kapotgaan. Wil je dus zo lang én veilig mogelijk genieten van je elektrische deken, houd dan de volgende tips in het achterhoofd.

🚩 Let op: er is een verschil tussen elektrische bovendekens en onderdekens. Een bovendeken gebruik je bijvoorbeeld op de bank om jezelf warm te houden. Een onderdeken leg je op je bed om je matras voor te verwarmen. Voor beide soorten elektrische dekens gelden andere veiligheidsadviezen.

Tip 1: Niet opvouwen maar oprollen

Veel mensen vouwen hun elektrische bovendeken na gebruik op, maar volgens de brandweer is het veiliger om de deken op te rollen. Door de deken op te vouwen, kunnen er namelijk knikken in de elektrische bedrading ontstaan, wat kan leiden tot kortsluiting. Ook de manier waarop je je elektrische deken opbergt is belangrijk. Dat wil zeggen: niet in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid, niet in de buurt van vloeistoffen (pas dus op met glazen water naast de bank) én niet onder zware objecten, want ook die kunnen de bedrading in de deken beschadigen.

Voor een elektrische onderdeken, ofwel een deken die je op je matras legt, geldt dat je hem na het slapen weer zo glad mogelijk over je bed legt - dus zonder vouwen of opgepropte delen. Anders kan de warmte zich ophopen en wordt de deken bij het volgende gebruik mogelijk te heet. Berg je je onderdeken na ieder gebruik op? Ook dan geldt het advies om de deken op te rollen in plaats van te vouwen (lees hierboven) om de bedrading intact te houden.

Tip 2: Gebruik de timer

De meeste elektrische dekens (zowel onder- als bovendekens) hebben een automatische uitschakelfunctie om oververhitting te voorkomen. Bij sommige modellen houdt dat in dat de deken zich áltijd na een specifiek aantal uur (bijvoorbeeld twee of drie) uitschakelt, maar bij andere modellen is het de bedoeling dat je de timer zelf op een gewenst aantal minuten of uren instelt. Geldt dat laatste ook voor jouw deken, maak er dan een gewoonte van om de timerfunctie bij ieder gebruik in te schakelen, ook als je denkt dat dit niet per se nodig is. Hoe vaak gebeurt het niet dat je van de bank afspringt om 'even' de afwas te gaan doen, en vervolgens verzeild raakt in allerlei andere klusjes die nog op je to do-list stonden? Vergeet je daarna ook nog de deken uit te schakelen voordat je naar bed gaat, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere en gebruik de timer.

©Mariana Rusanovschi

Tip 3: Verwijder de stekker uit het stopcontact

Ook als jouw elektrische deken zich na verloop van tijd vanzelf uitschakelt, is het slim om de deken helemaal uit het stopcontact te halen als je hem niet gebruikt. Zolang de stekker in het stopcontact zit, bestaat er namelijk nog steeds een klein risico op oververhitting of kortsluiting. Dit is ook een stuk veiliger mocht de deken in contact komen met water of andere vloeistoffen. Heb je een elektrische onderdeken? Haal deze dan standaard uit het stopcontact wanneer je 's ochtends je bed opmaakt. Gebruik je een bovendeken op de bank, dan kun je door de dag heen even checken of de deken is losgekoppeld van het stopcontact.

Tip 4: Vervang je deken op tijd

Elektrische dekens gaan gemiddeld zo'n zeven jaar mee, maar dat geldt alleen als ze in de tussentijd niet beschadigd raken. Helaas zijn er veel manieren waarop een elektrische deken toch vroegtijdig schade kan oplopen, bijvoorbeeld als er vloeistoffen overheen worden gemorst, huisdieren aan de deken kauwen of krabben of als de deken niet juist wordt opgeborgen. Om er zeker van te zijn dat jouw elektrische deken nog helemaal naar behoren werkt en er geen scheuren of gaten in de stof zitten, is het belangrijk dat je de deken regelmatig even controleert. Ook als een elektrische deken de hele zomer opgevouwen in de kast heeft gelegen, kan het zijn dat de bedrading is beschadigd en dat de deken het niet meer goed doet. Zet je een elektrische deken na lange tijd weer aan, blijf er dan altijd even bij staan. Mocht het toch misgaan, dan ben je er in elk geval op tijd bij.

Tip 5: Plaats een rookmelder

Nog een tip van de brandweer: plaats een rookmelder in de ruimte(s) waarin je je elektrische deken gebruikt. Vooral in de slaapkamer is dit verstandig, zodat je bij rook of brand op tijd wordt gewekt. Met die gedachte in het achterhoofd zul je vast ook een stuk lekkerder slapen.


Ook lekker:

Voetenwarmers!