ID.nl logo
Stappenplan: In 4 stappen subsidie op je groendak geregeld!
© Stefan Körber - stock.adobe.com
Energie

Stappenplan: In 4 stappen subsidie op je groendak geregeld!

Subsidie aanvragen lijkt soms een heel karwei. Veel rompslomp en uitzoekwerk als je niet weet waar je moet zoeken. Geen zorgen! Met dit stappenplan maken we je de subsidieaanvraag voor je groene dak een stuk makkelijker. We vertellen je waar je moet beginnen en wat je ervoor nodig hebt.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom maak ik eigenlijk kans op subsidie voor mijn groene dak?
  • Op welke deur moet ik kloppen voor mijn subsidieaanvraag?
  • Aan welke eisen moet mijn groene dak voldoen?
  • Wat heb ik nodig voor de aanvraag?
  • Hoe dien ik de subsidieaanvraag in?

Geen groen dak maar een ander verduurzamingsproject voor het huis? Ook interessant: Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis

Groene daken zien er niet alleen mooi uit. Ze zijn ook nog eens erg functioneel. Waar het in grotere steden steeds vaker aan groene ruimtes ontbreekt, is een groen dak een mooi en praktisch alternatief.  

Wie hebben er allemaal voordeel van jouw groene dak? Je portemonnee natuurlijk, maar ook je gezondheid. Ook hebben flora en fauna er baat bij en profiteren overheidsinstanties en gemeenten van jouw groene dak. Die verstrekken jouw subsidie wel of niet.

Lees ook: Zelf een groendak aanleggen

Subsidie op een groendak, waarom eigenlijk? 

Een groendak helpt de gemeente de waterhuishouding te reguleren. Doordat het klimaat verandert en het steeds vaker en heftiger regent, verzakken gebieden steeds vaker en raakt het riool overbelast. Het sedumplantje dat doorgaans als een deken op zo’n groendak ligt, absorbeert veel meer water dan dakpannen. Er gaat dus minder water naar de riolering. Dat is één van de redenen waarom de overheid jaarlijks een spaarpot heeft voor deze maatregel. 

Bovendien kan het groen minimaal 50 jaar op het dak liggen. In tegenstelling tot een ‘normaal dak’. Dat is meestal al na 20 jaar aan vervanging toe. Daarnaast verhoogt een groendak de woningwaarde, werkt het groen verkoelend in de zomer en houdt het warmte vast in de winter. Minder energiekosten voor jou dus! 

Geen groen dak, maar onderhoudsvriendelijke bodembedekkers?

Sedumplantjes zijn sterk en gaan lang mee!

©Anastasia Gapeeva

Twijfel je nog over het aanleggen van een groendak? Hieronder lees je over nog meer voordelen voor de omgeving, je gezondheid, flora en fauna: 

  • Planten zuiveren van nature de lucht doordat ze CO2 opnemen en dit verwerken tot fotosynthese. 

  • Groen is goed voor meer zuurstof in de lucht. 

  • Groen draagt bij aan ons geestelijk welzijn. Het helpt bij ons te herstellen van stress en een betere concentratie. 

  • Helpt tegen hittestress. In tegenstelling tot tegels of een bitumen dak, houdt groen niet zo lang warmte vast als conventionele daken. Dit gaat de hittestress in steden tegen. In steden is er namelijk veel asfalt en betegeling die vrij lang warmte vasthouden. Daardoor warmen de steden op en ontstaan er hitte-eilanden: plekken waarbij de temperatuur hoger is vergeleken met omliggende gebieden. 

Nog meer voordelen? Lees ook: De onverwachte voordelen van een groen dak 

In 4 stappen je subsidieaanvraag geregeld

In dit geval is een goede voorbereiding al het halve werk. De aanvraag zelf is zo gepiept wanneer je weet waar je de aanvraag moet doen, aan welke eisen je moet voldoen en wat je ervoor nodig hebt. Met dit stappenplan helpen we je op weg om de aanvraag soepel te laten verlopen. 

Stap 1: Check waar je subsidie kunt aanvragen

Met groen op je dak verduurzaam je dus je omgeving. Daar wordt de overheid blij van. Daarom willen instanties je tegemoetkomen en verstrekken ze subsidies. De overheid verdeelt de subsidiepot onder de provincies. Die verdelen het op hun beurt weer onder gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties.

Iedere provincie heeft een eigen aanpak voor het verstrekken van subsidies voor groene daken. Bij de ene provincie kun je wel terecht, terwijl het in een andere provincie via de gemeente of waterschap gaat. 

Waterschappen verstrekken subsidie, omdat een groendak valt onder een watervriendelijk initiatief. Bij Aa en Maas krijg je 30 procent vergoed en Delta subsidieert 20 procent van de kosten. Meestal wel met een maximumbedrag. Ook zitten er soms voorwaarden aan verbonden. Check die dus goed. 

Waar moet jij zijn voor de subsidieaanvraag? Check bij de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal waar jij moet zijn voor de subsidieaanvraag. De overheid heeft een budget voor subsidies. Er geldt: OP = OP. Controleer daarom of het budget nog niet uitgeput is. Gemeenten zetten dit vaak op hun website.

TIP Is de subsidiepot op voor dit jaar? Check bij je gemeente of je een stimuleringslening kunt afsluiten of probeer het bij het ISDE. Dat is een landelijke subsidieregeling met als missie te verduurzamen. Die wordt overigens alleen goedgekeurd als je hem combineert met een andere isolerende maatregel. 

Stap 2: Controleer de eisen waaraan jouw groene dak moet voldoen 

Per subsidieverstrekker kunnen de eisen nogal verschillen. Er zijn namelijk nog geen overkoepelende normen gesteld in Nederland. Maar meestal krijg je vergoeding voor loon, materiaalkosten, advies en de aanleg van het dak. Ze letten vaak op deze punten: 

  • Oppervlakte: die moet minimaal bestaan tussen 5 en 10 vierkante meter. Voldoe jij niet de minimale oppervlakte? Vraag of je buur meedoet. Misschien ontvang je wel een bonus! 

  • Aanleg: de aanleg moet meestal uitgevoerd worden door een bedrijf met een Groenkeur. 

  • Waterbergend vermogen: meestal is dit bij gemeenten een belangrijke eis, omdat het helpt bij overmatige regenval.  

  • Eigenaar: subsidies worden doorgaans alleen aan particulieren verleend. Het moet dan gaan om je eigen woning of gebouw. 

Stap 3: Verzamel wat je nodig hebt voor de subsidieaanvraag

Een subsidieaanvraag gaat meestal niet zomaar. Je moet bewijzen dat je groene dak voldoet aan de gestelde eisen uit stap 2. Meestal wil de subsidieverstrekker dus bewijsstukken van jou ontvangen. Vaak wordt er gevraagd om het volgende:

  • Voor de subsidieaanvraag moet je vaak een formulier invullen dat de subsidieverlener zelf heeft opgesteld.

  • Soms vraagt de subsidieverlener naar de specificaties rondom het waterbergend vermogen. En ook een lijst van de planten die op het dak komen.

  • Een verklaring van de aannemer die je hebt ingehuurd en een verklaring van de eigenaar van het perceel. In de meeste gevallen ben je dat zelf. 

  • Een offerte of nota van de kosten. Oftewel, het projectplan. 

  • Foto’s en een plattegrond of tekening van het dak vóór en na de aanleg. 

  • Bewijs dat je de gemaakte kosten hebt betaald.

Stap 4: Dien de subsidieaanvraag in 

Vaak kun je de subsidieaanvraag gemakkelijk digitaal afhandelen op de website van de subsidieverstrekker. Je hebt hier bijna altijd je DigiD voor nodig, dus houd die bij de hand. Net als alle bewijsstukken die je bij stap 3 hebt verzameld. 

Ook hier geldt weer net als bij de eisen, dat de aanvraag bij elke subsidieverlener anders kan verlopen.

Dan hebben we het vooral over het moment waarop je de aanvraag doet. De gemeente Utrecht vraagt je dit al vooraf te doen. Bij de gemeente Den Haag mag je gewoon de eindfactuur sturen na de aanleg. Soms wordt het subsidiebedrag vooraf al op je rekening gestort en soms pas wanneer je klaar bent.  Na de aanleg wordt er nog wel eens een inspecteur langs gestuurd. Die controleert het groene dak op de eisen van je subsidieverlener. Check de eisen dus goed op de website van jouw subsidieverstrekker.


Meer verduurzamen in je huis? Schakel dan een vakman in👇🏻
▼ Volgende artikel
VLC: het Zwitsers zakmes onder de mediaplayers
© monticellllo - stock.adobe.com
Huis

VLC: het Zwitsers zakmes onder de mediaplayers

VLC is een alternatieve mediaspeler voor Windows en macOS die heel veel pluspunten heeft. De mediaspeler is gratis, kent geen reclame of spyware en is doorgaans krachtiger dan de videospeler die standaard op je systeem staat. Concreet betekent dit dat VLC audio en video van bijna elke bron kan afspelen zonder dat je extra software hoeft te downloaden.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe veelzijdig VLC media player is en waarom je dit programma op je computer moet hebben staan. Je kunt:

  • Afspeellijsten maken
  • Mediabestanden converteren
  • Ondertitels toevoegen
  • Video streamen
  • Video's trimmen
  • Schermopnames (video) maken of eigen webcambeelden opnemen
  • Logo's of watermerken toevoegen

VLC zit boordevol tools en opties die je helpen om video in te korten, om ondertitels te plaatsen of om het bestandsformaat om te zetten. Bovendien ondersteunt de mediaspeler functies en plug-ins van derden. Maar, eerst moet je deze applicatie natuurlijk nog downloaden en installeren op je computer. De installatieprocedure is vrij eenvoudig.

Afspeellijst maken

Het eerste wat je waarschijnlijk wilt doen als VLC geïnstalleerd is, is een video in de speler laden. Wanneer een andere mediaspeler zoals Windows Media Player, problemen heeft met een bepaald videobestand, dan lukt het vaak wel met VLC. Nadat je VLC media player hebt geopend, kies je het menu Media / Bestand openen. Vervolgens navigeer je naar het mediabestand op de harde schijf of op een usb-stick. Je kunt het videobestand ook in het werkvlak van VLC slepen om het af te spelen. Als je meerdere bestanden in het werkvlak plaatst, vorm je een afspeellijst. De video’s worden daarmee achter elkaar afgespeeld.

Als je de video bekijkt, zie je onderaan het scherm de bekende videobedieningen, zoals afspelen en pauzeren. Met de toetscombinatie Ctrl+H laat je de knoppen verdwijnen die je afleiden tijdens het bekijken van de video.

De standaardweergave voor video’s is de venstermodus. Je wijzigt deze weergave naar volledig scherm via het menu Video / Schermvullend. Daarmee geniet je comfortabel van de film zonder die bedieningsbalk. Je haalt de balk achteraf weer tevoorschijn met de Esc-toets.

Veel films zijn overigens verpakt als zip- of rar-bestand. Zulke gecomprimeerde archiefbestanden kun je met Bestand openen ook rechtstreeks in VLC bekijken.

Converteren

VLC is voorzien van een ingebouwde bestandsconverter om de indeling van mediabestanden te wijzigen. Gebruik het menu Media en ga voor de optie Converteren / Opslaan. In het pop-upvenster gebruik je Toevoegen, de knop met het plusteken. Daarmee maak je een selectie van bestanden waarvan je de bestandsindeling wilt aanpassen. Je kunt dus meerdere bestanden tegelijk omzetten. Is de lijst klaar? Klik dan rechtsonder op de knop Converteren / Opslaan. In het veld Profiel selecteer je een van de beschikbare voorinstellingen. Bij Doelbestand duid je via de knop Bladeren de map aan waar de nieuwe bestanden worden opgeslagen. Daarna klik je op Start en wacht je tot alles is geconverteerd.

Video streamen

Het is met VLC ook mogelijk om video’s te bekijken die op het internet staan. Ga hiervoor naar het menu Media en selecteer de optie Netwerkstream openen. Vervolgens plak je in het vak Netwerk-url het internetadres van het online videobestand. Onderaan zie je het vakje Meer opties weergeven. Hier kun je bijvoorbeeld aanduiden wat de start- en eindtijd is van de online video. Klik op de knop Afspelen. We willen meteen waarschuwen: dit lukt niet bij alle filmpjes en websites. YouTube beschermt zichzelf bijvoorbeeld. Als je het toch probeert, krijg je een foutmelding.

VLC als standaardprogramma Omdat VLC zo soepel omgaat met zoveel verschillende soorten media, is de kans groot dat je deze veelzijdige mediaspeler als standaardprogramma wilt instellen. Als je dan op een videobestand dubbelklikt, kiest Windows automatisch VLC om het filmpje af te spelen.

Om VLC standaard in te stellen, open je de instellingen met de toetscombinatie Windows-toets+I. Daarna open je het onderdeel Apps en in de linkerbalk kies je Standaard-apps. In het hoofdvenster worden de standaard-apps opgesomd. In Windows 10 zie je bijvoorbeeld bij Videospeler de app Films en TV staan. Als je hierop klikt, toont Windows een lijst met alle apps die deze media kunnen openen. Hier selecteer je in de lijst VLC, activeer nu deze optie. Bevestig met Dit programma als standaardprogramma instellen.

Je kunt VLC als standaardprogramma instellen voor videobestanden.

Schermopnames met audio

Het is makkelijk om een schermopname te maken met VLC. Zorg eerst dat de extra bedieningselementen in beeld zijn met Weergave / Geavanceerde bediening. Ga dan opnieuw naar Media en kies voor Opnameapparaat openen. Standaard staat de Opnamemodus ingesteld op DirectShow. Deze instelling wijzig je in Bureaublad. Daaronder staat de framerate ingesteld op één frame per seconde. Dat is veel te laag, wijzig dit bijvoorbeeld in 15 f/s. Onderaan zie je de knop Afspelen. Klik daar niet op, want daarmee krijg je een soort Droste-effect. Klik daarom op het pijltje dat naar beneden wijst en kies de opdracht Converteren.

Nu moet je doorgaan met het voltooien van de instellingen voor de VLC-opname. Selecteer het video-uitvoerformaat bij Profiel. Je kunt bijvoorbeeld MP4 selecteren. Daarna klik je op Bladeren om de locatie te bepalen waar de opname wordt opgeslagen. Gebruik de knop Start om de opname te beginnen. Zorg wel dat je het VLC-venster minimaliseert tijdens het opnameproces, anders wordt dat vastgelegd in de uitvoervideo. Het is overigens alleen mogelijk om het volledige scherm op te nemen. Als je dus slechts een deel van het scherm nodig hebt, dan moet je een externe videocropper gebruiken. Als je klaar bent met de opname, maximaliseer je het VLC-venster opnieuw en klik je op Stop.

Opname van de webcam

De stappen om een opname te maken van je webcam zijn vergelijkbaar. Opnieuw vertrek je van Media / Opnameapparaat openen. Laat deze keer de Opnamemodus wel op DirectShow staan, maar kies in het vak Apparaatselectie de geïnstalleerde webcam bij Video-apparaatnaam. Daaronder selecteer je de audiobron, bijvoorbeeld de microfoon van je webcam. Vervolgens klik je op Geavanceerde opties om de beeldverhouding en de framerate te selecteren.

Klik op Afspelen. Nu kun je de livebeelden van de webcam bekijken in VLC media player, maar de opname is nog niet begonnen. Die moet je nog handmatig starten door op de rode opnameknop in de onderste balk te klikken. Wanneer je klaar bent, gebruik je de knop Stop in de onderste balk, waardoor VLC de opname op de pc opslaat.

Vergeet je je webcam na gebruik niet uit te zetten? Geen pottenkijkers meer! Zo schakel je de webcam uit

Bladwijzers

Een erg handige navigatiehulp zijn de bladwijzers. Met VLC voeg je deze op een eenvoudige manier toe. Speel de video af en op de plaats waar je een nieuwe bladwijzer wilt, pauzeer je even. Het gemakkelijkste lukt dat door de spatiebalk in te drukken. Daarna gebruik je het menu Afspelen / Aangepaste bladwijzers / Beheren. In een klein venster kun je dan een nieuwe bladwijzer aanmaken. Daarnaast lees je telkens de tijdstempel.

Het is niet mogelijk om elke bladwijzer een aparte naam te geven. De bladwijzer krijgt standaard de naam van het bestand met daarachter een nummer. Om nog sneller het bladwijzerbeheervenster te openen kun je ook de toetscombinatie Ctrl+B indrukken. Als je alle bladwijzers hebt aangemaakt, schakel je snel via Afspelen / Aangepaste bladwijzers naar het juiste fragment.

Het equivalent van een digitale bladwijzer

Een heuse boekenlegger!

Logo of watermerk toevoegen

Wil je een logo of een watermerk aan je project toevoegen? Ook dat kan in VLC. Denk eerst even na hoe je logo of watermerk eruitziet. In ons voorbeeld hebben we met een grafisch programma snel een logo gemaakt en opgeslagen als png-formaat. Dit formaat ondersteunt transparantie, zodoende heb je geen storende achtergrond in het logo. Je kunt als logo of watermerk ook simpelweg een tekst typen.

In VLC ga je naar het menu Gereedschap / Effecten en filters. Je kunt ook de toetscombinatie Ctrl+E gebruiken. In het venstertje dat verschijnt, gebruik je het tabblad Video-effecten. Daar kies je voor het subtabblad Overlay. Hier ben je op de plaats om het logo of het watermerk toe te voegen. Wil je een grafisch bestand plaatsen? Zet dan een vinkje bij Logo toevoegen. Klik vervolgens op de knop met de drie puntjes om te zoeken naar de afbeelding die op de harde schijf staat. Met een schuifregelaar bepaal je de dekking van het logo. Met de vier vakjes met pijltjes regel je de positie van het logo tot op de pixel. Rechtsonder zie je de mogelijkheid om tekst toe te voegen als watermerk. Ook daar is een optie om de positie van deze tekst in te stellen. Als je tevreden bent, klik je op Opslaan.

Effecten

VLC heeft veel mogelijkheden om te bepalen hoe de video eruitziet of klinkt. Er zijn twee manieren om naar Aanpassingen en effecten te gaan. Je kunt klikken op de equalizerknop onderaan het scherm. Of je gaat naar het menu Gereedschap en daar kies je voor Effecten en Filters.

Om het geluid van de video aan te passen, vink je eerst het vakje Inschakelen aan. Daarna gebruik je de schuifregelaars om het beste geluid te zoeken. Er is ook een optie om meer geavanceerde audio-opties te gebruiken. Dat doe je via het tabblad Compressor en Spatializer. Daarna ga je naar het tabblad Video-effecten dat zich in het midden van dit venster bevindt.

Alle bedieningselementen gebruiken je om de videobeelden te verbeteren en om speciale effecten toe te voegen. In ons voorbeeld worden de personages hierdoor een soort bewegende stripfiguren. Vaak is het een kwestie van experimenteren. Er is ook een optie om de video te roteren. Dit is handig voor als een video in een verkeerde stand is opgenomen. Je kunt de video ook bijsnijden.

Video trimmen

Vaak is een video te lang waardoor je deze wilt bijsnijden. Bij VLC doe je dit op een andere manier dan bij de meeste video-editors. Je gebruikt geen trimtool of digitaal schaartje, maar je maakt een nieuwe opname van de opname. Zorg dat via het menu Weergave de Geavanceerde bediening in beeld is. Hiermee krijg je onderaan vier extra knoppen: dit zijn de opnameknoppen.

Open nu het videobestand. Speel het filmpje af of sleep de afspeelknop naar het punt waar je wilt dat de video begint. Als je heel nauwkeurig wilt werken, gebruik je de laatste knop, dat is de functie Frame voor frame. Is de startpositie nauwkeurig bepaald? Klik dan op de knop met de rode stip: Opname. Je kunt ook de toetscombinatie Shift+R gebruiken. Laat de video lopen. Om de opname te stoppen, gebruik je nogmaals dezelfde toetscombinatie.

Het is een beetje vreemd, want je krijgt geen signaal of melding dat het ingekorte filmpje klaarstaat. De bijgesneden versie komt automatisch in de map Video’s terecht. In de bestandsnaam lees je wanneer je de video hebt bewerkt, want in de bestandsnaam worden datum en tijd toegevoegd (afbeelding 9). Deze truc werkt trouwens ook met audiobestanden.

Over trimmen gesproken ...

Weg met dat haar!

Ondertitels

Wanneer een video niet de gebruikelijke ondertitels heeft, dan kun je deze met VLC alsnog toevoegen. Hiervoor moet je wel eerst het srt-ondertitelbestand vinden. Daar zijn behoorlijk veel webbronnen voor te gebruiken.

Plaats het srt-bestand in dezelfde map waar het videobestand staat en zorg dat deze dezelfde bestandsnaam heeft. Speel vervolgens de video af en klik met de rechtermuisknop op het filmpje zodat je bij de opdracht Ondertitels / Ondertitelbestand toevoegen komt.

Er bestaat ook de uitbreiding VLSub die ondertussen al aan de recente versie van VLC is toegevoegd. Via Weergave / VLSub beschik je over een interne zoekmachine waarmee je de ondertitels zoekt op taal, titel, seizoen en episode.

▼ Volgende artikel
Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek
© Clément Choulot
Mobiliteit

Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek

De Renault Rafale heeft indruk gemaakt met zijn opvallende design en innovatieve hybride techniek. Nu presenteert Renault een nieuwe variant: de Rafale E-Tech 300 plug-in hybrid 4X4 Atelier Alpine. Irwin van InstaAutoVlog deelt zijn ervaringen in dit artikel en een bijbehorende video.

Dit artikel in het kort:

  • De Rafale E-Tech 300 heeft een plug-in hybride aandrijflijn met 300 pk en een elektrische actieradius van 105 kilometer.
  • Binnenin biedt hij een dynamische zitpositie en een EV-keuzeknop in de middenconsole.
  • De tweede zitrij is minder ruim door een hoger geplaatste vloer, maar de bagageruimte blijft groot.
  • Het adaptieve onderstel past zich aan het wegdek aan voor een betere rijervaring.
  • De boordlader ondersteunt tot 7,4 kW laden, maar snelladen is niet mogelijk.

Ook interessant voor jou: Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Incognito stekkerversie

Onder de zuid-Franse zon reed ik in de plug-in hybride Renault Rafale E-Tech 300, uitgevoerd in de topversie Atelier Alpine. Dit model valt op door specifieke details zoals 21-inch Diamond Cut lichtmetalen wielen met Continental SportContact 7 banden, een hoogglans zwarte achterspoiler en badges op de voorste zijschermen. De laadpoort, subtiel verwerkt in het zijpaneel, is de enige aanwijzing dat dit om een plug-in hybride gaat.

©Clément Choulot

Fijne zit achter het stuur

Binnenin de Rafale zien we fraaie details als blauw contrasterend tapijt, dito bekleding in de opbergvakken in het portier en een extra knop achter het handvat in de middenconsole waarmee je de EV, hybride of EV-charge functie in kan schakelen. Ook deze Rafale zit ná een comfortabele instap prettig. Je zit echt ín het interieur, wat lager ten opzichte van het dashboard en dat draagt bij aan een beter dynamisch gevoel.

©ClŽment Choulot

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Achterin minder comfort

De achterbank biedt iets minder comfort door een 1,5 centimeter hogere vloer ten opzichte van de e-Tech hybrid 200, veroorzaakt door het accupakket. Hierdoor zitten je knieën wat hoger en is er minder ruimte voor je voeten. De hoofdruimte blijft prima, net als de bagageruimte. Ondanks een kleine afname in capaciteit biedt deze met 528 liter (uitbreidbaar tot 1600 liter) nog steeds voldoende ruimte.

Achterin is het comfort iets minder door een 1,5 cm verhoogde vloer, veroorzaakt door het accupakket. De bagageruimte blijft met 528 tot maximaal 1600 liter ruim voldoende.

🔌Leestip: De strategische comeback van Renault in de elektrische automarkt

©Clément Choulot

Vermogen en trekgewicht

De plug-in hybride Rafale heeft een vernieuwde aandrijflijn met een 1.2-liter driecilinder turbomotor die dankzij een grotere turbo 150 pk levert in plaats van 130 pk. Een 70 pk sterke elektromotor op de vooras en een 136 pk elektromotor op de achteras verhogen het totale vermogen tot 300 pk via de zogeheten Multimode-transmissie. Dit zorgt voor een sprint van 0-100 km/u in 5,8 seconden en een begrensde topsnelheid van 175 km/u. Het trekgewicht blijft 1500 kg, ideaal voor veelzijdig gebruik.

©Clément Choulot

Trage boordlader

De Renault Rafale is uitgerust met een 22 kWh-batterij, goed voor een elektrische actieradius van 105 kilometer. Opladen kan via een 1-fase 7,4 kW boordlader, wat in vergelijking met concurrenten met 2- of 3-fase laders beperkt is. Snelladen is niet mogelijk.

©Clement Choulot

Adaptief onderstel

Eenmaal op pad blijkt de Rafale een aangename metgezel. Het elektrische vermogen is een plezier en zeker als ook de goed geïsoleerde driepitter assisteert is het een ronduit vlotte auto. Is de batterij leeg, dan belooft Renault je een range van 1000 kilometer met een gemiddeld verbruik van 5,8 liter per 100 kilometer en een 55 liter grote benzinetank.

Het adaptief onderstel kan zich met behulp van een camera-scanner achter de binnenspiegel continu aan het wegdek aanpassen. Iets wat goed werkt, want in eigenlijk elke situatie voelt de Rafale verfijnd, comfortabel, maar ook zeker na het selecteren van de modus Sport communicatief en dynamisch.

©Clément Choulot

Renault Rafale in actie

Meer weten en zien over de nieuwe plug-in hybride Renault Rafale? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube