Stappenplan: In 4 stappen subsidie op je groendak geregeld!
Subsidie aanvragen lijkt soms een heel karwei. Veel rompslomp en uitzoekwerk als je niet weet waar je moet zoeken. Geen zorgen! Met dit stappenplan maken we je de subsidieaanvraag voor je groene dak een stuk makkelijker. We vertellen je waar je moet beginnen en wat je ervoor nodig hebt.
In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:
- Waarom maak ik eigenlijk kans op subsidie voor mijn groene dak?
- Op welke deur moet ik kloppen voor mijn subsidieaanvraag?
- Aan welke eisen moet mijn groene dak voldoen?
- Wat heb ik nodig voor de aanvraag?
- Hoe dien ik de subsidieaanvraag in?
Geen groen dak maar een ander verduurzamingsproject voor het huis? Ook interessant: Zo loop je je subsidie voor verduurzaming niet mis
Groene daken zien er niet alleen mooi uit. Ze zijn ook nog eens erg functioneel. Waar het in grotere steden steeds vaker aan groene ruimtes ontbreekt, is een groen dak een mooi en praktisch alternatief.
Wie hebben er allemaal voordeel van jouw groene dak? Je portemonnee natuurlijk, maar ook je gezondheid. Ook hebben flora en fauna er baat bij en profiteren overheidsinstanties en gemeenten van jouw groene dak. Die verstrekken jouw subsidie wel of niet.
Lees ook: Zelf een groendak aanleggen
Subsidie op een groendak, waarom eigenlijk?
Een groendak helpt de gemeente de waterhuishouding te reguleren. Doordat het klimaat verandert en het steeds vaker en heftiger regent, verzakken gebieden steeds vaker en raakt het riool overbelast. Het sedumplantje dat doorgaans als een deken op zo’n groendak ligt, absorbeert veel meer water dan dakpannen. Er gaat dus minder water naar de riolering. Dat is één van de redenen waarom de overheid jaarlijks een spaarpot heeft voor deze maatregel.
Bovendien kan het groen minimaal 50 jaar op het dak liggen. In tegenstelling tot een ‘normaal dak’. Dat is meestal al na 20 jaar aan vervanging toe. Daarnaast verhoogt een groendak de woningwaarde, werkt het groen verkoelend in de zomer en houdt het warmte vast in de winter. Minder energiekosten voor jou dus!
Geen groen dak, maar onderhoudsvriendelijke bodembedekkers?
Sedumplantjes zijn sterk en gaan lang mee!
©Anastasia Gapeeva
Twijfel je nog over het aanleggen van een groendak? Hieronder lees je over nog meer voordelen voor de omgeving, je gezondheid, flora en fauna:
Planten zuiveren van nature de lucht doordat ze CO2 opnemen en dit verwerken tot fotosynthese.
Groen is goed voor meer zuurstof in de lucht.
Groen draagt bij aan ons geestelijk welzijn. Het helpt bij ons te herstellen van stress en een betere concentratie.
Helpt tegen hittestress. In tegenstelling tot tegels of een bitumen dak, houdt groen niet zo lang warmte vast als conventionele daken. Dit gaat de hittestress in steden tegen. In steden is er namelijk veel asfalt en betegeling die vrij lang warmte vasthouden. Daardoor warmen de steden op en ontstaan er hitte-eilanden: plekken waarbij de temperatuur hoger is vergeleken met omliggende gebieden.
Nog meer voordelen? Lees ook: De onverwachte voordelen van een groen dak
In 4 stappen je subsidieaanvraag geregeld
In dit geval is een goede voorbereiding al het halve werk. De aanvraag zelf is zo gepiept wanneer je weet waar je de aanvraag moet doen, aan welke eisen je moet voldoen en wat je ervoor nodig hebt. Met dit stappenplan helpen we je op weg om de aanvraag soepel te laten verlopen.
Stap 1: Check waar je subsidie kunt aanvragen
Met groen op je dak verduurzaam je dus je omgeving. Daar wordt de overheid blij van. Daarom willen instanties je tegemoetkomen en verstrekken ze subsidies. De overheid verdeelt de subsidiepot onder de provincies. Die verdelen het op hun beurt weer onder gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties.
Iedere provincie heeft een eigen aanpak voor het verstrekken van subsidies voor groene daken. Bij de ene provincie kun je wel terecht, terwijl het in een andere provincie via de gemeente of waterschap gaat.
Waterschappen verstrekken subsidie, omdat een groendak valt onder een watervriendelijk initiatief. Bij Aa en Maas krijg je 30 procent vergoed en Delta subsidieert 20 procent van de kosten. Meestal wel met een maximumbedrag. Ook zitten er soms voorwaarden aan verbonden. Check die dus goed.
Waar moet jij zijn voor de subsidieaanvraag? Check bij de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal waar jij moet zijn voor de subsidieaanvraag. De overheid heeft een budget voor subsidies. Er geldt: OP = OP. Controleer daarom of het budget nog niet uitgeput is. Gemeenten zetten dit vaak op hun website.
TIP Is de subsidiepot op voor dit jaar? Check bij je gemeente of je een stimuleringslening kunt afsluiten of probeer het bij het ISDE. Dat is een landelijke subsidieregeling met als missie te verduurzamen. Die wordt overigens alleen goedgekeurd als je hem combineert met een andere isolerende maatregel.
Stap 2: Controleer de eisen waaraan jouw groene dak moet voldoen
Per subsidieverstrekker kunnen de eisen nogal verschillen. Er zijn namelijk nog geen overkoepelende normen gesteld in Nederland. Maar meestal krijg je vergoeding voor loon, materiaalkosten, advies en de aanleg van het dak. Ze letten vaak op deze punten:
Oppervlakte: die moet minimaal bestaan tussen 5 en 10 vierkante meter. Voldoe jij niet de minimale oppervlakte? Vraag of je buur meedoet. Misschien ontvang je wel een bonus!
Aanleg: de aanleg moet meestal uitgevoerd worden door een bedrijf met een Groenkeur.
Waterbergend vermogen: meestal is dit bij gemeenten een belangrijke eis, omdat het helpt bij overmatige regenval.
Eigenaar: subsidies worden doorgaans alleen aan particulieren verleend. Het moet dan gaan om je eigen woning of gebouw.
Stap 3: Verzamel wat je nodig hebt voor de subsidieaanvraag
Een subsidieaanvraag gaat meestal niet zomaar. Je moet bewijzen dat je groene dak voldoet aan de gestelde eisen uit stap 2. Meestal wil de subsidieverstrekker dus bewijsstukken van jou ontvangen. Vaak wordt er gevraagd om het volgende:
Voor de subsidieaanvraag moet je vaak een formulier invullen dat de subsidieverlener zelf heeft opgesteld.
Soms vraagt de subsidieverlener naar de specificaties rondom het waterbergend vermogen. En ook een lijst van de planten die op het dak komen.
Een verklaring van de aannemer die je hebt ingehuurd en een verklaring van de eigenaar van het perceel. In de meeste gevallen ben je dat zelf.
Een offerte of nota van de kosten. Oftewel, het projectplan.
Foto’s en een plattegrond of tekening van het dak vóór en na de aanleg.
Bewijs dat je de gemaakte kosten hebt betaald.
Stap 4: Dien de subsidieaanvraag in
Vaak kun je de subsidieaanvraag gemakkelijk digitaal afhandelen op de website van de subsidieverstrekker. Je hebt hier bijna altijd je DigiD voor nodig, dus houd die bij de hand. Net als alle bewijsstukken die je bij stap 3 hebt verzameld.
Ook hier geldt weer net als bij de eisen, dat de aanvraag bij elke subsidieverlener anders kan verlopen.
Dan hebben we het vooral over het moment waarop je de aanvraag doet. De gemeente Utrecht vraagt je dit al vooraf te doen. Bij de gemeente Den Haag mag je gewoon de eindfactuur sturen na de aanleg. Soms wordt het subsidiebedrag vooraf al op je rekening gestort en soms pas wanneer je klaar bent. Na de aanleg wordt er nog wel eens een inspecteur langs gestuurd. Die controleert het groene dak op de eisen van je subsidieverlener. Check de eisen dus goed op de website van jouw subsidieverstrekker.