Loont het huren van een warmtepomp?

© Creative_Bird

Loont het huren van een warmtepomp?

Geplaatst: 26 april 2024 - 17:31

Aangepast: 30 april 2024 - 07:54

Dirk Schoofs

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om de woning en tapwater te verwarmen, maar het blijft een forse investering. Wie dat geld niet zomaar op zijn spaarrekening heeft staan, kan sinds kort ook een warmtepomp huren. Dit heeft voor- en nadelen …

Er zijn verschillende spelers op de markt die zo’n warmtepomp te huur aanbieden. Met de verhuur van warmtepompen komen bedrijven niet alleen tegemoet aan mensen voor wie de aanschaf te duur is, ze vermijden ook dat de verkoop van warmtepompen zou stilvallen.

Ook interessant: De warmtepomp 2.0 - recente innovaties en trends

De pilot van Eneco

Eneco biedt hybride warmtepompen te huur aan. Het gaat om een lucht-waterwarmtepomp die je combineert met een gascondensatieketel. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om de woning en het sanitairwater mee te verwarmen. Is het buiten te koud, dan springt de gasketel bij. Een voordeel van de verhuurformule is dat je 24/7 bijstand krijgt bij storingen.

Als we dit schrijven, heeft Eneco de verhuur tijdelijk opgeschort. De woordvoerder vertelt dat het om een pilot ging. “We hebben tussen januari en eind maart zo’n 75 warmtepompen verhuurd. Nu loopt trouwens het stookseizoen op zijn einde, maar we starten in september de formule opnieuw op. We zien dit als een mooie manier om bij te dragen aan verduurzaming.”

Hybride warmtepomp opstelling

Vast bedrag per maand

Eneco verhuurt de Remeha Elga Ace-lucht-waterwarmtepomp van 4 kW, dat is het kleinste model dat in Nederland wordt geproduceerd. Eneco werkt met eigen installateurs. De huurprijs bedraagt 49,95 euro en de minimale huurperiode is 18 maanden. In de huurprijs zijn de installatie en het periodieke onderhoud inbegrepen. Wie huurt bij Eneco, hoeft voor stroom en gas niet over te stappen naar deze provider. De levering van stroom en gas staat los van de huur.

De compact Elga Ace hybride. | Foto: Remeha

© Remeha

Subsidie naar verhuurder

Wie een warmtepomp huurt, kan zelf geen subsidie aanvragen. Eneco vraagt wel subsidie aan voor de verhuurde warmtepomp. Die subsidie wordt dan niet uitbetaald aan de huurder, maar Eneco houdt dit bedrag als verhuurder zelf.

Opties bij verhuizing

Als je zou verhuizen zijn er drie mogelijkheden:
1. De nieuwe bewoner neemt het huurcontract over.
2. Je koopt de warmtepomp over, waarmee je voortaan zelf de eigenaar bent.
3. Je zegt het huurcontract op en Eneco haalt de warmtepomp weg. Je krijgt dan wel een rekening voor de verwijderkosten.

Voor de prijs van zes jaar huur, koop je een warmtepomp

Om huren met zelf kopen te vergelijken, gaan we uit van dezelfde hybride warmtepomp waarvan de aanschaf en installatie je minstens 10.500 euro kost. Op subsidie van de overheid hoef je zoals gezegd niet te rekenen in de huurformule. Als je dezelfde warmtepomp zou kopen, dan kost die ongeveer 6000 euro, maar ontvang je wél een subsidie van 2400 euro. Dat betekent dat je voor deze nieuwe hybride warmtepomp 3600 euro uit eigen zak betaalt, wat gelijk staat aan zes jaar huren bij Eneco. Voor het rekenvoorbeeld mag je ervan uitgaan dat deze warmtepomp 20 jaar meegaat. De kosten smeer je uit over deze hele periode. Huren blijft inderdaad altijd duurder dan kopen.

Contractduur varieert sterk

Ben je van plan om een warmtepomp te huren, check dan altijd de contractduur. Bij sommige leveranciers loopt een contract slechts een paar maanden, andere leveranciers bieden een contract van 12 jaar aan. Overweeg dus welke contractduur het beste bij jou past, zeker als je al plannen hebt om over enkele jaren te verhuizen.  

Opties

De huurprijs van zo’n warmtepomp is afhankelijk van het benodigde vermogen. En dat verschilt dan weer naargelang het type woning en het gasverbruik. Laat je hierover vooraf informeren door de installateur van de warmtepomp. Bij sommige woningen red je het niet met een toestel van 4 kW. Als richthuurprijs voor een 4kW-toestel gaan we uit van 50 euro per maand. Het is ook mogelijk om daarbij de HR-ketel te huren.

Je kunt tegenwoordig zelfs een volledig elektrische warmtepomp huren voor 95 euro per maand die zowel het huis als het water verwarmt, zonder de hulp van een cv-ketel. Je bent daarmee volledig van het gas af.

Bij de verhuurbedrijven zijn de onderhoudskosten in de huurprijs inbegrepen. Dat is mooi, want op die manier ben je gerust dat je altijd over een goed werkende warmtepomp beschikt en dat je nooit wordt verrast door extra kosten. 

Voordelen van huren

* Je hoeft geen eenmalige grote investering te doen om gas te besparen.
* Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud.
* Je hebt zekerheid over het goed functioneren van de warmtepomp, want eventuele interventies gebeuren snel.
* Geen onverwachte kosten.

Nadelen van huren

* Je wordt nooit eigenaar van de warmtepomp.
* Op de lange termijn betaal je meer dan dat je de warmtepomp koopt.

Kemkens: 4 of 6 kW

Bij Kemkens (de gehele regio Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland) kun je zowel een Remeha Elga Ace of Nefit Bosch Compress hybride warmtepomp huren. Beide merken zijn beschikbaar in 4 en 6 kW. En je huurt hier al een hybride warmtepomp vanaf 56 euro per maand. Hoeveel je werkelijk betaalt, is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Voor de installatie betaal je eenmalig 199 euro. Ook hier is het mogelijk om een cv-ketel te huren in combinatie met de hybride warmtepomp. De minimale huurperiode van een cv-ketel is 5 jaar, die van een hybride warmtepomp is 12 jaar.

Warmtepomp te huur bij Kemkens

Delta Energie: ook volledig elektrisch

Bij Delta Energie (Zeeland, en een deel van Noord-Brabant en Zuid-Holland) huur je een Daikin hybride warmtepomp van 4 kW voor 64,50 euro per maand. Wil je tegelijk de cv-ketel huren, dan betaal je maandelijks 97,50 euro. Er is ook een Daikin volledig elektrische warmtepomp beschikbaar, inclusief een boiler van 200 liter, vanaf 116,50 euro. Als je ook stroom en gas van Delta afneemt dan ontvang je 2,50 euro korting op de maandelijkse huurprijs.

Warmtepomp te huur bij Delta
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten