Geld besparen met een slimme regeling voor warmtepompen

© Loxone

Geld besparen met een slimme regeling voor warmtepompen

Geplaatst: 6 juli 2024 - 13:58

Dirk Schoofs

De energietransitie betekent voornamelijk overschakelen van gas naar elektriciteit. In de praktijk gebeurt dat vaak door een warmtepomp in huis te halen. Met een intelligente regeling zorg je dat je het potentieel van zo’n warmtepomp volledig benut en dat heeft interessante gevolgen voor de energierekening.

Net als een elektrische boiler verbruikt een warmtepomp elektriciteit, met dit verschil dat de warmtepomp de stroom veel efficiënter gebruikt. Een warmtepomp produceert met dezelfde hoeveelheid elektriciteit vier tot vijf keer meer warmte dan een elektrische boiler. Toch blijft een warmtepomp een stroomvreter. Daarom combineren veel mensen de warmtepomp met zonnepanelen, zo de pomp niet alle stroom van het haalt. Omdat de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd, is het belangrijk dat bij een overproductie van zonnestroom voorrang wordt gegeven aan eigen verbruik boven het terugleveren aan het openbare net. Om dit te realiseren heb je een slimme regeling nodig; en dat is niet alleen financieel interessant.  

Een slim systeem voorkomt ook netcongestie

Omdat er massaal nieuwe elektrische verbruikers bijkomen, zoals elektrische voertuigen en warmtepompen, is de afstemming van elektriciteitsvraag op het  stroomaanbod een langlopende evenwichtsoefening geworden.  Om die interactie mogelijk te maken, geeft het distributienet continu de actuele energieprijs door, zodat het regelsysteem kan reageren door voornamelijk energie te verbruiken wanneer die het goedkoopst is.

Bovendien wordt op die manier netcongestie vermeden, de overbelasting van het elektriciteitsnet. Wat je als gebruiker wel nodig hebt, is een dynamisch energiecontract en een intelligente verwerkingseenheid, ook wel energiemanagementsysteem (EMS) genoemd. Zo’n EMS zorgt dat de verbruikstoestellen optimaal reageren op basis van meetgegevens en de actuele energieprijzen. We bespreken hier enkele verschillende EMS-systemen. 

Door middel van een app kun je altijd het automatisch regelsysteem bijsturen. Foto: https://www.loxone.com/

© Loxone

Door middel van een app kun je altijd het automatisch regelsysteem bijsturen.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

Miniserver

De Loxone Miniserver (800 euro, zonder installatie) werkt samen met alle soorten warmtepompen. Het maakt dus niets uit of het over een lucht/waterwarmtepomp gaat of om een warmtepomp die zijn energie uit de bodem haalt. Ook het afgiftesysteem speelt geen rol. In sommige gevallen betreft het vloerverwarming, in andere gaat het om een systeem met lagetemperatuur-radiatoren.

Het systeem baseert zich op verwarmingspatronen. Je bepaalt welke temperatuur je wilt in welke kamer en wanneer je aanwezig of afwezig bent. De warmtepompsturing leert op die manier de warmtebehoefte per ruimte kennen.  De miniserver van Loxone stuurt automatisch de warmtepomp, de vloerverwarming en radiatoren aan, maar je kunt ook handmatig ingrijpen. Zelfs op afstand via een app. Als je bijvoorbeeld vroeger thuiskomt of wanneer je langer op kantoor moet blijven, dan kun je de temperatuur aanpassen. 

De Miniserver beschikt over ontzettend veel aansluitmogelijkheden Foto: https://www.loxone.com/

© Loxone

De Miniserver beschikt over ontzettend veel aansluitmogelijkheden.

Meer dan verwarming

Ook wanneer er zich een storing voordoet in de warmtepomp of in het verwarmingssysteem, krijg je via de app op je smartphone een melding. De Smart Home-app houdt niet alleen rekening met de weekends, hij kent ook alle vakantiedagen om dan de perfecte comforttemperatuur voor te stellen. Bovendien houdt de app de bedrijfsuren van de warmtepomp bij en zal hij waarschuwen wanneer onderhoud nodig is.

De app registreert en analyseert het temperatuurverloop door de jaren heen en geeft tips om op basis van je verbruik toch besparingen te realiseren. De miniserver is het centrale zenuwstelsel van meer dan alleen het verwarmingssysteem. Dankzij de zogeheten extensies en sensoren kun je erg ver gaan in de huisautomatisering. Zo kun je hem gebruiken om ook de automatische zonwering aan te sturen, om de ventilatie te regelen en om de verlichting op bepaalde momenten aan- en uit te zetten zodat je aanwezigheid wordt gesimuleerd tijdens een vakantie. 

Ook interessant: Hoeveel vermogen moet een warmtepomp voor jouw woning hebben?

De Miniserver neemt de centrale sturing voor zijn rekening voor de meeste taken rond veiligheid, comfort en energie-efficiëntie. Foto: https://www.loxone.com/

© onephoto - stock.adobe.com

De Miniserver neemt de centrale sturing voor zijn rekening voor de meeste taken rond veiligheid, comfort en energie-efficiëntie. 

 

Een warmtepomp die Smart Grid Ready is kan inspelen op dynamische energieprijzen. (Afbeelding: https://www.ilumen.solar)

© https://www.ilumen.solar

Een warmtepomp die Smart Grid Ready is kan inspelen op dynamische energieprijzen.

Sunny Home Manager: de directe manier

Bij Zonnefabriek hebben ze twee manieren om aan slim energiemanagement te doen afhankelijk van de vraag of de warmtepomp al dan niet Smart Grid Ready is of niet.

Is dat niet het geval, dan is het mogelijk om de warmtepomp rechtstreeks te laten aansturen door de slimme energiemanager Sunny Home Manager (600 euro). Hierdoor zal dit toestel de warmtepomp aansturen om zoveel mogelijk zonnestroom te gebruiken. Deze directe aansturing werkt helaas slechts met een handvol merken warmtepomp, waaronder Stiebel Eltron en Vaillant.

Lees ook: Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

De Sunny Home Manager bewaakt alle energiestromen in huis.

© www.zonnefabriek.nl)

De Sunny Home Manager bewaakt alle energiestromen in huis.

Sunny Home Manager: met slimme stopcontacten

De tweede manier is eigenlijk eenvoudiger en werkt met alle warmtepompen die een Smart Grid Ready-functie hebben. Ook hier regelt de Sunny Home Manager de aansturing van de SGR-warmtepomp door middel van slimme stopcontacten. In zo’n stopcontact zit een relais vervat dat op afstand de SGR-functie activeert.

Als de Sunny Home Manager het stopcontact aanzet, springt het relais op om de SGR-functie te activeren. De Sunny Home Manager zal het relais opnieuw uitzetten om SGR-functie uit te schakelen, maar de warmtepomp zelf blijft natuurlijk wel aan. Het nadeel van deze oplossing is dat de Sunny Home Manager de SGR-functie wel aan- en uitzet, maar dit systeem niet weet hoeveel extra stroom er door de warmtepomp wordt verbruikt.

De energiemanager detecteert gewoon dat er meer zonnestoom in huis wordt verbruikt, maar heeft geen idee hoeveel energie voor de extra warmtebuffer wordt ingezet. Daarom werkt de Sunny Home Manager in combinatie met de SGR-warmtepomp niet zo nauwkeurig als een warmtepomp waarmee rechtstreeks kan worden gecommuniceerd. 

Door middel van een slim stopcontact wordt de SGR-functie aangesproken) (Foto: www.zonnefabriek.nl)

© www.zonnefabriek.nl

Door middel van een slim stopcontact wordt de SGR-functie aangesproken.

Zelfconsumptie verdubbelen

Ook Ilumen beweert door de slimme sturing van warmtepompen de zelfconsumptie van zonnestroom te verdubbelen. Ook hier wordt de buffer of boiler als batterij gebruikt. De iLuHeat werkt samen met warmtepompen met het SGR-label. Na aftrek van de subsidie betaal je hier tussen de 500 en 1000 euro voor. Hierdoor kan de warmtepomp een boost-functie krijgen wanneer er een overschot aan zonne-energie is, zodat hij veel minder of zelfs niet hoeft te draaien als er geen zonne-energie is.

De iLuHeat die wordt ingebouwd, kan de warmtepomp ook uitschakelen wanneer een bepaalde afnamepiek wordt overschreden. Het is de bedoeling dat je deze EMS instelt op basis van het vermogen van de warmtepomp, het profiel van de gebruiker en de productie van de zonnepanelen. Volgens de ingenieur Peter Wuyts, die het algoritme ontwikkeld,e steeg de zelfconsumptie van de warmtepompen van gemiddeld 30 procent naar 65 procent.

Ook de iLuHeat werkt samen met warmtepompen met het SGR-label. 

Ook de iLuHeat werkt samen met warmtepompen met het SGR-label. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten