Energie onbetaalbaar? Zo houd je grip op je geld

© fcafotodigital

Energie onbetaalbaar? Zo houd je grip op je geld

Geplaatst: 21 september 2022 - 07:33

Aangepast: 27 juli 2023 - 10:49

Annemarie Korevaar

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. En wat dat betreft is dit een slecht jaar: de energierekening neemt een steeds grotere hap uit je budget. Hoe kun je dan toch nog grip op je geld houden? ID.nl ging op bezoek bij het Nibud.

Al ruim veertig jaar deelt het Nibud (voluit het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) kennis en advies over huishoudfinanciën, met als doel het voorkomen van geldproblemen. En dat is anno nu actueler dan ooit, nu ook mensen die normaliter gewoon met hun geld konden uitkomen, op grote schaal in de problemen komen.

Nibud.nl

De homepage van het Nibud.

De gemeente

De eerste tip die het Nibud geeft is om uit te zoeken of de gemeente iets voor je kan doen. Mensen die moeten rondkomen van een minimum inkomen zijn vaak al bekend bij de gemeente; wie tot de groep behoort die daar net boven zit, moet zelf contact opnemen. De website en andere contactgegevens van je gemeente kun je opzoeken op https://organisaties.overheid.nl/Gemeenten/.

Niet alleen kan de gemeente je helpen met een energietoeslag (zie kader), ook hebben ze doorgaans allerlei subsidies en andere initiatieven. Denk daarbij aan kortingen op sport en cultuur, het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen of bijzondere bijstand. Vaak kan de gemeente je ook helpen aan informatie over andere instanties die je kunnen helpen. Maak vooral gebruik van die hulp: wat je vooral níet moet doen, is proberen alles zelf wel op te lossen. Daarvan krijg je alleen maar nóg meer stress. En daarvan heb je op dit moment waarschijnlijk al genoeg!

Zoek lokale vrijwilligers die helpen bij geld- en andere zorgen op Humanitas.nl

Zoek lokale vrijwilligers die helpen bij geld- en andere zorgen op Humanitas.nl.

Andere plekken voor hulp bij geldzorgen

Je kunt ook hulp op andere plekken krijgen. Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie en biedt door het hele land hulp bij geld- en andere zorgen. Voor andere plekken bij jou in de buurt kun je een test doen op Geldfit.nl. Je krijgt dan een overzicht te zien van je lokale bank, energiecoaches, wijkteams en andere initiatieven bij jou in de buurt die je kunnen helpen bij je geldzorgen.

Zoek lokaal hulp bij geldzorgen op Geldfit.nl

Zoek lokaal hulp bij geldzaken op Geldfit.nl

Makkelijk besparen

Ook als je niet in aanmerking komt voor hulp van de gemeente en overheid zijn er mogelijkheden om te besparen. Een paar euro hier, een paar euro daar: alle kleine beetjes helpen.

Abonnementen

Kijk bijvoorbeeld eens naar wat je allemaal aan abonnementen hebt. Kranten? Tijdschriften? Streamingdiensten? De sportschool? Bezorgabonnementen, bijvoorbeeld van koffiecupjes? Game-diensten? Loterijen? Het kan echt lonen om alles eens in kaart te brengen en te kijken wat je écht gebruikt en wat niet. Heb je echt vier streamingabonnementen nodig? Hoe vaak ben je de laatste maanden eigenlijk naar de sportschool geweest? Zeg op wat je niet langer nodig hebt. Tip van ID.nl: zet ruim van tevoren in je agenda wanneer abonnementen aflopen, zodat je ze kunt opzeggen voordat ze automatisch verlengd worden.

Boodschappen

Eet mee met het seizoen. Aardbeien zijn lekker, maar in de winter zijn ze een stuk duurder dan in de zomer. Op de site van het Voedingscentrum staat een uitgebreide lijst met seizoensgroenten en -fruit.

Probeer het huismerk in plaats van duurdere A-merken. Maak een planning en kijk of je restjes van de ene dag de dag erop in een ander gerecht kunt verwerken. De magazines van de supermarkten en internet staan vol met dit soort recepten. Kijk ook wat je kunt invriezen: heb je gekookt voor heel je gezin en heb je een eenpersoonsportie over, dan kan die altijd nog een keer van pas komen.

Onderweg

Waar ongemerkt ook veel geld aan kan opgaan, is naar eten en drinken onderweg. Even een koffie halen, even een broodje … als je dat een paar keer per week doet, kan dat al snel in de tientallen euro’s lopen per maand lopen. Begin eens met een paar weken bijhouden hoe vaak je dit soort impulsaankopen doet. Schrik je van het bedrag? Doe er dan iets aan!

Verzekeringen

Nederlanders zijn graag goed verzekerd. Soms té goed, ziet het Nibud. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering terwijl ze misschien maar één keer per week op vakantie gaan. Of hebben hun oude auto nog steeds helemaal all-risk verzekerd. Ook hier geldt: kijk wat je allemaal hebt afgesloten en kijk welke verzekeringen je kunt opzeggen of aanpassen.

Screenshot van de rekentool Persoonlijk Budgetadvies op de site van het Nibud

Screenshot van de rekentool Persoonlijk Budgetadvies op de site van het Nibud.

Grip op je energie

Hoe je zoveel mogelijk energie kunt besparen, weet je inmiddels wel. Helaas zal dat met de huidige tarieven vaak niet voldoende zijn om de kosten betaalbaar te houden. Lukt het betalen van de rekening niet of heel moeilijk? Neem dan zelf proactief contact op met je energiemaatschappij om te kijken wat er mogelijk is. Meestal is het mogelijk om een betalingsregeling af te sluiten; ook kun je informeren of er mogelijkheden zijn om je maandbedrag eventueel wat (meer) naar beneden aan te passen.

Handige rekentools

Op de site van het Nibud vind je allerlei handige rekentools. We lichten er vier voor je uit.

Tools voor plannen en begroten op de website van Nibud

Tools voor plannen en begroten op de website van het Nibud.

Maandbegroting

Het Nibud heeft een Exceldocument voor je klaargezet. Download het naar je eigen computer en vul het in; zo zie je snel hoe je er deze maand financieel voor staat.

Jaarbegroting

Het is handig om de maandbegroting te gebruiken, maar soms heb je meer overzicht nodig. Omdat je de ene maand grotere uitgaven hebt dan de andere, of omdat er de ene maand meer binnenkomt dan de andere (denk aan de kinderbijslag of aan het vakantiegeld). Gebruik daarvoor de jaarbegroting. Ook dit is een Excelbestand dat je downloadt en op je eigen computer invult.

Screenshot van de rekentool BerekenUwRecht op de site van het Nibud

Screenshot van de rekentool BerekenUwRecht op de site van het Nibud.

BerekenUwRecht

Zowel op landelijk als lokaal niveau zijn er allerlei potjes, subsidies en toeslagen waar je misschien recht op hebt – niet alleen wanneer je een uitkering krijgt, maar ook als je werkt of zzp-er bent. Veel mensen weten niet van het bestaan van deze toeslagen af, of denken op voorhand al dat ze er geen recht op hebben. Ga daar niet vanuit, maar check het. Speciaal daarvoor is de tool BerekenUwRecht. Invullen kost hooguit 10 minuten; daarna zie je meteen voor welke regelingen je in aanmerking komt. Ook zie je het geschatte bedrag waar het om gaat en welke stappen je moet ondernemen om de regeling aan te vragen.

WerkUrenBerekenaar

Wat gebeurt er als je meer of minder zou gaan werken? Dat heeft niet alleen te maken met je salaris, maar ook met toeslagen, belasting en pensioenpremies. Deze tool helpt om inzichtelijk te maken hoe je inkomen verandert wanneer het aantal uren dat je werkt verandert.

Kijk ook ons interview met Karin Radstaak van het Nibud

Watch on YouTube

Wil je meer video’s zien, abonneer je op het ID.nl YouTube-kanaal.

💡Wil jij zelf ook groene stroom opwekken? Overweeg zonnepanelen!

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten