Eneco, Greenchoice en Essent: bezwaar aantekenen doe je zo
Energiebedrijven moeten tariefsverhogingen 30 dagen van tevoren melden aan klanten. Essent, Greenchoice en Eneco hielden zich daar niet aan: hun klanten kregen op 22 september te horen dat ze per 1 oktober (veel) meer moeten gaan betalen. Jij ook? Je kunt bezwaar aantekenen. ID.nl legt uit hoe je dat doet.
Heb je een variabel contract bij Eneco, Essent of Greenchoice, dan zul je afgelopen week vast geschrokken zijn: je tarieven gaan per 1 oktober omhoog – dus een kleine anderhalve week na het bericht van je leverancier. En dat moeten eigenlijk 30 dagen zijn… Ook sommige klanten van Budget Energie en Vattenfall zijn te laat geïnformeerd over verhoogde tarieven. De energieleveranciers gaan met deze melding dus in de fout. Goed om te weten: je kunt daar bezwaar tegen aantekenen.
UPDATE 29 SEPTEMBER: ESSENT EN VATTENFALL PASSEN TARIEVEN LATER AAN
Essent heeft bekendgemaakt dat de voorgenomen tariefswijziging, die per 1 oktober zou ingaan en te kort van tevoren was gecommuniceerd, nu pas per 7 november zal ingaan. Alle klanten (ongeacht of ze wel of niet een klacht hebben ingediend) krijgen daarover uiterlijk 8 oktober bericht. De NOS meldt wel dat dit betekent dat de verhoging nu forser wordt: klanten moeten de verhoging namelijk in twee maanden gaan betalen in plaats van drie.
Ook Vattenfall zegt dat bij klanten die niet tijdig geinformeerd waren, de wijzigingen pas na 30 dagen zullen ingaan.
Snel en makkelijk bezwaar aantekenen
De makkelijkste manier om dat te doen, is door de voorbeeldbrief te gebruiken die Consuwijzer (onderdeel van de ACM, de Autoriteit Consument & Markt) online heeft gezet (je vindt de link naar de brief onderaan dit artikel). Je doorloopt in drie stappen een digitale invulhulp. Je begint met het invullen van de naam van de leverancier. Wil je bezwaar aantekenen bij Eneco, dan vul je daar dus Eneco in. Daarna geef je aan waar het om gaat (in dit geval dus verandering van energietarief; je kunt de brief ook gebruiken om bezwaar te maken tegen de verandering van de terugleververgoeding van energie die je hebt opgewekt met zonnepanelen), hoe je geïnformeerd bent (per brief of e-mail), wanneer je geïnformeerd bent en wanneer het nieuwe tarief zou ingaan.
In de stap daarna vul je je persoonlijke gegevens in. Vervolgens wordt de brief gegenereerd en kun je jouw persoonlijke bezwaarbrief kopiëren (om meteen in een e-mail te plakken), printen of downloaden. In de brief staat ook dat je binnen twee weken een reactie op je klacht verwacht. Ook meld je aan je energieleverancier dat je, wanneer er niet of niet afdoende op je klacht gereageerd wordt, je dat meldt bij de ACM én dat je met je klacht naar de Geschillencommissie Energie of de rechter stapt.
Teken bezwaar aan bij je energieleverancier als die je te laat heeft geïnformeerd over de nieuwe tarieven. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.
Je krijgt gelijk van de Geschillencommissie
Op 24 maart 2022 heeft de Geschillencommissie Energie over een soortgelijke zaak een bindend advies uitgebracht waarin de energieleverancier in kwestie aan de termijn van 30 dagen gehouden werd. Pas 30 dagen na het melden van de nieuwe tarieven mochten deze tarieven ook daadwerkelijk in rekening worden gebracht.
De voorbeeldbrief vind je hier:
Boete voor energiebedrijven
De AMC gaat na 1 oktober onderzoek doen naar alle energieleveranciers die per 1 oktober hun tarieven hebben verhoogd. Er wordt gekeken of klanten dan minimaal 30 dagen vooraf daarover bericht zijn. Is dat niet het geval, dan zullen de leveranciers een geldboete opgelegd krijgen.