Een sfeervolle kerst, wat kost dat eigenlijk?

Een sfeervolle kerst, wat kost dat eigenlijk?

Geplaatst: 14 december 2022 - 08:31

Aangepast: 27 juli 2023 - 09:43

Gertjan Groen

De komende winter moeten we allemaal op ons energieverbruik letten. Maar betekent dat ook dat we moeten inleveren op gezellige kerstdagen, bijvoorbeeld door feestverlichting achterwege te laten? Of valt de impact van al die gezellige lampjes best mee? Lees hier hoe je een duurzame kerst kunt vieren!

Elk jaar rond kerst worden gevels enthousiast volgehangen met lampjes, verschijnen er knipperende rendieren in tuinen en worden coniferen en magnolia's omgetoverd tot hevig flikkerende kerstbomen. Er is technisch steeds meer mogelijk en het aanbod is enorm. Niet alleen online en in de winkelstraat, maar ook in tuincentra, die deze periode tot enorme kerststallen worden omgebouwd.

Een sfeervolle kerst, wat kost dat eigenlijk?-24747263

Terwijl iedereen steeds meer in een kerststemming komt, zijn er ook zorgen over de overdaad aan verlichting. Vooral gelet op de hoge stroomprijzen, waardoor veel mensen moeite hebben hun energierekening te betalen. In veel winkelstraten is de kerstverlichting daarom al een stuk soberder dan voorgaande jaren. Ook worden vaak het aantal dagen en het aantal uren per dag dat de verlichting aan staat verkort. Maar moet je zelf ook op het verbruik van je feestverlichting letten, of valt het allemaal best mee...?

Ook lezen: Vervang halogeenspots en bespaar honderden euro’s aan energiekosten

Welke lampjes?

Wil je wat besparen op het verbruik van je kerstverlichting? Dan zou je in de eerste plaats op het stroomverbruik moeten letten van de lampjes die je gebruikt of nog gaat kopen. Hiervoor kijk je naar het wattage, soms ook vermogen genoemd. Vaak vermelden de specificaties ook de lichtopbrengst in lumen. Om te zien hoe efficiënt een bepaalde lichtbron is, zou je naar de lichtopbrengst per watt kunnen kijken, ofwel de lumen/watt-verhouding. We weten echter al dat een ledlamp veel efficiënter is dan een gloeilamp. Het stroomverbruik ligt ongeveer acht keer lager. Daarom zul je vooral op zoek moeten naar kerstverlichting op basis van leds (en dat is anno 2022 gelukkig de meest gangbare variant).

Uitstraling ledverlichting

Ook ledverlichting geeft tegenwoordig een mooie en gezellige uitstraling. Probeer dan wel de koelere kleuren wel te vermijden. Meestal heeft warm-wit voor een ‘gezellige’ uitstraling de voorkeur. Pas wel op als je lichtsnoeren van verschillende fabrikanten combineert, want er kan wel verschil in de kleurtemperatuur zitten. Uiteraard kun je ledverlichting ook in allerlei kleuren krijgen, of zelfs in een instelbare kleur. Of je dat mooi vindt, is vooral een kwestie van smaak.

Philips LED

Ook ledverlichting heeft tegenwoordig een mooie en gezellige uitstraling.

Pas op voor onzuinige verlichting

Hoewel gloeilampen en halogeenlampen vanwege strengere regelgeving uit de winkels zijn verdwenen, gelden die regels niet voor kerstverlichting. Er is ook geen verplicht energielabel. Daarom zul je nog weleens onzuinige kerstverlichting in de winkel tegen kunnen komen. Je moet er dus zelf goed op letten dat de kersverlichting is voorzien van ledlampjes. Je kunt ook naar het wattage kijken; dat zou voor de meeste kerstverlichting minder dan 10 watt moeten zijn. Helaas vermelden webshops het verbruik niet altijd in de beschrijving of specificaties. Gelukkig heb je wel het recht om goederen die je online koopt terug te sturen.

Verbruik kerstboomverlichting

Gebruik je voor een kerstboom een lichtsnoer met ledlampjes, dan ligt het verbruik veelal rond de 6 watt. Ouderwetse gloeilampen verbruiken veel meer: ongeveer 38 watt bij een vergelijkbaar aantal lampjes. We gaan dan uit van een gemiddelde kerstboom. Zet je de verlichting een maand lang gedurende zes uur per dag aan ? Dan kom je bij led op een verbruik van 1,08 kWh. Bij een stroomprijs van 0,70 euro per kWh betaal je dan 75 cent voor de hele kerstperiode. Bij een lichtsnoer met gloeilampen ligt dat verbruik op ongeveer 6,84 kWh of 4,79 euro. Ook dat is te overzien, maar het verschil tussen beide soorten verlichting valt wel op. Gezien de aanschafprijs loont het vervangen van oude verlichting niet direct. Maar dat ligt anders als je het berekent over meerdere gebruiksjaren én meerdere lichtsnoeren.

0

Powered by

logo

Buitenverlichting

Voor je buitenverlichting geldt eigenlijk hetzelfde als de binnenverlichting. Ook hier is het vooral belangrijk dat je led gebruikt. We zien online bijvoorbeeld verlichte rendieren met een verbruik van ongeveer 10 watt, maar ook exemplaren met ouderwetse lampjes die bijna 150 watt verbruiken. Die zal over een hele kerstperiode ongeveer 19 euro aan stroom verbruiken. Dat begint dan al aardig op te tellen. Hier moet je dus wel op letten bij aanschaf. Mogelijk zou je buiten ook het aantal lichtjes wat kunnen beperken. Veel licht heb je immers niet nodig als het buiten donker is.

Ook lezen: Dit doet een energiecoach – en zo kun je een energiecoach vinden!

Aantal gebruiksuren beperken

De makkelijkste manier om te besparen? Zet de sfeerverlichting alleen aan als dat nodig is! Zeker 's nachts zal waarschijnlijk toch niemand van je verlichting genieten. En als het buiten helder en licht is, heb je er ook weinig aan als het aan staat. Je kunt zoiets met een schakelklok gemakkelijk voor elkaar krijgen. Dan programmeer je wanneer de verlichting moet branden. Deze komen eigenlijk altijd tussen je stopcontact en de transformator. Dat is belangrijk, want zo wordt ook de transformator zelf uitgeschakeld en voorkom je sluipverbruik. De vraag naar zulke schakelklokken is flink toegenomen, maar ze zullen niet lastig te verkrijgen zijn. Als je niet thuis bent, kan de verlichting wellicht ook gewoon uit. Dat is trouwens ook een stuk veiliger.

Met een schakelklok 'programmeer' je wanneer je feestverlichting aan staat.

© PXimport

Met een schakelklok 'programmeer' je wanneer je feestverlichting aan staat.

Op zoek naar de ideale kerstverlichting?

Zoek niet verder: hier ga je sowieso slagen!

💡Wil jij zelf groene stroom opwekken? Overweeg zonnepanelen!

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten