ID.nl logo
Douchen met regenwater, kan dat zomaar?!
© sevesevec
Energie

Douchen met regenwater, kan dat zomaar?!

Je kunt regenwater opvangen en gebruiken voor een aantal huishoudelijke taken, zoals je kleren wassen, de toiletten doorspoelen en de tuin sproeien. Het is echter ook mogelijk om te douchen met regenwater, maar daarvoor moet je wel enkele regels volgen en een degelijke filterinstallatie installeren. Loont dat de moeite, of is dat alleen weggelegd voor mensen die in een tiny house off the grid wonen?

Het is mogelijk om regenwater te gebruiken om te douchen, maar dan moet je het eerst zodanig filteren dat het drinkwater wordt. En dat lukt niet zomaar…

In dit artikel hebben we al uitgelegd hoe je regenwater kunt gebruiken om te besparen op leidingwater. Maar het douchen met regenwater gaat nog een stap verder. In België mag dat onder geen beding. In Nederland valt het douchen met regenwater buiten het wettelijk kader en behoort dat tot de eigen zorgplicht. 

Voor eigen gebruik

Met andere woorden: het is op eigen risico en voor eigen rekening. De wet verbiedt evenmin om water uit de sloot of uit een regenton te drinken, zolang je dat water maar niet schenkt aan anderen. Dat mag alleen met drinkwater. Je mag ook in Nederland geen derden laten douchen met regenwater, je moet het regenwatersysteem volgens bepaalde normen onderhouden en ervoor zorgen dat het leidingwater nooit gecontamineerd kan worden door regenwater.

©carbondale

Verontreiniging

Regenwater is schoon zolang het in de wolken zweeft. Het raakt pas verontreinigd als het neerdaalt en afstroomt. Neerslag neemt de verontreiniging mee uit de atmosfeer en vervoert die over honderden kilometers afstand. Dan hebben we het over uitlaatgassen, pesticiden, metalen en zouten afkomstig uit brandstoffen.

Bovendien is er de verontreiniging door het oppervlak waarop de regen terechtkomt. Op het dak zit bijvoorbeeld een hoop stof, zand en vogelpoep. Als je jaarlijks de dakgoot schoonmaakt, weet je hoeveel troep zich daarin ophoopt. Het gaat dan vooral om organische vervuiling waaronder virussen en bacteriën (legionella, e-coli, pseudomonas en protozoa). Dat zijn micro-organismen die mens en dier behoorlijk ziek kunnen maken. In de kwaliteitstests van water mogen deze micro-organismen niet meer te vinden zijn.  

The first flush wegspoelen

De meest logische plaats om het regenwater op te vangen, is het dak. Na een droge periode moet het eerste water (the first flush) afzonderlijk worden afgevoerd om de viezigheid van stof en bladeren weg te spoelen. Ongeveer de helft van de neerslag die op een dak valt, kan worden opgeslagen in een tank. Een betonnen regenwatertank is nog altijd het goedkoopst en de best manier om het water te mineraliseren.

Uit een studie van de Technische Universiteit Delft en enkele drinkwaterbedrijven blijkt dat een huishouden gemiddeld 262 liter per dag verbruikt. Rekening houdend met het waterverlies op het dak en 'the first flush' kan slechts 25 procent van het dagelijks verbruik worden opgevangen door zelf gefilterd regenwater. De rest moet je hoe dan ook aanvullen met water uit het reguliere drinkwaternetwerk.

©luck

Voorfilters

Om regenwater te gebruiken om te douchen, moet je er eerst drinkwater van maken, en dat is een kwestie van filtering. De voorfilters bevinden zich vóór de regenwaterpomp en werken mechanisch, waarbij ze verontreiniging tegenhouden. De eerste grove filtering gebeurt door de bladvanger in de dakgoten, gevolgd door een voorfilter boven de put die zorgt dat er niet alsnog bladeren en takjes in de put terechtkomen.

Het water dat door een krachtige pomp uit de put wordt aangezogen gaat nogmaals door een fijnmazig gaas rond de aanzuigleiding om te vermijden dat vaste deeltjes de leiding verstoppen. Dit water is nu schoon genoeg om het toilet mee door te spoelen, of om de was mee te doen. Wil je ermee douchen, dan is een doorgedreven nafiltering nodig. 

Nafiltering

Meestal bestaat die nafiltering uit drie delen. De eerste twee filteren klein zichtbaar vuil uit het water. Het derde filter is een actieve-koolfilter tegen chemische verontreiniging, chloor, metalen en geur- en smaakdeeltjes. Daarnaast is er vaak nog een extra filter nodig op basis van uv-licht of osmose om het gefilterde water op het niveau van drinkbaar water te brengen.

©Mijnwaterfabriek.nl

Het regenwater uit de put wordt opgezogen en binnen gefilterd.

Gescheiden sanitair systeem

Een bijkomend aandachtspunt is de sanitaire installatie. Omdat het regenwatercircuit gescheiden moet zijn van het reguliere watercircuit, heb je ook een aparte boiler nodig voor het douchewater. Dat kun je oplossen door te werken met een groot buffervat voor de douche en een kleinere variant voor de warmwatervraag in de keuken. 

Bij droogte

Houd er rekening mee dat er periodes kunnen zijn dat er geen regenwater meer voorhanden is. Je kunt dan tijdelijk overschakelen op leidingwater, maar je bent hierbij gebonden aan specifieke technische voorschriften, omdat beide watercircuits strikt gescheiden moeten blijven. Op elk regenwatersysteem zit altijd drinkwatersuppletie, oftewel een back-up van leidingwater. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zal de tank zich ofwel automatisch voor 10 procent vullen met leidingwater, of het pompsysteem schakelt over op leidingwater via een ingebouwde driewegklep. Dat gaat vanzelf en daardoor zit je nooit zonder water. 

©Mijnwaterfabriek.nl

Het regenwatersysteem HOME Comfort is voorzien van het Comfort-systeem met filterset, niveaumeting en drinkwatersuppletie.

HOME Safe 

Mijn Waterfabriek komt met twee systemen om regenwater te zuiveren. Het zuiveringssysteem is voorzien van een microfilter, een actieve-koolstoffilter, een membraanfilter en een UVC-unit. De hele unit is plug & play en zodoende eenvoudig te installeren en te onderhouden. Regenwatersysteem HOME Comfort is geschikt voor wc, wasmachine en buitenkraan. Dit systeem wordt het meest toegepast en is verkrijgbaar vanaf 3900 euro.

Wil je regenwater ook gebruiken in de badkamer, dan is het regenwatersysteem HOME Safe geschikt. Dat is verkrijgbaar vanaf 10.800 euro. De genoemde prijzen zijn inclusief btw en transport naar locatie, maar exclusief plaatsing en installatie. De woordvoerder vertelt ons dat de prijs zo hoog ligt omdat de betonnen regentank hierbij is inbegrepen. Uiteraard kun je ook ook alleen het filteringsysteem aanschaffen; dan komt het bedrag uit op 5500 euro.

©Ecosave.com

Het type HOME Safe maakt regenwater geschikt om te douchen.

SafeWater System

Bij Ecosave vind je ook een microfiltratiesysteem, waarbij het regenwater doorheen vijf filters gaat. Het filter zuivert het regenwater tot op een fijnheid van 0,02 mcr, waarna je het zelfs kunt drinken. Het verwijdert niet alleen heel kleine stofdeeltjes, maar ook bacteriën.

Het SafeWater System zou 100 procent veilig zijn om te douchen en kost 719,95 euro inclusief verzending. Het apparaat is plug & play en eenvoudig te bedienen. Er komt ook een gratis reserveset aan filters mee ter waarde van 175 euro. Afhankelijk van de situatie gaat zo’n filterset drie maanden tot twee jaar mee. 

Een financiële koude douche

Regenwater is zacht en bevat geen kalk. Douchen met regenwater zou de waterrekening een vijfde lager kunnen maken, maar ondertussen is het ook duidelijk dat je dit niet moet doen om te besparen. Een betonnen regenwaterput met een pomp en standaardfilters kost je algauw meer dan 5000 euro. Dan zijn er ook nog de vereiste nafilters en de kosten voor een aangepaste sanitaire installatie en het onderhoud. Gezien de doorgaans lage prijs van leidingwater verdien je dat eigenlijk nooit terug.

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.