Direct energie besparen zonder grote investeringen – ook in de zomer!
De thermostaat een paar graden lager zetten, dat was dé tip van afgelopen winter. Maar ook 's zomers kun je heel eenvoudig energie besparen zonder dat je daar eerst grote investeringen voor hoeft te doen. Hoe je dat het best aanpakt? Begin vandaag nog met de gratis besparingstips in dit artikel, zodat ook jij direct kunt gaan besparen!
In samenwerking met Greenchoice
Na het lezen van dit artikel weet je:
-
Hoe je 's zomers energie bespaart zonder te investeren
-
Hoe je extra energie bespaart met kleine investeringen
-
Hoe je eenvoudig jouw persoonlijke bespaarplan creëert
We denken bij duurzaamheid en energie besparen al snel aan onder meer zonnepanelen, warmtepompen en energiezuinige apparaten, maar als je die niet al in huis hebt, zijn dat flinke investeringen, en die verdien je niet zo 1-2-3 terug. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren waarop je gratis of met een veel kleinere investering direct energie kunt besparen. En ja, ook gedurende de zomer!
Check de gratis test van Greenchoice
in drie stappen een persoonlijk bespaarplanGratis energie besparen
Energie besparen zonder eerst een investering te hoeven doen – dat klinkt ideaal, toch? Lekker goedkoop en direct toe te passen. Ga daarom vandaag nog aan de slag met onderstaande gratis tips en bespaar direct energie, elk moment van het jaar.
1. Douche maximaal 5 minuten
Gemiddeld duurt een douchebeurt in Nederland ruim 7 minuten. Door korter te douchen, bespaar je direct op je jaarlijkse energiekosten en verspil je tegelijkertijd ook minder water. Maximaal 5 minuten douchen levert je dan ook een geschatte besparing op van 191 euro per jaar (bron: Greenchoice). Zet dus een timer op je telefoon of start je favoriete nummer (nee, niet de extended version van Ravels Boléro) en gebruik dat als tijd die je hebt om te douchen.
Tip! Door de douche uit te zetten tijdens het inzepen, scheren of haren wassen bespaar je heel eenvoudig nóg meer water en energie.
2. Gebruik geen wasdroger
De wasdroger is een echte energievreter en zeg nou zelf: 's zomers heb je die toch eigenlijk helemaal niet nodig? Gebruik je wasdroger daarom zo min mogelijk en hang je was wat vaker aan een waslijn of op een wasrek. Het duurt op sommige dagen misschien iets langer tot de was droog is, maar dat levert je wel een geschatte besparing van 163 euro per jaar op (bron: Greenchoice).
3. Neem afscheid van de tweede koelkast
Een koelkast is een van de grootste energieslurpers in huis. En toch heeft één op de vijf Nederlanders meer dan één koelkast in huis. Neem zo snel mogelijk afscheid van die tweede koelkast en je bespaart op jaarbasis zo'n 133 euro per jaar (bron: Greenchoice).
4. Zet de vaatwasser op ecostand
Zelf de afwas doen bespaart natuurlijk nog meer energie, maar we begrijpen dat je daar niet altijd zin in hebt. Om dan toch te besparen, is het verstandig om het ecoprogramma van je vaatwasser te gebruiken. Dat programma wast in de meeste gevallen alles net zo goed schoon, maar is wel gemiddeld 30 procent zuiniger. Het gebruik van de ecostand levert je per jaar een geschatte besparing van 48 euro op (bron: Greenchoice).
Tip! Laat de vaatwasser pas draaien als deze echt helemaal vol is. Zo bespaar je op het aantal afwasbeurten en dat scheelt nog eens ongeveer 30 euro per jaar (bron: Greenchoice).
5. Was op lage temperaturen
Net als op de vaatwasser valt er ook zeker te besparen op het gebruik van de wasmachine. Door een was op een lagere temperatuur te draaien bespaar je energie, zonder dat je inlevert op je schone was. De meeste wasmachines hebben net als de vaatwasser een ecoprogramma, en anders is wassen op 30 graden aan te raden. Dat levert je per jaar een geschatte besparing van 23 euro op (Bron: Greenchoice).
Tip! Net als bij de vaatwasser, kun je op de wasmachine extra besparen door de wasmachine voor elke wasbeurt goed vol te stoppen. Dat scheelt per kilo wasgoed in energie en kosten, en levert je op jaarbasis een geschatte besparing van nog eens 22 euro op (Bron: Greenchoice). Let wel op: houd een handbreedte vrij boven in de trommel om te voorkomen dat de wasmachine te vol zit.
Extra energie besparen met kleine investeringen
Stel, je past alle bovenstaande gratis tips toe, dan levert je dat op jaarbasis een flinke energiebesparing op, met daarbij een geschatte kostenbesparing van maar liefst 610 euro (bron: Greenchoice). Heb je de smaak te pakken en wil je nóg meer energie besparen? Dan kan dat onder meer met deze twee kleine investeringen die je snel weer terugverdient:
1. Plaats een waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop bespaar je water en energie zonder dat je inlevert op je doucheplezier. Een waterbesparende douchekop mengt onder druk water met lucht, waardoor de douchekop in vergelijking met een ouderwetse douchekop zo'n 16 procent minder water verbruikt. Deze besparingstip kost je een geschatte investering van 25 euro voor de douchekop, maar levert je op jaarbasis ongeveer 168 euro op (bron: Greenchoice).
Let op: de weerstand in een waterbesparende douchekop is veel groter dan in een traditionele douchekop. Daarom moet de douchekop worden gekoppeld aan een doucheslang die met dergelijke druk overweg kan. Kies daarom voor een waterbesparende doucheset, inclusief slang. Zo weet je zeker dat de slang de hogere druk aankan.
2. Vervang je lampen door ledverlichting
Gloeilampen worden al enige tijd niet meer verkocht en ook de halogeenlampen zijn bij jou thuis waarschijnlijk allemaal al vervangen door ledlampen. Toch loont het de moeite om nog eens goed rond te kijken. Het gebruik van ledverlichting levert je namelijk een geschatte besparing van 51 euro per jaar op (bron: Greenchoice).
Ledlampen produceren bijna geen warmte, waardoor je minder last hebt van energie- of warmteverlies. En dat is niet het enige voordeel: ledlampen gaan ook nog eens een stuk langer mee!
Creëer eenvoudig jouw bespaarplan
Wil je meer weten over hoe je energie kunt besparen, ook gedurende de zomermaanden? Check dan de bespaarhulp van Greenchoice of creëer nu direct jouw persoonlijke bespaarplan met deze gratis test. Daarmee ontdek je in slechts drie stappen hoe jij op basis van jouw woning, energieverbruik, situatie én budget direct energie kunt besparen.