Bespaar energie: zet een timer op je boiler
Een elektrische boiler verwarmt het sanitair water de hele dag door, terwijl er dagelijks momenten zijn dat je zelden of nooit warm water gebruikt, bijvoorbeeld midden in de nacht. In bepaalde gevallen is het slim om de opwarmingsmomenten van een boiler met een timer uit te schakelen wanneer die niet nodig zijn. In dit artikel lees je daar meer over.
Een elektrische boiler verwarmt het water voortdurend, wat kan leiden tot onnodig energieverbruik. Door het gebruik van een timer kunnen gebruikers het verwarmen van de boiler optimaliseren en zo elektriciteit besparen. In dit artikel:
-
Elektrische boilers kunnen door timers efficiënter worden gemaakt
-
Dankzij zonnepanelen kun je energie besparen door de boiler te laten werken wanneer de zon het meest actief is
-
Heb je een tweevoudig elektriciteitstarief? Dan kun je 's nachts goedkoper warm water produceren
-
Kies een timer die past bij het vermogen van de boiler om veiligheidsrisico's te voorkomen
-
Het stilstandverlies van een boiler is afhankelijk van de grootte
-
Ook interessant: Zes voordelen van een kokendwaterkraan
Wanneer is het interessant om een timer te plaatsen voor een boiler? Om te beginnen moet je uitkijken dat het veilig blijft, want de timer moet zijn afgestemd op het vermogen van de boiler. Het water in zo’n boiler blijft heel lang zijn temperatuur behouden, aangezien zo’n toestel uitstekend is geïsoleerd. Door de verwarmingsmomenten te programmeren, kun je dus elektriciteit besparen. Met behulp van een timer beslis je zelf wanneer het water moet worden verwarmd.
Heb je zonnepanelen?
Toch is zo’n tijdschakelklok voor een boiler niet altijd een aanrader. Er zijn twee groepen gebruikers waarvoor het interessant kan zijn om de boiler uit te schakelen als hij zijn capaciteit heeft bereikt. De eerste groep mensen waarvoor zo’n timer een slimme optie is, zijn eigenaars van zonnepanelen. Door de timer in stellen op de uren dat de zon het meest actief is, verbruiken ze zelfopgewekte energie en hoeven ze dus geen stroom van het net te gebruiken. Uiteraard is het verstandig om enkele dagen te proberen of de boiler met zo’n tijdschakelklok voldoende warm water blijft leveren om de avond mee door te komen.
Tweevoudig elektriciteitstarief
De tweede groep bestaat uit mensen met een dubbel elektriciteitstarief. Voor deze groep is het juist interessant om de boiler ’s nachts te laten verwarmen. Dat moeten we wel enigszins relativeren omdat het verschil tussen dag- en nachttarief momenteel niet meer zo groot is en daarom zal de winst beperkt zijn.
Timer in het stopcontact
Zo’n timer installeren is meestal eenvoudig. Heeft je boiler een stekker, dan gaat het om een tweefasig model. Stop de timer in het stopcontact en stel de gewenste tijden in. De timer is voorzien van een eigen stopcontact waarin je de stekker van de boiler stopt.
Timer in het elektrische verdeelbord
Het wordt een ander verhaal als de boiler rechtstreeks is aangesloten op het elektrische verdeelbord. In dat geval gaat het waarschijnlijk een driefasige boiler en moet je een elektricien inschakelen om de timer op het verdeelbord te installeren.
Let op de toelaatbare stroomsterkte! Houd bij de aanschaf van de timer rekening met het vermogen van de boiler. De timer moet op dit vermogen zijn ingesteld om brandgevaar te vermijden. Een boiler heeft bijvoorbeeld een vermogen van 2000 of 3000 watt. Het toelaatbaar vermogen dat de timer toelaat, staat op de verpakking bij ‘toelaatbare stroomsterkte’. Soms lees je daar het vermogen in W (watt). Dan is het eenvoudig, maar vaak wordt het toelaatbaar vermogen uitgedrukt in A (ampère). Neem het aantal W van de boiler en deel dat door het voltage van de installatie (meestal 230 V) en je komt uit bij de A. Veronderstel dat de boiler 2000 W heeft en er is 230 V aanwezig, dan is de berekening 2000 W : 230 V = 8,7 A. Gaat het om een boiler van 3000 W, dan wordt het 3000 W : 230 V = 13 A. In het eerste geval moet de timer minstens 8,7 A toestaan; in het tweede geval moet de stroomsterkte van de timer groter zijn dan 13 A.
Op de kleintjes letten
De energie die zo’n boiler verliest doordat hij geen spanning meer krijgt, noemen we het stilstandverlies. Bij een grotere boiler is het voordeel van een tijdklok kleiner dan bij een kleinere boiler. Heb je een klein close-in- of keukenboiler van 10 liter, dan is een tijdschakelklok zeker interessant. Je kunt dan de boiler 's nachts uitschakelen, of wanneer iedereen het huis uit is.
Door een tijdklok op een close-inboiler van 10 tot 15 liter in te stellen, zodat hij ’s nachts wordt uitgeschakeld, bespaar je jaarlijks ongeveer 20 euro. De schakelklok met weekprogramma kost tussen de 10 en 40 euro, dus dat betekent dat je zo’n klokje na één tot twee jaar hebt terugverdiend. Het is dus oplossing voor wie op de kleintjes wilt letten.
De kokendwaterkraan
En hoe zit het bij kokendwaterkranen? Is het voor die producten ook interessant om de boiler uit te schakelen om energie te besparen? Alleen bij langere afwezigheid. Ben je een paar dagen of langer weg? Dan heeft het zin om hem uit te zetten. Elke nacht uitzetten heeft geen zin omdat het energieverbruik om het water weer aan de kook te brengen hoger is dan de besparing gedurende de nacht.