ID.nl logo
Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten
Energie

Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten

Dat de kans op langere hittegolven toeneemt, hebben we de afgelopen jaren ondervonden. Om het binnenklimaat comfortabel te houden, plaatsen veel mensen een airconditioning. Om te voorkomen dat je het Spaans benauwd krijgt van de energiekosten zetten we enkele tips op een rij om zo zuinig mogelijk van de airco te genieten.

Een airco zorgt voor een meer comfortabel binnenklimaat. Natuurlijk wil je van deze luxe genieten zonder dat energiekosten de pret bederven. In dit artikel lees je:

  • Airco niet te koel zetten
  • Wacht niet op de warme uren
  • Slimmer is zuiniger
  • Houd stralingswarmte zoveel mogelijk tegen
  • Houd deuren gesloten, maar ventileer wel
  • Rekenvoorbeeld verbruik
  • Energiebesparing in stand-bymodus
  • Isoleer de koelleidingen
  • Schoonmaken en onderhoud

Lees ook: Wat kun je zelf doen tegen hittestress in je woonomgeving?

Airco niet te koel zetten

Zet de temperatuur van de airco niet te laag. Stel het toestel maximaal 8°C lager in dan de buitentemperatuur. Dat is gezonder en vooral zuiniger wat betreft de energiekosten. Als het buiten bijvoorbeeld 32°C is, dan neem je het best genoegen met een binnentemperatuur van 24°C. Elke graad die je koeler instelt, kost je 10% extra aan verbruik. 

Wacht niet op de warme uren

Tijdens erg warme dagen is het verstandig om de airconditioning vroeg in de dag aan te zetten. Als je wacht tot het huis al erg warm is, dan moet het apparaat harder werken. Schakel de airco uit wanneer je slaapt, in de ochtend is het vaak nog koel.

Slimmer is zuiniger

Investeer in een slimme airco die je via een app op afstand kunt uitschakelen. Dat is handig als je ooit het apparaat bent vergeten uit te zetten. Heeft de airco een ecofunctie, overweeg die dan echt te gebruiken, want hiermee bespaar je ongeveer 30% op het energieverbruik.

Airco’s hebben een instelling om te ontvochtigen wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Hierdoor wordt de binnenlucht comfortabeler en misschien hoef je de koelmodus dan niet eens te gebruiken. Kies een airco met invertertechnologie. De inverter zorgt dat de koeling en de verwarming van de airco zich continu aanpast aan de kamertemperatuur. Dit, in combinatie met kortere opstarttijden, zorgt ook dat je energie bespaart.

©Ryanking999

MOBIELE AIRCO KOELT SLECHT OP TROPISCHE DAGEN Mobiele airco's worden vooral verkocht voor gebruik op de piekmomenten: de tropische dagen. Maar juist dan werkt een mobiele airco het minst efficiënt, terwijl het verbruik wel hoog is. De prestaties van vaste airco’s blijven redelijk stabiel, terwijl die van een mobiele airco afzwakken naarmate het temperatuurverschil tussen buiten en binnen toeneemt. Bovendien moet je een raam openen om de warme lucht af te voeren, zodat de afvoerleiding erdoorheen kan. Helaas komt er op die manier veel warme lucht naar binnen. Als je toch een mobiele airco aanschaft, kies dan een model met een afdichtset die in de opening van het raam past waar de afvoerslang doorheen hangt. Of koop achteraf een speciale afdichting voor het raam. Daardoor wordt het gebruik alvast efficiënter. Zet het apparaat tijdens gebruik nooit in de zon, want dan heeft hij nauwelijks effect.

©Axel Bueckert

Houd stralingswarmte zoveel mogelijk tegen

Houd de ramen en zonwering overdag dicht. Gesloten ramen en deuren stoppen de luchtverplaatsing, maar de warmtestraling gaat wel door het glas heen. Rol het zonnescherm daarom tijdig uit. Als de zon weg is, rol je die weer in, anders blijft de nog aanwezige warmte eronder hangen. Gesloten gordijnen en jaloezieën zorgen dat het binnen iets koeler en comfortabeler blijft.

Houd deuren gesloten, maar ventileer wel

Gebruik de koeling uitsluitend in de ruimtes die je werkelijk benut. Houd daarom de binnendeuren dicht, zodat de koele lucht alleen circuleert in de gebruikte zones. Zorg wel voor ventilatie, bijvoorbeeld in de vorm van roosters, om een gezond binnenklimaat te houden. Een airco is geen vervanging voor ventilatie. Blijf dus je huis iedere dag ventileren. Tijdens de warme dagen doe je dat best tijdens de uren dat de temperatuur nog niet te hoog oploopt.

Verbruik

Je leest wel dat de vaste airco tussen 2 en 5 kW per uur verbruikt. Dat lijkt veel, maar dat is het verbruik in de hoogste stand. Een vaste airco draait vrijwel nooit op het hoogste vermogen. Als de kamer eenmaal gekoeld is, schakelt de airco naar een zeer laag niveau waarbij hij weinig energie verbruikt. Daarom raadt men aan om de airco aan te laten in plaats van hem voortdurend aan en uit te zetten.

Ga ervan uit dat de vaste airco gemiddeld iets minder dan 1 kW per uur verbruikt. Als de airco 8 uur aanstaat, zal hij ongeveer 8 kWh per dag verbruiken. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,36 euro per kWh (januari 2024) geeft dat 2,88 euro per dag. Natuurlijk staat de airco geen 365 dagen per jaar aan. Nederland heeft gemiddeld veertig dagen die warmer zijn dan 24°C: 40 dagen × 8 uur = 320 uur ×  0,36 euro = 115,20 euro. Dat zijn de kale verbruikskosten om het binnen draaglijk te maken tijdens die veertig dagen.

DE VENTILATOR IS 20X ECONOMISCHER Een ventilator verbruikt slechts 0,05 kWh. Het verbruik is dus een twintigste van een vaste airco. Een ventilator zorgt vooral dat de gevoelstemperatuur lager wordt. Er zijn allerlei soorten: een plafondventilator, tafelventilator, staande ventilator en torenventilator of ventilatorzuil. Tijdens de zomer moeten plafondventilators zo worden ingesteld dat ze tegen de klok in werken. Hierdoor wordt de lucht recht naar beneden geblazen en dit geeft een verkoelend effect. 

©siraphol s.

Energiebesparing in stand-bymodus

Een airco verbruikt altijd een beetje elektriciteit, ook al staat hij niet aan. Na het uitschakelen gaat hij in stand-bymodus. Een slimme airco heeft een energievriendelijke stand-byfunctie. In stand-by verbruiken de recente modellen nog zeer weinig energie in vergelijking met oudere airco’s. De reden waarom de airco in stand-by gaat, is omdat die dan bereikbaar blijft voor het infrarood van de afstandsbediening. Bovendien is dit ook nodig om de koelvloeistof in goede conditie te houden.

Isoleer de koelleidingen

Bijna alle vaste airco’s hebben een split-systeem. Dat betekent dat er een buitenunit is die in verbinding staat met een of meer binnenunits. Tussen de buiten- en binnenunit(s) lopen leidingen waarin koudemiddel zit. Werk je met een split-airco, isoleer dan de leidingen waar het koudemiddel doorheen vloeit. Binnen zijn dat de leidingen die warm aanvoelen en buiten zijn dat de leidingen die koud aanvoelen. Als je de split-airco kunt combineren met een ventilator, dan verspreidt de koele lucht zich nog beter en daardoor kun je de airco een paar graden minder koud instellen.  

©DS | ID.nl

Schoonmaken en onderhoud

Je kunt een onderhoudscontract afsluiten om de split-airco te onderhouden, maar veel kun je ook zelf doen. Vervang en reinig het luchtfilter elk seizoen binnen. Maak de buitenunit ook regelmatig schoon. Hierdoor wordt de koeling efficiënter en de unit zal dan ook minder geluid produceren. Verwijder eventuele begroeiing rond de buitenunit. Op die manier blijft hij zuinig werken.

Het is belangrijk om het koudemiddel te controleren. Soms moet een technicus dit bijvullen. Kies voor een airco met een klimaatvriendelijk koudemiddel zoals propaan (R290) of isobutaan (R600a). De koudemiddelen die een hoge impact hebben op het klimaat worden namelijk uitgefaseerd. Die fluorkoolwaterstofgassen zijn sterke broeikasgassen met een zeer hoge klimaatimpact, tot wel 2000 keer zoveel als CO₂.

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

▼ Volgende artikel
🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis
Zekerheid & gemak

🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis

De mogelijkheden van een slim huis zijn eindeloos en maken je leven een stuk gemakkelijker én spannender. En het mooie is: tijdens Black Friday zijn er volop aanbiedingen waarmee je voordelig kunt beginnen met het slim maken van je huis. Deze producten moet je zeker in de gaten houden!

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken en met één simpele spraakcommando floept de verlichting aan, gaat de verwarming een graadje hoger en begint je favoriete playlist te spelen. Dát is pas echt thuiskomen! Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen je huis omtovert tot een waar tech-paradijs. Wij hebben de beste deals voor je slimme huis voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

De slimme deurbel

Met een slimme deurbel zie je op je smartphone wie er voor de deur staat. Handig én veilig, helemaal nu het buiten weer snel donker is. Ook als je veel online bestelt (hallo, Black Friday, Sinterklaas en Kerst!) kan een slimme deurbel uitkomst bieden. Ben je niet thuis, dan krijg je automatisch een melding op je smartphone dat er iemand voor de deur staat; de pakketjesbezorger bijvoorbeeld. Dan kun je de bezorger vragen om de pakjes bij de buren af te leveren, of achterom in de tuin.

Klik hier voor alle Black Friday deurbel-deals

Slimme verlichting voor je tuin

Een sfeervolle tuin maak je met slimme buitenlampen die je via een een app bedient. Ook een goed idee voor de veiligheid, want je kunt zelf tijdschema's instellen wanneer lampen in de tuin aangaan en een waarschuwing ontvangen op je telefoon als lampen door bewegingssensoren automatisch aan gaan. En dat is niet zo aantrekkelijk voor ongewenst bezoek.

Klik hier voor alle Black Friday buitenverlichting-deals

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Een open deur, maar wie vindt huishouden nou echt leuk? Precies! Wie slim is, laat vervelende klusjes door anderen uitvoeren. En dat kan: een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, en je hoeft er niet voor thuis te blijven. Sommige robotstofzuigers hebben zelfs een dweilfunctie. Dankzij een slim navigatiesysteem maakt hij je hele huis schoon terwijl jij lui achterover kunt leunen. Juist in de wintermaanden is zo’n huishoudhulp een uitkomst: je bent immers veel meer binnen in huis dan buiten. Een goed moment dus om zo’n robotstofzuiger aan te schaffen!

Klik hier voor alle Black Friday robotstofzuiger-deals

Slimme rookmelders

Met al dat koken en bakken tijdens de feestdagen wil je wel dat je tijdig wordt gewaarschuwd als het uit de hand dreigt te lopen. En ook gedurende de nacht wil je veilig zijn en snel gewekt worden bij brand. Een slimme rookmelder waarschuwt direct op je smartphone bij rookontwikkeling, maar laat uiteraard ook een luide sirene klinken, indien gewenst. Slim én veilig!

Klik hier voor alle Black Friday rookmelder-deals

Thermostaten die je warm houden

Is je huis te koud wanneer je opstaat en te warm wanneer je gaat slapen? Met een slimme thermostaat stook je voortaan op de perfecte temperatuur. Deze handige thermostaten regelen de verwarming volautomatisch op basis van jouw ritme of aan de hand van vooraf ingestelde tijdsperioden. Zo stook je energie-efficiënt voor een comfortabel en warm huis en verbruik je nooit meer te veel!

Klik hier voor de hotste Black Friday thermostaat-deals

Slimme gordijnen tegen lichtinval of kou

In de donkere dagen doe je wellicht iets eerder je gordijnen dicht, het houdt immers ook de warmte vast in huis. Heb je een groot huis met veel kamers, dan is misschien eens tijd om ook deze routine te automatiseren. Dat kan met het grote aanbod van systemen voor het automatisch sluiten en openen van al je gordijnen. Veel van deze systemen reageren ook op lichtinval van buiten en kunnen zichzelf automatisch sluiten op het moment dat het donker wordt. En 's-morgens gaan ze desgewenst ook automatisch weer voor je open. Handig!

Klik hier voor alle smart home-apparaten op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Consumenten testen de STOER UrbanX, de fatbike voor volwassenen
Mobiliteit

Consumenten testen de STOER UrbanX, de fatbike voor volwassenen

De STOER UrbanX-fatbike combineert een stoer design met krachtige prestaties, waardoor deze elektrische fiets ideaal is voor volwassenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en hoogwaardige fiets. Testers zijn onder de indruk van de robuuste constructie, het gebruiksgemak en de kracht van de fiets. Hieronder lees je wat deze fatbike zo speciaal maakt, volgens de echte gebruikerservaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met STOER

Met een gemiddelde score van 9,0 scoort de STOER UrbanX hoog onder verschillende testers. De fatbike valt op door zijn stevige bouw, hoge zitpositie en krachtige motor. Deze fiets is meer dan alleen een vervoermiddel; het is een statement voor iedereen die stijl en kwaliteit zoekt. Hier volgen de belangrijkste bevindingen van het Review.nl Testpanel. 

©STOER

Uiterlijk en design

De STOER UrbanX weet direct de aandacht te trekken met zijn robuuste en moderne uitstraling, speciaal ontworpen voor volwassen gebruikers. Het unieke, imposante frame en de opvallende kleuren zorgen voor een stoere look. "Het is echt een eyecatcher", aldus Jeffreyduyster, die het luxueuze uiterlijk roemt. Byron van den Eng vond de kleur en afwerking indrukwekkend. "De fatbike ziet er niet alleen gaaf uit, maar voelt ook solide aan", bevestigt Dave.

Enkele testers merken op dat de fatbike wat onhandig kan zijn om binnenshuis te verplaatsen. "Het gewicht kan een nadeel zijn, vooral als je beperkte spierkracht hebt", zegt Spike84. Niettemin vinden de testers dat de stabiliteit tijdens het rijden hierdoor juist toeneemt.

"De STOER UrbanX is een imposante fiets met verrassend lichte rijeigenschappen"

- Floortje

Krachtige aandrijving en remmen

De prestaties van de STOER UrbanX zijn indrukwekkend. De krachtige Bafang-motor en de geavanceerde riemaandrijving maken de rit moeiteloos en soepel. Lucas, die meer dan 350 kilometer op de fiets heeft gereden, prijst de automatische tweetrapsversnelling en de sterke ondersteuning, die vooral handig is in drukke stadsomstandigheden. Ook de hydraulische Tektro-schijfremmen krijgen lof, hoewel Saar soms wel piepende geluiden ervaarde.

Tester BikeExpert benoemt de indrukwekkende acceleratie in de hogere standen, zoals Boost en Sport+. Deze feedback wordt bevestigd door Fellen van Leijen, die echter benadrukt dat de remmen sterk genoeg zijn om de power snel onder controle te krijgen.

©STOER

Comfort en gebruiksgemak

De fatbike biedt een comfortabele zit, ook voor langere mensen. Nicky en Jeffreyduyster waarderen de hoge zitpositie, ideaal voor gebruikers boven de 1,80 meter. Toch zijn er wat opmerkingen over het zadel. Floortje merkte dat langere ritten kunnen resulteren in wat zadelpijn, vooral als je gewend bent aan reguliere fietsen. Saar bevestigt dat en zegt: "Na een tijdje went het, maar de eerste paar ritten kunnen wat ongemakkelijk zijn."

De configuratie en veiligheidssystemen van de fatbike worden positief beoordeeld. "Het codeslot en de mogelijkheid om extra beveiliging aan te brengen zijn een enorm pluspunt", zegt Dave. De eenvoudige bediening via het scherm, zonder dat je een app op je telefoon hoeft te installeren, maakt het gebruiksgemak compleet.

Batterij en actieradius

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de STOER UrbanX is de accuduur. Met een capaciteit van 720 Wh kun je flink wat kilometers maken. Nicky was verrast door de lange levensduur: "Ik hoefde niet elke dag op te laden, wat erg fijn is." Toch merken enkele testers op dat de batterij sneller leegloopt bij intensief gebruik, zoals in de hoogste ondersteuningstand. Tester BikeExpert adviseert om de oplaadkabel altijd mee te nemen voor lange ritten.

©STOER

Conclusie

De STOER UrbanX is een veelzijdige, krachtige fatbike die perfect is voor stadsritten en korte toertochten. De hoge kwaliteit, krachtige motor en stevige bouw maken het een waardige investering. "Dit is de Mercedes onder de fatbikes", aldus Dave, die deze fiets zelfs met een 10 beoordeelt. En hoewel de prijs van 3000 euro pittig is, vinden veel testers dat de fiets dat zeker waard is.

✅ Pluspunten:

  • Krachtige motor en soepele automatische schakeling

  • Hoog zitcomfort, vooral voor langere mensen

  • Goede remmen en uitstekende stabiliteit

  • Lange accuduur en stevige riemaandrijving

  • Gebruiksvriendelijke beveiligingsfuncties

❌ Minpunten:

  • Zadelpijn bij langere ritten

  • Zwaar frame, lastig te verplaatsen binnenshuis

  • Piepende remmen bij sommige exemplaren

Meer weten over de Urban X? Ga dan snel naar de website van STOER!