Een thuisbatterij huren in plaats van kopen: is dat handig?
Zelfs al is de prijs van een thuisbatterij flink gedaald in vergelijking met vijf jaar geleden, het blijft een pittige investering. Voor wie de aanschaf niet in het budget past, is er een alternatief. Tegenwoordig kun je niet alleen een warmtepomp of zonnepanelen huren, verschillende aanbieders verhuren namelijk ook thuisbatterijen. Hoe werkt dat en is dat interessant?
Waar kun je een thuisbatterij huren? Hoeveel bedraagt dan de huurprijs en is dat interessant? Niet alle aanbieders zijn happig om dergelijke informatie door te spelen.
Thuisbatterijen zijn er in verschillende maten en gewichten. De prijs is afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de capaciteit die wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Een gezin met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh op jaarbasis kan al gaan voor een batterij van 4 kWh, maar ook dat is een behoorlijke investering. Een lichte thuisbatterij van 3,5 of 8 kWh kost tussen de 4000 en 8000 euro. De prijs van een thuisbatterij van 10 kWh tot 20 kWh inclusief plaatsing en installatiekosten bedraagt al snel 10.000 euro of meer.
Koffiedik kijken
Vandaar dat er bedrijven zijn die thuisbatterijen te huur aanbieden. Soms gaat het daarbij om een totale huurformule: zonnepanelen en een omvormer in combinatie met een thuisbatterij. Het voordeel van een huurformule is dat je niet in één keer het geld op tafel hoeft te leggen. Als je huurt, betaal je een vaste prijs over een langere termijn. Een aantal factoren maakt het erg moeilijk (zeg maar gerust onmogelijk) om te voorspellen wanneer je de totale kosten van een gehuurde thuisbatterij hebt terugverdiend. Hoe zullen de energieprijzen evolueren? Zullen de batterijen ondertussen verder in prijs dalen? Kun je niet beter nog enkele jaren wachten voordat je een thuisbatterij aanschaft? Het blijft koffiedik kijken.
Voordelen en nadelen
Er zijn enkele voordelen die je misloopt als je een batterij huurt. Het bedrijf waarvan je de batterij huurt, blijft bijvoorbeeld de eigenaar. Daarnaast is er in Nederland momenteel geen subsidie voor de aankoop van een thuisbatterij. Als je als particulier zo’n batterij aankoopt, kun je sinds januari 2024 21 procent btw terugvragen. Wie een bedrijf heeft, kan zo’n batterij aanschaffen op naam van zijn bedrijf en komt dan in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek.
Aan de andere kant blijft de verhuurder verantwoordelijk voor de goede werking van het systeem. Bij sommige verhuurformules word je aan het eind van de huurtermijn eigenaar van de batterij. Dat moet je dus goed nakijken in de voorwaarden. Dat de huurtermijn van zonnepanelen meestal op twintig jaar wordt ingesteld en die van een batterij op tien of vijftien jaar, heeft te maken met het simpele feit dat zo’n batterij een kortere gemiddelde levensduur heeft dan zonnepanelen.
Zelfconsumptie neemt toe Nu blijkt dat de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer zal verdwijnen, wordt de thuisbatterij steeds interessanter. Eigenaars van zonnepanelen zullen de teruggeleverde stroom sneller dan aanvankelijk vooropgesteld niet meer kunnen wegstrepen van hun verbruik. Gemiddeld gaat 70 procent van de opgewekte zonne-energie terug op het net. Zonder salderingsregeling is het belangrijk dat je zo veel mogelijk geproduceerde zonne-energie zelf verbruikt. Met een thuisbatterij bescherm je jezelf tegen de afschaffing van de salderingsregeling en tegen eventuele terugleveringsboetes. Zo’n thuisbatterij zorgt ervooe dat je de eigen overtollige stroom op piekmomenten opslaat en niet teruglevert aan het net. Die opgeslagen energie gebruik je vervolgens in de avonduren. Door de batterij stijgt de zelfconsumptie van 30 naar 70 procent.
Dynamisch energiecontract met slim energiemanagementsysteem
Belangrijk is dat de batterij goed is afgestemd op je verbruik en de stroomproductie van jouw zonnepanelen. Het is immers de bedoeling dat je net genoeg zelfgeproduceerde energie kunt opslaan. Helemaal mooi wordt het als je de gehuurde batterij kunt combineren met een besturingssysteem dat kan anticiperen op de momenten waarop er weinig zonne-energie is. Hierdoor kan de batterij netstroom opslaan wanneer die zo goedkoop mogelijk is. In dat geval moet je wel een dynamisch energiecontract hebben.
Soly
Bij Soly moet je eerst online een huurofferte aanvragen. Soly installeert de thuisbatterij gratis bij je thuis. Er zijn drie pakketten die variëren in opslagkwaliteit. Bij alle drie heb je tien jaar productgarantie en het huurcontract loopt ook tien jaar. Voor de Soly Powercell met een opslagcapaciteit van 6,4 kWh (tot tien zonnepanelen) betaal je 79 euro per maand. De huurprijs voor Powercell Plus bedraagt 120 euro per maand. Deze batterij heeft een opslagcapaciteit van 9,6 kWh voor gebruik tot vijftien zonnepanelen.
De duurste batterij, Powercell Premium met een opslagcapaciteit van 12,8 kWh, is bedoeld voor gebruik vanaf vijftien zonnepanelen. Deze huur je voor 145 euro per maand. De procedure verloopt in vier stappen. Eerst laat je je gegevens achter op een contactformulier. Daarna neemt iemand van Soly contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Op basis van dit gesprek ontvang je dan een offerte. Tenslotte volgt de installatie.
©Soly.nl
Soly Brain
Soly heeft ook een eigen energiemanagementsysteem (Soly Brain) dat is afgestemd op een dynamisch energiecontract dat je bij hetzelfde bedrijf afsluit. Hiermee profiteer je van de momenten waarop er een overschot aan energie is en wanneer er lage en zelfs negatieve energieprijzen zijn. Soly Brain schakelt de zonnepanelen bijvoorbeeld uit als de stroomprijs negatief is. Op die manier kunnen ook eigenaren van zonnepanelen geld verdienen aan dynamische energie.
Otovo
Ook bij Otovo kun je een thuisbatterij huren in combinatie met zonnepanelen. De zonnepanelen huur je voor twintig jaar, maar de termijn voor thuisbatterijen is slechts tien jaar in plaats van twintig. Otovo blijft de eigenaar van de batterij en zorgt er dus ook voor dat deze gedurende 10 jaar correct functioneert. Aan het eind van de contractperiode word jij de eigenaar van de thuisbatterij, maar het is tussentijds ook mogelijk om de batterij af te kopen voor de dagwaarde, zonder extra kosten. In dit maandelijkse bedrag zit de aanschaf, installatie, service en onderhoud inbegrepen. Nergens krijgen we bij Otovo informatie over het type batterij noch over de huurtarieven. Otovo reageert ook niet op vragen die we hen herhaaldelijk via hun website stellen.
HalloStroom
De woordvoerder van HalloStroom noemt de verhuur van hun thuisbatterijen een groot succes. Deze aanbieder is begin dit jaar gestart met deze service en op dit moment zijn meer dan 600 stuks verhuurd. Vandaag verhuurt HalloStroom uitsluitend de 10,5kWh-thuisbatterij van Enphase, maar in de nabije toekomst wil dit bedrijf ook andere vermogens aanbieden. Sinds eind vorig jaar is het mogelijk om hier een dynamisch energiecontract af te sluiten, waardoor de thuisbatterij kan samenwerken met een slim energiemanagementsysteem. Hierbij wordt telkens de prijs van de elektriciteit bepaald voor de volgende dag. In de day-ahead-markt koopt de energieleverancier dagelijks zijn benodigde hoeveelheid elektriciteit in.
De verhuurtermijn bedraagt vijtien jaar en het verhuurtarief varieert per woning tussen de 100 en 120 euro per maand inclusief btw, afhankelijk of de klant ook een abonnement neemt voor aansturing of de batterij. Na afloop van de huurtermijnen is het mogelijk om de batterij voor 500 euro over te nemen. Als de klant daar geen interesse in heeft, kan HalloStroom de batterij komen verwijderen.
©HalloStroom.nl
Watt Watt
Dan is er ook nog Watt Watt, waar je een thuisbatterij kunt huren van minimaal 10 kWh. Deze aanbieder werkt met verschillende merken en beweert een vorm van maatwerk te leveren. De duurtijd van het contract bedraagt minimaal tien jaar. Je kunt ook zonnepanelen huren bij Watt Watt. Ook van deze aanbieder ontvingen we zelfs na lang aandringen geen informatie over de huurtarieven.
Conclusie: huren is véél duurder dan kopen
Het is logisch dat huren duurder uitkomt dan kopen, maar hoeveel betaal je meer? Laten we ervan uitgaan dat je bij Soly de middenklasser (de Powercell Plus) huurt voor 120 euro per maand. Dan heb je na tien jaar 14.400 euro betaald. Vandaag kost die batterij bij hetzelfde bedrijf 7800 euro inclusief installatie en btw. Bovendien krijg je bij aankoop vijftien jaar productgarantie. Je hebt dus het dubbele betaald als je tien jaar hebt gehuurd, met als enige voordeel dat je de investering spreidt. Als je het geld hebt of je kunt voor een interessant tarief bij de bank lenen, dan komt het veel goedkoper uit om een thuisbatterij te kopen.