ID.nl logo
Een thuisbatterij huren in plaats van kopen: is dat handig?
© sizsus
Energie

Een thuisbatterij huren in plaats van kopen: is dat handig?

Zelfs al is de prijs van een thuisbatterij flink gedaald in vergelijking met vijf jaar geleden, het blijft een pittige investering. Voor wie de aanschaf niet in het budget past, is er een alternatief. Tegenwoordig kun je niet alleen een warmtepomp of zonnepanelen huren, verschillende aanbieders verhuren namelijk ook thuisbatterijen. Hoe werkt dat en is dat interessant?

Waar kun je een thuisbatterij huren? Hoeveel bedraagt dan de huurprijs en is dat interessant? Niet alle aanbieders zijn happig om dergelijke informatie door te spelen.

Thuisbatterijen zijn er in verschillende maten en gewichten. De prijs is afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de capaciteit die wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Een gezin met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh op jaarbasis kan al gaan voor een batterij van 4 kWh, maar ook dat is een behoorlijke investering. Een lichte thuisbatterij van 3,5 of 8 kWh kost tussen de 4000 en 8000 euro. De prijs van een thuisbatterij van 10 kWh tot 20 kWh inclusief plaatsing en installatiekosten bedraagt al snel 10.000 euro of meer.  

Koffiedik kijken 

Vandaar dat er bedrijven zijn die thuisbatterijen te huur aanbieden. Soms gaat het daarbij om een totale huurformule: zonnepanelen en een omvormer in combinatie met een thuisbatterij. Het voordeel van een huurformule is dat je niet in één keer het geld op tafel hoeft te leggen. Als je huurt, betaal je een vaste prijs over een langere termijn. Een aantal factoren maakt het erg moeilijk (zeg maar gerust onmogelijk) om te voorspellen wanneer je de totale kosten van een gehuurde thuisbatterij hebt terugverdiend. Hoe zullen de energieprijzen evolueren? Zullen de batterijen ondertussen verder in prijs dalen? Kun je niet beter nog enkele jaren wachten voordat je een thuisbatterij aanschaft? Het blijft koffiedik kijken.

Voordelen en nadelen

Er zijn enkele voordelen die je misloopt als je een batterij huurt. Het bedrijf waarvan je de batterij huurt, blijft bijvoorbeeld de eigenaar. Daarnaast is er in Nederland momenteel geen subsidie voor de aankoop van een thuisbatterij. Als je als particulier zo’n batterij aankoopt, kun je sinds januari 2024 21 procent btw terugvragen. Wie een bedrijf heeft, kan zo’n batterij aanschaffen op naam van zijn bedrijf en komt dan in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek.

Aan de andere kant blijft de verhuurder verantwoordelijk voor de goede werking van het systeem. Bij sommige verhuurformules word je aan het eind van de huurtermijn eigenaar van de batterij. Dat moet je dus goed nakijken in de voorwaarden. Dat de huurtermijn van zonnepanelen meestal op twintig jaar wordt ingesteld en die van een batterij op tien of vijftien jaar, heeft te maken met het simpele feit dat zo’n batterij een kortere gemiddelde levensduur heeft dan zonnepanelen.  

Zelfconsumptie neemt toe Nu blijkt dat de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer zal verdwijnen, wordt de thuisbatterij steeds interessanter. Eigenaars van zonnepanelen zullen de teruggeleverde stroom sneller dan aanvankelijk vooropgesteld niet meer kunnen wegstrepen van hun verbruik. Gemiddeld gaat 70 procent van de opgewekte zonne-energie terug op het net. Zonder salderingsregeling is het belangrijk dat je zo veel mogelijk geproduceerde zonne-energie zelf verbruikt. Met een thuisbatterij bescherm je jezelf tegen de afschaffing van de salderingsregeling en tegen eventuele terugleveringsboetes. Zo’n thuisbatterij zorgt ervooe dat je de eigen overtollige stroom op piekmomenten opslaat en niet teruglevert aan het net. Die opgeslagen energie gebruik je vervolgens in de avonduren. Door de batterij stijgt de zelfconsumptie van 30 naar 70 procent.

Dynamisch energiecontract met slim energiemanagementsysteem

Belangrijk is dat de batterij goed is afgestemd op je verbruik en de stroomproductie van jouw zonnepanelen. Het is immers de bedoeling dat je net genoeg zelfgeproduceerde energie kunt opslaan. Helemaal mooi wordt het als je de gehuurde batterij kunt combineren met een besturingssysteem dat kan anticiperen op de momenten waarop er weinig zonne-energie is. Hierdoor kan de batterij netstroom opslaan wanneer die zo goedkoop mogelijk is. In dat geval moet je wel een dynamisch energiecontract hebben.  

Soly

Bij Soly moet je eerst online een huurofferte aanvragen. Soly installeert de thuisbatterij gratis bij je thuis. Er zijn drie pakketten die variëren in opslagkwaliteit. Bij alle drie heb je tien jaar productgarantie en het huurcontract loopt ook tien jaar. Voor de Soly Powercell met een opslagcapaciteit van 6,4 kWh (tot tien zonnepanelen) betaal je 79 euro per maand. De huurprijs voor Powercell Plus bedraagt 120 euro per maand. Deze batterij heeft een opslagcapaciteit van 9,6 kWh voor gebruik tot vijftien zonnepanelen.

De duurste batterij, Powercell Premium met een opslagcapaciteit van 12,8 kWh, is bedoeld voor gebruik vanaf vijftien zonnepanelen. Deze huur je voor 145 euro per maand. De procedure verloopt in vier stappen. Eerst laat je je gegevens achter op een contactformulier. Daarna neemt iemand van Soly contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Op basis van dit gesprek ontvang je dan een offerte. Tenslotte volgt de installatie.

©Soly.nl

Soly Brain

Soly heeft ook een eigen energiemanagementsysteem (Soly Brain) dat is afgestemd op een dynamisch energiecontract dat je bij hetzelfde bedrijf afsluit. Hiermee profiteer je van de momenten waarop er een overschot aan energie is en wanneer er lage en zelfs negatieve energieprijzen zijn. Soly Brain schakelt de zonnepanelen bijvoorbeeld uit als de stroomprijs negatief is. Op die manier kunnen ook eigenaren van zonnepanelen geld verdienen aan dynamische energie. 

Otovo

Ook bij Otovo kun je een thuisbatterij huren in combinatie met zonnepanelen. De zonnepanelen huur je voor twintig jaar, maar de termijn voor thuisbatterijen is slechts tien jaar in plaats van twintig. Otovo blijft de eigenaar van de batterij en zorgt er dus ook voor dat deze gedurende 10 jaar correct functioneert. Aan het eind van de contractperiode word jij de eigenaar van de thuisbatterij, maar het is tussentijds ook mogelijk om de batterij af te kopen voor de dagwaarde, zonder extra kosten. In dit maandelijkse bedrag zit de aanschaf, installatie, service en onderhoud inbegrepen. Nergens krijgen we bij Otovo informatie over het type batterij noch over de huurtarieven. Otovo reageert ook niet op vragen die we hen herhaaldelijk via hun website stellen.  

HalloStroom

De woordvoerder van HalloStroom noemt de verhuur van hun thuisbatterijen een groot succes. Deze aanbieder is begin dit jaar gestart met deze service en op dit moment zijn meer dan 600 stuks verhuurd. Vandaag verhuurt HalloStroom uitsluitend de 10,5kWh-thuisbatterij van Enphase, maar in de nabije toekomst wil dit bedrijf ook andere vermogens aanbieden. Sinds eind vorig jaar is het mogelijk om hier een dynamisch energiecontract af te sluiten, waardoor de thuisbatterij kan samenwerken met een slim energiemanagementsysteem. Hierbij wordt telkens de prijs van de elektriciteit bepaald voor de volgende dag. In de day-ahead-markt koopt de energieleverancier dagelijks zijn benodigde hoeveelheid elektriciteit in.

De verhuurtermijn bedraagt vijtien jaar en het verhuurtarief varieert per woning tussen de 100 en 120 euro per maand inclusief btw, afhankelijk of de klant ook een abonnement neemt voor aansturing of de batterij. Na afloop van de huurtermijnen is het mogelijk om de batterij voor 500 euro over te nemen. Als de klant daar geen interesse in heeft, kan HalloStroom de batterij komen verwijderen. 

©HalloStroom.nl

Watt Watt

Dan is er ook nog Watt Watt, waar je een thuisbatterij kunt huren van minimaal 10 kWh. Deze aanbieder werkt met verschillende merken en beweert een vorm van maatwerk te leveren. De duurtijd van het contract bedraagt minimaal tien jaar. Je kunt ook zonnepanelen huren bij Watt Watt. Ook van deze aanbieder ontvingen we zelfs na lang aandringen geen informatie over de huurtarieven.

Conclusie: huren is véél duurder dan kopen

Het is logisch dat huren duurder uitkomt dan kopen, maar hoeveel betaal je meer? Laten we ervan uitgaan dat je bij Soly de middenklasser (de Powercell Plus) huurt voor 120 euro per maand. Dan heb je na tien jaar 14.400 euro betaald. Vandaag kost die batterij bij hetzelfde bedrijf 7800 euro inclusief installatie en btw. Bovendien krijg je bij aankoop vijftien jaar productgarantie. Je hebt dus het dubbele betaald als je tien jaar hebt gehuurd, met als enige voordeel dat je de investering spreidt. Als je het geld hebt of je kunt voor een interessant tarief bij de bank lenen, dan komt het veel goedkoper uit om een thuisbatterij te kopen. 

▼ Volgende artikel
Bosch Performance Line CX-lijn: krachtige middenmotor en componenten
© Bosch eBike Systems
Mobiliteit

Bosch Performance Line CX-lijn: krachtige middenmotor en componenten

Bosch heeft veel succes geboekt op het gebied van e-biketechnologie. Hun motoren, accu's en displays hebben een goede reputatie opgebouwd en worden door e-bikebezitters gewaardeerd. Bosch, dat niet vaak artikelen aankondigt, verrast nu met de Performance Line CX-middenmotor en -remmen, -displays en -accu's.

Dit artikel in het kort:

  • Krachtige motor: Tot 85 Nm koppel, 600 watt piekvermogen en 340% ondersteuning, ideaal voor bergop en lange tochten.
  • Geavanceerde sensoren: Meet meer dan 1.000 keer per seconde voor nauwkeurige en soepele ondersteuning.
  • Efficiëntie en stil geluid: Geoptimaliseerde transmissie en magnesium behuizing verlagen geluid en gewicht.
  • Innovatieve functies: Hill Start Assist en loopondersteuning voor extra gemak op steile hellingen.
  • Duurzaamheid: Gebruik van gerecycled materiaal en lichtere, ongecoate accu’s.
  • Accu en display: PowerTube-accu's (800 en 600 Wh), compatibel met extra batterijen en minimalistisch Purion-display.

🚲Ook de moeite waard om te lezen: Shimano: een e-bikemotor voor iedere doelgroep

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Binnen de Duitstalige landen is de Performance Line CX middenmotor vooral enthousiast ontvangen voor mountainbikers. Begrijpelijk, want met veel newtonmeters aan koppel heb je genoeg power paraat en zijn steile passages een peulenschil. In Nederland is de e-mountainbike minder populair en wordt de CX-motor vooral gemonteerd op e-bikes voor toerrijders die grote afstanden willen overbruggen en daarbij uitdagende hellingen beklimmen.

Kenmerken Bosch Performance Line CX

  • Kracht, actieradius en bediening

  • Betere rijdynamiek dankzij sensortechniek

  • Laag motorgeluid en totaalgewicht

  • Wegrijden op een steile helling

  • Combinatie met onderdelen

  • Duurzaam productieproces

Goede balans tussen power, gebruiksgemak en ritafstand

Niet alleen het vermogen van de motor is belangrijk voor e-mountainbikers en e-toerfietsers, een nauwkeurige afstelling en soepele werking van de aandrijving minimaal zo belangrijk. Met een koppel van 85 Nm, een piekvermogen van 600 watt en tot 340 procent ondersteuning levert de Performance Line CX goede prestaties en rijdynamiek. Voor de motor zijn diverse rij-instellingen beschikbaar, in te stellen via de Bosch eBike Flow-app.

©Bosch eBike Systems

Sensortechnologie

De Performance Line stemt via sensortechnologie iedere rijmanoeuvre nauwkeurig af door de pedaalinput te volgen. De sensoren meten de pedaalinput meer dan duizend keer per seconde. Het gaat om sensoren voor de trapfrequentie, acceleratie en rotatiesnelheid. Ook reageert de motor snel en accuraat op veranderingen in acceleratie, het zelf-opgewekt vermogen en de snelheid.

Zorg voor veiligheid en comfort met een fietshelm tijdens je ritten

Kies een model dat bij jouw rijstijl past.

Reducering van geluid en gewicht

De Bosch Performance Line CX biedt een geoptimaliseerde transmissie die zorgt voor stille werking en een natuurlijk rijgevoel tijdens e-biketochten. De motor koppelt interne en externe aandrijvingen los bij bergaf rijden, wat mechanische geluiden vermindert. Vergeleken met eerdere modellen is het gewicht 100 gram lager, dankzij een magnesium behuizing die extreme omstandigheden aankan. Dit alles resulteert in een balans tussen kracht, efficiëntie en geluid.

©Bosch eBike Systems

Handige functies voor steile hellingen

Als e-biker kan het een uitdaging zijn om bergopwaarts te stoppen en vervolgens veilig op gang te komen. Dankzij de Hill Start Assist kun je gecontroleerd en safe wegrijden en houden de banden volledige tractie op de ondergrond. Dankzij speciale sensoren detecteert het systeem de hellingshoek en krijg je er optimale ondersteuning voor terug. Ook nieuw is de functie loopondersteuning, waarbij de motor de duwsnelheid aan de loopsnelheid aanpast.  

🚲Leestip: Vier fietsbestemmingen voor het najaar

Remgebied, display en accutechniek

Het Bosch eBike ABS Pro remsysteem zorgt voor rijstabiliteit en maakt het mogelijk om laat en krachtig te remmen mogelijk zonder dat het voorwiel wegglijdt. Het Purion 400-display heeft een minimalistische uitstraling, maar op het scherm van 1,6 inch doorsnede staan rijgegevens, zoals snelheid, vermogen en totale afstand.

©Bosch eBike Systems

Voor lange of intensieve tochten heeft Bosch de PowerTube 800-accu ontwikkeld, de grootste accu in het smart systeem tot nu toe. Neem je genoegen met iets minder inhoud dan is de PowerTube 600 een aanrader. Bosch gebruikt voor beide accu's batterijcellen met een nieuw ontwikkelde aluminium behuizing. Beide accu's passen naadloos in een framebuis en zijn ook geschikt voor een dubbele accuoplossing. Ook is het mogelijk om de Ranger Extender PowerMore als extra accu te gebruiken.

©Bosch

 Focus op duurzaamheid bij de productie

Voor de fabricage van de Performance Line CX en beide accu's gebruikt Bosch gerecycled materiaal. Dit geldt ook voor het grootste kunststof deel van de motor, de accuhouder en de accubehuizing. Ook is de hoeveelheid materiaal voor de accu's verminderd en is afgezien van een zwarte kleurcoating van de PowerTube 600 en PowerTube 800.


 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin
© Sara Winter
Huis

Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wil je funcooken voor een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante apparaten voor je gespot.

Solis 5 in 1 tafelgrill (7910)

Zoek je een kwalitatief gourmetstel waarmee je jarenlang vooruit kunt? Dit luxe exemplaar van Solis voldoet aan alle eisen. Met de traploze regelaar aan de voorzijde kun je heel precies de gewenste temperatuur instellen. Bak vervolgens op de grillplaat de lekkerste hapjes gaar. Daarnaast kun je ook een van de vier bijgesloten miniwoks of (raclette)pannetjes gebruiken. Hiermee maak je bijvoorbeeld een kleine pannenkoek of pizza.

De werking is kinderlijk eenvoudig. Zodra je het kooktoestel inschakelt, gaat er eerst een rood lampje branden. Het gourmetstel is nu aan het opwarmen. Als het lampje groen kleurt, kan het eetfestijn beginnen. Is een gerecht zo heet dat je je mond kunt branden? Plaats het pannetje of de miniwok dan even in de koudzone onderin het toestel. Naast de eerder genoemde accessoires levert de fabrikant ook nog vier spatels mee.

Princess 162655 Black Steel Raclette

De betaalbare Princess 162655 Black Steel Raclette valt bij heel wat Kieskeurig.nl-testers goed in de smaak, want zij beoordelen dit gourmetstel met een 8,3 (gemiddeld cijfer). Verschillende reviewers vinden het prettig dat dit apparaat zich makkelijk laat schoonmaken. De losse onderdelen kunnen bovendien in de vaatwasser. Een ander pluspunt is dat het gourmetstel volgens diverse gebruikers snel opwarmt. Niet vreemd, gezien het respectabele vermogen van 1300 watt.

Het gourmetstel heeft een riant bakoppervlak van 44 × 25 centimeter. Dankzij de stevige anti-aanbaklaag heb je geen bakboter of olie nodig om te grillen. Het apparaat leent zich prima voor een ruim gezelschap, want de productdoos telt acht (raclette)pannetjes met een houten handvat en evenzoveel spatels. Via een draaiknop reguleer je nauwkeurig de temperatuur. Overigens vindt een enkele tester het netsnoer wat aan de korte kant.

Tefal WokParty Duo PY5828

Wie met een groepje gezellig wil wokken, kan dit leuke kooktoestel van Tefal eens uitproberen. Er zijn zes diepe pannen bijgesloten. Dankzij de gekleurde markering op het handvat weet iedereen precies welk pannetje van hem of haar is. De bakplaat bevat ronde uitsparingen, waardoor de boel niet gaat schuiven. Hierin kun je trouwens ook prima mini-pannenkoeken bakken. Speciaal daarvoor is er een handige gietlepel inbegrepen. Verder telt de verpakking zes spatels.

De WokParty Duo PY5828 heeft een zogeheten Thermo-spot. Hieraan zie je in hoeverre het kooktoestel op temperatuur is. Met een vermogen van duizend watt hoef je niet zo lang te wachten. Tefal levert een receptenboek mee, zodat je inspiratie kunt opdoen. Klaar met tafelen? Stop dan alle losse accessoires in de vaatwasser. Handig is dat je het netsnoer, de spatels en de gietlepel in de onderkant kunt opbergen.

Lees ook: Zo voorkom en verwijder je vieze luchtjes na het gourmetten

Emerio PO-113255.4

Pizzaliefhebbers opgelet! De binnenzijde van de Emerio fungeert als een kleine oven. Op die manier kunnen maximaal zes personen hun eigen mini-pizza bakken. Met behulp van de bakspatel schuif je de lekkernij moeiteloos in de oven. Geen zin in pizza? In de zes bijgesloten pannetjes kun je allerlei andere gerechten klaarmaken. Bovendien bevindt zich bovenop een ronde grillplaat met een diameter van veertig centimeter. Daar kun je dus behoorlijk wat hapjes op kwijt!

De bediening heeft weinig om het lijf, want de behuizing bevat alleen een aan-uitknop. Met een riant vermogen van 1500 watt worden de gerechten goed warm. De maximale oventemperatuur bedraagt dan ook 250 graden. Volgens de fabrikant houdt de koepelvormige behuizing de warmte in de (pizza)over beter vast. Diverse accessoires zijn vaatwasserbestendig, zodat je na afloop niet zoveel tijd kwijt bent aan schoonmaken.

Princess 01.103080.01.001 Dinner4All

Als je met een groepje gaat gourmetten, staat het kooktoestel voor sommige personen wellicht te ver weg. Daar heeft Princess iets op bedacht. Met de Dinner4All bedient iedereen zijn eigen bakplaat van 250 watt. Even een satéstokje of biefstukje omdraaien is dus zo gepiept. Is het hapje eenmaal gaar, dan schuif je het zo op je eigen bordje. Princess levert hiervoor vier aardewerken-borden mee.

Je sluit de centrale unit aan op netstroom, waarna je hierop maximaal vier individuele gourmetstellen kunt aansluiten. Vermenging van smaken is dus verleden tijd! Plaats op deze unit eventueel de inbegrepen serveerschaal. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete hapjes pakken. Wil je weten hoe andere gebruikers dit slimme gourmetstel beoordelen? Lees dan eens deze reviews op Kieskeurig.nl. Dit kooktoestel is als alternatief ook met twee individuele bakplaten te koop.