ID.nl logo
Zo kun je Facebook opschonen
© PXimport
Huis

Zo kun je Facebook opschonen

Of Facebook nu goed of slecht is voor ons sociale leven, daar durven wij geen uitspraak over te doen. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat je meer prikkels op Facebook hebt dan je nodig hebt. Vaak simpelweg omdat we iets aanklikken en liken, maar lang niet alles weer verwijderen. Zo kun je Facebook opschonen.

Tip 01: Ontvrienden

De eerste tip die we je geven is direct de moeilijkste: het is tijd om mensen te gaan ontvrienden. Tenzij jij de hoge uitzondering bent op de rest van de mensheid, is de kans groot dat dat je aanzienlijk wat vrienden hebt op Facebook die je eigenlijk nooit spreekt – sterker nog, een aantal daarvan vind je misschien niet eens aardig. We neigen er op de een of andere manier naar om deze contacten aan te houden (want we kennen ze al zo lang), maar wees eerlijk: wil je deze mensen in je leven? Ga naar Facebook, klik op je profielnaam en vervolgens op Vrienden. Blader door de lijst, klik op de knop Vrienden bij iemand waarvan je in alle eerlijkheid kunt zeggen dat je deze persoon niet op Facebook hoeft te hebben en daarna op Verwijderen als vriend. Geen zorgen, de persoon in kwestie krijgt hier geen melding van. Sterker nog, als hij/zij ooit eens vraagt: ‘Waarom heb je mij verwijderd?’ dan kun je prima antwoorden: ‘Omdat het je pas na twee jaar is opgevallen.’

©PXimport

Tip 02: Ontvolgen

Er zijn natuurlijk ook mensen die je best aardig vindt, maar die soms dingen posten die jij niet op je tijdlijn wilt hebben (bijvoorbeeld politieke meningen of plaatjes die niet geschikt zijn voor jeugdige ogen terwijl jij vaak even lekker op de bank zit te Facebooken met kinderen om je heen). Dan is ontvrienden misschien wat rigoureus (zeker als het om familie gaat), maar dan is ontvolgen een prima optie. Bij ontvolgen blijf je vrienden op Facebook, maar krijg je de content van de persoon in kwestie simpelweg niet meer te zien op je tijdlijn. Om dit te doen, navigeer je naar de pagina van de persoon in kwestie en klik je op de knop Volgend. In het menu dat uitklapt klik je op <Naam> niet meer weergeven. Ook hiervan krijgt de persoon in kwestie geen enkele melding.

©PXimport

Vriendschap bekijken

We vragen je om objectief naar je vriendschappen te kijken om te zien of je iemand nog wel wilt blijven volgen, maar vaak zijn we op dit vlak niet zo objectief. Gelukkig houdt Facebook een pijnlijk accuraat archief bij van jouw online interacties op Facebook. Navigeer eens naar het profiel van iemand waarover je twijfelt en klik op het pictogram met de drie puntjes (naast Chatbericht) en daarna op Vriendschap bekijken. Je ziet dan in één oogopslag alles dat jullie samen (online) beleefd hebben. Bij een aantal mensen blijft deze pagina pijnlijk leeg. Dat kan een goede indicator zijn (tenzij deze persoon gewoon niet echt actief is op Facebook).

Facebook heeft wijzigingen doorgevoerd zodat je minder berichten van pagina’s krijgt

-

Tip 03: Pagina’s verwijderen

Niet al te lang geleden heeft Facebook een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat je minder berichten van pagina’s voor je kiezen krijgt. Desalniettemin kunnen pagina’s je nog altijd bereiken met advertenties, zeker als je ze volgt. Tijd om dus eens huis te houden in het aantal pagina’s dat je volgt. Dat kan gelukkig heel eenvoudig. Ga naar Facebook en klik op je profielnaam. Op je profiel klik je op de knop Meer en vervolgens op Vind-ik-leuks in het menu dat uitklapt. Je komt op een pagina terecht met een lijst van alle pagina’s die je leuk vindt. Loop door deze lijst heen (het zal je verbazen hoe lang die is), en klik op Vind ik niet meer leuk om een pagina te ontvolgen.

©PXimport

Tip 04: Groepen verwijderen

De algoritmewijziging die Facebook heeft doorgevoerd, heeft vooral betrekking op pagina’s en veel minder op groepen. Dat betekent dus dat je juist meer van groepen te zien zult krijgen, zeker als je het aantal vrienden hebt gereduceerd (omdat er nu dus meer ruimte ontstaan is op je tijdlijn). De hoogste tijd dus om ook uit groepen te stappen waar je niet per se in hoeft te zitten. Je doet dit wederom via het menu Meer op je profielpagina, en ditmaal kies je daar voor Groepen. Klik op het potloodje naast een groep waar je niet meer in wilt zitten en klik vervolgens op Groep verlaten.

©PXimport

Tip 05: Apps verwijderen

Dan misschien de meest verraderlijke optie: apps! Elke keer wanneer je zo’n leuke quiz doet op Facebook, bekijkt wie je beste vrienden zijn, wat je ware leeftijd is enzovoort, geef je een app toestemming om je profielgegevens te bekijken. Die apps vallen je wellicht niet regelmatig lastig, maar ze weten wel dingen van je en dat is niet nodig. Om de toegang van apps in te trekken, klik je rechtsboven op het pictogram met het pijltje naar beneden en daarna op Instellingen. Klik nu in het linkerdeelvenster op Apps. Je ziet nu alle apps die toegang hebben tot je gegevens, en dat zijn er vaak schrikbarend veel! (Soms zelfs meer dan het aantal pagina’s dat je leuk vindt.) Klik op het kruisje naast een app om deze te verwijderen. Wil je af van al die irritante Candy Crush- of FarmVille-verzoeken van je vrienden, dan klik je in het linkerdeelvenster op Blokkeren en vul je de naam van de app in kwestie in naast het kopje Apps blokkeren.

©PXimport

Wil je af van al die irritante Candy Crush- of FarmVille-verzoeken van je vrienden? Dat kan!

-

Tip 06: Foto’s verwijderen

Deze tip geeft je rust in een andere zin van het woord. Toen Facebook nog niet zo alomtegenwoordig was en privacy nog niet zo’n probleem was, postten we allemaal maar wat. Het gevolg daarvan is dat de meeste mensen ook veel foto’s op Facebook hebben staan, die niet zo bevorderlijk zijn voor hun sociale status. Nu we toch bezig zijn met Facebook opschonen, raden we je aan om te klikken op je profiel en daarna op Foto’s en eens te kijken welke foto’s je zou kunnen verwijderen.

Tip 07: Advertenties

We hebben besproken hoe je vrienden en pagina’s verwijdert, maar dat wil niet zeggen dat je nooit meer berichten voor je kiezen krijgt die je niet wilt. Zo kan het heel goed zijn dat je telkens een advertentie te zien krijgt waar je helemaal geen behoefte aan hebt. Advertenties zijn niet te vermijden, je betaalt immers niets voor Facebook, maar het is zaak dat adverteerders hun berichten zo afstemmen dat ze er niemand mee lastigvallen. Doen ze dat niet goed, dan hoef je je niet bezwaard te voelen om hun berichten te verwijderen/verbergen. Je doet dat door rechtsboven in het bericht op de drie puntjes te klikken en vervolgens op Advertentie verbergen. Je kunt dan precies aangeven waarom je deze advertentie niet wilt zien. Je krijgt daardoor niet minder advertenties, maar wel leukere berichten die beter op jouw wensen zijn afgestemd.

©PXimport

Tip 08: Nieuwsoverzicht

We hebben ons nu vooral gericht op alle dingen die je niet wilt zien. Maar wist je dat je ook veel controle hebt over alles dat je wél wilt zien? Je doet dat door de voorkeuren van je nieuwsoverzicht aan te passen. Die optie vind je door in Facebook te klikken op het pijltje rechtsboven (naast het vraagteken) en daarna op Voorkeuren voor nieuwsoverzicht. Wanneer je bovenin klikt op Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien, kun je precies aangeven wiens berichten je nooit meer wilt missen. Zeker met het nieuwe algoritme van Facebook zal dat veel verbetering opleveren.

©PXimport

Ook het goed afstellen van de privacy-instellingen kan je veel rust opleveren

-

Tip 09: Privacy-instellingen

Je zou het op het eerste gezicht wellicht niet denken, maar ook het goed afstellen van de privacy-instellingen kan je veel rust opleveren. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat zomaar iedereen je een vriendschapsverzoek kan sturen. Navigeer naar het menu Instellingen op en klik op Privacy. Onder het kopje Wie kan contact met me opnemen kun je aangeven wie jou vriendschapsverzoeken mag sturen. Klik je vervolgens links op Tijdlijn en taggen, dan kun je ook voorkomen dat Jan en alleman je tagt in foto’s en dat mensen berichten op jouw tijdlijn kunnen posten. Dat maakt het er allemaal weer een stukje rustiger op.

©PXimport

Tip 10: Profiel bijwerken

Nu we flink hebben opgeruimd op Facebook en het aantal ongewenste berichten dat je krijgt behoorlijk hebben geminimaliseerd (dit zul je onmiddellijk merken), is het tijd voor de laatste stap: het bijwerken van je profiel. Opschonen gaat immers hand in hand met een nieuwe start. De snelste manier om dat te doen is op je profiel te klikken op Informatie bijwerken. Vervolgens kun je je profielfoto en je omslagfoto aanpassen. Daarna kun je linksboven in je profiel nog een Intro invullen, over dingen die je blij maken, dingen die je graag eet enzovoort, en kun je aangeven waar je op school hebt gezeten, wat je werk is enzovoort. Dit soort items zijn natuurlijk niet verplicht, en misschien wil je juist niet aangeven waar je werkt, maar het is wel leuk om eens te kijken wat er allemaal aan nieuwe profielmogelijkheden zijn bijgekomen sinds je Facebook voor het laatst hebt bijgewerkt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

Bekijk hier andere Bowers & Wilkins-producten op Kieskeurig.nl: