Zo werkt de DigiD-app
Bij alle overheidsinstellingen en bij veel verzekeraars moet je gebruik maken van DigiD om te kunnen inloggen. Dat werkt het beste wanneer je gebruik maakt van de DigiD-app: alle meldingen komen dan daarop binnen en zorgen ervoor dat je snel en makkelijk inlogt.
DigiD is al een aantal jaar de enige manier om te kunnen inloggen bij een overheidsdienst. Bijvoorbeeld om je belastingaangifte te doen, een wijziging door te geven bij MijnOverheid of Mijn Toeslagen, of wanneer je je pensioen of zorgverzekering wil bekijken.
Vanaf 1 januari 2024 wordt het gebruik van de DigiD-app door de Overheid aangeraden. Je kunt vanaf dat moment alleen nog maar via de app inloggen, of door middel van sms-codes. Het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord vervalt vanaf 1 januari.
In de volgende delen van dit artikel leggen we je uit hoe je de app downloadt en installeert. Als je dat al hebt gedaan, kun je verder lezen vanaf het deel DigiD-app gebruiken.
App downloaden
Om DigiD op jouw telefoon te kunnen gebruiken, ,moet je de app downloaden als je dat nog niet hebt gedaan. De DigiD-app is er voor Android en iOS, en er is zelfs nog een Windows Phone-versie die je kunt installeren, mocht je over dat besturingssysteem beschikken.
Nadat je de app hebt gedownload, moet je deze eerst configuren voor gebruik. Dat is noodzakelijk en moet je alle gegevens die nodig zijn voor een veilig gebruik, invoeren.
DigiD-app activeren
Voor het activeren van de DigiD-app heb je allereerst een identiteitsbewijs nodig. Dat mag een rijbewijs, ID-kaart of rijbewijs zijn. Eerst maak je een account aan. Vervolgens bedenk je een vijfcijferige pincode. Die pincode gebruik je later om in te loggen met DigiD. Heb je een pincode aangemaakt, dan moet je de app activeren met het identiteitsbewijs.
Houd je rijbewijs, paspoort of ID-kaart tegen de achterkant van de telefoon. Op een Android-telefoon gaat het scannen vanzelf, bij een iPhone moet je tikken op Start scannen. Om de gegevens van de chip in je identiteitsbewijs te kunnen lezen, moet je telefoon zijn voorzien van een nfc-lezer. Smartphones van tot vijf jaar oud beschikken meestal over zo'n lezer.
Nadat je je identiteitsbewijs zo'n 5 tot 10 seconden tegen de achterkant hebt gehouden, zijn de gegevens in de DigiD-app ingelezen.
©DigiD
DigiD-app gebruiken
Als je alles goed hebt ingesteld en het inscannen van je identiteitsbewijs is gelukt, is de app klaar voor gebruik. Bij vrijwel alle overheidsdiensten ben je verplicht om in te loggen met DigiD, en ook bij de meeste zorgverzekeraars gebruik je DigID om in te loggen en je declaraties in te dienen of te bekijken. Op de inlogpagina van een verzekeraar of overheidsdienst zie je het DigiD-logo staan en de tekst Inloggen met DigiD. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je via een pc of laptop wil inloggen op een site met DigiD. Voor het inloggen op je eigen smartphone waarop ook de DigiD-app aanwezig is, gelden andere stappen die we je verderop in dit artikel uitleggen.
Zodra je op de inlogknop op een website klikt, word je eerst doorgestuurd naar de inlogpagina van DigiD. Daar klik je onder het kopje Hoe wilt u inloggen? op de knop Met de DigiD-app. Nadat je daarop hebt gedrukt, open je de DigiD-app op je telefoon en log je in met je pincode. Vervolgens kies je in de app voor de knop Koppelcode. De gegeneerde koppelcode van 4 tekens voer je vervolgens in op de site waarop je aan het inloggen bent.
In de stap erna krijg je een QR_code in beeld te zien. Wanneer je in de app op de knop Volgende hebt geklikt, wordt de camera in de DigiD-app geopend en kun je de QR-code op het scherm van je pc of laptop scannen. Is de QR-code gescand? Dan wordt de pagina veranderd en wordt in de DigiD-app de instructie getoond dat je met de knop Inloggen kunt inloggen op de site. Ben je klaar met de site? Zorg er dan voor dat je ook meteen netjes uitlogt. Overigens word je automatisch uitgelogd als je meer dan 15 minuten niets hebt gedaan.
DigiD gebruiken met apps op je telefoon
Wanneer je op de smartphone waarop ook de DigiD-app is geïnstalleerd, een app of website opent die een DigiD-inlog nodig heeft, dan gaat inloggen wat eenvoudiger. In dat geval hoef je bijvoorbeeld geen QR-code te scannen, maar kies je voor de optie Inloggen op dit apparaat. Vervolgens voer je de DigiD-pincode in op de app en word je vanzelf ingelogd op de site of in de app op je smartphone.