ID.nl logo
Waar moet je op letten bij het verzekeren van je bakfiets?
© pikselstock
Zekerheid & gemak

Waar moet je op letten bij het verzekeren van je bakfiets?

Een bakfiets is een kostbaar bezit, zeker als je een elektrische bakfiets voor de deur hebt staan. Het kan daarom een goed idee zijn om je bakfiets te verzekeren. De aandachtspunten voor het kiezen van een bakfietsverzekering zijn iets anders dan voor een gewone fietsverzekering. De prijzen en de voorwaarden kunnen verschillen. Dit is waar je op moet letten.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. • Waarin verschilt een bakfietsverzekering van een gewone fietsverzekering? • Waarom is het belangrijk om een bakfiets te verzekeren? • Waar moet je op letten voordat je een verzekering kiest? • Hoe kun je besparen op je bakfietsverzekering?

Ook interessant voor jou: Met deze tips verklein je de kans op diefstal van jouw dure bakfiets

Bakfietsen zijn diefstalgevoelige fietsen. Zeker bakfietsen met elektrische trapondersteuning zijn erg gewild. Zo gewild zelfs, dat verzekeraars sommige modellen niet meer verzekeren. Het merk Urban Arrow bijvoorbeeld wordt zó vaak gestolen dat maatschappijen het risico niet aandurven. Vaak kun je een zeer diefstalgevoelige fiets nog wel verzekeren als je bakfiets een gps-tracker heeft. Daarmee kan de fiets gevolgd worden. Dat vergroot de kans dat de fiets weer bij de rechtmatige eigenaar terugkomt. Je moet de fietsverzekering dan wel afsluiten bij de rijwielhandel waar je de bakfiets koopt. 

Waarin is een bakfietsverzekering anders?

Een bakfiets vertegenwoordigt een grotere waarde dan een gewone stadsfiets. De aankoopprijzen van bakfietsen liggen tussen de 1000 en 4000 euro. Dat maakt een verzekering ook duurder dan een gewone fietsverzekering. Verder kan de verzekeraar je verplichten om een tweede, goedgekeurd slot te gebruiken. Ook kun je bij een bakfiets vanaf een bepaalde waarde verplicht worden om te kiezen voor een fiets met gps-tracker. Dat brengt extra maandelijkse of eenmalige kosten met zich mee.

De meeste fietsverzekeringen bieden ook dekking voor diefstal van accessoires. Een bakfiets heeft vaak kostbare accessoires, zoals een kinderzitje of babyschelp, een regentent, bakfietshoes, oplader en sloten. Deze accessoires kun je meeverzekeren door de waarde op te tellen bij het aankoopbedrag van je bakfiets. De bakfietsverzekering sluit je vervolgens af voor deze totale waarde. Bewaar de bon van je bakfiets en de meeverzekerde accessoires goed.

Als je een elektrische bakfiets hebt, kan het ook fijn zijn om pech onderweg mee te verzekeren. Een zwaar beladen bakfiets is zonder trapondersteuning een stuk lastiger in beweging te krijgen dan een normale fiets. Bij sommige verzekeraars kun je hiervoor kiezen. Als je afhankelijk bent van de elektrische ondersteuning, is het erg fijn als die snel gemaakt kan worden als je motor onderweg uitvalt. 

©Gueven Purtul Kara

Welke dekkingen zijn er voor je bakfietsverzekering?

Diefstal

De meest gangbare en belangrijkste dekking is de dekking tegen diefstal. Meestal krijg je bij diefstal in de eerste één of drie jaar de waarde van een nieuwe bakfiets vergoed; soms is dit zelfs in de eerste vijf jaar. Het kan ook zijn dat je bij je fietsenhandelaar een gelijkwaardige bakfiets mag uitzoeken. Als je accessoires had meeverzekerd, krijg je ook die vergoed tot de nieuwwaarde.

Wat er precies vergoed wordt bij diefstal van onderdelen verschilt per verzekering. Bij een elektrische bakfiets kunnen voor diefstal van de accu verschillende voorwaarden gelden. Ook kan er een eigen risico gelden.

Casco

Een cascoverzekering geeft een vergoeding als je schade hebt aan je bakfiets, bijvoorbeeld omdat je een ongeluk hebt gehad of omdat iemand je bakfiets expres heeft beschadigd. Cascodekking kun je bij praktisch alle fietsverzekeraars afsluiten, maar het maakt je bakfietsverzekering wel extra duur.  Soms geldt er een eigen risico. Normale slijtage valt nooit onder de dekking. Ook schade door eigen schuld kan uitgesloten zijn.

Pech onderweg

Pechhulp is een aanvullende dekking, die je kunt afsluiten als je er behoefte aan hebt. Een pechhulpdekking zorgt ervoor dat je fiets onderweg wordt gerepareerd of naar een fietsenmaker wordt gebracht. Je kunt ook vervangend vervoer krijgen. Pechhulp kan gelden voor Nederland plus de grensstreek, maar ook voor heel Europa. Pechhulp op of dicht bij je huisadres of bij een lege accu kan uitgesloten zijn.

Verhaalsrechtsbijstand

Heb je bij een ongeluk letselschade opgelopen waarvoor een andere verkeersdeelnemer schuld heeft? Dan kun je veel hebben aan dekking van verhaalsrechtsbijstand. Je krijgt dan hulp om je schade te verhalen op de tegenpartij. Verhaalsrechtsbijstand kan een aanvullende dekking zijn of een dekking die standaard deel uitmaakt van het verzekerde pakket.

Ongevallenverzekering voor in- en opzittenden

Krijg je een ongeluk met de bakfiets en raak jij of je kind invalide? Dan krijg je een vast bedrag uitgekeerd. Ook bij overlijden is er een eenmalige uitkering verzekerd. 

©pikselstock

Hoe kies je de bakfietsverzekering die bij je past?

Er is veel te kiezen als het om bakfietsverzekeringen gaat. Deze 4 tips helpen je op weg in je zoektocht.

Tip 1: Vraag je af welke dekking je nodig hebt

Denk na over hoe je je bakfiets gebruikt. Rijd je voornamelijk heen en weer tussen school, de buurtsuper en thuis, dan zijn de risico’s beperkt. Als je de bakfiets thuis ook nog eens in een afgesloten schuur, garage of binnenplaats kunt zetten, dan is het risico op diefstal een stuk kleiner. Bovendien valt een voertuig dat in een afgesloten berging staat onder je inboedelverzekering. Moet de fiets altijd buiten staan of laat je de fiets vaak langere tijd onbeheerd achter? Dan is een diefstalverzekering wel aan te raden.

Een cascoverzekering is minder noodzakelijk dan een verzekering tegen diefstal, maar kan wel een veilig gevoel geven, net als bij een nieuwe auto. Denk er goed over na hoe groot het risico op schade is en of je daar de extra premie voor over hebt.

Gebruik je de bakfiets ook voor langere ritten, dan kan het fijn zijn om bij pech onderweg hulp te kunnen inroepen. Gebruik je de fiets alleen in de stad? Dan is het voordeliger om je fiets zelf naar een fietsenmaker te brengen.

Verhaalsrechtsbijstand is overbodig als je al een rechtsbijstandverzekering hebt met een module voor verkeersrechtsbijstand.

Tip 2: Bepaal hoelang je de dekking wilt hebben

Je kunt een fietsverzekering afsluiten voor een bepaalde tijd of voor een onbepaalde tijd. Kies je voor een fietsverzekering voor één, drie of vijf jaar, dan betaal je de premie in één keer. Het nadeel hiervan is dat je dit bedrag meestal kwijt bent als je fiets in het begin van de looptijd al wordt gestolen.

Kies je voor een fietsverzekering voor onbepaalde tijd, dan betaal je de premie per maand. Je kunt de verzekering dan stopzetten wanneer je wilt, al geldt er vaak wel een minimum verzekerde periode van een jaar. Een verzekering voor onbepaalde tijd – ook wel een doorlopende fietsverzekering genoemd – kan na een paar jaar duurder zijn dan een kortlopende verzekering. Daar staat tegenover dat je al na één maand premiebetaling recht hebt op de volledige dekking.

Tip 3: Vergelijk verzekeraars

Het is slim om verschillende verzekeraars te vergelijken met de online vergelijker van Kieskeurig. Je kunt hiermee de goedkoopste verzekering vinden. Tip: selecteer niet alleen op prijs. Bij sommige verzekeringen zijn bepaalde extra dekkingen inbegrepen die je bij andere verzekeraars los moet afsluiten. Neem dus de tijd om verschillende verzekeringen te vergelijken.

Tip 4: Vraag anderen

Ken je andere bakfietsbezitters? Vraag dan eens of zij een bakfietsverzekering hebben en waarom zij voor een bepaalde verzekering hebben gekozen. 

©feliks szewczyk pikselstock

Hoe kan ik besparen op een bakfietsverzekering?

De premie van een fietsverzekering is afhankelijk van de postcode, de verzekeraar, de dekking en het type fiets. Als je in een postcodegebied woont dat door je verzekeraar is bestempeld tot risicogebied, dan heb je pech. Je betaalt dan meer voor je bakfietsverzekering en daar kun je niets aan veranderen. Je kunt wel kijken of je bij een andere verzekeraar voor dezelfde dekking misschien goedkoper uit bent. De risicogebieden kunnen verschillen per verzekeraar.

In de dekking heb je bij de meeste verzekeraars wel wat te kiezen. Je kunt een cascoverzekering en een pechhulpdekking weglaten om te besparen op je premie.

Het type fiets maakt ook verschil voor de prijs van de verzekering. Heb je nog geen bakfiets gekocht, dan kan het slim zijn om je al voor de aanschaf te oriënteren op de verzekering. Hoe duurder de fiets, hoe duurder de verzekering. Heb je een bepaald budget voor de aanschaf van je fiets, dan is het verstandig om ook de prijs van de fiets daarbij te betrekken.

Kies je voor een fiets met gps-tracker? Dan kun je in veel gevallen korting krijgen op de premie. Bedenk wel dat je ook extra betaalt voor de tracker, vaak in de vorm van een abonnement.

Je kunt bij het afsluiten van een bakfietsverzekering zelf de looptijd kiezen. Tot een bepaald moment krijg je de nieuwwaarde vergoed. Daarna wordt de vergoeding bij diefstal flink lager. Heb je een verzekering die gedurende drie jaar de nieuwwaarde vergoedt? Houd dat moment dan in de gaten om je verzekering te heroverwegen.

Tweedehands bakfiets verzekeren

Heb je je bakfiets al wat langer of heb je een gebruikte bakfiets gekocht? Ook dan kun je nog een verzekering afsluiten. Je kunt dan bij diefstal de waarde terugkrijgen waarvoor je de fiets hebt gekocht. Je hebt daarvoor een officiële aankoopbon nodig. Heb je die niet, dan kun je de waarde bij een fietsenwinkel laten bepalen. De procedure verschilt een beetje per verzekeraar. Vraag je wel af of je gebruikte fiets het waard is om te verzekeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: