Met deze tips verklein je de kans op diefstal van jouw dure bakfiets
Een nieuwe (elektrische) bakfiets kost al gauw een paar duizend euro. Kortom, extra reden om dit prijzige vervoersmiddel zo goed mogelijk te beveiligen. Lees daarom grondig deze tips en verklein de kans dat je ooit te maken krijgt met diefstal. De aanschaf van een extra betrouwbaar kettingslot doet wonderen!
In samenwerking met AXA.
Bakfietsen zijn in de afgelopen jaren bezig aan een enorme opmars. Logisch, want hiermee vervoer je makkelijk kinderen, huisdieren en boodschappen. Niet voor niets zie je bij elke school, kinderopvang, sportclub en winkelstraat er een heleboel staan.
Helaas hebben dieven dit populaire vervoersmiddel óók ontdekt. De diefstal van deze omvangrijke fietsen gebeurt veelal met bestelbussen. Op de zwarte markt vertegenwoordigen bakfietsen namelijk een relatief hoge restwaarde. Met de volgende maatregelen maak je het voor criminelen nagenoeg onmogelijk om jouw geliefde twee- of driewieler te stelen.
Gebruik een extra ART-slot
Vrijwel alle bakfietsen hebben standaard een ringslot. Het is verstandig om daarnaast een extra kettingslot in de laadbak mee te nemen. Daarmee maak je jouw fiets eenvoudig vast aan ‘de vaste wereld’, zodat kwaadwillenden hem niet zomaar in een busje kunnen laden. Kies bij voorkeur een exemplaar dat is voorzien van een ART**-keurmerk. Dit zijn de best beschikbare sloten voor fietsen. Het bekende merk AXA ontwikkelt al ruim 120 jaar hoogwaardige fietsproducten en heeft diverse geschikte sloten in zijn gamma.
Een gecertificeerd slot voldoet aan diverse strenge kwaliteitseisen. Die kunnen criminelen niet zomaar kraken. Vanwege het robuuste materiaal is het doorknippen of -zagen van de stalen schakels uiterst lastig. Dat kost (te) veel tijd, terwijl dieven juist snel willen handelen. De kans is hierdoor groot dat ze jouw kostbare bezit laten staan.
De polisvoorwaarden van diverse fietsverzekeraars zijn een andere goede reden om een extra slot te kopen. Bij bepaalde aanbieders is een bakfiets tenslotte alleen verzekerd wanneer je een gecertificeerd tweede slot gebruikt. Een insteekketting van een ringslot telt hiervoor niet mee. Mogelijk zijn de poliseisen afhankelijk van de aanschafwaarde.
Koop een lang kettingslot
Reguliere kettingsloten zijn voor een bakfiets vaak te kort. Wil je het vervoersmiddel bijvoorbeeld aan een paal, fietsenrek, boom of brugleuning vastzetten, dan heb je een lang exemplaar nodig. De AXA Linq is hiervoor bij uitstek geschikt. Met een lengte van 180 centimeter heb je genoeg bewegingsruimte om de fiets ergens aan vast te maken. De stevige schakels hebben een diameter van 9,5 millimeter, waardoor dieven dit ART**-slot zeer moeilijk kunnen openbreken.
Met de AXA Loop ontwikkelt het populaire slotenmerk nóg een interessant product voor bakfietseigenaren. De ketting meet 110 centimeter en heeft dikke schakels van gehard staal. Beide uiteinden verbind je met een ijzersterk hangslot, zodat je het frame moeiteloos aan pakweg een lantaarnpaal of hekwerk kunt verankeren. De Loop voldoet eveneens aan de ART**-norm en heeft een aantrekkelijke prijs.
Heb je eenmaal een betrouwbaar kettingslot gekocht? Maak dan niet de fout door de bakfiets uitsluitend aan het voorwiel vast te zetten. Het is voor dieven namelijk een koud kunstje om dit wiel te demonteren. Gebruik het kettingslot om die reden liever voor het frame en/of achterwiel.
Bevestig thuis een muuranker
Zet een bakfiets thuis ook altijd goed op slot. Doe dat zowel binnen als buiten. Brutale dieven deinzen er namelijk niet voor terug om het rijtuig uit een tuin, garage, tuinhuis of schuur te stelen. Staat je fiets niet op slot, dan valt de diefstal ook nog eens buiten de dekking van je verzekering. Neem daarom geen enkel risico!
Heb je geen mogelijkheid om de fiets met een kettingslot ergens aan vast te maken? Monteer in dat geval thuis een geschikt muuranker. Je bevestigt dit weerbestendige onderdeel met de meegeleverde bouten aan de muur, wand of vloer. Na de montage maak je het kettingslot simpel aan de stalen beugel vast. De muurbeugel van AXA is gecertificeerd met maar liefst vier sterren!
Kies een goede stallingsplek
Ga je even shoppen of een dagje naar het strand? Uiteraard zet je de bakfiets grondig op slot. Bedenk daarnaast goed waar je het vervoersmiddel neerzet. Een bewaakte stalling heeft logischerwijs altijd de voorkeur. Die is in de meeste steden en dorpen wel te vinden.
Misschien is er geen stallingplek met toezicht in de buurt. Je ontkomt dan niet aan een openbare plek. Stal je fiets liever niet op een afgelegen locatie. Hier komen weinig mensen en dat geeft dieven meer tijd om een slot open te breken. Op een drukke plek dicht bij een terras, winkel of strandafgang slaan criminelen niet zo gauw toe.
Stal de bakfiets tot slot niet vlak bij een autoweg. Dit maakt het voor criminelen namelijk lastiger om met een bestelbus of vrachtwagen in de buurt te komen. Zij leggen liever geen grote afstand met een gestolen bakfiets af.
Maak je fiets slim
Naast het gebruik van goede sloten is de inbouw van een track- en tracesysteem het overwegen waard. Wordt je bakfiets ondanks alle voorzorgsmaatregelen tóch gestolen? In dat geval zie je in de AXA IN-app op een smartphone of tablet precies waar de twee- of driewieler zich bevindt. Je bekijkt op een plattegrond de exacte locatie. Deze app is voor toestellen met Android en iOS beschikbaar.
Mooi meegenomen is dat de meeste dieven fietsen met een traceermodule bij voorbaat laten staan. Deze techniek werkt dus ook preventief. Wil je hierover meer weten? Vraag bij de fietsenwinkel in welke bakfietsen de AXA IN-module is geïntegreerd. De gerenommeerde slotenfabrikant werkt hiervoor met een toenemend aantal fietsmerken samen.
Bakfietsslot kopen Wil je jouw bakfiets ook optimaal beschermen tegen diefstal? Kies dan hier een kwalitatief slot van AXA. Check in de productspecificaties of het slot voldoet aan de strenge eisen van het ART**-keurmerk.