Zo maakt Google advertenties transparanter
Sinds april 2020 heeft Google een programma waarmee het de identiteit en het land van afkomst van adverteerders identificeert. Het idee achter dat programma: transparant zijn tegenover consumenten en voorkomen dat rotte appels het systeem binnendringen. Dit gebeurt momenteel in negentig landen wereldwijd. Dit programma wordt nu uitgebreid door de zoekmachinegigant.
Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat Google nog transparanter is over de advertenties die jij te zien krijgt via de verschillende platformen van het bedrijf. Wanneer je op zo’n advertentie drukt of tapt, dan kun je naar een pagina gaan met daarop meer informatie over de gepresenteerde reclame. Ook zie je hier een overzicht met daarin de advertenties van dezelfde adverteerder, van de afgelopen dertig dagen. Zo weet je mogelijk iets beter waar je mee te maken hebt als consument. Google wil transparanter zijn over advertenties
©PXimport
Google wil transparanter zijn over advertenties
Met al die informatie wil Google ervoor zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt. Na het lezen van alle relevante context, kun je een goed geïnformeerd besluit maken over het product waarmee geadverteerd wordt. Zo moet je snel kunnen besluiten of je een externe website wil bezoeken nadat je de reclame voorbij hebt zien komen, bijvoorbeeld. En daarna kun je besluiten of je iets wil kopen, of niet natuurlijk – maar alleen wanneer je zo’n toko dus volledig vertrouwt. Mocht je een advertentie tegenkomen die tegen de richtlijnen ingaat, dan kun je die simpelweg rapporteren. Een vertegenwoordiger van het bedrijf neemt dan een kijkje. En als het nodig is, wordt zo’n advertentie offline gehaald. Maar alleen wanneer het echt nodig is, anders gebeurt er niets.
Google laat in een blogpost weten dat er positief gereageerd wordt op de informatiepagina van advertenties. Ongeveer dertig miljoen mensen hebben er inmiddels een keer mee te maken gehad en laten weten de functie te waarderen. Vooral op YouTube maken mensen gebruik van de mogelijkheid. De nieuwe opties verschijnen eerst in de Verenigde Staten, in de Google-zoekmachine en op de videostreamingdienst YouTube. In 2022 komen andere landen aan de beurt. Wanneer we de nieuwe tools in Nederland kunnen gebruiken, daarover is nog niets bekend. Het is dus nog even afwachten of dit aan het einde of het begin van het volgende jaar gebeurt. Mocht je straks op zoek zijn naar de transparante informatie over advertenties: je vindt een piepklein knopje naast de afspeeltijd van zo’n advertentie. Als je daarop klikt, dan komt er een extra menu in beeld waar je meer informatie over de reclame en zijn aanbieder vindt.