ID.nl logo
Windows 10 als game-pc gebruiken
© PXimport
Zekerheid & gemak

Windows 10 als game-pc gebruiken

Een Windows-pc is natuurlijk geen rechtgeaarde gameconsole, zoals een PlayStation of Xbox. Toch kun je de omgeving wel degelijk optimaliseren, zodat je zeker weet dat je games optimaal draaien op je Windows-computer. We bekijken alle instellingen waarmee je de prestaties verbetert en de computer écht omtovert tot een gamecomputer.

In dit artikel gaan we ervan uit dat je gebruik maakt van Windows 10 20H2, de recentste versie van Windows op het moment van publicatie. Controleer welke versie je gebruikt door in het startmenu Winver.exe in te tikken, gevolgd door een druk op Enter. Heb je de laatste versie nog niet, gebruik dan Windows Update om Windows bij te werken.

Gamemodus

Windows 10 is uitgerust met een gamemodus. Die kun je zien als een set instellingen waarmee de computer in een keer in een stand wordt gezet die gunstig is voor het spelen van een game. De gamemodus voorkomt dat Windows Update updates uitvoert en installaties start. Ook word je niet meer gestoord door meldingen dat de computer opnieuw moet worden opgestart.

En onder de motorkap past Windows zich eveneens aan op het spelen van games. Zo worden de instellingen afhankelijk van de game geoptimaliseerd om een stabiele framesnelheid te bereiken. Dat zorgt ervoor dat de beelden van het spel vloeiend ogen.

Standaard is de gamemodus ingeschakeld, maar je kunt deze zelf in- en uitschakelen. Open het instellingenvenster van Windows (Windows-toets+I) en kies Gaming. Open de sectie Gamemodus en zet de schuif op Aan om de modus in te schakelen.

©PXimport

Spel vastleggen

Vastleggen hoe goed je bent in een spel? Met behulp van schermopnamen en gameclips kun je het spel letterlijk vastleggen. Standaard wordt er niet opgenomen, want het opnemen van je spelbeelden neemt uiteraard de nodige bronnen in beslag. Je kunt de opnamemodus wel zelf inschakelen.

In het instellingenvenster kies je voor Gaming, Opnames. Ga naar de sectie Opnemen op de achtergrond en zet de schuif op Aan bij de optie Opnemen op de achtergrond terwijl ik een spel speel. Bij Maximumlengte van de opname kun je een limiet instellen. Standaard wordt er maximaal twee uur aan materiaal opgenomen.

Naast beelden kun je ook geluid opnemen. Het opgenomen geluid is afkomstig van de microfoon van je computer of de headset als je die gebruikt. In de sectie Opgenomen audio zet je de schuif op Aan bij de optie Audio opnemen wanneer ik een spel speel. Plaats een vinkje bij Microfoon standaard inschakelen als ik opneem, zodat het omgevingsgeluid wordt opgenomen. Je kunt ook alleen het geluid van het spel opnemen en niet je stem. Zet een vinkje bij Alleen game-audio opnemen. Standaard wordt het materiaal opgeslagen in de map \Gebruikers\Gebruikersnaam\Videos\Captures.

©PXimport

Kwaliteit

De kwaliteit van de opnamen bepaalt ook de grootte die de bestanden in beslag nemen én het beslag dat het opnemen legt op de systeembronnen. Bij Audiokwaliteit bepaal je de kwaliteit van het geluid, waarbij 192 kbit/s het hoogste is. Voor een goede balans kies je voor 128 kbit/s.

Werp hierna een blik op Opgenomen video. Kies bij Videoframesnelheid het gewenste aantal frames per seconde. De instelling 60 fps zorgt daarbij voor het vloeiendste beeld, maar 30 fps legt het minste beslag op het systeem. Bij Videokwaliteit geef je aan hoe de algehele kwaliteit van het materiaal moet zijn. Voor het mooiste resultaat kies je Hoog. Er geldt: hoe hoger de kwaliteit en bitsnelheid, hoe meer beslag op de systeembronnen wordt gelegd, ten koste van de game zelf. In de praktijk kun je het beste even uitproberen hoe de machine presteert.

Tot slot vind je onderaan het instellingenvenster de mogelijkheid om ook de muiscursor op te nemen. Zet daartoe een vinkje bij Muiscursor vastleggen in opnames.

Visuele franje

Geanimeerde vensters, afgeronde hoeken, doorzichtige schermelementen: Windows heeft nogal wat effecten in huis om de werkomgeving te verfraaien. Alles heeft een prijs: deze visuele franje legt ook beslag op de systeembronnen - en daarmee op de prestaties van de computer tijdens het spelen van een spel.

We schakelen de visuele franje uit en kiezen voor een focus op optimale prestaties. Open het startmenu en typ Weergave. Kies voor De weergave en prestaties van Windows aanpassen. Op de tab Visuele effecten is de optie Automatisch selecteren waarschijnlijk ingeschakeld. In het grote vak eronder lees je welke opties zijn geactiveerd. Kies nu voor de instelling Beste prestaties en bevestig met een klik op Ok. Alle animaties en andere opties die gebruikmaken van de kostbare systeembronnen, zijn uitgeschakeld.

©PXimport

Quality of Service

Ken je Quality of Service (QoS) al? Met deze optie kun je bepaalde soorten verkeer op je netwerk voorrang geven. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat verkeer van de spelcomputer een hogere prioriteit heeft dan het streamen van een serie via Netflix. Een videostream kan immers even bufferen, maar een haperende gegevensstroom tijdens een multiplayerspel kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

Je vindt de QoS-instellingen in je draadloze router of modem. De stappen zijn uiteraard afhankelijk van het gebruikte type en merk. Ga in het instellingenvenster van de router op zoek naar Quality of Service en geef aan welk netwerkverkeer voorrang heeft.

Nu even niet

Heb je behoefte aan een goede spelsessie en wil je voorkomen dat je wordt gestoord? Wees streng en voorkom dat er op de achtergrond updates voor Windows worden gedownload en, als je niet gebruikmaakt van de gamemodus, opnieuw wordt opgestart. In het instellingenvenster kies je  Bijwerken en beveiliging. Ga naar Windows Update en klik op Geavanceerde opties.

Zorg dat de volgende opties zijn uitgeschakeld: Start dit apparaat zo snel mogelijk opnieuw wanneer de computer opnieuw moet worden gestart om een update te installeren en Een melding weergeven wanneer de pc opnieuw moet worden opgestart om de update te voltooien. Bij Updates onderbreken kies je een dag tot wanneer de installatie van updates moet worden opgeschort. Je kunt dit tot maximaal 35 vooruitschuiven.

©PXimport

Volledige focus

Sinds enige versies heeft Windows 10 een handig hulpje aan boord dat als een persoonlijke assistent vervelende herinneringen en andere meldingen voor je afvangt. Klik op de knop Meldingen (rechts naast de klok in de Windows-taakbalk) en klik op de knop van de Concentratiehulp om deze te activeren.

Naast de uitgeschakelde modus, kun je kiezen tussen het alleen tonen van alarmen of het alleen tonen van meldingen uit de prioriteitenlijst. Die lijst bevat apps waarvan je toestaat dat ze je mogen storen. Klik met de rechtermuisknop op de knop en kies Ga naar Instellingen.

Bij Alleen prioriteit klik je op De prioriteitenlijst aanpassen. In de sectie Apps klik je op Een app toevoegen en kun je een programma selecteren dat je alsnog mag storen tijdens het spelen van een game. Verder vind je hier ook andere componenten die je eventueel mogen storen.

Heb je je smartphone gekoppeld aan Windows en komen sms-berichten en oproepen binnen op het bureaublad? Dan kun je ook deze meldingen blokkeren of juist toestaan tijdens de game. Dit regel je via de sectie Oproepen, sms-berichten en herinneringen.

©PXimport

Nog meer controle

De concentratiehulp kunnen we nog meer naar onze hand zetten op basis van automatische regels. Hierbij kun je de tijden en activiteiten kiezen waarop je niet wilt worden gestoord. De opties hiervoor zijn ondergebracht bij Automatische regels. Standaard worden bijvoorbeeld bij de regel Wanneer ik een game speel, alleen meldingen uit de prioriteitenlijst getoond.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen alarmen door te laten gaan tijdens het spelen van de game. Klik op Wanneer ik een game speel en selecteer Alleen alarmen in de lijst Mate van concentratie. Keer terug naar het hoofdinstellingenvenster van de concentratiehulp. Hier kunt je dezelfde stap herhalen voor de andere activiteiten (zoals Wanneer ik een app gebruik in de modus Volledig scherm en Wanneer ik mijn beeldscherm dupliceer). Het is handig om te zien welke meldingen je hebt gemist tijdens het spelen van een game. Plaats dan ook een vinkje bij de optie Een overzicht weergeven van activiteiten die ik heb gemist terwijl concentratiehulp was ingeschakeld.

Steam aan banden

Maak je gebruik van Steam, de onlinegamingdienst? Steam controleert automatisch of er updates zijn voor de games. Op zich prima, maar zodra een update beschikbaar is, wordt deze direct gedownload en geïnstalleerd. Wij bepalen liever zelf wanneer er beslag op de systeembronnen en de internet- of netwerkverbinding wordt gelegd. Tijd om dit gedrag aan banden te leggen.

In Steam kies je voor Settings. Open de sectie Downloads. Zet een vinkje bij de optie Only auto-update games between en geef hier de tijden aan waarop er zomaar mag worden bijgewerkt. Controleer of er niet een vinkje staat bij Allow downloads during gameplay.

We nemen ook direct mee dat er geen updates worden gedownload voor spellen die je niet of nauwelijks gebruikt. We besparen daarmee kostbare schijfruimte. In de spelbibliotheek klik je met de rechtermuisknop op het spel dat je nauwelijks gebruikt. Kies Properties. Open de tab Updates. Bij Automatic Updates kies je voor Only update this game when I launch it. Je hebt hiermee het beste van beide werelden: de onnodige updates zitten je niet meer in de weg, maar je speelt altijd een actuele game als je het spel wel wilt gebruiken.

©PXimport

Updates en stuurprogramma’s

Voor de beste prestaties van je computer zorg je – naast de andere stappen in dit artikel – dat Windows over de nieuwste updates beschikt. Open Windows Update via het startmenu en klik op Naar updates zoeken. Verder is het belangrijk dat je ook de nieuwste stuurprogramma’s gebruikt. Vooral voor de grafische kaart is dit een relatief eenvoudige stap om te zorgen dat de kaart optimaal presteert. Dit is ook van toepassing op de geluidskaart. Gebruik bij voorkeur de drivers die door de fabrikant zelf worden aangeboden en niet de standaarddrivers van Windows. Breng een bezoek aan de website van de fabrikant en zoek naar de nieuwste stuurprogramma’s. Nadat je deze hebt geïnstalleerd, start je de computer opnieuw op.

Precieze muis

Wist je dat je de muisaanwijzer preciezer kunt afstellen dan Windows zelf doet? De optie maakt gebruik van de acceleratie van de hand bij het besturen van de muis. Of dit de spellen ook ten goede komt, is afhankelijk van het spel. Controleer welke muismodus in jouw geval het best werkt.

In het instellingenvenster kies je voor Apparaten, Muis. Klik nu rechts in het venster op Extra muisopties. Op de tab Opties voor de aanwijzer haal je het vinkje weg bij Precisie van de aanwijzer verbeteren. Wil je wel voor deze optie gaan, omdat deze betere resultaten geeft in de game, dan schakel je de optie in of houd je deze ingeschakeld.

©PXimport

Niet beknibbelen

Windows ondersteunt verschillende energieschema’s, elk met eigen kenmerken. Tijdens het spelen van een game zorgen we dat de machine is ingesteld op het leveren van de beste prestaties. Kies in het instellingenvenster voor Systeem en open de sectie Energiebeheer en slaapstand. Klik rechts in het venster op Extra energie-instellingen. Een overzicht van de energiebeheerschema’s verschijnt.

De beschikbare schema’s zijn afhankelijk van je computer: op ons testsysteem is het schema Gebalanceerd beschikbaar en actief. Is het schema Hoge prestaties beschikbaar, dan selecteer je dit. Je kunt nu ook een schema voor maximale prestaties maken, waarin bijvoorbeeld de slaap- en sluimerstand nooit worden geactiveerd.

Kies voor Een energiebeheerschema maken (links in het venster). Geef het schema een naam, bijvoorbeeld Gaming, en klik op Volgende. Bepaal nu wat er moet gebeuren. Klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen voor toegang tot het detailvenster, waarin je aanvullende opties bepaalt. Hier kun je onder meer het gedrag voor de slaapstand en sluimerstand aanpassen.

Uit de oude doos

Eerlijk is eerlijk: de nieuwste games zien er vaak indrukwekkend uit en geven aardig wat speelplezier, maar spellen uit de oude doos zijn vaak ook bijzonder verslavend. Helaas werken niet alle spellen zonder problemen in het relatief nieuwe Windows 10, vooral als ze wat minder slim zijn geprogrammeerd. Zo controleren oude spellen regelmatig op welke Windows-versie ze worden uitgevoerd en weigeren ze te starten als er een verkeerde versie wordt gedetecteerd.

Via een omweg kun je het spel vaak wel starten. We maken hiervoor gebruik van de compatibiliteitsmodus, waarmee Windows een oude versie nabootst en het spel om de tuin leidt. Klik met de rechtermuisknop op het exe-bestand en kies Eigenschappen. Op de tab Compatibiliteit activeer je de optie Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor en kies de Windows-versie die moet worden nagebootst, bijvoorbeeld Windows XP of Windows Vista. In het vak Instellingen kun je aanvullende opties instellen, zoals het uitvoeren van de game als administrator of het afdwingen van een lage resolutie van 640x480 pixels.

©PXimport

Streamen

Een relatief recente, maar interessante ontwikkeling is het streamen van games. Hierbij verschuift de vereiste rekenkracht voor het spelen van een spel van de lokale computer naar een server in de cloud. Doordat de externe computer het zware werk verricht, kun je de game alsnog vlot spelen op een computer die niet over de beste specificaties beschikt. Bekende streamingdiensten zijn Stadia en GeForce Now. Het proberen waard!

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.