ID.nl logo
Windows 10 als game-pc gebruiken
© PXimport
Zekerheid & gemak

Windows 10 als game-pc gebruiken

Een Windows-pc is natuurlijk geen rechtgeaarde gameconsole, zoals een PlayStation of Xbox. Toch kun je de omgeving wel degelijk optimaliseren, zodat je zeker weet dat je games optimaal draaien op je Windows-computer. We bekijken alle instellingen waarmee je de prestaties verbetert en de computer écht omtovert tot een gamecomputer.

In dit artikel gaan we ervan uit dat je gebruik maakt van Windows 10 20H2, de recentste versie van Windows op het moment van publicatie. Controleer welke versie je gebruikt door in het startmenu Winver.exe in te tikken, gevolgd door een druk op Enter. Heb je de laatste versie nog niet, gebruik dan Windows Update om Windows bij te werken.

Gamemodus

Windows 10 is uitgerust met een gamemodus. Die kun je zien als een set instellingen waarmee de computer in een keer in een stand wordt gezet die gunstig is voor het spelen van een game. De gamemodus voorkomt dat Windows Update updates uitvoert en installaties start. Ook word je niet meer gestoord door meldingen dat de computer opnieuw moet worden opgestart.

En onder de motorkap past Windows zich eveneens aan op het spelen van games. Zo worden de instellingen afhankelijk van de game geoptimaliseerd om een stabiele framesnelheid te bereiken. Dat zorgt ervoor dat de beelden van het spel vloeiend ogen.

Standaard is de gamemodus ingeschakeld, maar je kunt deze zelf in- en uitschakelen. Open het instellingenvenster van Windows (Windows-toets+I) en kies Gaming. Open de sectie Gamemodus en zet de schuif op Aan om de modus in te schakelen.

©PXimport

Spel vastleggen

Vastleggen hoe goed je bent in een spel? Met behulp van schermopnamen en gameclips kun je het spel letterlijk vastleggen. Standaard wordt er niet opgenomen, want het opnemen van je spelbeelden neemt uiteraard de nodige bronnen in beslag. Je kunt de opnamemodus wel zelf inschakelen.

In het instellingenvenster kies je voor Gaming, Opnames. Ga naar de sectie Opnemen op de achtergrond en zet de schuif op Aan bij de optie Opnemen op de achtergrond terwijl ik een spel speel. Bij Maximumlengte van de opname kun je een limiet instellen. Standaard wordt er maximaal twee uur aan materiaal opgenomen.

Naast beelden kun je ook geluid opnemen. Het opgenomen geluid is afkomstig van de microfoon van je computer of de headset als je die gebruikt. In de sectie Opgenomen audio zet je de schuif op Aan bij de optie Audio opnemen wanneer ik een spel speel. Plaats een vinkje bij Microfoon standaard inschakelen als ik opneem, zodat het omgevingsgeluid wordt opgenomen. Je kunt ook alleen het geluid van het spel opnemen en niet je stem. Zet een vinkje bij Alleen game-audio opnemen. Standaard wordt het materiaal opgeslagen in de map \Gebruikers\Gebruikersnaam\Videos\Captures.

©PXimport

Kwaliteit

De kwaliteit van de opnamen bepaalt ook de grootte die de bestanden in beslag nemen én het beslag dat het opnemen legt op de systeembronnen. Bij Audiokwaliteit bepaal je de kwaliteit van het geluid, waarbij 192 kbit/s het hoogste is. Voor een goede balans kies je voor 128 kbit/s.

Werp hierna een blik op Opgenomen video. Kies bij Videoframesnelheid het gewenste aantal frames per seconde. De instelling 60 fps zorgt daarbij voor het vloeiendste beeld, maar 30 fps legt het minste beslag op het systeem. Bij Videokwaliteit geef je aan hoe de algehele kwaliteit van het materiaal moet zijn. Voor het mooiste resultaat kies je Hoog. Er geldt: hoe hoger de kwaliteit en bitsnelheid, hoe meer beslag op de systeembronnen wordt gelegd, ten koste van de game zelf. In de praktijk kun je het beste even uitproberen hoe de machine presteert.

Tot slot vind je onderaan het instellingenvenster de mogelijkheid om ook de muiscursor op te nemen. Zet daartoe een vinkje bij Muiscursor vastleggen in opnames.

Visuele franje

Geanimeerde vensters, afgeronde hoeken, doorzichtige schermelementen: Windows heeft nogal wat effecten in huis om de werkomgeving te verfraaien. Alles heeft een prijs: deze visuele franje legt ook beslag op de systeembronnen - en daarmee op de prestaties van de computer tijdens het spelen van een spel.

We schakelen de visuele franje uit en kiezen voor een focus op optimale prestaties. Open het startmenu en typ Weergave. Kies voor De weergave en prestaties van Windows aanpassen. Op de tab Visuele effecten is de optie Automatisch selecteren waarschijnlijk ingeschakeld. In het grote vak eronder lees je welke opties zijn geactiveerd. Kies nu voor de instelling Beste prestaties en bevestig met een klik op Ok. Alle animaties en andere opties die gebruikmaken van de kostbare systeembronnen, zijn uitgeschakeld.

©PXimport

Quality of Service

Ken je Quality of Service (QoS) al? Met deze optie kun je bepaalde soorten verkeer op je netwerk voorrang geven. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat verkeer van de spelcomputer een hogere prioriteit heeft dan het streamen van een serie via Netflix. Een videostream kan immers even bufferen, maar een haperende gegevensstroom tijdens een multiplayerspel kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

Je vindt de QoS-instellingen in je draadloze router of modem. De stappen zijn uiteraard afhankelijk van het gebruikte type en merk. Ga in het instellingenvenster van de router op zoek naar Quality of Service en geef aan welk netwerkverkeer voorrang heeft.

Nu even niet

Heb je behoefte aan een goede spelsessie en wil je voorkomen dat je wordt gestoord? Wees streng en voorkom dat er op de achtergrond updates voor Windows worden gedownload en, als je niet gebruikmaakt van de gamemodus, opnieuw wordt opgestart. In het instellingenvenster kies je  Bijwerken en beveiliging. Ga naar Windows Update en klik op Geavanceerde opties.

Zorg dat de volgende opties zijn uitgeschakeld: Start dit apparaat zo snel mogelijk opnieuw wanneer de computer opnieuw moet worden gestart om een update te installeren en Een melding weergeven wanneer de pc opnieuw moet worden opgestart om de update te voltooien. Bij Updates onderbreken kies je een dag tot wanneer de installatie van updates moet worden opgeschort. Je kunt dit tot maximaal 35 vooruitschuiven.

©PXimport

Volledige focus

Sinds enige versies heeft Windows 10 een handig hulpje aan boord dat als een persoonlijke assistent vervelende herinneringen en andere meldingen voor je afvangt. Klik op de knop Meldingen (rechts naast de klok in de Windows-taakbalk) en klik op de knop van de Concentratiehulp om deze te activeren.

Naast de uitgeschakelde modus, kun je kiezen tussen het alleen tonen van alarmen of het alleen tonen van meldingen uit de prioriteitenlijst. Die lijst bevat apps waarvan je toestaat dat ze je mogen storen. Klik met de rechtermuisknop op de knop en kies Ga naar Instellingen.

Bij Alleen prioriteit klik je op De prioriteitenlijst aanpassen. In de sectie Apps klik je op Een app toevoegen en kun je een programma selecteren dat je alsnog mag storen tijdens het spelen van een game. Verder vind je hier ook andere componenten die je eventueel mogen storen.

Heb je je smartphone gekoppeld aan Windows en komen sms-berichten en oproepen binnen op het bureaublad? Dan kun je ook deze meldingen blokkeren of juist toestaan tijdens de game. Dit regel je via de sectie Oproepen, sms-berichten en herinneringen.

©PXimport

Nog meer controle

De concentratiehulp kunnen we nog meer naar onze hand zetten op basis van automatische regels. Hierbij kun je de tijden en activiteiten kiezen waarop je niet wilt worden gestoord. De opties hiervoor zijn ondergebracht bij Automatische regels. Standaard worden bijvoorbeeld bij de regel Wanneer ik een game speel, alleen meldingen uit de prioriteitenlijst getoond.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen alarmen door te laten gaan tijdens het spelen van de game. Klik op Wanneer ik een game speel en selecteer Alleen alarmen in de lijst Mate van concentratie. Keer terug naar het hoofdinstellingenvenster van de concentratiehulp. Hier kunt je dezelfde stap herhalen voor de andere activiteiten (zoals Wanneer ik een app gebruik in de modus Volledig scherm en Wanneer ik mijn beeldscherm dupliceer). Het is handig om te zien welke meldingen je hebt gemist tijdens het spelen van een game. Plaats dan ook een vinkje bij de optie Een overzicht weergeven van activiteiten die ik heb gemist terwijl concentratiehulp was ingeschakeld.

Steam aan banden

Maak je gebruik van Steam, de onlinegamingdienst? Steam controleert automatisch of er updates zijn voor de games. Op zich prima, maar zodra een update beschikbaar is, wordt deze direct gedownload en geïnstalleerd. Wij bepalen liever zelf wanneer er beslag op de systeembronnen en de internet- of netwerkverbinding wordt gelegd. Tijd om dit gedrag aan banden te leggen.

In Steam kies je voor Settings. Open de sectie Downloads. Zet een vinkje bij de optie Only auto-update games between en geef hier de tijden aan waarop er zomaar mag worden bijgewerkt. Controleer of er niet een vinkje staat bij Allow downloads during gameplay.

We nemen ook direct mee dat er geen updates worden gedownload voor spellen die je niet of nauwelijks gebruikt. We besparen daarmee kostbare schijfruimte. In de spelbibliotheek klik je met de rechtermuisknop op het spel dat je nauwelijks gebruikt. Kies Properties. Open de tab Updates. Bij Automatic Updates kies je voor Only update this game when I launch it. Je hebt hiermee het beste van beide werelden: de onnodige updates zitten je niet meer in de weg, maar je speelt altijd een actuele game als je het spel wel wilt gebruiken.

©PXimport

Updates en stuurprogramma’s

Voor de beste prestaties van je computer zorg je – naast de andere stappen in dit artikel – dat Windows over de nieuwste updates beschikt. Open Windows Update via het startmenu en klik op Naar updates zoeken. Verder is het belangrijk dat je ook de nieuwste stuurprogramma’s gebruikt. Vooral voor de grafische kaart is dit een relatief eenvoudige stap om te zorgen dat de kaart optimaal presteert. Dit is ook van toepassing op de geluidskaart. Gebruik bij voorkeur de drivers die door de fabrikant zelf worden aangeboden en niet de standaarddrivers van Windows. Breng een bezoek aan de website van de fabrikant en zoek naar de nieuwste stuurprogramma’s. Nadat je deze hebt geïnstalleerd, start je de computer opnieuw op.

Precieze muis

Wist je dat je de muisaanwijzer preciezer kunt afstellen dan Windows zelf doet? De optie maakt gebruik van de acceleratie van de hand bij het besturen van de muis. Of dit de spellen ook ten goede komt, is afhankelijk van het spel. Controleer welke muismodus in jouw geval het best werkt.

In het instellingenvenster kies je voor Apparaten, Muis. Klik nu rechts in het venster op Extra muisopties. Op de tab Opties voor de aanwijzer haal je het vinkje weg bij Precisie van de aanwijzer verbeteren. Wil je wel voor deze optie gaan, omdat deze betere resultaten geeft in de game, dan schakel je de optie in of houd je deze ingeschakeld.

©PXimport

Niet beknibbelen

Windows ondersteunt verschillende energieschema’s, elk met eigen kenmerken. Tijdens het spelen van een game zorgen we dat de machine is ingesteld op het leveren van de beste prestaties. Kies in het instellingenvenster voor Systeem en open de sectie Energiebeheer en slaapstand. Klik rechts in het venster op Extra energie-instellingen. Een overzicht van de energiebeheerschema’s verschijnt.

De beschikbare schema’s zijn afhankelijk van je computer: op ons testsysteem is het schema Gebalanceerd beschikbaar en actief. Is het schema Hoge prestaties beschikbaar, dan selecteer je dit. Je kunt nu ook een schema voor maximale prestaties maken, waarin bijvoorbeeld de slaap- en sluimerstand nooit worden geactiveerd.

Kies voor Een energiebeheerschema maken (links in het venster). Geef het schema een naam, bijvoorbeeld Gaming, en klik op Volgende. Bepaal nu wat er moet gebeuren. Klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen voor toegang tot het detailvenster, waarin je aanvullende opties bepaalt. Hier kun je onder meer het gedrag voor de slaapstand en sluimerstand aanpassen.

Uit de oude doos

Eerlijk is eerlijk: de nieuwste games zien er vaak indrukwekkend uit en geven aardig wat speelplezier, maar spellen uit de oude doos zijn vaak ook bijzonder verslavend. Helaas werken niet alle spellen zonder problemen in het relatief nieuwe Windows 10, vooral als ze wat minder slim zijn geprogrammeerd. Zo controleren oude spellen regelmatig op welke Windows-versie ze worden uitgevoerd en weigeren ze te starten als er een verkeerde versie wordt gedetecteerd.

Via een omweg kun je het spel vaak wel starten. We maken hiervoor gebruik van de compatibiliteitsmodus, waarmee Windows een oude versie nabootst en het spel om de tuin leidt. Klik met de rechtermuisknop op het exe-bestand en kies Eigenschappen. Op de tab Compatibiliteit activeer je de optie Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor en kies de Windows-versie die moet worden nagebootst, bijvoorbeeld Windows XP of Windows Vista. In het vak Instellingen kun je aanvullende opties instellen, zoals het uitvoeren van de game als administrator of het afdwingen van een lage resolutie van 640x480 pixels.

©PXimport

Streamen

Een relatief recente, maar interessante ontwikkeling is het streamen van games. Hierbij verschuift de vereiste rekenkracht voor het spelen van een spel van de lokale computer naar een server in de cloud. Doordat de externe computer het zware werk verricht, kun je de game alsnog vlot spelen op een computer die niet over de beste specificaties beschikt. Bekende streamingdiensten zijn Stadia en GeForce Now. Het proberen waard!

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.