ID.nl logo
Welke browser past bij u?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Welke browser past bij u?

Internet Explorer is in Nederland veruit de meest gebruikte browser. Dit is niet helemaal in lijn met de rest van Europa, waar Firefox langzaam maar zeker het stokje van marktleider overneemt en Google Chrome een indrukwekkende sprint heeft ingezet. Het lijkt er dus op dat de meeste Nederlanders een alternatieve browser niet de moeite waard vinden. Toch kan het veel voordelen bieden! Wij leggen de vijf bekendste browsers voor u naast elkaar en geven wat slimme tweaks.

Microsoft rust ieder Windows-systeem standaard uit met Internet Explorer. Een logisch gevolg daarvan is dat de meeste mensen in ons land deze browser gebruiken. Waarom zou u namelijk een ander programma installeren om websites te bezoeken? Toch is het wel de moeite waard om u eens hierin te verdiepen. Alternatieve browsers hebben weer andere mogelijkheden, die misschien wel beter aansluiten bij uw wensen. Uit cijfers van onderzoeksbureau StatCounter blijkt dat Internet Explorer in ons land een marktaandeel heeft van ruim 53 procent. Firefox, Chrome, Safari en Opera volgen op gepaste afstand. De Europese cijfers geven een heel ander beeld. Internet Explorer en Firefox vechten daar samen om de koppositie, terwijl het aantal aanhangers van Google Chrome in rap tempo groeit. In landen als Duitsland, Finland, Oostenrijk en Griekenland is Firefox zelfs met afstand de nummer één! Probeer de verschillende programma's vrijblijvend uit en maak daarna een keuze. Om u hierbij te helpen leest u in dit artikel in hoeverre de browsers van elkaar verschillen en wat handige functies zijn.

©PXimport

Nederland versus Europa. Het valt op dat inwoners uit andere landen zich meer openstellen voor alternatieve browsers.

1. Internet Explorer

Microsoft heeft Internet Explorer 9 een 'kale' vormgeving gegeven, waarbij duidelijk inspratie opgedaan is bij Google Chrome. De werkbalken zijn verdwenen en de meeste functies bevinden zich onder de knop Extra. Deze browser onderscheidt zich op een aantal punten van concurrenten. Steeds meer websites kunt u zien als volwaardige applicaties die in de cloud draaien, bijvoorbeeld Google Documenten en Windows Live Hotmail. Om die reden heeft Microsoft een functie bedacht, waarmee u webdiensten vastmaakt aan de Taakbalk van Windows. U start ze dan gemakkelijk op, net zoals u dat bij lokale programma's doet. Het werkt simpel. Sleep een tabblad naar beneden totdat de melding Vastmaken aan Taakbalk opduikt. Er verschijnt een nieuw pictogram, dat ook zichtbaar is als Internet Explorer niet openstaat. Voor een aantal websites zijn er ook zogeheten Jump Lists beschikbaar. Klik maar eens met de rechtermuisknop op het pictogram in de Taakbalk en bekijk of u rechtstreeks naar 'aparte afdelingen' van een webdienst kunt navigeren. Bij Facebook zijn onder meer de pagina's met vrienden en berichten bereikbaar. Nuttig is dat u notificaties van gebeurtenissen ontvangt, bijvoorbeeld zodra er een nieuw Facebook-bericht binnenkomt.

Internet Explorer was jarenlang een doorn in het oog voor webontwikkelaars, omdat Microsoft zich niet hield aan de algemene webstandaarden. In de nieuwe versie is deze hindernis grotendeels weggewerkt, waardoor het nu gemakkelijker is om websites voor alle browsers te ontwikkelen. De mogelijkheden om Internet Explorer naar eigen wens in te richten zijn beperkt. Het aanbod van beschikbare plug-ins is dan ook niet zo groot. Neem maar eens een kijkje op Internet Explorer Gallery. Overigens wordt Internet Explorer niet meer ontwikkeld voor Windows XP, terwijl dat bij de vier andere besproken browsers wel het geval is.

©PXimport

Websites die u veel gebruikt, maakt u eenvoudig vast aan de Taakbalk.

2. Firefox

Firefox is een opensource-project van Mozilla. Deze browser heeft over de hele wereld trouwe aanhangers en is wat betreft marktaandeel de grootste concurrent van Internet Explorer. Omdat het tegenwoordig een trend is om zoveel mogelijk werkbalken weg te laten, is het uiterlijke verschil met andere browsers niet zo groot meer als voorheen. Alle functies van Firefox zijn linksboven verzameld onder een oranje knop. Dit menu oogt vergeleken met Internet Explorer iets gelikter. Merkwaardig is dat u bij het openen van een nieuw tabblad nog altijd op een blanco pagina terechtkomt, waar andere browsers u doorverwijzen naar een zoekmachine of overzichtspagina. Verder heeft Firefox nog steeds een apart zoekvak, hoewel u hiervoor ook de adresbalk kunt gebruiken.

H.264 of WebM?

Een belangrijk verschil tussen de vijf besproken browsers is de HTML5-videotag. Hiermee is het mogelijk om video's op websites zonder Flash weer te geven. Google probeert het licentievrije WebM er doorheen te drukken. Ook Mozilla en Opera staan positief tegenover deze keuze. Microsoft en Apple zien vooralsnog meer heil in het dure H.264-formaat. Hopelijk komt er snel een codec bovendrijven, zodat ontwikkelaars eenvoudiger webvideo op basis van HTML5 kunnen implementeren. Google bracht begin dit jaar een plug-in uit om WebM in Internet Explorer mogelijk te maken. Ook Microsoft heeft uitbreidingen ontwikkeld, waarmee u video's op basis van H.264 in Google Chrome en Firefox bekijkt.

3. Tabbladen in Firefox

Twee nieuwe functies van Firefox willen we u niet onthouden. U maakt eenvoudig vaste tabbladen van webdiensten die u veel bezoekt. Hierdoor krijgen deze applicaties een eigen plekje binnen de browser, terwijl ze minder ruimte in beslag nemen. De diensten starten tegelijk met Firefox op, dus ze zijn altijd direct bereikbaar. Klik met rechts op een tabblad. In het contextmenu klikt u daarna op Vastzetten als app-tabblad. De webdienst is nu linksboven in slanke vorm te bewonderen. Het pictogram gaat gloeien wanneer er bijvoorbeeld een nieuw e-mailbericht of een Facebook-melding binnenkomt. De tweede nieuwe functie heet Tabbladgroepen. Vooral wanneer u doorgaans veel websites hebt openstaan, zal het u erg aanspreken. Open enkele websites in een eigen tabblad en klik rechtsboven op het mini-pijltje Alle tabbladtitels weergeven. Via Tabbladgroepen geeft Firefox alle geopende websites als miniatuur weer. Klik op een miniatuur en sleep de afbeelding buiten het kader. U hebt nu een nieuwe tabbladgroep gecreëerd. Het is slim om tabbladen die over hetzelfde onderwerp gaan te bundelen. Tabbladgroepen opent u apart in de browser, waardoor u beter overzicht houdt. Handig is dat u de groepen een naam kunt geven.

©PXimport

U hoeft webdiensten niet meer handmatig op te starten wanneer u app-tabbladen gebruikt.

4. Inloggegevens onthouden in Firefox

Voor webmail, fora, online winkels en sociale netwerken hebt u accounts nodig. Het is vermoeiend om telkens uw inloggegevens opnieuw in te vullen. Firefox kan deze gegevens voor u onthouden. Overigens hebben andere browsers vergelijkbare functies aan boord. Bezoek een relevante website en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. In de adresbalk verschijnt er een sleutelpictogram, waarmee u de inloggegevens voor de huidige website beheert. Klik op de knop Wachtwoord onthouden. De volgende keer dat u de website bezoekt, staan uw gebruikersnaam en wachtwoord al voor u ingevuld. Krijgt u het sleutelpictogram niet te zien? Ga binnen de browser naar Firefox / Opties / Beveiliging en zet een vinkje voor Wachtwoorden voor websites onthouden. Klik als laatste op OK. Let op: wachtwoorden laten onthouden is wel minder veilig!

Alternatieve browsers

Naast de vijf grootste browsers, bestaan er nog veel meer programma's om op internet te surfen. Zo is RockMelt een opvallende verschijning. U integreert accounts van sociale netwerken in deze browser, zodat u snel toegang hebt tot profielinformatie, berichten, vrienden en statusupdates. Handig is dat u rechtstreeks kunt chatten en berichten kunt publiceren, zonder de huidige webpagina te verlaten. Verder blijft u via notificaties op de hoogte van alle updates. Na de installatie voegt u Apps toe, die snel toegang bieden tot allerlei sociale diensten. Zo is er ondersteuning voor Facebook, Twitter, Gmail en YouTube. Een andere sociale browser is Flock. Ook de browser Iron is het vermelden waard. Dit programma lijkt sprekend op Google Chrome, met het verschil dat er geen persoonlijke gegevens verzameld worden. Google probeert namelijk zoveel mogelijk over u te weten te komen. Daarnaast kunt u met Iron advertenties blokkeren.

©PXimport

Met RockMelt surft u op internet, terwijl u tegelijkertijd ontwikkelingen op sociale netwerken volgt.

5. Plug-ins voor Firefox

De broncode van Firefox is openbaar. Het staat ontwikkelaars vrij om uitbreidingen voor deze browser te maken. U profiteert hiervan, want u voegt allerlei leuke en nuttige functies toe. U regelt dat door plug-ins te installeren. Dat zijn flexibele mini-applicaties die een specifieke taak vervullen. Bezoek de website Mozilla Addons en bekijk welke uitbreidingen er allemaal beschikbaar zijn. Hebt u een hekel aan banners en andere vormen van reclame, dan is Adblock Plus een aanrader. Ook Video DownloadHelper is een zeer populaire plug-in. Hiermee bewaart u eenvoudig YouTube-filmpjes op uw harde schijf. U probeert een plug-in uit door op Toevoegen aan Firefox / Nu installeren te klikken. Klik op Nu herstarten om de uitbreiding te activeren. U beheert alle geïnstalleerde uitbreidingen op een aparte pagina. Klik binnen de browser op Firefox / Add-ons / Extensies. Via Opties past u de instellingen aan. U kunt iedere plug-in ook uitschakelen of verwijderen.

Mozilla lanceert om de haverklap nieuwe versies van Firefox. Dat is natuurlijk positief, want het ontikkelteam werkt hard om de browser nog beter te maken. Houd er wel rekening mee dat veel extensies (nog) niet compatibel zijn met nieuwe versies. Probeer daarnaast het gebruik van plug-ins niet te overdrijven. Bij een grote hoeveelheid mini-applicaties reageert uw browser namelijk trager.

©PXimport

Op de beheerpagina wijzigt u de instellingen van plug-ins.

6. Google Chrome

Hoewel Google Chrome pas drie jaar bestaat, is het al een zeer serieuze speler in browserland. Als het marktaandeel zo snel blijft groeien, moeten Internet Explorer en Firefox zich op termijn zelfs zorgen maken. Google Chrome was de eerste browser met een 'kale' interface. Het blonk kortweg uit in eenvoud. Geen werkbalken en allerlei andere onnozele poespas, maar alleen een adresbalk voor websitebezoek en een gereedschapspictogram voor de instellingen. Deze aanpak is succesvol gebleken, aangezien ontwikkelaars van Internet Explorer en Firefox deze interface hebben nagebouwd. Het programma staat bekend om de korte opstarttijd en het snel laden van websites. Een groot voordeel is dat ieder tabblad in een eigen proces wordt uitgevoerd. Zodra een tabblad crasht, hoeft u niet het hele programma opnieuw te starten. Verder is de vertaalfunctie een slimme toevoeging. Bezoekt u een website met een vreemde taal, dan biedt Google Chrome aan om de tekst voor u naar het Nederlands om te zetten. Jammer genoeg kunt u zich niet rechtstreeks abonneren op rss-feeds, al downloadt u hiervoor wel optioneel een plug-in.

©PXimport

Als u een vreemde taal op een website niet begrijpt, laat u de tekst vertalen door Google Chrome.

Browserkeuzescherm

De makers van Opera waren van mening dat Microsoft onterecht een monopoliepositie bekleedde door standaard Internet Explorer aan Windows toe te voegen. De Europese Commissie gaf Opera gelijk en daarom biedt Microsoft tegenwoordig de mogelijkheid om gemakkelijk van browser te switchen. Als u een nieuwe computer hebt gekocht of Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, verschijnt via Windows Update een browser­keuzescherm. U klikt bij uw favoriete programma op Installeren, waarna de installatiewizard verschijnt. Uiteraard worden de vijf grootste browsers aangeboden, maar daarnaast proberen ook minder bekende programma's als Sleipnir en K-Meleon een plekje op uw pc te bemachtigen.

7. Rss-functie toevoegen aan Chrome

Google Chrome is een buitenbeentje als het gaat om rss-feeds. Abonneren op rss-feeds is namelijk niet mogelijk. Gelukkig biedt - in navolging van Firefox - ook deze browser uitgebreide ondersteuning voor plug-ins. Via Chrome Web Store surft u naar de Chrome web store. U vindt er bijvoorbeeld uitbreidingen om Gmail of TweetDeck te integreren. De rss-functie is een beetje verstopt. Typ in het zoekvak RSS Subscription Extension en druk op Enter. Deze uitbreiding is door Google zelf uitgebracht. Klik op Toevoegen aan Chrome / Installeren. In tegenstelling tot Firefox is er na de installatie geen herstart van de browser nodig. Zodra u een website bezoekt waarop een rss-feed wordt aangeboden, verschijnt er in de adresbalk een rood pictogram. Hiermee abonneert u zich op de betreffende rss-feed. De browser bevat een menu om plug-ins te beheren, waarin u de instellingen naar eigen wens aanpast. Klik rechtsboven op het gereedschapspictogram en ga naar Extra / Extensies om het menu te openen.

8. Safari

Safari is de browser van Apple en wordt daarom vooral op systemen met Mac OS X gebruikt. Er is ook een versie voor Windows. Het programma voelt soepel aan en opent opvallend snel websites. Wel is het jammer dat er in de Bladwijzerbalk al favorieten voor u zijn gesorteerd. Die kunt u weliswaar simpel verwijderen, maar Apple doet er verstandig aan om keuzes voortaan aan de gebruiker over te laten. Liefhebbers van visueel geweld zijn bij dit programma aan het juiste adres. Wanneer u een nieuw tabblad opent, komt u op de pagina Top Sites terecht. In een mooie weergave heeft Safari veelbezochte websites voor u verzameld. U bladert daarnaast eenvoudig door de surfgeschiedenis met Cover Flow. De hand van Apple is hierin duidelijk zichtbaar, aangezien de grafische effecten mooi zijn uitgewerkt. Leest u vaak artikelen online? Dan kunt u de functie Safari Reader waarschijnlijk erg waarderen. De browser herkent namelijk webpagina's met veel tekst. Klik in het adresveld op Reader en Safari legt een nieuwe laag met uitsluitend tekst over de website heen. Banners, menu's en hyperlinks blijven allemaal achterwege, zodat u zich beter kunt concentreren op het artikel. Bestaat een artikel uit meerdere pagina's, dan plakt Safari de tekst achter elkaar. De ondersteuning voor plug-ins is voor deze browser bescheiden. U vindt de uitbreidingen op Safari Extensions.

©PXimport

Dankzij Safari Reader leiden bewegende banneranimaties u niet meer af.

9. Opera

Het Noorse Opera heeft een aantal verrassende mogelijkheden in huis. Zo is de functie Opera Turbo in staat om websites te comprimeren via een eigen proxyserver, waardoor webpagina's sneller laden. Nu zal dat bij een stabiele breedbandverbinding niet zo interessant zijn, maar bij matige wifi-ontvangst merkt u wel degelijk een verschil. Klik linksonder op de knop Opera Turbo om de functie in te schakelen. Verder toont u tabbladen in een miniatuurweergave. U doet dat door met de cursor boven de adresbalk op de scheidslijn te staan en naar beneden te slepen. U beslist zelf hoe groot de Tabbalk wordt. Websites die u regelmatig bezoekt, geeft u een permanent tabblad. Dat werkt op precies dezelfde wijze als in Firefox. U creëert meer ruimte in de Tabbalk door tabbladen naar elkaar toe te slepen. Hierdoor groepeert u bijvoorbeeld websites die te maken hebben met hetzelfde onderwerp. Opera bevat een geïntegreerde e-mail- en bittorrent-applicatie, zodat u deze taken vanuit hetzelfde programma uitvoert. Daarnaast is er sinds kort ondersteuning voor plug-ins. Bezoek de website Opera Extensions om het aanbod te bekijken. Na installatie is er geen herstart nodig.

©PXimport

Met Opera geeft u tabbladen als miniatuur weer.

Tegelijk gebruiken?

Het kan handig zijn om meerdere browsers op uw systeem te combineren. Ieder programma heeft namelijk unieke eigenschappen waaraan de concurrentie niet kan tippen. Zo is het erg handig om webdiensten met Internet Explorer 9 aan de Taakbalk vast te pinnen, zodat u snel toegang hebt tot een sociaal netwerk of e-mailbox. Firefox en Chrome zijn aantrekkelijk wanneer u tijdens een surfsessie gebruik wilt maken van plug-ins. Laatstgenoemde browser is bovendien ook nuttig om websites uit een vreemd land te vertalen, al bestaan daarvoor ook online hulpjes. Voor het lezen van online artikelen kunt u het best bij Safari terecht. Ten slotte is de Turbo-knop van Opera ideaal voor wifi-verbindingen met een slecht bereik. Omdat data worden gecomprimeerd, openen websites vlotter op uw beeldscherm. U kunt vaak probleemloos meerdere browsers naast elkaar gebruiken.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.