ID.nl logo
Huis

Tweaks voor Spotnet

Na de ondergang van het razendpopulaire nieuwsgroepenforum FTD, zijn de meeste leden naar Spotnet overgestapt. Met dit programma kunt u immers prima films en muziek uit de nieuwsgroepen oppikken. Omdat de broncode van de freeware openbaar is, kunnen externe ontwikkelaars allerlei aanvullende applicaties maken. Hierdoor is het nog makkelijker om leuke downloads op te sporen. U leest in deze cursus onder meer hoe u filters toevoegt op basis van eigen criteria en op welke manier u een grotere database gebruikt.

1. Spotnet

Nadat de beheerders een rechtszaak verloren van Stichting Brein, ging FTD op 1 maart offline. Kort hierna ontpopte Spotnet zich als beste alternatief. Dit programma haalt de database met downloads rechtstreeks uit de nieuwsgroepen. De titels van films en muziekalbums die hierin staan, worden spots genoemd. Een groot voordeel is dat u mediabestanden direct kunt downloaden, want de freeware bevat een geïntegreerde nieuwslezer. Op onze website, kunt u zien waar de recentste versie binnen kunt halen. Om Spotnet te gebruiken, is het een vereiste dat Microsoft .NET Framework 4.0 op uw systeem staat. Als dat niet het geval is, helpt de installatiewizard u om dit pakket te installeren. Zodra u Spotnet voor de eerste keer opstart, vult u de gegevens van uw nieuwsserver in. Het duurt daarna even voordat alle spots zijn geïmporteerd. De database wordt geüpdatet wanneer u Spotnet opstart of als u rechtsboven op de knop Bijwerken klikt. Via Bewerken / Downloadmap geeft u aan op welke locatie u het gedownloade materiaal wilt bewaren. U gebruikt de zoekfunctie of de filters aan de linkerkant om interessante titels te vinden. Zodra u iets leuks hebt gevonden, klikt u bij een spot rechtsboven op de knop Downloaden.

Online FTD

FTD bestaat al enkele maanden niet meer, maar er is op het web wel een kloon te bewonderen. Surf maar eens naar de website Spotplanet. De database van Spotnet is in een FTD-jasje gegoten. Prettig is dat er een nzb-knop aanwezig is. Met een nzb-bestand geeft u eenvoudig een nieuwslezer de opdracht om een spot binnen te halen. Dat kan bijvoorbeeld met bekende downloadprogramma's als GrabIt, NewsLeecher of SABnzbd+. De makers van Online FTD hebben verschillende aanvullende functies toegevoegd. Zo is het mogelijk om uzelf op RSS-feeds van specifieke categorieën te abonneren. Wanneer u een account aanmaakt, kunt u daarnaast ook eigen filters toevoegen aan de gebruikersinterface. De applicatie werkt prima, al is het wel een nadeel dat spots traag openen. Overigens is de database van Spotnet ook op andere weblocaties te vinden, zoals FTDworld en NZBSpots.

 

©PXimport

Usenetgebruikers die treuren om het verlies van FTD, kunnen de online variant eens uitproberen.

2. Headerretentie

Als het aanbod enigszins tegenvalt in Spotnet, komt dat waarschijnlijk doordat de database niet zo uitgebreid is. Dat heeft te maken met de beperkte headerretentie van uw nieuwsserver. Spotnet haalt namelijk databasegegevens op uit de headers van een nieuwsgroep. Hierin staan enkele tekstregels met informatie over films en artiesten. Helaas focussen veel aanbieders van nieuwsgroepen zich op dit moment vooral op de downloadretentie, waardoor u wellicht te maken hebt met een compacte database. Dat is natuurlijk zonde, want u wilt het liefst de volledige downloadretentie benutten. Met een slim trucje is het gelukkig mogelijk om het databasebestand op uw harde schijf te vervangen, waardoor u ook oudere spots gemakkelijk oppikt.

3. Databasebestand verwisselen

In Spotnet worden er regelmatig uitgebreide databases aangeboden. Zoek maar eens op het trefwoord 'database' en bekijk het resultatenoverzicht. Lees overigens altijd het commentaar van andere gebruikers, want er worden soms spot-verzamelingen aangeboden waarin dubbele titels staan. Als er iets mis is, merkt u dat meestal snel genoeg aan de reacties. Zodra u een geschikte database hebt gevonden, klikt u rechtsboven op de knop Downloaden. Er staat nu een db-bestand op uw harde schijf. Het is belangrijk dat u nu eerst Spotnet afsluit. Start dan Windows Verkenner op en ga met behulp van de adresbalk naar de bestandslocatie C:\ProgramData\Spotnet. Houd er overigens rekening mee dat het een verborgen map betreft. Wanneer u XP gebruikt, navigeert u naar de bestandslocatie C:\Documents and Settings\All Users\Local Application Data\Spotnet. U ziet een db-bestand staan. Dit is de database die Spotnet momenteel gebruikt. Kopieer hiervan de bestandsnaam en hernoem het onlangs gedownloade db-bestand. Wis de oude database van uw harde schijf en zet het nieuwe db-bestand in deze map. Start Spotnet nu opnieuw, en merk op dat het aanbod veel groter is. De database wordt automatisch bijgewerkt met de nieuwste spots.

©PXimport

In Spotnet zijn veel uitgebreide databases te vinden.

©PXimport

Gebruik de naam van de oude database om het nieuwe db-bestand te hernoemen.

4. Extra filters en criteria toevoegen

In het linkerdeelvenster van Spotnet kunt u extra filters toevoegen. Op die manier geeft u bijvoorbeeld rockmuziek, documentaires of HD-films een eigen categorie binnen het programma. Met de extensie SpotDog stelt u aanvullende voorwaarden aan de filters. Zo is het handig om een lijstje te maken van speelfilms, muziekalbums en artiesten waarin u geïnteresseerd bent, maar die momenteel nog niet in de nieuwsgroepen aanwezig zijn. Als er een spot wordt geüpload die voldoet aan de door u gestelde criteria, vindt u deze terug onder een speciaal filter. Dankzij dit hulpmiddel achterhaalt u snel of uw favoriete films al zijn gespot. Een bijkomend voordeel is dat u hier geen zoekacties meer naar hoeft te ondernemen. Voor we SpotDog downloaden doen we eerst wat voorbereidend werk in Spotnet. U creëert eerst zelf een filter in Spotnet met het voorvoegsel SD_ zodat deze straks door SpotDog wordt herkend. Belangrijk is verder dat er geen spatie in de filternaam voorkomt. Een voorbeeld van een juiste filternaam is SD_favoriete_films. Op deze wijze voegt u naar eigen inzicht meerdere filters toe. Sluit nu Spotnet af.

©PXimport

Zorg ervoor dat u het voorvoegsel SD_ gebruikt, zodat SpotDog in staat is om het filter te detecteren.

5. SpotDog

SpotDog heeft (net als Spotnet) geen officiële website waar u het programma kunt downloaden. Het is op meerdere weblocaties te vinden. In het forum van Spot-Net wordt er een speciaal topic aan het programma gewijd. Hier vindt u een downloadlink naar de nieuwste versie. Wanneer u het exe-bestand opstart, komt u direct in de gebruikersinterface terecht, een installatie is dus niet nodig. Alle filters met het voorvoegsel SD_ worden bovenaan weergegeven. Typ bij Title specifieke trefwoorden, zoals filmtitels of namen van artiesten. U bevestigt telkens met de knop Add. Op deze wijze creëert u een lijstje. Wilt u dat de criteria uitsluitend worden toegepast op nieuwe spots? Zet dan een vinkje voor New Spots. Leuk is de mogelijkheid om pictogrammen toe te voegen. Deze zijn zichtbaar in het downloadprogramma. Klik hiervoor bovenaan op de grijze knop en selecteer een beeldbestand op uw harde schijf. U bewaart de gegevens via Save. Open Spotnet en neem een kijkje onder het speciale filter. Iedere keer dat u wijzigingen doorvoert in SpotDog, moet u Spotnet herstarten.

©PXimport

Met SpotDog plaatst u spots van leuke films in een apart filter.

Spotnet Launcher

Er verschijnen regelmatig nieuwe versies van Spotnet. Met de tool Spotnet Launcher controleert u eenvoudig of u de meest recente versie gebruikt. U downloadt vanaf Binaries4all een zip-bestand. Dit pakt u uit, waarna u het tooltje middels een exe-bestand installeert. Start vervolgens Spotnet Launcher op. Wordt het downloadprogramma niet gevonden? Klik dan op de knop Lokaliseer Spotnet en geef aan waar spotnet.exe zich bevindt. U ziet meteen of de recentste versie op uw systeem staat. Wanneer dat niet het geval is, klikt u op Update nu. Deze applicatie is vooral handig om te voorkomen dat u valse spots of weblinks gebruikt, met zogenaamde nieuwe versies van het downloadprogramma.

6. Filters beheren

Wilt u de standaardfilters in Spotnet bewerken en eigen categorieën maken? Dat regelt u simpel met de uitbreiding GEXA. Typ deze naam in het zoekvenster van Spotnet om de nieuwste versie binnen te halen. Op het moment van schrijven kunt u de meest recente versie ook downloaden via Spot-Net. Sluit vervolgens Spotnet af. Dubbelklik op het exe-bestand en neem alle stappen van de installatie door. Ga in de menubalk naar Edit / Template / Special en beantwoord de vraag met Yes. Aan de linkerkant ziet u de huidige filters staan. Gebruik de knop Change Filtername om een andere naam te kiezen. Verder kunt u een ander pictogram selecteren en de volgorde door elkaar husselen. Hiervoor gebruikt u de smalle pijltjestoetsen rechts van de filterlijst. De eigenschappen van bestaande filters wijzigt u eenvoudig door de betreffende selectiehokjes aan of uit te vinken. Er is tevens een optie aanwezig om filters definitief te verwijderen. Bedenk wel dat u de handelingen niet meer ongedaan maakt. Wellicht is het daarom beter om een filter (tijdelijk) te verbergen. In dat geval markeert u achter Filter visible in Spotnet? de optie No. U voegt via GEXA gemakkelijk nieuwe categorieën aan Spotnet toe. Typ een logische naam in het lege tekstveld en klik op Add new filter. Vink vervolgens de gewenste eigenschappen aan en selecteer eventueel een pictogram op uw harde schijf, bijvoorbeeld een gif- of png-plaatje. Sla als laatste de wijzigingen op met de knop Save Changes.

©PXimport

GEXA is een ideaal hulmiddel om filters toe te voegen of te bewerken.

Spam verwijderen

In Spotnet ziet u helaas regelmatig spam voorbijkomen. De spots in de database worden namelijk niet continu gecontroleerd door moderators, wat wel het geval was bij FTD. Als u een valse spot tegenkomt, is het mogelijk om die te rapporteren. Klik in dat geval met de rechtermuisknop op de titel en kies in het contextmenu voor Spot melden. Geef vervolgens aan waarom u de spot wilt rapporteren en bevestig met OK. De beheerder van Spotnet bekijkt vervolgens of de melding gerechtvaardigd is en onderneemt actie wanneer nodig. Een andere manier om de database schoon te vegen is door de geïntegreerde spamremover van GEXA (zie stap 6) te gebruiken. Aan de hand van een zwarte lijst worden nep-spots gewist. Ga naar Edit / Remove spam en klik op OK voor het toepassen van de functie. GEXA geeft daarna aan hoeveel spots het uit de database heeft verwijderd.

7. Spotnet Database Cleanup

Spotnet beschikt jammer genoeg niet over een functie om de database af te stemmen op de downloadretentie van uw nieuwsserver. Hierdoor zijn er wellicht spots zichtbaar die u niet kunt downloaden. Dankzij de applicatie Spotnet Database Cleanup geeft u simpel aan hoeveel dagen u de spots wilt bewaren. De downloadlink is uitsluitend bruikbaar indien u eerst registreert. Zorg ervoor dat Spotnet is afgesloten en open het exe-bestand. Zoek via Selecteer het databasebestand op. Voor de zekerheid kunt u de originele database als back-up bewaren. U herstelt dan simpel de oude situatie door het bestand te hernoemen, zoals beschreven staat in stap 3 van deze basiscursus. Stel de gewenste retentie in. Geef verder aan of u dubbele spots en films met erotische inhoud wilt wissen. Klik op Verwijder oude spots om de schoonmaakactie uit te voeren.

©PXimport

Dankzij Spotnet Database Cleanup regelt u dat alleen relevante spots te zien zijn.

8. AIO Editor

AIO Editor combineert verschillende functies om Spotnet aan te passen binnen een overzichtelijke gebruikersinterface. Download het bestand en pak het uit naar de gewenste locatie. Klik op AIO Editor voor Spotnet.exe. Er verschijnt een overzicht met alle mogelijkheden. Handig is de optie om een back-up te maken. Het is niet ondenkbaar dat Spotnet op den duur vastloopt, zeker als u veel met de instellingen hebt gerommeld. Of misschien hebt u allerlei filters en skins toegevoegd, terwijl u liever weer terugkeert naar de originele indeling. In dergelijke situaties is het natuurlijk prettig dat u snel een back-up terugzet. Verder verdient het onderdeel Filters bewerken aandacht. U kunt namelijk een FTD-skin binnen Spotnet integreren. Hierdoor zien de filters er precies hetzelfde uit als bij het gevallen nieuwsgroepenforum. Ook wanneer u Spotnet compleet van uw systeem wilt verwijderen, doet u een beroep op AIO Editor. Via de reguliere deïnstallatieprocedure in het configuratiescherm blijven er namelijk nog resten achter. Deze tool verwijdert Spotnet volledig, inclusief alle bijbehorende bestanden.

©PXimport

AIO Editor beschikt over een bruikbare back-upfunctie.

©PXimport

Gebruik het uiterlijk van FTD binnen Spotnet!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: