Overstappen op een smartphone
Langzaam maar zeker lopen steeds meer mensen met een smartphone op zak in plaats van een 'ouderwetse' mobiele telefoon (dumbphone). Overweegt u ook een overstap te maken, of kunt u moeilijk afstand doen van uw oude toestel? In deze workshop leggen we stap voor stap uit hoe u zorgeloos op een smartphone overstapt.
1. Keuze smartphone
De keuze van een smartphone is niet gemakkelijk, er is werkelijk een wildgroei aan toestellen. Er zijn heel veel fabrikanten, maar eigenlijk maar een paar echt populaire besturingssystemen: iOS en Android. Wij raden dan ook aan om te kiezen tussen een iPhone of een Android-toestel met minimaal versie 2.3. Zo weet u zeker dat u voorlopig nog mee kunt. Eventueel kunt u kiezen voor Windows Phone 7, hoewel het applicatieaanbod nog behoorlijk achterblijft. Om uw keuze makkelijker te maken kunt u ook onze Smartphone-koopgids lezen.
©PXimport
2. Keuze abonnement
De voordeligste smartphone-deals zijn vaak in combinatie met een abonnement. Wanneer u overweegt een (nieuw) abonnement af te sluiten, ga dan niet direct op de eerste aanbieding in, maar verdiep u eerst in de mogelijkheden. Let er bij de keuze van mobiel internet op dat veel providers geen onbeperkt internet meer aanbieden, en hoge bedragen rekenen voor het overschrijden van lage datalimieten. Ook de dekking van mobiel internet (3G) is niet bij iedere provider even goed. Zo laat de dekking van T-Mobile bijvoorbeeld vaak te wensen over, bijvoorbeeld door overbelasting.
©PXimport
3. 3G of niet?
Rond september 2011 hebben alle mobiele providers de prijzen van hun mobiele internetabonnement exorbitant verhoogd, de limieten verlaagd en de voorwaarden verduisterd. Hebt u al een (aflopend) data-abonnement, kijk dan eerst eens goed rond of u niet goedkoper uit bent wanneer u dit abonnement behoudt. Bent u meestal binnen bereik van wifi-netwerken, bijvoorbeeld thuis of op het werk, dan bespaart u een heleboel geld door simpelweg geen mobiel internet in uw nieuwe abonnement op te nemen.
©PXimport
4. Microsimkaart
Wanneer uw oog is gevallen op een iPhone 4 dient u er rekening mee te houden dat er in het toestel geen gewone simkaart geplaatst moet worden, maar een microsimkaart. De chip op deze kaart is hetzelfde, het formaat een stuk kleiner. U kunt uw bestaande simkaart met een tangetje knippen, en zo uw gegevens op de kaart blijven gebruiken. Hier leest u meer over in het artikel Simkaart bijknippen. U kunt ook bij de klantenservice van uw provider een microsimkaart aanvragen. Een microsimkaart is met behulp van een adapter weer op het originele formaat te krijgen.
©PXimport
5. Accessoires
Smartphones zijn fragiele apparaten. Niet alleen is een kras op het touchscreen snel opgelopen, ook zijn ze niet heel goed opgewassen tegen valpartijen. U kunt er dus voor kiezen accessoires te kopen, zoals een hoes of een screenprotector (een soort folie dat u op het aanraakscherm plakt). Nadeel is wel dat zo'n screenprotector de aanraakbesturingen vaak wat minder nauwkeurig maakt. Sommige Android-telefoons hebben ruimte voor een microSD-kaart. Zo'n beetje alle smartphones hebben bluetooth, waarmee u (bijvoorbeeld) kunt verbinden met een headset.
6. Telefoonboek
Het is handig om ervoor te zorgen dat al uw contacten op uw simkaart opgeslagen zijn voordat u deze uit de oude telefoon haalt. Vervolgens kunt u deze weer importeren, op de iPhone door naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda, te gaan en vervolgens Importeer simcontacten te kiezen. Op een Android gaat u naar Contacten, drukt u op de menuknop, kiest u Importeren/Exporteren en Importeren van simkaart. Nog makkelijker is om uw gegevens in Google Contacts op te slaan en te synchroniseren, hier leest u meer over in het artikel Sync met Google Contacts.
©PXimport
7. SMS-berichten
Hebt u sms-berichten op uw oude telefoon die u wilt bewaren? Op uw simkaart kunnen er meestal zo'n twintig opgeslagen worden, afhankelijk van het type simkaart. Deze importeert u op uw Android door bij Berichten op de menuknop te drukken, Instellingen te kiezen en bij SIM-kaartberichten beheren de te bewaren berichten te kiezen. Op de iPhone is dit niet mogelijk. Sommige providers, Hi bijvoorbeeld, bieden de mogelijkheid om sms-berichten online op te slaan. Met sommige telefoons kunt u berichten op uw pc opslaan. Importeren op een smartphone is dan helaas niet mogelijk.
©PXimport
8. Foto's
Door uw oude telefoon aan uw pc te verbinden, kunt u de foto's (en eventueel andere bestanden) overzetten. Handig als lokale back-up, maar u kunt ze vervolgens ook weer overzetten naar uw nieuwe smartphone zodat u ze altijd bij u hebt en kunt bekijken of laten zien. Op de iPhone kopieert u deze via iTunes. Naar een Android kan na koppeling met uw computer via de verkenner. Als uw toestel een microSD-kaartslot heeft, kunt u de foto's hierop plaatsen en deze vervolgens in uw Android steken.
©PXimport
9. Wifi
Ongeacht of u een internetabonnement neemt bij uw smartphone, is het handig om thuis via wifi te verbinden. Niet alleen hebt u dan een veel hogere internetsnelheid, ook het downloaden van applicaties en systeemupdates kunt u het beste via wifi doen. Deze bestanden zijn vaak groot, en kunnen een behoorlijke aanslag op uw datalimiet zijn. Bij een iPhone kunt u bestanden groter dan 20 MB zelfs enkel via wifi downloaden. Nog geen wifi thuis maar wel een internetverbinding? Voor enkele tientjes hebt u al een draadloze router.
©PXimport
10. Google- of iTunes-account
De grootste plus van smartphones, is dat u er allerlei applicaties op kunt installeren. Bij Android doet u dit via de Market, iPhone-apps haalt u uit de App Store. In beide winkels vindt u ongelofelijk veel apps.Om toegang te krijgen tot deze applicatiewinkels hebt u wel een account nodig. Voordat u uw smartphone gaat gebruiken is het dan ook aan te bevelen alvast een account aan te maken bij Google of Apple. Voor de App Store doet u dat bij Apple ID, voor de Android Market maakt u een account aan op Google Accounts.
©PXimport
11. Creditcard
Helaas zijn niet alle leuke smartphone-applicaties gratis beschikbaar. Vooral als u kiest voor de iPhone zult u zien dat veel leuke apps wat geld kosten. Op Android zijn ook veel betaalde apps te vinden, maar hier is het gratis aanbod wat groter. Betalen voor apps gaat het makkelijkst als u een creditcard hebt en die koppelt aan uw account. Voor Android is dit de enige manier om een app af te rekenen. Voor Apples App Store kunt u ook tegoedkaarten, zogenaamde iTunes Cards, kopen ter waarde van 15, 25 of 50 euro. Dit kan online, maar ook in veel winkels.
©PXimport
12. Pc-software
Uw iPhone is onbruikbaar zonder een computer met iTunes. Dit programma is nodig voor bestandsoverdracht, back-ups en updates. Het is dus nodig het programma te installeren voordat u uw iPhone opstart. Op Androids verschilt het per toestel, de meeste vereisen geen software op uw pc. Hebt u echter een Android-telefoon van Samsung, dan hebt u Kies! nodig voor onder andere updates. Helaas werkt Kies! niet bepaald handig, en werkt synchronisatie vaak niet onder Windows 7 64 bit.
©PXimport
Eerste keer iPhone opstarten
Wanneer u de microsimkaart in de iPhone geplaatst hebt, kunt u het toestel opstarten. Direct vraagt het toestel om een koppeling met iTunes. U kunt pas aan de slag gaan wanneer deze koppeling gemaakt is. Wanneer u de iPhone op de computer aansluit wordt de synchronisatiekoppeling gemaakt en stelt u hiervan de instellingen in. Vervolgens kunt u loskoppelen en met de iPhone aan de slag.
Eerste keer Android opstarten
Wanneer u een Android-toestel voor het eerst opstart, doorloopt u een wizard waarin de belangrijkste instellingen voorbij komen, zoals een Google-account, wifi-instellingen en back-ups. U kunt ervoor kiezen stappen over te slaan om dit later nog handmatig te doen in het instellingenmenu van Android. Let er overigens bij de laatste stap op dat u Google niet zomaar toestemming geeft om uw locatiedata te verzamelen.
13. Wifi instellen
Wanneer u uw telefoon aanzet, hoeft u voor een (eventuele) 3G-verbinding niets te regelen. Wifi dient u wel zelf in te stellen. Op Android gaat u naar Instellingen / Draadloos en netwerk / Wi-Fi instellingen en zorg ervoor dat er een vinkje bij Wi-Fi inschakelen staat. Vervolgens selecteert u onderaan uw netwerk, voert u uw wachtwoord in en drukt u op Verbind. Bij een iPhone kiest u voor Instellingen / Wi-Fi Netwerken, zorg dat wifi aan staat, selecteer in de lijst uw netwerk en verbind door dit te selecteren en uw wachtwoord in te voeren.
©PXimport
14. E-mail instellen
Wanneer u verbonden bent met internet is het handig uw e-mail in te stellen. Zo kunt u op uw smartphone mail verzenden en ontvangen. Niet alleen webmail zoals Hotmail of Yahoo is mogelijk, maar ook andere mail van bijvoorbeeld een Exchange-server. Bij Android drukt u bij Instellingen / Account- en synchronisatie-instellingen op Account toevoegen om de wizard te doorlopen. Bij een iPhone kiest u bij de instellingen Mail, contacten, Agenda en vervolgens Voeg account toe. Optioneel synchroniseert u ook uw kalender, gekoppeld aan uw e-mail.
©PXimport
15. App Store en Market
Zoals aangegeven zijn de Market (Android) en de App Store (iPhone) de plekken waar u uw smartphone-applicaties vandaan haalt. Wanneer u nog niet aangemeld bent vraagt Google al voordat de Market start om uw inloggegevens. Apple doet dit pas wanneer u een app installeert. De werking van beide applicatiewinkels spreekt aardig voor zich. Wanneer u de applicaties sorteert op de populairste gratis apps krijgt u meteen een overzicht van de apps die niet mogen ontbreken op uw telefoon.
©PXimport
16. Overige accounts
Natuurlijk is het mogelijk uw sociale netwerken te benaderen. Het is omslachtig om dit met de mobiele browser te doen, apps zijn hiervoor veel beter geschikt. In de applicatiewinkels vindt u onder andere Facebook, Hyves, Twitter en Skype. TweetDeck of Seesmic is handig om meerdere netwerken in één app weer te geven. Op Android kunt u uw accounts handig beheren bij Instellingen / Account- en synchronisatie-instellingen. Door uw account te selecteren kunt u hier overige synchronisatie-instellingen aan- of uitzetten. Bij de iPhone gebeurt alles binnen de app zelf.
©PXimport
17. Back-up instellen
Uw iPhone kunt u back-uppen via iTunes, u moet hem dus verbinden met de pc. De back-up is redelijk uitgebreid, maar het terugzetten wil op de een of andere manier niet altijd lukken. Het is daarom aan te raden zelf regelmatig uw (foto)bestanden op te slaan. Op Android wordt om een back-up gevraagd bij het eerste opstarten. Eventueel kunt u dit bij de instellingen onder Privacy aan- of uitzetten. De Android-back-up is beperkt tot apps en instellingen. Stel dus zelf uw bestanden af en toe veilig.
©PXimport
18. Videobellen
Tot slot een mooie functie van smartphones: videobellen. U kunt elkaar tijdens het gesprek dan zien via de camera aan de voorkant van het toestel. Op de iPhone kan dat tussen iPhones onderling met FaceTime. U gaat naar Telefoon, kiest bij Contacten het contactpersoon en drukt op FaceTime om een gesprek te starten. Op Android (indien uw toestel het ondersteunt) gaat het ongeveer op dezelfde manier. U gaat naar Contacten, kiest uw contactpersoon en drukt op Video opr. Het is natuurlijk ook mogelijk de Skype-applicatie te installeren.
©PXimport