ID.nl logo
Windows 10-installatie  zonder account niet meer mogelijk
Huis

Windows 10-installatie zonder account niet meer mogelijk

Gebruikers van Windows 10 Home opgelet: wanneer je je besturingssysteem opnieuw installeert, moet je van Microsoft voortaan beschikken over een Microsoft-account. Anders kun je Windows 10 niet meer installeren.

Wat is er precies aan de hand? Microsoft heeft de laatste weken de installatieprocedure van Windows 10 Home gewijzigd. Het is niet meer mogelijk om een offline account op je computer in te stellen. In plaats daarvan moet je altijd een Microsoft-account hebben om je besturingssysteem (opnieuw) te installeren.

Daarnaast was het voor Windows 10 Home-gebruikers nog mogelijk om een account zonder wachtwoord aan te maken, maar ook dat mag sinds enkele weken ook niet meer. Bovendien moet je in Windows 10 Home naast een Microsoft-account ook een extra beveiligingscode opgeven, die los staat van de gegevens die nodig zijn voor het Microsoft-account. Dat betekent dat je dus veel meer handelingen moet uitvoeren als je Windows 10 Home opnieuw installeert en het lastig is als je wilt inloggen op Windows 10 zonder wachtwoord.

Nieuwe pc met Windows 10

Ook wanneer je een nieuwe pc of laptop met Windows 10 Home koopt, is de kans groot dat je dan je computer pas kunt configureren als je beschikt over een Microsoft-account. Of je die vraag wel of niet tegenkomt tijdens de installatie hangt vooral af van de buildversie van Windows 10 Home die op de nieuwe computer is geïnstalleerd. Staat er een versie van een paar maanden oud op die nog niet is bijgewerkt door de fabrikant naar een nieuwere versie, dan heb je wellicht geluk en kun je alsnog een offline account instellen. Bij de aanschaf van een nieuwe computer heb je echter geen mogelijkheid om te controleren welke versie van Windows 10 Home er op je laptop staat.

Heb je pech en is de computer voorzien van een nieuwere versie van Windows 10 Home, dan heb je kans dat je eerst je Microsoft-account moet invoeren voordat je verder kunt gaan met de installatie. Dat Microsoft-account (gekoppeld aan een Hotmail- of Outlook.com-adres) wordt dan ook meteen je hoofdaccount.

Wanneer je geen Microsoft-account hebt en ook geen Hotmail- of Outlook.com-e-mailadres, dan ben je verplicht om zo'n account aan te maken. Dat kan weliswaar tijdens de installatieprocedure zelf, maar je zit dan wel direct vast aan dat account.

©PXimport

Zo installeer je een offline account

Gelukkig is de oplossing voor het instellen van een offline account relatief eenvoudig. Eigenlijk zit het 'm al in de naam: offline. Tijdens de installatieprocedure vraagt Microsoft je namelijk eerst (als het een wifi-verbinding betreft) om verbinding te maken met het netwerk. Als je dat doet, zal Microsoft je daarna alleen de mogelijkheid bieden om een Microsoft-account in te voeren. Echter, maak je geen verbinding met je wifi-netwerk, dan komt Windows 10 wel met de mogelijkheid om een offline-account te maken. Dit puur omdat Windows 10 op dat moment geen actieve internetverbinding kan vinden.

Gebruik je een computer met een netwerkkabel? Dan volstaat het om gewoon je netwerkkabel uit de computer te trekken voordat je begint met de installatie van Windows 10 Home. Let wel: trek de netwerkkabel er niet uit tijdens de installatieprocedure en met name niet bij het punt waar je het Microsoft-account moet opgeven: de computer loopt hierdoor namelijk vast en kun je deze alleen nog maar met de uit/aan-knop opnieuw opstarten.

©PXimport

Wat is er nog meer nieuw bij de installatie ? Naast de perikelen met het online account probeert Microsoft je tijdens de installatie andere diensten van het bedrijf aan te smeren. Zo wordt bij de Home-editie standaard gevraagd of je Office wilt gebruiken met je huidige e-mailadres (en je een abonnement wil kopen), of je OneDrive meteen wilt configureren en of je je activiteitengeschiedenis in je account wilt bewaren. Deze vragen staan verder los van de negen andere vragen die gesteld worden tijdens de installatieprocedure, zoals of je reclame-id gebruikt mag worden voor het weergeven van persoonlijke advertenties, je basis- of uitgebreide statistieken naar Microsoft wilt sturen, of dat je je locatiegegevens wilt delen met Microsoft, zodat je apparaat makkelijker terug gevonden kan worden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze oordopjes met een hoge accucapaciteit
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze oordopjes met een hoge accucapaciteit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar goede in-ears waarmee je onderweg lang naar muziek kunt luisteren? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Samsung Galaxy Buds3 Pro

Met de Samsung Galaxy Buds3 Pro luister je op een enkele acculading 7 uur onafgebroken naar muziek. De meegeleverde oplaadcase heeft daarnaast een batterij met een capaciteit van 23 uur. Je kunt deze oordopjes dus op elke locatie meermaals opladen. Schakel je actieve geluidsonderdrukking in, dan is de luistertijd slechts een uurtje korter (6 uur). In deze modus ervaar je minder omgevingslawaai. Ondanks de hoge accucapaciteit weegt elk oordopje slechts 5,4 gram. Je voelt dit luisterapparaatje dus nauwelijks zitten. Voor een comfortabele pasvorm kies je tussen twee maten oortips.

Elke in-ear bevat twee speakertjes (tweeter en woofer), waardoor de liedjes levendig klinken. Volgens Samsung zijn alle frequentiegebieden duidelijk te horen, zoals de hoge tonen en bas. Naast een goed geluid zijn de Galaxy Buds3 Pro-oordopjes ook voorzien van een stijlvol ontwerp. De buitenzijde bevat zelfs ledverlichting! Met behulp van veeg- en knijpbewegingen bedien je eenvoudig de audioweergave. Wijzig zo onder meer het volume of pauzeer het nummer. De Galaxy Buds3 Pro-dopjes zijn verkrijgbaar met een zilverkleurige of witte behuizing. Op het moment van schrijven was de aanschafprijs niet eerder zo laag.

Sony WF-C510

Sony bewijst met zijn WF-C510 dat je voor relatief weinig geld in-ears met een lange accuduur kunt kopen. Eenmaal opgeladen houden deze oordopjes het maar liefst 11 uur vol. Verder gebruik je het bijgesloten opbergdoosje om de accu's volledig op te laden. Kortom, je hebt pas na 22 uur netstroom nodig. Je verbindt de WF-C510 optioneel gelijktijdig met twee bluetooth-bronapparaten. Bij een inkomend gesprek kun je automatisch switchen. Dankzij de ingebouwde microfoon bel je handsfree.

De oordopjes wegen maar 4,6 gram per stuk. Dankzij drie setjes siliconen oortips (S/M/L) zijn deze in-ears voor iedereen geschikt. Kies het formaat dat het prettigst zit. Je gebruikt de fysieke knoppen aan de buitenzijde voor het skippen van nummers en het aanpassen van het volume. Daarnaast roep je ook eenvoudig een Spotify-afspeellijst op zonder dat je hierbij je smartphone aanraakt. Verder loont het de moeite om de Sony Headphones Connect-app te installeren. Kies hierin de gewenste audio-instellingen. De WF-C510 leent zich perfect voor sporters, want de behuizing is waterbestendig. Kies tussen een zwarte, blauwe, gele en witte uitvoering. Je leest hier ervaringen van andere gebruikers.

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Sennheiser heeft in de markt voor hoofdtelefoons een uitstekende reputatie. Op het gebied van in-ears is de Momentum True Wireless 4 momenteel hét vlaggenschip van de Duitse audiospecialist. Alleen het chique design is al een lust voor het oog. Kies tussen de kleurstellingen zwart, wit en brons. Deze luxe oordopjes ondersteunen actieve geluidsonderdrukking. Installeer een app op je smartphone om de intensiteit van deze functie te wijzigen. Bovendien pas je hier veel andere audio-instellingen aan.

In totaal ondersteunen de in-ears een luistertijd van 30 uur. Hierbij zijn de accu's van de oordopjes (7,5 uur) en de stijlvol vormgegeven oplaadcase (22,5 uur) bij elkaar opgeteld. Vanwege het spatbestendige ontwerp gebruik je de apparaatjes probleemloos om te sporten, want het product is IP54-gecertificeerd. Sennheiser levert verschillende maten oortips en -vinnen mee, waardoor je zelf de beste pasvorm kunt kiezen. De oordopjes wegen slechts 6,2 gram per stuk. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,8 valt de Momentum True Wireless 4 bij diverse Kieskeurig.nl-bezoekers goed in de smaak.

JBL Live 3 Beam

Het heldere aanraakscherm van de JBL Live 3 Beam springt direct in het oog. Je ziet hierop de resterende accucapaciteit van beide in-ears en de oplaadcase. Voer hiermee diverse handelingen uit. Zo (de)activeer je onder meer actieve geluidsonderdrukking, skip je nummers en neem je inkomende oproepen aan. Daarnaast schakel je optioneel ruimtelijke audio in en selecteer je desgewenst een eigen achtergrondfoto. Ben je een oordopje kwijt? Speel dan een geluid op het verloren item af. Dankzij het geïntegreerde display heb je voor veel taken geen app op je smartphone nodig.

De Live 3 Beam ondersteunt een indrukwekkende luistertijd van 12 uur. Voeg daar 36 uur capaciteit van de oplaadcase aan toe en je kunt lange tijd zonder netstroom. Zijn alle accu's tóch onverhoopt leeg? In de verpakking bevinden zich drie maten oortips. Na tien minuten laden kun je weer vier uur luisteren. Kieskeurig.nl-bezoekers komen tot een hoge gezamenlijke beoordeling van een 8,8. Het product is met een zwarte, blauwe, paarse en zilverkleurige behuizing te koop.

Philips TAT3509GY/00

Op zoek naar een goedkoop setje in-ears van een gerenommeerd merk? Dit luisterproduct van Philips stelt je beslist niet teleur. Je hebt keuze uit een grijze of een witte behuizing. Wanneer de accu's van de oordopjes volledig zijn opgeladen, kun je 8 uur achtereen luisteren. Verder laad je de apparaatjes met behulp van de oplaadcase nog eens tweemaal helemaal op. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de TAT3509GY/00 actieve ruisonderdrukking. Houd bij gebruik van deze functie wel rekening met een iets kortere luistertijd van 6 uur.

Wegens de IPx4-gecertificeerde behuizing zijn deze in-ears breed inzetbaar. De oordopjes zijn namelijk spatwaterdicht. Kies aan de hand van drie setjes oortips een aangename pasvorm en trek eropuit. Tijdens het wandelen of hardlopen regel je eenvoudig het volume of sla je nummers over. Tik hiervoor aan de buitenzijde van het oordopje. Tot slot installeer je voor extra functies de Philips Headphones-app op je smartphone. Bepaal daarmee onder meer de mate van ruisonderdrukking, vind een verloren oordopje terug en installeer nieuwe firmware-updates.

▼ Volgende artikel
Hoe gaan populaire browsers om met je privacy?
Huis

Hoe gaan populaire browsers om met je privacy?

Browsers blazen graag hoog van de toren over hun privacyvriendelijke karakter, maar wat is daar echt van waar? In dit artikel bespreken we wat de vijf populairste browsers doen om jouw online privacy te beschermen.

Termenlijst Hieronder een uitleg van enkele veelvoorkomende termen die in dit artikel voorbijkomen:

Trackingcookies: Kleine tekstbestandjes die door websites of externe partijen (zoals advertentiebedrijven) op je apparaat worden geplaatst wanneer je een website bezoekt. Deze cookies kunnen je surfgedrag volgen, vaak over meerdere websites. Ze houden bijvoorbeeld bij welke webpagina’s je bezoekt en op welke producten of advertenties je klikt. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties.

Fingerprinting: Een manier voor websites om ook zonder cookies en andere gebruikelijke trackingmethodes een uniek profiel van de gebruiker te maken, op basis van onpersoonlijke eigenschappen die ze ontvangen van de browser (zoals de systeemtaal, het besturingssysteem en je pc-specificaties).

Telemetrie: Gegevens die de browser over je verzamelt tijdens het surfen. Dit omvat je interacties met die browser (bv. het aantal geopende tabbladen en ontvangen foutmeldingen), maar ook informatie over je computer (zoals je besturingssysteemversie en ingestelde standaardbrowser).

Google Chrome

Google Chrome is met een marktaandeel van zo'n 60 procent de populairste internetbrowser, maar scoort relatief slecht op privacy. Dat komt onder meer door het veelvuldige gebruik van trackingcookies van derden, die lange tijd zelfs standaard in de incognitomodus werden gebruikt, totdat een rechtszaak in de VS Google aanzette om daarmee te stoppen.

Via de browserinstellingen kunnen gebruikers trackingcookies uitschakelen, maar Chrome werkt ook aan een alternatief: Privacy Sandbox. Dit systeem sorteert gebruikers in groepen op basis van hun interesses, zoals 'Op zoek naar nieuwe schoenen'. Google verkoopt die groepen aan adverteerders, zonder individuele gegevens te delen. Organisaties als noyb en de Consumentenbond zijn echter kritisch op dit alternatief, omdat Google hierbij zelf juist meer toegang krijgt tot persoonsdata. Google wilde trackingcookies eerst volledig vervangen door de Privacy Sandbox, maar heeft nu besloten om gebruikers zelf de keuze te laten maken.

Verder blijkt uit verschillende tests dat Chrome geen bescherming biedt tegen fingerprinting en ingrijpende trackers, die bijvoorbeeld kunnen zien wat je op een site typt voordat je het verstuurt. Onderzoek van de Radboud Universiteit en KU Leuven toont aan dat zulke trackers veel voorkomen. Ook verzamelt Chrome telemetriegegevens, die niet zijn uit te schakelen. Wel zijn er (net als bij de meeste andere browsers) onofficiële extensies beschikbaar die veel van de missende privacyfuncties alsnog toevoegen.

Microsoft Edge

Net als Chrome blokkeert Edge standaard geen trackingcookies van derden, al kun je dat via de instellingen aanpassen. Microsoft wil deze cookies op termijn voor iedereen uitschakelen, maar heeft nog geen concreet plan gedeeld. Voor overige trackers biedt Edge drie niveaus van privacybescherming, waarbij de standaardinstelling 'gebalanceerd' is. Dit houdt in dat veelgebruikte websites wel trackers mogen plaatsen, terwijl die van onbekende sites worden geblokkeerd. Gebruikers kunnen ook kiezen om trackers helemaal niet of juist volledig toe te laten, maar het blokkeren van álle trackers kan ervoor zorgen dat websites minder goed of helemaal niet functioneren.

Microsoft beweert dat Edge fingerprinting volledig blokkeert, maar privacyanalysetools tonen aan dat sommige vingerafdrukgegevens, zoals geolocatie en taalinstellingen, toch zichtbaar zijn. Desondanks geeft Edge minder informatie prijs dan de meeste populaire browsers, zoals de besturingssysteemversie en de schermresolutie. Privacygerichte browsers zoals TOR en Brave houden echter nog meer identificeerbare informatie geheim.

In tegenstelling tot alle andere browsers die in dit artikel worden besproken, biedt Edge geen optie om onversleutelde http-verbindingen standaard te blokkeren. De browser verzamelt verder standaard telemetriegegevens. Dat kun je niet in Edge zelf uitschakelen, maar wel via de Windows-instellingen.

Apple Safari

Safari heeft thirdpartytrackingcookies jaren geleden al standaard uitgeschakeld. De browser belooft daarnaast via de functie Intelligent Tracking Prevention bescherming te bieden tegen trackers die gebruikers op verschillende websites volgen en zo een identificeerbaar profiel opbouwen. Volgens onderzoek werpt dat zijn vruchten af: bij 73 procent van de advertenties die aan Safari-gebruikers werd getoond, konden de reclames niet worden gepersonaliseerd, omdat de gebruiker niet aan een advertentieprofiel kon worden gekoppeld. Ter vergelijking: bij Google Chrome geldt dat voor slechts 17 procent.

Betalende iCloud+-gebruikers krijgen bovendien sinds kort toegang tot Privédoorgifte, waarmee je IP-adres wordt verborgen zodat sites (en wellicht nog belangrijker: internetproviders) je niet via die methode kunnen herkennen.

Tot slot heeft Apple in de privémodus van Safari geavanceerde maatregelen toegevoegd om de verschillende vormen van fingerprinting voor een groot deel tegen te gaan. Dat doet de browser door telkens andere vingerafdrukeigenschappen te versturen, zodat de website geen betrouwbare fingerprint van een gebruiker kan vormen. Via de browserinstellingen is het ook mogelijk om deze bescherming buiten de privémodus te activeren. Apple heeft de overige privacyfuncties en technische uitleg uiteengezet in een uitgebreide blogpost.

Mozilla Firefox

Firefox maakt standaard nog gedeeltelijk gebruik van trackingcookies van derden. De browser gebruikt een unieke methode die cookies niet volledig blokkeert (omdat de functionaliteit van sommige websites daarmee kaduuk kan gaan), maar wel probeert te voorkomen dat de cookies gebruikers kunnen volgen. Je kunt er echter voor kiezen om thirdpartycookies alsnog volledig te blokkeren, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Net als Google werkt Firefox aan een alternatief voor trackingadvertenties, waarbij de browser data over gebruikers verzamelt en deelt met adverteerders, zodat zij gebruikers niet zelf hoeven te volgen. Onlangs heeft de browser deze 'Privacy-Preserving Attribution'-functie standaard geactiveerd. Daar kwam echter kritiek op vanuit privacystichting noyb, waarna Firefox zijn excuses hiervoor aanbood. De functie zal in de volgende update vermoedelijk weer standaard worden uitgeschakeld.

De browser biedt daarnaast gedeeltelijke bescherming tegen onzichtbare trackers en fingerprinting. Firefox doet dat op basis van filterlijsten: zodra een script bekend is, wordt hij op de lijst geplaatst en automatisch geblokkeerd. Onbekende trackers en fingerprints worden dus nog wel doorgelaten. Tot slot verzamelt Firefox standaard telemetriegegevens, maar dat kun je wel grotendeels uitschakelen in de privacyinstellingen.

Opera

Opera heeft van alle besproken browsers waarschijnlijk de slechtste reputatie op het gebied van privacy. Dat begon nadat een Chinees consortium de Noorse browsermaker in 2016 overnam. Hoewel Opera belooft dat het voldoet aan de AVG-privacywetgeving en er geen bewijs is dat de browser gebruikersdata deelt met de CCP, vrezen veel gebruikers toch dat hun gegevens bij de Chinese overheid belanden.

Daarnaast worden onzichtbare trackers en cookies standaard toegelaten (behalve in de privéstand), al kunnen ze wel via de instellingen worden geblokkeerd. Tegen fingerprinting is echter geen bescherming aanwezig. Ook verzamelt Opera redelijk veel telemetriegegevens, vooral als je de ingebouwde 'persoonlijke content'-diensten gebruikt, zoals de nieuwsfeed en winkelfunctie.

Toch zijn er wel wat noemenswaardige privacyfuncties. Zo bevat de browser een ingebouwde (gratis) VPN, die je browsegegevens stevig versleutelt én een bewezen no-logbeleid biedt (maar wel alleen werkt binnen de browser). Ook heeft Opera een eigen adblocker, al houdt die wel minder reclames tegen dan populaire advertentieblockers als Ublock Origin.