NVIDIA Shield Android TV - Kruising tussen console en Chromecast
Met de NVIDIA Shield Android TV maak je van je eigen tv een smart-tv. Dat kan een Chromecast natuurlijk ook, maar dit kastje opent de wereld van Android TV, zodat je ook kunt gamen of leuke andere apps kunt gebruiken.
De mediaspeler (het apparaat valt lastig te categoriseren) ziet er bijzonder mooi uit. Hij is compact en een subtiel groen lampje schijnt wanneer hij aan staat. Het aansluiten is ook zo gepiept: HDMI-kabel naar de televisie en voeding in de mediaspeler en je kunt aan de slag. Instellen is ook niet al te moeilijk, hoewel de Shield in mijn geval aanvankelijk wat moeite had met het herkennen van de afstandsbediening. Lees ook: Wat is 4K precies, en moet ik een nieuwe tv kopen?
Naast de afstandsbediening wordt er ook een controller meegeleverd, die je kunt gebruiken om games te spelen en de Shield aan te sturen. De controller kan zich meten met de grote jongens onder de consoles. Hij ligt fijn in de hand en stuurt prima aan, maar het is wel even wennen, vooral het gedeelte waar je je wijs- en middelvinger plaatst is net even anders dan andere controllers.
©PXimport
De afstandsbediening heeft onderin ook een touchpad.
Qua video en audio is de Shield helemaal up to date. Een 4K-resolutie met zestig frames per seconde kan hij aan. Ook audio via 5.1- en 7.1-geluidssystemen kan de mediaspeler mee overweg.
Android op het grote scherm
Android TV is een Androidversie die door Google speciaal is aangepast voor het grote scherm en afstandsbediening. Verwar het overigens niet met het gewone Android, dat je op veel tv-sticks kunt krijgen. Hier merk je vooral in de bediening mee dat het niet voor televisieschermen is ontworpen, maar touchscreens.
Het nadeel van Android TV ten opzichte van Android is het app-aanbod. Met een Android-stick in je televisie heb je natuurlijk toegang tot het volledige aanbod van de Play Store. In de Play Store van Android TV worden alleen apps aangeboden die specifiek voor het smart-tv-platform ontwikkeld zijn. Dit aanbod valt nog behoorlijk tegen. Maar wellicht dat dit in de toekomst verandert, aangezien veel nieuwe smart-tv's tegenwoordig zelf uitgerust worden met Android TV, zonder dat je er een NVIDIA Shield op aan hoeft te sluiten. Nieuwe smart-tv's van Sony en Philips bijvoorbeeld.
Standaard heeft Android TV echter al best veel leuks aan boord. Je kunt de cast-functionaliteit natuurlijk gebruiken, zodat je direct van je smartphone of tablet video's op het grote tv-scherm tovert. Je kunt je muziek ervandaan afspelen (wat pas interessant wordt als je een goed geluidssysteem aan je tv hebt hangen natuurlijk) en dat alles in een mooie interface. Diensten zoals Play Music en -Video zijn uiteraard aanwezig. Ook als je even niets bekijkt wordt het beeld opgefraaid met een prachtige foto-screensaver.
©PXimport
Games
NVIDIA biedt extra's bij Android TV. De fabrikant probeert hier specifiek op gamers te richten. Zo wordt er een controller bijgeleverd en is er een aparte applicatiewinkel met wat games. Het aanbod is (wederom) niet enorm, en omdat het apparaatje bij lange na niet zo krachtig is als een PlayStation of Xbox, is gamen wel vermakelijk maar een beetje teleurstellend. Geen community, matige graphics en weinig games.
De concurrentie met de grote consolejongens wordt op een andere manier gedaan: GeForce Now. Deze dienst maakt het mogelijk om een select aantal pc-games te spelen via de Shield. Deze games worden gestreamd en de bibliotheek bevat titels als The Witcher II, Bütal Legend, Borderlands, Darksiders (I en II), Tomb Raider en de Lego- en Batman-gamereeks. Maar veel recente toptitels ontbreken (nog). Je krijgt bij de aanschaf van de Shield drie maanden gratis toegang tot GeForce Now. Daarna betaal je een tientje per maand voor de dienst. Het is een goede toevoeging, maar blinkt niet uit in z'n toegankelijkheid. Bij het aanmelden voor de drie gratis uitprobeermaanden moet je meteen betaalgegevens achterlaten, zodat er na die drie maanden meteen automatisch wordt afgeschreven. Bovendien kun je alleen betalen met je creditcard, waardoor GeForce Now voor velen sowieso ontoegankelijk is.
Conclusie
Wil je van je televisie een smart-tv maken en is de Chromecast je te beperkt? Dan is de NVIDIA Shield Android TV een leuk apparaat om te overwegen. Maar omdat Android TV als platform nog wat in de kinderschoenen staat en de game-ervaring niet kan meten met een console, is de NVIDIA Shield nog geen reden om direct naar de winkel te rennen.
NVIDIA Shield Android TV ------------------------ **Prijs:** € 199,- **Processor:** NVIDIA Tegra X1 **Werkgeheugen:** 3 GB **Opslag:** 16 GB **Video:** 4K ultra-HD-ready tot zestig fps (VP9, H265, H264) **Audio:** 7.1 en 5.1 surround-sound via HDMI **Poorten:** HDMI, ethernet, 2x USB 3.0, micro-USB, micro-SD **Draadloos:** Infrarood, wifi, bluetooth **Afmetingen:** 13 x 21 x 2,5 cm **Gewicht:** 654 gram **Website:** [http://shield.nvidia.com](https://shield.nvidia.com/android-tv)
- Vormgeving
- 4K-ondersteuning
- Gebruiksgemak Android TV
- Gamen valt wat tegen
- Android TV nog in kinderschoenen