In het kielzog van het succes van de goedkope netbooks is er nieuwe categorie desktop pc’s aan het ontstaan: de Nettop’s. Deze bestaan in de vorm van hele kleine pc’tjes, of als deze in het beeldscherm worden in gebouwd hebben we een all-in-one. Allemaal zijn ze gebaseerd op de super goedkope en energiezuinige Atom processor.
Zo zorgt Intels Atom voor de revival van de All-in-one PC. Al jaren bestaan er dit computers die meestal fraai ogen op het bureau, met alles in één kast dus weinig kabelgedoe. Nadeel was altijd dat die apparaten altijd een stuk duurder waren dan “gewone” pc’s.
Dankzij de rage van de eenvoudige en goedkope netbooks heeft het grote publiek kennelijk ontdekt dat de eenvoudige standaard pc voor het gewone huis- tuin- en keuken-werk goed genoeg is en als all-in-one eenvoudig een plaatsje kan vinden in een klein hoekje, de keuken of de kinderkamer.
Voordeel is dat ze relatief goedkoop zijn. Het nadeel dat er geen uitbreiding of eenvoudige vervanging van componenten mogelijk is, blijft. Nu de pc eindelijk een standaard gebruiksartikel is geworden doet dat er niet meer toe.
Ontwerp
Zo ook bij de MSI NetOn. Deze strak ontworpen all-in-one pc lijkt een beetje op de iMac. Toch vinden we het ontwerp niet zo geslaagd. Onder het 18,5 inch breedbeeld scherm is er een 10 cm hoog glimmend zwart vlak dat feitelijk volkomen overbodig is. Zo er meer dan 25 % van het oppervlak als spiegel uitgerust. Het apparaat is 3,5 cm dun en had om de nodige elektronica te bevatten best iets dikker mogen zijn. Gelukkig is het scherm zelf van het niet glimmende soort, keurig ontspiegeld. Een verademing! Het scherm in 16:9 verhouding heeft de vooral verticaal bescheiden resolutie van 1366 x 768 pixel. Wel is het scherm van uitstekende kwaliteit, met een hoog contrast, grote helderheid, goede kleurweergave en kijkhoek.
Atom platform
De inhoud van de NetOn is zoals verwacht vrijwel gelijk aan die van de huidige netbooks, uitgebreid met een dvd-drive. Compleet met 160 GB schijf een basic volwaardige pc. De door ons gemeten prestaties zijn dan ook geheel in overeenstemming met die de Netbooks: genoeg voor het dagelijkse interactieve gebruik. De ingebouwde spakers zorgen voor een redelijke geluidkwaliteit.
Aansluitingen
Met vier usb-aansluitingen, wifi, audio en cardreader zijn de meest noodzakelijke aansluitingen voorzien. Er zijn ook nog twee ps2 poorten voor toetsenbord en muis, terwijl msi vreemd genoeg een usb-toetsenbord en –muis meeleveren. Jammer is dat het overigens prima toetsenbord wel noodzakelijk is om de lichtsterkte van het scherm en het geluidsvolume te regelen.
Energiegebruik
Een belangrijk voordeel van dit hardware platform is het lage energiegebruik. Met name uit en standby is het energiegebruik niet meetbaar. Met een gewogen gemiddeld energiegegebruik van 13 watt en een maximaal energiegebruik van 38 watt is de NetOn zeker energiezuinig te noemen.
Webcam.
Een leuke functie van de NetOn is gezichtsherkenning met de ingebouwde webcam. De gezichtsherkenning kan gebruikt worden als identificatie bij het inloggen. Jammer is dat dit niet werkt bij brildragende personen. Zet de bril af dan werkt het goed en bespaart zo het intypen van het wachtwoord.PluspuntenMinpuntenConclusie
Uistekend scherm (mat!)
Redelijk prijs
Webcam met gezichtsherkenning /login
Groter dan noodzakelijk
Schermverlichting en geluidssterkte op toetsenbord
Beperkte aansluitingen.
Een uitstekende all-in-one pc met een zeer goed scherm voor een bescheiden prijs. Jammer is de misser in de vormgeving met het spiegelend zwarte vlak onder het scherm.GarantietypeCarry-inGarantietermijn1 jaarProcessorfamilieIntel AtomProcessormodelN270Processorsnelheid (GHz)1Intern geheugen (GB)1GeheugensoortDDR2-800ChipsetIntel 945GGeluidschipIntel high definition audioGrafische chipsetIntel GMA 950Harde schijfWDC WD1600BEVTSchijfcapaciteit (GB)160Optische driveDVD multiwriterNetwerkaansluitingen1x Fast EthernetDraadloze verbindingen802.11 b/g
Overige componentencardreader
Usb-poorten4Overige aansluitingenanaloge audio
BesturingssysteemWindows XP HomeAccessoirestoetsenbord, muis
Pluspunten
Minpunten
Conclusie