Installeren zonder cd of dvd? Wij helpen je op weg

© PXimport

Installeren zonder cd of dvd? Wij helpen je op weg

Geplaatst: 3 februari 2020 - 07:55

Aangepast: 25 november 2022 - 08:19

Dennis Gandasoebrata

Microsoft levert al jaren geen installatie-cd of -dvd meer mee bij een nieuwe computer. Wie zijn systeem opnieuw wil installeren, moet daarom terugvallen op een herstelpartitie of zelf de juiste bestanden online opduikelen. Omdat wij het probleem kennen, hebben we alvast het nodige voorwerk voor je gedaan. We laten zien waar je de officiële installatiebestanden kunt vinden, welke beperkingen daar aan zitten en hoe je zelf installatiemedia maakt. In een moeite door hebben we ook gekeken naar het opnieuw installeren van Office …

Tip 01: Windows 7 en 8.1

Heb je nog een computer met Windows 7 en heb je de originele installatiebestanden niet meer? Dan kun je via Microsoft een iso-bestand te downloaden om er een installatiemedium van te maken. Ga hiernaartoe. Voer je productcode in, kies de juiste taal en versie (64- of 32 bit) en download de iso. Overigens, wij raden dit niet aan. Vanaf 14 januari 2020 stopte Microsoft namelijk met de ondersteuning voor Windows 7, waardoor dit besturingssysteem geen beveiligingsupdates meer ontvangt en dus steeds onveiliger wordt.

Wil je Windows 8.1 opnieuw installeren, kijk dan hier en kies de gewenste uitvoering bij Selecteer editie. Klik op Bevestigen. Voer vervolgens de taal in en kies daarna van welke Windows-versie je het iso-bestand wilt downloaden. Weet je niet of je de 32- of 64bits-versie gebruikt, lees dan tip 2 om daarachter te komen.

Tip 01 Via de officiële website van Microsoft kun je Windows 7 en Windows 8.1 downloaden.

© PXimport

Uitgelegd: iso-bestanden

Tip 02: Welke versie?

Als je het iso-bestand wilt downloaden, moet je weten van welke versie (32 bit of 64 bit) je gebruikmaakt. Een 64-bits besturingssysteem kan grotere hoeveelheden ram-geheugen efficiënter verwerken dan een 32-bits versie. Maar, niet alle programma’s zijn geschikt voor de 64 bit-versie. Werkte je tot dusver met een 32 bits Windows en wil je zeker weten dat al je oude programma’s het na herinstallatie weer gewoon doen, kies dan ook nu weer voor 32 bit. Om te achterhalen welke versie van Windows jij draait, open je Verkenner (of gebruik de toetscombinatie Windows-toets+E). Klik in de balk aan de linkerkant met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen. In Windows 8.1 lees je bij Type systeem welke versie van het besturingssysteem de computer gebruikt.

Tip 02 Windows is beschikbaar in een 32bit- en een 64bit-variant.

© PXimport

Tip 03: Windows 10-media

Bij Windows 10 heeft Microsoft het aantal opties voor het installeren uitgebreid. Je kunt onder andere een opstartbare usb-stick laten maken met daarop de juiste installatiebestanden. Maar je kunt ook een losse iso downloaden of Windows 10 meteen installeren zonder een stick of losse iso. Die laatste optie is handig als je Windows 10 opnieuw wilt installeren op de pc waarop je nu werkt of als je diezelfde pc (eindelijk…) van Windows 7 of 8 wilt upgraden naar Windows 10.

In alle gevallen echter is het zogeheten Hulpprogramma voor het maken van installatiemedia (ook bekend als de Media Creation Tool) de tool waar je niet omheen kunt. Dus: ga hiernaartoe en klik op Hulppprogramma nu downloaden. Installeer de tool en vertel vervolgens wat je wilt doen. Wil je aan de slag op je huidige pc, kies dan Deze pc nu bijwerken en klik op Volgende. Pal vóór Windows 10 daadwerkelijk wordt geïnstalleerd, krijg je nog de keus voorgelegd of en zo ja welke al aanwezige bestanden je wilt behouden.

Tip 03 Bij Windows 10 kom je niet om het Hulpprogramma voor het maken van installatiemedia heen.

© PXimport

Tip 04: Stick of losse iso

Wil je de Media Creation Tool gebruiken om een opstartbare usb-stick te maken of een losse iso te downloaden, start de tool dan en kies bij Wat wilt u doen voor Installatiemedia voor een andere pc maken. Klik op Volgende en kies welke Taal, Versie en Architectuur je wilt gebruiken. Bevestig met een klik op Volgende. Tenslotte vraagt het programma wat je wilt: een compleet installatiepakket op een usb-stick of een los iso-bestand downloaden (dat je eventueel op een dvd kunt branden).

Kies je voor USB-flashstation, zorg er dan voor dat je een usb-stick hebt met minstens 8 GB opslagruimte. Alle eventueel aanwezige bestanden op de stick worden overschreven, dus zorg zonodig voor een back-up. Als je de stick hebt geplaatst en het hulpprogramma ziet ‘m niet, klik dan op Stationslijst vernieuwen.

Heb je gekozen voor iso-bestand, dan geef je in het volgende venster aan waar het bestand moet worden opgeslagen en klik je op Volgende.

Tip 04 Wil je een opstartbare usb-stick (laten) maken of een losse iso downloaden. Hier kun je kiezen.

© PXimport

In Windows 10 kun je een iso-bestand direct opstarten vanaf de harde schijf

-

Tip 05: Windows & Office iso Downloader

Om snel de juiste iso-bestanden in huis te halen, kun je ook gebruikmaken van de Windows & Office Iso Downloader. Dit gratis programma is ontwikkeld door een enthousiaste programmeur en haalt de officiële bestanden van Microsoft binnen. Het voordeel ervan is dat je er niet alleen installatiebestanden van Windows mee kunt ophalen, maar ook van Office. Ga hiernaartoe, haal de nieuwste versie binnen en installeer die. Het programmavenster bestaat uit twee delen. Rechtsboven vind je verschillende tabbladen. Klik op de tab Windows. Een overzicht van Windows-versies verschijnt. Klik op een categorie om de beschikbare downloads links in het venster te tonen. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat een download altijd beschikbaar is. Voor sommige installatiebestanden geldt een downloadlimiet, waarop de makers van het programma geen invloed hebben. Is een bestand niet beschikbaar, dan wordt hiervan melding gemaakt in het programma. Geef niet te snel op als een download niet beschikbaar is, maar probeer ook alternatieve locaties.

Tip 05 Met dit programma haal je zowel verschillende Windows-versies binnen als Office-edities.

© PXimport

Tip 06: Office downloaden

Ben je op zoek naar Office-bestanden, klik dan in de Windows & Office Iso downloader op de tab Office. Een overzicht van Office-bestanden verschijnt, zoals Office 2016 en Office 2019. Ook Office-versies voor de Mac zijn via dit onderdeel beschikbaar. Bij sommige downloads wordt een webpagina geopend in een browservenster en wordt het installatiebestand meteen gedownload. In plaats hiervan kun je er ook voor kiezen om de downloadlink te kopiëren, zodat je deze in een later stadium kunt gebruiken. Klik dan op de knop Kopieer link (32-bit) of Kopieer link (64-bit). Als er ook andere downloadbronnen op een pagina worden vermeld, klik je op de knop Kopieer link (overig).

Tip 06 Ook voor Office zijn installatiebestanden beschikbaar, die je via officiële bronnen kunt binnenhalen.

© PXimport

Werken met iso

In Windows 10 kun je via Verkenner direct werken met iso-bestanden, zoals het openen van de inhoud.

© PXimport

Alleen vertrouwde bronnen

Ook installatiebestanden van Office kun je met wat moeite binnenhalen

-

Tip 07: Sleutel vinden

Nog niet zo lang geleden werd elke computer uitgerust met een sticker met licentiegegevens van Windows of beschikte je over een verpakking of handleiding waarin je de sleutel van de software kon terugvinden. Dat is niet meer vanzelfsprekend. Heb je behoefte aan een overzicht van sleutels van programma’s, dan kun je wat hulp van buitenaf inroepen. We maken gebruik van Magical Jelly Bean Keyfinder, waarvan je de nieuwste versie hier vindt. Hiermee zoek je naar de aanwezige sleutels op de computer, waaronder voor Windows en Office. Bij het openen van het programma wordt de computer automatisch gecontroleerd op aanwezige sleutels. Klik op een programmanaam om de bijbehorende licentiegegevens te zien. Deze worden rechts in het venster getoond. Vervolgens kun je de licentiegegevens opslaan. Het gaat hierbij om de informatie bij de regels Product ID en CD Key. Handig is om deze sleutels in één document op te slaan, bijvoorbeeld in een Word-document. Ook kun je ze opslaan in een wachtwoordmanager, zodat ze optimaal beveiligd zijn en in de toekomst snel binnen handbereik.

Tip 07 Handig: productsleutels van eerder geïnstalleerde programma’s achterhalen.

© PXimport

Via de Opdrachtprompt

Opdrachtprompt

© PXimport

Tip 08: Opstartbare USB-stick maken

Heb je een iso-bestand en wil je daarvan een opstartbare USB-stick maken, dan kun je gebruik maken van Rufus. Je vindt de nieuwste versie van het programma hier. In het venster van Rufus kies je bij Apparaat voor de usb-stick die je wilt gebruiken. Kies bij Opstartselectie voor Schijf of iso-image (selecteren) en klik hierna op de knop Selecteren. Blader naar het iso-bestand, bijvoorbeeld de iso van Windows 10. Bij Image-optie kies je voor Standaard Windows-installatie. De instellingen bij Partitie-indeling en Doelsysteem hoef je niet aan te passen en worden door Rufus al geselecteerd. Geef een beschrijvende naam op bij Volumelabel (bijvoorbeeld Windows10). De instellingen bij Bestandssysteem en Clustergrootte hoef je niet aan te passen. Ook Geavanceerde opties voor formatteren is nu niet van toepassing. Klik tot slot op Starten om de opstartbare USB-stick te maken.

Tip 08 Rufus is een goed alternatief bij het maken van een opstartbare usb-stick op basis van een bestaand iso-bestand.

© PXimport

Met Rufus maak je een opstartbare usb-stick op basis van een bestaand iso-bestand

-

Tip 09: OEM-versies

Doorgaans wordt de computer in de fabriek voorzien van Windows. Zulke Windows-versies worden aangeduid met OEM (kort voor Original Equipment Manufacturer). Deze Windows-licenties zijn tegen gereduceerde tarieven door de fabrikant bij Microsoft ingekocht. Het grootste verschil met de ‘retail’-versie van Windows is dat de ondersteuning bij problemen en het gebruik niet bij Microsoft ligt, maar bij de maker van de computer. Vaak worden deze OEM-installaties ook voorzien van aanvullende programma’s en drivers, specifiek voor de hardware van de fabrikant. Ben je op zoek naar installatiemedia specifiek voor jouw computer, breng dan een bezoek aan de website van de fabrikant. Vaak vind je hier de nieuwste versies en de originele media als download aangeboden. Ook leveren de fabrikanten vaak een eigen wizard, waarmee je op basis van een herstelpartitie op de computer zelf nieuwe installatiemedia voor Windows kunt maken. Zo brengt Dell de OS Recovery Tool uit, waarmee je een opstartbare USB-stick met Windows kunt maken.

Tip 9 Computerfabrikanten bieden vaak ook de originele installatiemedia of programma’s om deze te maken.

© PXimport

Op de website van de computerfabrikant vind je ook vaak installatiemedia

-

Tip 10: Ruimte terugwinnen

Windows bewaart installatiebestanden van Windows. Dit neemt onnodige ruimte in, vooral als je beschikt over de installatiemedia. Tijd om de bezem door de harde schijf te halen. Open het Startmenu en typ Schijfopruiming. Selecteer de harde schijf waarop Windows actief is en klik op OK. Na de eerste controle klik je op Systeembestanden opschonen en nogmaals op OK. Er vindt nu een uitgebreider controle plaats. In de lijst met resultaten zoek je naar Windows Update opschonen. Plaats een vinkje om te zorgen dat alle kopieën van updates via Windows Update netjes worden opgeschoond. Het gaat hier vaak om meerdere gigabytes aan gegevens. Blader hierna door naar Upgradelogboekbestanden van Windows. Ook dit onderdeel neemt al gauw veel ruimte in. Plaats ook een vinkje bij Vorige Windows-installaties om zo’n 2 tot 3 GB aan ruimte terug te winnen. Tot slot vink je Tijdelijke Windows-installatiebestanden aan. Bevestig met OK. De bestanden worden opgeschoond.

Tip 10 Opgeruimd staat netjes: kopieën van installatiebestanden verwijderen en hiermee schijfruimte terugwinnen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten