ID.nl logo
Installeren zonder cd of dvd? Wij helpen je op weg
© PXimport
Zekerheid & gemak

Installeren zonder cd of dvd? Wij helpen je op weg

Microsoft levert al jaren geen installatie-cd of -dvd meer mee bij een nieuwe computer. Wie zijn systeem opnieuw wil installeren, moet daarom terugvallen op een herstelpartitie of zelf de juiste bestanden online opduikelen. Omdat wij het probleem kennen, hebben we alvast het nodige voorwerk voor je gedaan. We laten zien waar je de officiële installatiebestanden kunt vinden, welke beperkingen daar aan zitten en hoe je zelf installatiemedia maakt. In een moeite door hebben we ook gekeken naar het opnieuw installeren van Office …

Tip 01: Windows 7 en 8.1

Heb je nog een computer met Windows 7 en heb je de originele installatiebestanden niet meer? Dan kun je via Microsoft een iso-bestand te downloaden om er een installatiemedium van te maken. Ga hiernaartoe. Voer je productcode in, kies de juiste taal en versie (64- of 32 bit) en download de iso. Overigens, wij raden dit niet aan. Vanaf 14 januari 2020 stopte Microsoft namelijk met de ondersteuning voor Windows 7, waardoor dit besturingssysteem geen beveiligingsupdates meer ontvangt en dus steeds onveiliger wordt.

Wil je Windows 8.1 opnieuw installeren, kijk dan hier en kies de gewenste uitvoering bij Selecteer editie. Klik op Bevestigen. Voer vervolgens de taal in en kies daarna van welke Windows-versie je het iso-bestand wilt downloaden. Weet je niet of je de 32- of 64bits-versie gebruikt, lees dan tip 2 om daarachter te komen.

©PXimport

Uitgelegd: iso-bestanden

Veel van de installatiebestanden in dit artikel worden aangeboden in de vorm van een iso-bestand, ook wel schijfinstallatiekopie geheten. Een iso-bestand heeft als belangrijk kenmerk dat je hiermee een opstartbaar medium kunt maken, zoals een opstartbare usb-stick of een opstartbare dvd. Hiermee kun je de schone versie van Windows op een andere pc installeren. Maar wil je een schone versie op de pc waar je standaard op werkt, dan kun je tegenwoordig het gedownloade iso-bestand direct vanuit de Verkenner openen en zo de installatie direct vanaf de harde schijf starten.

Tip 02: Welke versie?

Als je het iso-bestand wilt downloaden, moet je weten van welke versie (32 bit of 64 bit) je gebruikmaakt. Een 64-bits besturingssysteem kan grotere hoeveelheden ram-geheugen efficiënter verwerken dan een 32-bits versie. Maar, niet alle programma’s zijn geschikt voor de 64 bit-versie. Werkte je tot dusver met een 32 bits Windows en wil je zeker weten dat al je oude programma’s het na herinstallatie weer gewoon doen, kies dan ook nu weer voor 32 bit. Om te achterhalen welke versie van Windows jij draait, open je Verkenner (of gebruik de toetscombinatie Windows-toets+E). Klik in de balk aan de linkerkant met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen. In Windows 8.1 lees je bij Type systeem welke versie van het besturingssysteem de computer gebruikt.

©PXimport

Tip 03: Windows 10-media

Bij Windows 10 heeft Microsoft het aantal opties voor het installeren uitgebreid. Je kunt onder andere een opstartbare usb-stick laten maken met daarop de juiste installatiebestanden. Maar je kunt ook een losse iso downloaden of Windows 10 meteen installeren zonder een stick of losse iso. Die laatste optie is handig als je Windows 10 opnieuw wilt installeren op de pc waarop je nu werkt of als je diezelfde pc (eindelijk…) van Windows 7 of 8 wilt upgraden naar Windows 10.

In alle gevallen echter is het zogeheten Hulpprogramma voor het maken van installatiemedia (ook bekend als de Media Creation Tool) de tool waar je niet omheen kunt. Dus: ga hiernaartoe en klik op Hulppprogramma nu downloaden. Installeer de tool en vertel vervolgens wat je wilt doen. Wil je aan de slag op je huidige pc, kies dan Deze pc nu bijwerken en klik op Volgende. Pal vóór Windows 10 daadwerkelijk wordt geïnstalleerd, krijg je nog de keus voorgelegd of en zo ja welke al aanwezige bestanden je wilt behouden.

©PXimport

Tip 04: Stick of losse iso

Wil je de Media Creation Tool gebruiken om een opstartbare usb-stick te maken of een losse iso te downloaden, start de tool dan en kies bij Wat wilt u doen voor Installatiemedia voor een andere pc maken. Klik op Volgende en kies welke Taal, Versie en Architectuur je wilt gebruiken. Bevestig met een klik op Volgende. Tenslotte vraagt het programma wat je wilt: een compleet installatiepakket op een usb-stick of een los iso-bestand downloaden (dat je eventueel op een dvd kunt branden).

Kies je voor USB-flashstation, zorg er dan voor dat je een usb-stick hebt met minstens 8 GB opslagruimte. Alle eventueel aanwezige bestanden op de stick worden overschreven, dus zorg zonodig voor een back-up. Als je de stick hebt geplaatst en het hulpprogramma ziet ‘m niet, klik dan op Stationslijst vernieuwen.

Heb je gekozen voor iso-bestand, dan geef je in het volgende venster aan waar het bestand moet worden opgeslagen en klik je op Volgende.

©PXimport

In Windows 10 kun je een iso-bestand direct opstarten vanaf de harde schijf

-

Tip 05: Windows & Office iso Downloader

Om snel de juiste iso-bestanden in huis te halen, kun je ook gebruikmaken van de Windows & Office Iso Downloader. Dit gratis programma is ontwikkeld door een enthousiaste programmeur en haalt de officiële bestanden van Microsoft binnen. Het voordeel ervan is dat je er niet alleen installatiebestanden van Windows mee kunt ophalen, maar ook van Office. Ga hiernaartoe, haal de nieuwste versie binnen en installeer die. Het programmavenster bestaat uit twee delen. Rechtsboven vind je verschillende tabbladen. Klik op de tab Windows. Een overzicht van Windows-versies verschijnt. Klik op een categorie om de beschikbare downloads links in het venster te tonen. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat een download altijd beschikbaar is. Voor sommige installatiebestanden geldt een downloadlimiet, waarop de makers van het programma geen invloed hebben. Is een bestand niet beschikbaar, dan wordt hiervan melding gemaakt in het programma. Geef niet te snel op als een download niet beschikbaar is, maar probeer ook alternatieve locaties.

©PXimport

Tip 06: Office downloaden

Ben je op zoek naar Office-bestanden, klik dan in de Windows & Office Iso downloader op de tab Office. Een overzicht van Office-bestanden verschijnt, zoals Office 2016 en Office 2019. Ook Office-versies voor de Mac zijn via dit onderdeel beschikbaar. Bij sommige downloads wordt een webpagina geopend in een browservenster en wordt het installatiebestand meteen gedownload. In plaats hiervan kun je er ook voor kiezen om de downloadlink te kopiëren, zodat je deze in een later stadium kunt gebruiken. Klik dan op de knop Kopieer link (32-bit) of Kopieer link (64-bit). Als er ook andere downloadbronnen op een pagina worden vermeld, klik je op de knop Kopieer link (overig).

©PXimport

Werken met iso

In Windows 10 kun je een iso-bestand direct openen via de Verkenner. Dat is handig als je bijvoorbeeld een installatie van Windows 10 direct wilt opstarten vanaf de harde schijf. Dubbelklik op het iso-bestand, dubbelklik vervolgens op Setup.exe en even later start de installatie van Windows. Je kunt een iso-bestand ook aan de computer ‘koppelen’. Daarbij wordt een stationsletter aan het bestand toegekend en benader je het bestand alsof het een apart medium (zoals usb-stick of externe schijf) is. Klik met de rechtermuisknop op het iso-bestand en kies Koppelen. Windows kent er een schijfletter aan toe en presenteert het iso-bestand als dvd-station in Verkenner. Klik op het dvd-station om de inhoud van dat bestand te openen in Verkenner. Om het station te ontkoppelen, klik je er met de rechtermuisknop op en kies je voor Uitwerpen. Tot slot kun je een iso-bestand nog altijd naar een dvd kopiëren en er een opstartbare dvd van maken. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het iso-bestand en kies voor Schijfkopiebestand branden. Een nieuw venster wordt geopend. Kies de brander bij cd/dvd-brander en vink eventueel Schijf controleren na branden aan. Bevestig met een klik op de knop Branden.

©PXimport

Alleen vertrouwde bronnen

Download installatiebestanden voor Windows altijd van vertrouwde bronnen. Zo weet je zeker dat er niet is geknoeid met de software en je op dat vlak geen risico loopt.

Ook installatiebestanden van Office kun je met wat moeite binnenhalen

-

Tip 07: Sleutel vinden

Nog niet zo lang geleden werd elke computer uitgerust met een sticker met licentiegegevens van Windows of beschikte je over een verpakking of handleiding waarin je de sleutel van de software kon terugvinden. Dat is niet meer vanzelfsprekend. Heb je behoefte aan een overzicht van sleutels van programma’s, dan kun je wat hulp van buitenaf inroepen. We maken gebruik van Magical Jelly Bean Keyfinder, waarvan je de nieuwste versie hier vindt. Hiermee zoek je naar de aanwezige sleutels op de computer, waaronder voor Windows en Office. Bij het openen van het programma wordt de computer automatisch gecontroleerd op aanwezige sleutels. Klik op een programmanaam om de bijbehorende licentiegegevens te zien. Deze worden rechts in het venster getoond. Vervolgens kun je de licentiegegevens opslaan. Het gaat hierbij om de informatie bij de regels Product ID en CD Key. Handig is om deze sleutels in één document op te slaan, bijvoorbeeld in een Word-document. Ook kun je ze opslaan in een wachtwoordmanager, zodat ze optimaal beveiligd zijn en in de toekomst snel binnen handbereik.

©PXimport

Via de Opdrachtprompt

Wil je alleen de productsleutel van Windows terugvinden en maak je gebruik van een traditionele licentie (in de vorm van een productsleutel, dus geen digitale licentie die gekoppeld is aan een Microsoft-account), dan kun je de oorspronkelijke productsleutel ook via de Opdrachtprompt achterhalen. Open het Startmenu en typ Opdrachtprompt. Klik met rechts op Opdrachtprompt en kies Als administrator uitvoeren. Typ nu wmic path SoftwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey. Druk op Enter. Windows toont de productsleutel. Let op: deze methode werkt niet op alle computers en is afhankelijk van het type Windows-licentie. Wordt er geen licentiesleutel getoond, dan werkt de methode niet op de betreffende computer. Maak dan gebruik van een extern programma (zoals het elders besproken Magical Jelly Bean Keyfinder) om de gegevens te achterhalen.

©PXimport

Tip 08: Opstartbare USB-stick maken

Heb je een iso-bestand en wil je daarvan een opstartbare USB-stick maken, dan kun je gebruik maken van Rufus. Je vindt de nieuwste versie van het programma hier. In het venster van Rufus kies je bij Apparaat voor de usb-stick die je wilt gebruiken. Kies bij Opstartselectie voor Schijf of iso-image (selecteren) en klik hierna op de knop Selecteren. Blader naar het iso-bestand, bijvoorbeeld de iso van Windows 10. Bij Image-optie kies je voor Standaard Windows-installatie. De instellingen bij Partitie-indeling en Doelsysteem hoef je niet aan te passen en worden door Rufus al geselecteerd. Geef een beschrijvende naam op bij Volumelabel (bijvoorbeeld Windows10). De instellingen bij Bestandssysteem en Clustergrootte hoef je niet aan te passen. Ook Geavanceerde opties voor formatteren is nu niet van toepassing. Klik tot slot op Starten om de opstartbare USB-stick te maken.

©PXimport

Met Rufus maak je een opstartbare usb-stick op basis van een bestaand iso-bestand

-

Tip 09: OEM-versies

Doorgaans wordt de computer in de fabriek voorzien van Windows. Zulke Windows-versies worden aangeduid met OEM (kort voor Original Equipment Manufacturer). Deze Windows-licenties zijn tegen gereduceerde tarieven door de fabrikant bij Microsoft ingekocht. Het grootste verschil met de ‘retail’-versie van Windows is dat de ondersteuning bij problemen en het gebruik niet bij Microsoft ligt, maar bij de maker van de computer. Vaak worden deze OEM-installaties ook voorzien van aanvullende programma’s en drivers, specifiek voor de hardware van de fabrikant. Ben je op zoek naar installatiemedia specifiek voor jouw computer, breng dan een bezoek aan de website van de fabrikant. Vaak vind je hier de nieuwste versies en de originele media als download aangeboden. Ook leveren de fabrikanten vaak een eigen wizard, waarmee je op basis van een herstelpartitie op de computer zelf nieuwe installatiemedia voor Windows kunt maken. Zo brengt Dell de OS Recovery Tool uit, waarmee je een opstartbare USB-stick met Windows kunt maken.

©PXimport

Op de website van de computerfabrikant vind je ook vaak installatiemedia

-

Tip 10: Ruimte terugwinnen

Windows bewaart installatiebestanden van Windows. Dit neemt onnodige ruimte in, vooral als je beschikt over de installatiemedia. Tijd om de bezem door de harde schijf te halen. Open het Startmenu en typ Schijfopruiming. Selecteer de harde schijf waarop Windows actief is en klik op OK. Na de eerste controle klik je op Systeembestanden opschonen en nogmaals op OK. Er vindt nu een uitgebreider controle plaats. In de lijst met resultaten zoek je naar Windows Update opschonen. Plaats een vinkje om te zorgen dat alle kopieën van updates via Windows Update netjes worden opgeschoond. Het gaat hier vaak om meerdere gigabytes aan gegevens. Blader hierna door naar Upgradelogboekbestanden van Windows. Ook dit onderdeel neemt al gauw veel ruimte in. Plaats ook een vinkje bij Vorige Windows-installaties om zo’n 2 tot 3 GB aan ruimte terug te winnen. Tot slot vink je Tijdelijke Windows-installatiebestanden aan. Bevestig met OK. De bestanden worden opgeschoond.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch