ID.nl logo
Gratis professionele video's maken met Lightworks
© PXimport
Huis

Gratis professionele video's maken met Lightworks

Er zijn goede programma's op de markt waarmee je in een handomdraai een mooie en professioneel ogende montage van je beelden maakt. De meeste kosten geld, maar het uitstekende programma Lightworks is voor alle systemen gratis verkrijgbaar. Hier lees je hoe het werkt.

01 Lightworks installeren

Ga naar www.lwks.com en klik op Downloads / Lightworks for Windows (of de Mac- of Linux-versie, afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt). Tijdens de installatie laat je alle vinkjes staan bij Onderdelen kiezen. Als je het programma voor de eerste keer start, vraagt Lightworks je om accountinformatie. Klik op Not registered? en vul je gegevens in op de website die wordt geopend. Vergeet op de tweede pagina niet om even de vinkjes onder Newsletter weg te halen. Klik op de activeringsmail in je mailprogramma en log met deze gegevens in bij Lightworks. Lees ook: De 20 beste gratis foto-programma's.

©PXimport

Even inkomen

Lightworks is niet het meest intuïtieve programma om je video's mee te bewerken, maar levert enorm veel professionele functies zonder dat het geld kost. Dit betekent echter wel dat je in het begin even door de zure appel moet bijten. Gelukkig zijn er op de website van Lightworks talloze heldere tutorial-video's te vinden. Een gratis alternatief met soortgelijke functionaliteit is overigens DaVinci Resolve.

02 Video's importeren

Het eerste venster geeft je opties om de projectnaam op te geven en een frame rate (het aantal beelden per seconde) te kiezen. De Frame rate kun je het beste op Auto laten staan. Klik op Create en in het volgende scherm kies je een map op je harde schijf waar je bronbestanden staan. Klik linksboven op Places, kies de map en klik op Import. De videobestanden worden geïmporteerd en in het venster zie je onder Tracks of de bestanden over audio beschikken. Als er A1,A2 staat heeft het bestand twee audiosporen, één voor links en één voor rechts. Als er alleen A1 staat betreft het een mono-audiospoor. Dit is vaak het geval als er alleen een dialoog is opgenomen.

©PXimport

03 Bin aanmaken

Als je wilt schakelen tussen lijst- en tegelweergave, klik je rechtsboven in de taakbalk van het zwevende venster op het rechthoekje met de streepjes. In de tegelweergave kun je door een video navigeren door met je muis onder in de miniatuurweergave te klikken en van links naar rechts te bewegen. Sluit het zwevende scherm door op het kruisje te klikken. Je krijgt weer toegang tot de bronbestanden door op het vierde pictogram uit de (staande) Toolbox te klikken, met de tekst Browse project contents. Als eerste maak je een 'bin' aan voor al je projectbestanden door op het plusje naast Bins te klikken. Geef een naam op en sleep videobestanden naar je zojuist aangemaakte bin.

©PXimport

04 Markers toevoegen

Je verwijdert een shot uit je bin door in de tegelweergave op het kruisje bij de miniatuur te klikken. Wil je het shot bekijken, klik dan rechts van het shot op de knop Viewer. De Source Viewer wordt geopend, deze heeft een blauwe rand. Je kunt het scherm overal naartoe slepen en je ziet in één oogopslag hoelang het shot duurt en of er audiosporen in het shot zitten. Afspelen doe je met de afspeelknop en als je een frame terug of verder wilt scrollen doe je dit met de pijltjestoetsen. Zo kun je precies bepalen waar het shot in je video moet beginnen en waar het moet eindigen. Heb je het startpunt bepaald, klik dan op Add an 'in' mark at the current position (de eerste knop met het blauwe ruitje).

©PXimport

05 Cut opslaan

Doe hetzelfde met het eindpunt van je shot door op het rechter icoontje met het blauwe ruitje te klikken (Add an 'out' mark at the current position). De sneltoetsen voor in- en out-markers zijn respectievelijk de i-toets en o-toets. Met de p-toets verwijder je alle markers. Markers zijn heel gemakkelijk te veranderen door ze te verslepen met je muis. Om een bewerking op te slaan als zogenaamde cut, hoef je alleen maar op de knop rechtsonderin met het label Insert into the target edit te klikken.

©PXimport

06 Viewers begrijpen

Een cut wordt aangemaakt en bestaat uit een tijdlijn (Timeline) en een videovenster (Record Viewer). Je herkent een cut aan de rode rand om zowel de tijdlijn als de video. Geef je cut een andere naam door bovenin op de naam te klikken. Dit is eveneens een goed moment om je vensters even te rangschikken. Alle vensters kun je verslepen en groter of kleiner maken. Handig is om de browser met de Bin linksboven in beeld te hebben, de Source Viewer in het midden en de Record Viewer aan de rechterkant. Aan de onderkant heb je dan de Timeline. Ben je tevreden met je 'werkblad' en wil je later makkelijk weer deze indeling? Klik dan op de onderste knop van de Toolbox (Editor preferences) en kies voor Set default position.

©PXimport

07 Shot slepen

Om een tweede shot te bewerken, sleep je een shot van de Bin naar de Source Viewer. In de afbeelding kun je zien dat ons shot twee audiosporen heeft. Als je de originele audio van het shot niet wilt gebruiken, klik dan op A1 en A2 zodat ze inactief worden. Bepaal weer een in- en uit-marker en navigeer in de tijdlijn naar de plek waar je dit shot wilt invoegen. Kies weer voor Insert into the target edit.

©PXimport

08 Inhoud verwijderen

Als je een stuk uit de tijdlijn wilt verwijderen, moet je in de tijdlijn een in- en uit-marker bepalen met de i- en o-toets. Je hebt vervolgens twee opties. Klik je in de Record Viewer op het icoontje met het pijltje omhoog (Remove the marked section), dan wordt het gedeelte weggehaald en vervangen door een zwart scherm. Kies je voor de rechter-optie (Delete the marked section), dan wordt het gat direct compleet gedicht. Een druk op de Delete-knop op je toetsenbord doet hetzelfde. Als je meerdere sporen in de tijdlijn hebt staan, bijvoorbeeld video- en audiosporen, dan moet je ervoor zorgen dat je al deze sporen hebt geselecteerd voordat je voor Remove of Delete kiest.

©PXimport

09 Cuts samenvoegen

Met de knoppen rechts boven de tijdlijn kun je een bewerking ongedaan maken of een bewerking juist weer terughalen. Om de overgang van twee cuts te veranderen, ga je met de muis naar het punt waar de twee cuts samenkomen. Je ziet dat er naast je cursor een hoort H-symbool op zijn kant verschijnt. Sleep de cursor naar links of naar rechts om de overgang te veranderen. Weet je zeker dat je twee cuts perfect in elkaar overlopen, dan kun je ervoor kiezen om de cuts samen te voegen. Hiervoor klik je op de rode knop met de tekst Join.

©PXimport

10 Effecten toevoegen

Je kunt uiteraard ook effecten over een video leggen. Creëer eerst weer een in- en uit-marker en klik op Effects. Kies rechtsboven één van de opties door op Video, Mixes te klikken. Selecteer bijvoorbeeld Colour (Presets), kies een effect en klik op Add. In de tijdlijn wordt nu een apart spoor met de naam FX1 toegevoegd, in een apart scherm zie je de instellingen voor het gekozen effect. Hier kun je het effect nog aanpassen, maar dit is niet per se noodzakelijk.

©PXimport

11 Tekst toevoegen

Om teksten toe te voegen, ga je ook naar het effectenmenu. Hier kies je rechts bovenin voor Titles en selecteer je één van de drie opties. Roll is goed voor een aftiteling, maar voor een gewone tekst kies je Titles. Klik op Add en in het volgende venster typ je je tekst. Onder Font bepaal je het lettertype en de grootte. Als je wilt dat een tekst het beeld in komt rollen of langzaam verdwijnt, bepaal je dit bij het tabblad Effects. Onder In kies je hoe de tekst inkomt, onder Out bepaal je hoe de tekst weer verdwijnt.

©PXimport

12 Spoor toevoegen

Als je een spoor aan je tijdlijn wilt toevoegen, klik dan in de tijdlijn op de rechtermuisknop en kies onder Edit commands voor Add tracks. Achter Type selecteer je bijvoorbeeld Audio en achter Name kun je een naam voor je audiospoor opgeven. Als je een muziekstuk wilt toevoegen, dan is dit stereo. Dit betekent dat het bestaat uit een linker- en rechterkanaal. Kies achter Number to add voor 2 en zet een vinkje achter Create as stereo pairs. Sluit af door op Add te klikken.

©PXimport

13 Audio toevoegen

Helemaal links klik je op het icoon Import clips or edits from files, selecteer het audiobestand en klik op Import. Sleep het bestand naar de Source Viewer en bepaal de in- en uit-markers voor de muziek. Vervolgens bepaal je in de tijdlijn middels een in-marker waar de muziek precies moet komen. Zorg er nu voor de zekerheid voor dat je links naast de tijdlijn alleen de zojuist aangemaakte audiosporen activeert (anders plaatst Lightworks het mogelijk op een verkeerd spoor). Dit doe je door links van de video- en effectsporen op de knop te drukken zodat deze inactief worden. In de Source Viewer kies je vervolgens voor Replace into the target edit. Activeer vervolgens de andere sporen weer. De muziek plaatsen via klikken en slepen kan overigens ook, maar de werkwijze via de in- en uit-markers is veel nauwkeuriger.

©PXimport

14 Transitie aanmaken

Twee cuts lopen soms beter in elkaar over met behulp van een overgang, ook wel transitie. Ga met je muis naar de plek waar twee cuts samenkomen en klik er met je rechtermuisknop op. Onder Transitions klik je op Add en kies je één van de transities. Je ziet dat er nu een crossfade aan het snijpunt wordt toegevoegd. Je kunt de transitie langer of korter maken door aan de linker- of rechterkant te trekken. Klik je nog eens op de rechtermuisknop om de instellingen te veranderen of de overgang te verwijderen.

©PXimport

15 Eigenschappen wijzigen

Als je bepaalde eigenschappen van je project wilt wijzigen, doe je dit door linksboven op de naam van je project te klikken. Bij Details verander je bijvoorbeeld de naam of kun je een wachtwoord aan je project toevoegen. Links onderaan in de Toolbox (het gereedschapsmenu) vind je ook nog een instellingenknop (die we eerder gebruikten om onze ideale werkruimte vast te leggen). Als je hier onder Tools op Tidy klikt, worden de vensters netjes opgeruimd. Hier kun je er ook voor kiezen om je transportknoppen niet onder elk venster te hebben, maar standaard alleen onderaan het project. Hiervoor selecteer je achter Playback controls de optie Global.

©PXimport

16 Exporteren

Als je project klaar is, moet je het exporteren. Dit proces heet ook wel renderen en kan even duren, afhankelijk van de lengte van je project. Exporteren doe je door in de Record Viewer op de rechtermuisknop te drukken en Export te selecteren. Hier vind je twee voorinstellingen: Vimeo en YouTube. Gebruik de Vimeo-instellingen voor de hoogste kwaliteit en geef aan waar Lightworks het bestand moet opslaan. Wil je exporteren naar dvd- of Blu-ray-formaat, dan moet je upgraden naar de pro-versie. Je kunt een project meteen naar YouTube of Vimeo uploaden als je je accountgegevens invult.

©PXimport

Videobewerking op je tablet

Op je tablet kun je natuurlijk ook je video's bewerken, al moet je het in de meeste gevallen wel doen met iets minder functies. Bovendien heb je op een tablet niet dezelfde rekenkracht tot je beschikking als op je computer. Voor de iPad zijn een aantal goede video-editors verkrijgbaar. Apples eigen iMovie is één van de meest intuïtieve en is goed genoeg als je je vakantieopnames wilt bewerken tot een goed-uitziende video. Een professionelere app voor de iPad is Pinnacle Studio Pro (10 euro). Voor Android-tablets is PowerDirector een goede keus. Deze app lijkt op een traditionele desktop video-editor en kan exporteren in Full-HD-kwaliteit na een in-app-upgrade van vijf euro.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: