ID.nl logo
Google Drive beveilgen: Houd je cloud-bestanden privé
Zekerheid & gemak

Google Drive beveilgen: Houd je cloud-bestanden privé

Google Drive is een van de betere gratis online clouddiensten, die het ook makkelijk maakt om bestanden te delen. En Google doet er al veel aan om jouw online bestanden veilig te houden, een hacker kan er echt niet zomaar bij. Toch kun je het heft in eigen handen nemen om jouw Google Drive-account en de bestanden die je er geparkeerd hebt, beter te beveiligen. Zeven tips!

Sterk wachtwoord

De veiligheid van jouw Google Drive begint bij de algehele beveiliging van je Google-account. Een zwak wachtwoord gebruiken en/of nalaten tweefactorauthenticatie te activeren, is het equivalent van de voordeur niet op slot draaien. Begin dus bij de Google-accountsbeveiligingspagina. Als je bent ingelogd, klik je op de profielfoto en daarna op de knop Je Google-account beheren. In de linkerkolom selecteer je het onderdeel Beveiliging. Scrol naar beneden en klik op Wachtwoord in het panel Inloggen bij Google.

Eerst moet je je huidige wachtwoord invoeren. Typ een nieuw complex wachtwoord dat behalve normale tekens ten minste één cijfer, één hoofdletter en één speciaal teken heeft. Gebruik geen gewone woorden of namen van je huisdier of kinderen. Als je het echt goed wilt doen, dan verander je het wachtwoord iedere zes maanden.

Tip 01 Google waarschuwt wanneer een wachtwoord gevonden is bij een gegevenslek.

Tweestapsverificatie

We raden aan om behalve het wachtwoord nog een extra beveiligingsstap aan het inlogproces toe te voegen: tweefactorauthenticatie (2FA). Met 2FA heb je nog een aanvullende code nodig om te verifiëren dat jij het bent. Op die manier kan niemand inloggen op je Google-account, zelfs niet als ze je e-mailadres en je wachtwoord hebben ontfutseld.

In het vak Inloggen bij Google zet je de optie Verificatie in 2 stappen aan. Eerst controleert Google je wachtwoord en daarna stelt het voor om een Google- verificatiemelding naar je telefoon of tablet te sturen. Via de knop Meer opties tonen kun je ook kiezen om een code per sms te ontvangen of om een hardwaresleutel te gebruiken. Het is zelfs mogelijk een authenticatie-app zoals Google Authenticator te gebruiken. Er wordt even een testcode naar je telefoon gestuurd en daarna kun je 2FA definitief aanzetten.

Als je je telefoon kwijt zou raken, dan is er nog een aantal manieren om je account te ontgrendelen.

Toe aan een nieuwe telefoon? Bekijk het aanbod op Bol.com

Makkelijk delen

Een van de reden waarom mensen graag bestanden op Google Drive plaatsen, is omdat je gegevens dan makkelijk kunt delen. Gegevens die je deelt, worden ‘in transit’ genoemd. Vooral in die fase kunnen deze gegevens kwetsbaar zijn voor aanvallen. Kies er bij voorkeur voor om te delen met specifieke personen.

Je kunt ook bestanden delen door een link te versturen. Houd er dan wel rekening mee dat iedereen die deze link ontvangt deze gewoon verder kan delen met zoveel mensen als ze willen. Als je inhoud beschikbaar wilt maken via een link, dan kun je de rechten van de andere beperken tot Lezer of Reageerder. Voor een ‘lezer’ is de link naar het bestand openbaar. Iedereen die deze koppeling ontvangt, kan de gegevens lezen.

Een ‘reageerder’ is een lezer die bovendien commentaar kan geven. In beide gevallen kunnen deze mensen niets aan de inhoud wijzigen. Als je iemand met de link de rechten van Bewerker geeft, dan weet je dat deze persoon jouw bestanden kan lezen, becommentariëren, bewerken, downloaden en afdrukken.

Tip 03 Denk na over de rechten die je geeft aan mensen met wie je bestanden deelt.

Rechten beperken

Als je anderen uitnodigt om gedeelde bestanden te bewerken, dan is het verstandig om de optie uit te schakelen waardoor ze extra bewerkers mogen uitnodigen. Hierdoor ben jij de enige die beslist wie wijzigingen in het document mag aanbrengen. Om dit aan te passen, klik je op de knop Delen en daarna op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek van het onderdeel Delen met mensen en groepen. Zet het vinkje uit bij Bewerkers kunnen rechten wijzigen en delen. Heb je iemand alleen lees- of reageerbevoegdheid gegeven, dan kun je de optie gebruiken die verhindert dat de ander de gegevens kan downloaden, afdrukken of kopiëren. Deze methode is niet onfeilbaar, want niets belet hem of haar screenshots te maken van het document.

Sta niet toe dat bewerkers zelf rechten kunnen wijzigen.

Recente activiteit

Nu je toch op de pagina Beveiliging bent, controleer gelijk de informatie in het vak Recente beveiligingsactiviteit. In dit venster zie je alle toegangsactiviteiten van de afgelopen 28 dagen. Elk item toont de app, het apparaat en de datum van deze activiteit. Hier kun je dus zien wanneer er verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden. Wanneer alles normaal lijkt, scrol je iets verder naar onderen en dan zie je de apparaten die toegang hebben gehad tot jouw Google Drive.

Verwijder de apparaten die je niet langer gebruikt. Ze zullen dan opgenomen worden in de lijst met het label Waar je bent uitgelogd. Het identificeren van elk apparaat is redelijk eenvoudig, omdat de naam van het apparaat te lezen is. Ontkoppel in ieder geval onbekende en inactieve apparaten.

Wie kan waarbij?

Als je een bestand met iemand hebt gedeeld, wil dat niet zeggen dat deze persoon er eeuwig en altijd toegang toe hoeft te hebben. Controleer dus regelmatig de documenten en mappen die je op Google Drive hebt gedeeld en haal de machtigingen weg van iedereen die ze niet langer nodig heeft. Soms is zo’n controle is een tijdrovende zaak, want Google Drive heeft helaas geen functie om alle gedeelde bestanden op één plek te bekijken.

Er is een oplossing van derden die je hele Drive-account scant op gedeelde mappen en bestanden. WhoHasAccess, een Duits product, is gratis. Met één klik zie je met wie je allemaal bestanden deelt. Je kunt de scangegevens exporteren, zodat je de tijd kunt nemen om het resultaat rustig te evalueren. Wij stonden verbaasd met wie we allemaal bestanden deelden.

De paradox is dat je deze web-app op zijn beurt toegang moet geven tot jouw Google Drive en dat is een kwestie van vertrouwen. WhoHasAccess belooft dat het alle informatie van de scan binnen 24 uur verwijdert en dat het nooit de inhoud van je bestanden zal lezen. Als je dat niet vertrouwt, ben je aangewezen op handwerk.

Tip 05 Je kunt op drie niveaus nakijken met wie je bestanden deelt.

Meerlaagse beveiliging

Google Drive gebruikt een AES-128-sleutel (Advanced Encryption Standard) om je gegevens op te slaan op de server. Tijdens het transport loop je echter meer risico dat je data worden gehackt. Daarom gebruik Google Drive voor gegevens in transit een meer robuuste 256bit-SSL/TLS-versleuteling. Hoe sterker de codering, hoe moeilijker het is om ze te decoderen. Daarnaast maakt Google Drive gebruik van een meerlaagse beveiliging. Afgezien van de standaard codering scheidt het Google beveiligingssysteem de gegevens ook nog eens in verschillende pakketjes, ieder met een eigen beveiligingssleutel. Dat maakt dat je bestanden nog eens extra versleuteld zijn, telkens met andere sleutels en de laatste sleutel wordt beheerd door de sleutelbeheerservice van Google (KMS-Key Administration Management). Zelfs als de gegevens worden gehackt, zijn ze onleesbaar zonder die coderingssleutels. Als je een bestand bijwerkt, wordt een nieuwe sleutel gegenereerd voor dat gegevenspakket en wordt de oude weggegooid waardoor de algehele beveiliging alweer verbetert. Raakt een crimineel binnen op een server door een fout in de configuratie, dan kan hij of zij op z’n minst niet bij de gegevens. Dit soort codering voor opgeslagen gegevens staat bekend als ‘encryptie in rust’.

Gekoppelde apps

Waarschijnlijk heb je ook apps gekoppeld aan je account. We hadden het in tip 5 bijvoorbeeld over de dienst WhoHasAccess. Denk je dat dit in jouw geval niet zo is? Ga toch maar even kijken. Klik op het tandwieltje in de rechterbovenhoek van het Drive-venster en ga naar Instellingen / Apps beheren. Hier zie je een lijst met apps die toegang hebben tot jouw Google Drive. Er zitten alvast een heleboel Google-apps bij die bedoeld zijn als uitbreiding op Google Drive, zoals Google Spreadsheet, Google Tekeningen, Google Documenten enzovoort. Die laat je ongemoeid.

In het vak Standaard gebruiken kun je kiezen om compatibele bestanden van je Drive in een bepaalde app te openen. Zo kun je bijvoorbeeld alle jpg’s in een fotobewerker laden. Als je een actieve app wilt verwijderen, klik je op Opties en dan op Verbinding met Drive verbreken. Als je een van de apps in de lijst niet langer gebruikt, kun je die het best uit je account verwijderen.

Tip 06 Ontkoppel de apps die je niet langer gebruikt.

Vooraf versleutelen

De encryptie gebeurt op de servers van Google. Dat betekent dat ook alle gegenereerde sleutels op de server staan. In principe kan Google jouw gegevens naar believen decoderen. Daarom raden we aan om heel gevoelige gegevens simpelweg niet op Google Drive te plaatsen. Daarnaast kun je versleutelingstools van derden gebruiken die de gegevens versleutelen voordat je ze richting Google Drive stuurt. We denken dan aan software als Cryptomator, Boxcryptor, VeraCrypt, Truecrypt. Hierdoor worden je gegevens dus ook beveiligd tegen toegang door Google zelf.

Er is nog een reden om deze tools te gebruiken. Er is er een korte periode waarin Google je bestanden decodeert van een 256bit-sleutel in transit naar een 128bit-sleutel om ze op te slaan (in rust). Tijdens die periode zijn je gegevens wel kwetsbaar. Hoewel de kans erg klein is dat een hacker precies op dat moment toeslaat, is het versturen van reeds versleutelde gegevens zeker een aanrader.

Tip 07 Cryptomator is een gratis tool die je bestanden versleutelt voordat ze richting cloud vertrekken.

Wil je meer weten over het beveiligen van je digitale gegevens? Bestel de cursusbundel Veilig met encryptie!

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!