ID.nl logo
Goedkope NAS kopen: Waar moet je op letten?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Goedkope NAS kopen: Waar moet je op letten?

Selecteer de beste hardware en veel grote schijven en je klikt in iedere webshop zo een NAS van een paar duizend euro bij elkaar. Een goede NAS hoeft echter helemaal niet zo duur te zijn. Wil je een goedkope NAS kopen? We staan stil bij waar je bij aanschaf op moet letten en stellen enkele interessante budget-NAS’en aan je voor.

Hoewel NAS-apparaten er van buiten allemaal ongeveer hetzelfde uitzien, zijn ze dat natuurlijk niet. Het aantal netwerkpoorten, aantal en type usb-poorten, hdmi- en andere multimediapoorten verschilt sterk en heeft invloed op wat je met de NAS kunt doen. Bij de budgetmodellen zijn deze opties veelal minimaal, maar voldoende voor normaal gebruik. En met een usb-verlengkabel van enkele euro’s creëer je alsnog een usb-poort als die die aan de voorzijde ontbreekt.

Processor en geheugen

Het kloppend hart van elke NAS bestaat uit de processor en het geheugen. Van de laatste moet je vooral niet te weinig hebben, 1 GB is ongeveer de ondergrens. Daarbij is de hoeveelheid geheugen belangrijker dan de snelheid, dus liever 1 GB ddr3-geheugen dan 512 MB ddr4-geheugen.

Zo makkelijk ligt het niet bij de processor. Lange tijd was de regel dat goedkope NAS-apparaten een arm-processor hadden en de betere een Intel. Dit verschil wordt echter snel kleiner. Zo kan de RealTek RTD1296 als een van de eerste arm-processors, 4K-videobeelden hardwarematig transcoderen (omzetten) naar een formaat dat beter geschikt is voor smartphone of tablet. Ook hiervoor is dus geen duurdere Intel Celeron meer nodig.

Tip: De support-afdeling van de populaire mediaserver Plex onderhoudt in Google Docs een overzicht van alle NAS-modellen en hun transcoderingskwaliteiten.

©PXimport

Hoe belangrijk processor en geheugen precies zijn, hangt weer sterk af van het gebruik van de NAS. Wordt het apparaat vooral gebruikt voor back-up en bestandsopslag, dan voldoet eigenlijk elke processor en is 512 MB geheugenruimte ook voldoende. Maar wil je bijvoorbeeld ook virtualiseren op de NAS of bewakingscamera’s aansluiten (surveillance-functie), dan is meer rekenkracht en geheugen vereist.

Veel functies voeg je als app of package toe aan de NAS. De lijst met beschikbare apps of packages geeft mooi inzicht in de mogelijkheden van elk merk en model.

©PXimport

Wat is raid precies?

Raid is een methode om bestanden te beschermen door ze over meerdere harde schijven verspreid te bewaren in combinatie met herstelinformatie. Dit kan op meerdere manieren. Bij raid1 zijn er twee schijven en worden alle gegevens op beide schijven geschreven. De opslagcapaciteit wordt hierdoor gehalveerd, wat deze methode inefficiënt en kostbaar maakt.

Een betere keuze is dan raid5, waarbij een relatief kleiner deel van de opslagcapaciteit verloren gaat aan de herstelinformatie, maar waarvoor wel minimaal drie en liever nog vijf schijven nodig zijn. En goed om te weten: raid0 heet wel raid, maar biedt geen bescherming, het maakt de opslag alleen sneller.

Wil je meer weten over al je back-up-mogelijkheden? Check dan zeker eens de online cursus back-up en herstel van onze Tech Academy.

Hoeveel schijven?

Met uitzondering van Western Digital worden alle NAS-apparaten zonder geheugen verkocht. Je moet er zelf nog de harde schijven bijkopen. Omdat één harde schijf al snel meer kost dan de lege NAS, is er alle reden voor hier kritisch op te zijn. Is al die opslagruimte wel echt nodig? Eens goed digitaal opruimen, voorkomt veel kosten.

Is de gewenste opslagcapaciteit bekend, dan is de invulling afhankelijk van het aantal schijven dat in de NAS past én de gewenste configuratie. Bij jbod en raid0 is er geen verlies van opslagcapaciteit, maar ook geen extra bescherming van de gegevens op de NAS als een van de schijven stukgaat. Is er wel bescherming nodig, dan is raid1 of raid5 de meest voorkomende keuze, maar die kosten weer een deel van de opslagcapaciteit. Raid1 is altijd de onvoordeligste.

Bij twee schijven kost het de halve opslagcapaciteit, bij meer schijven nog meer. Bij drie schijven is daarom raid5 de beste keuze, er blijft dan netto meer opslagcapaciteit over. Meer kleine schijven met een duurdere NAS met ruimte voor meer schijven, kan daardoor relatief goedkoper zijn dan een goedkopere NAS met minder, maar grote schijven.

©PXimport

Software en apps

De software bij een NAS is nagenoeg altijd gratis. Dat geldt in elk geval voor het besturingssysteem van de NAS, eventuele back-upsoftware voor Windows en Mac en ook de uitbreidingen en mobiele apps. Software lijkt hiermee geen factor in de keuze van een goede, maar goedkope NAS – maar is het zeker wel.

Het eerste om naar te kijken zijn de uitbreidingen. Met een uitbreiding voeg je functionaliteit toe aan de NAS, denk aan home automation, het koppelen van bewakingscamera’s (surveillance-functie) of het organiseren van foto’s. Een uitbreiding installeer je vanuit de app store op de NAS.

Winnaar in aantal en kwaliteit is Synology gevolgd door QNAP, Asustor, TeraMaster en tot slot Netgear en WD. Bedenk wel, uitbreidingen belasten de processor en het geheugen van de NAS en zeker bij een budgetmodel is de grens van het systeem nog wel een keer bereikt.

©PXimport

Voor gebruik in combinatie met een smartphone of tablet, bieden de meeste NAS-leveranciers mobiele apps aan voor iOS en Android. Ook hier weer is er verschil in aantal en kwaliteit met eigenlijk dezelfde koplopers en achterblijvers. Alleen ligt het hier iets genuanceerder. Als een NAS minder functionaliteit biedt, is het logisch dat er ook minder apps zijn. Bovendien is het aantal apps bij de koplopers al niet meer echt handig te noemen.

Laten we tot slot enkele modellen met elkaar vergelijken.

Asustor AS1002T v2

©PXimport

Asustor heeft lang vastgehouden aan alleen Intel-processors, maar kon uiteindelijk toch de verleiding van de nieuwste arm-processors niet weerstaan. Deze AS1002T v2 is in vergelijking met de vorige AS1002T uitgerust met een iets snellere processor en een usb3.1-poort, voor het overige zijn de specificaties onveranderd gebleven.

De NAS biedt ruime functionaliteit, maar wel met een minder uitgebreid besturingssysteem dan een Synology en QNAP en ook minder en minder mooie uitbreidingen. De 512MB-ram is aan de magere kant, maar zolang niet teveel taken tegelijk worden gestart, levert het geen problemen op. Hardwarematig transcoderen en virtualisatie ontbreken.

De AS1002T v2 is een goede instap-NAS voor iedereen die een NAS wil met twee schijven voor back-up en een paar extra taken. Ook een eigen cloud bouw je met de apps van Asustor in een handomdraai.

QNAP TS-228A

©PXimport

QNAP heeft de TS-228A van alle apparaten in de test het minst ‘technische’ uiterlijk gegeven. De strakke witte behuizing is ook een stijlbreuk met alle andere NAS-apparaten van QNAP, maar voor iedereen die het apparaat niet in de meterkast moet zetten, wel een uitkomst. Daarbij is de TS-228A prettig stil. Het hart van de NAS wordt gevormd door een Realtek RTD1295-processor en maar liefst 2 GB ram. Opvallend is echter dat de 4K-transcoding die deze processor op papier biedt, op de TS-228A niet werkt.

De oorzaak ligt bij QNAP. Het bedrijf heeft deze functie niet geïmplementeerd, omdat het prioriteit heeft gegeven aan het ondersteunen van snapshots: back-ups van alle opslag op de NAS waar je na een calamiteit altijd naar terug kunt keren. Vermoedelijk is het een marketingkeuze om deze budget-NAS vooral niet te veel te laten concurreren met de duurdere modellen, en dat is jammer, want verder voldoet de TS-228A prima.

Het QTS-besturingssysteem van QNAP is uitgebreid, maar heeft nog wel wat ruwe randjes, zoals onvertaalde delen en onhandige vensters die belangrijke opties en systeeminformatie verbergen en soms lastig te doorgronden opties. Het kan vooral gebruiksvriendelijker. Uitbreidingen en mobiele apps zijn prima voor elkaar.

Synology DS220j

©PXimport

De DS220j is een recente budget-NAS van marktleider Synology. De DS220j is met een snellere processor en sneller geheugen en een mooie upgrade ten opzichte van zijn voorganger, de DS218j. Helaas is de hoeveelheid geheugen hetzelfde gebleven en zit hij met 512 MB eigenlijk onder het gewenste minimum. Ook bij zwaardere belasting merk je echter dat de NAS dankzij uitstekend geheugenbeheer van Synology goed overeind blijft.

Wel is het jammer dat bijvoorbeeld het hardwarematig transcoderen, dat door de Realtek RTD1296 wel wordt ondersteund, in de NAS ontbreekt. Synology biedt meerdere 2-bay modellen, waarvan sommige met dezelfde processor. Blijkbaar zocht men naar manieren om het onderscheid groter te maken.

In het gebruik profiteert de DS220j van het uitstekende dsm-besturingssysteem en aanbod én kwaliteit van zowel uitbreidingen als mobiele apps. Dit is nauwelijks nog een instap-NAS te noemen, behalve dan die beperkte hoeveelheid geheugen en een net even gemankeerde processor. Op het aantal schijven na is de nieuwe DS420j grotendeels gelijk aan deze DS220j.

TerraMaster F2-210

©PXimport

TerraMaster is een relatief nieuw NAS-merk dat toch al een zeer behoorlijke indruk maakt. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht, lijken ze gedacht te hebben. Aan alles merk je dat de makers heel goed naar vooral Synology en QNAP kijken bij alles wat ze ontwikkelen. Dat levert een mooie NAS op, maar soms ook wel een wat ‘copy-cat-gevoel’.

Ook hier de RTD1296-processor, maar geen hardwarematige transcoding. 1GB ram is voldoende voor het beperkte aantal uitbreidingen waaronder als enige virtualisatie via Docker. Het TOS-besturingssysteem is gebruiksvriendelijk en Engelstalig, maar mist nog veel zaken die bij andere NASsen standaard zijn, zoals Jumboframes, IPv6 en een eigen surveillancepakket om beelden van IP-camera’s te monitoren en bewaren.

Tegelijk, wanneer je bedenkt dat de eerste producten van het merk uit 2013 komen, is de sprong voorwaarts die TerraMaster gemaakt heeft enorm en veelbelovend. Alleen is het nu wachten op eigen toevoegingen en innovaties die de gevestigde merken verrassen.

De lichtgewicht aluminium behuizing biedt plaats aan twee schijven, die in plastic sledes gaan. Schroeven en zelfs een schroevendraaier worden meegeleverd. Voor zijn prijs krijg je een ongekende hoeveelheid NAS, al is het daarmee nog niet ook direct de perfecte budget-NAS.

Netgear ReadyNAS 212

©PXimport

Netgear richt zich met zijn ReadyNAS voornamelijk op kleine bedrijven en zelfstandigen en legt bij de functionaliteit de nadruk op het lokaal samenwerken en back-ups. Deze laatste behalve op de NAS vooral ook in de cloud, want met een paar klikken koppel je de ReadyNAS aan Amazon, Google Drive, Microsoft Azure of OneDrive. Iets wat overigens de meeste andere NAS-merken ook bieden.

Verder lijkt Netgear niet heel hard aan zijn NAS-producten te trekken; de uitbreidingen zijn al vele jaren dezelfde en de surveillance-oplossing van Milestone Arcus is zelfs stilletjes verdwenen en nog niet vervangen. De Cortex-processor is daarbij niet de krachtigste, maar kan dankzij het 2GB-geheugen wel lekker doorwerken.

WD My Cloud EX2 Ultra

©PXimport

Hardeschijfleverancier Western Digital is, in tegenstelling tot concurrent Seagate, ook actief op de NAS-markt. Hoewel ze ook zonder schijven te koop zijn, verkoopt WD zijn producten natuurlijk het liefst met. Deze EX2 Ultra komt dan ook met, in dit geval, twee 4TB WD Red-schijven, geoptimaliseerd voor gebruik in NAS-apparaten.

Om niet te veel in het vaarwater van de grote spelers op deze markt te komen, die immers voor veel verkoop van ook haar schijven zorgen, zet WD vooral in op gebruiksgemak. Wie dat niet wil, hoeft eigenlijk nooit op de webinterface van de NAS in te loggen: alles kan via de MyCloud-app. De functionaliteit is ook vooral gericht op back-ups en het synchroniseren en delen van documenten en foto’s.

Er is een handvol uitbreidingen, maar schakel er vooral niet te veel van in, dan wordt de My Cloud EX2 Ultra al snel veel langzamer. Daarbij is de functionaliteit van de uitbreidingen een automatische rem op de wens er veel van te gebruiken. Maar wie vooral gebruiksgemak en eenvoud zoekt, kan bijna niet om een My Cloud heen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.