ID.nl logo
Getest: wat is de beste 4bay-nas?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Getest: wat is de beste 4bay-nas?

Heb je aan een nas met twee schijven niet genoeg, dan is een model met vier schijven een logische keuze. Maar krijg je behalve extra opslag ook nog andere voordelen of is een 4bay-nas vooral méér van hetzelfde? Wij testen vijf actuele 4bay-nas-systemen met een maximum verkoopprijs van 450 euro. Zijn deze grotere nas-apparaten de meerprijs waard en wat is de juiste keuze?

De basis van een nas is zijn opslagcapaciteit. Een of meer schijven waar je al je persoonlijke documenten en foto’s opslaat, die je eventueel kunt delen met andere gebruikers. Dit alleen maakt de nas nog niet tot het ideale apparaat voor het thuisnetwerk, die positie dankt het aan het gemak waarmee het zich ook laat inrichten als mediaspeler, als surveillance-server voor opslag en verwerking van beelden van beveiligingscamera’s, als persoonlijke cloud, als downloadstation voor films en muziek etc. De extra functionaliteit stelt steeds hogere eisen aan de nas: een snellere processor, meer geheugen, meer opslagcapaciteit. Volgens Björn Heirman van webshop mobile-harddisk.nl is de nas met ruimte voor vier schijven onmiskenbaar aan een opmars bezig. Verkocht Heirman in 2015 nog vijf keer zoveel 2bay- als 4bay-nas-modellen, vorig jaar was die verhouding al gehalveerd tot tweeënhalf.

©PXimport

4 goedkoper dan 2

Vier in plaats van twee schijven heeft een aantal voordelen. Allereerst verdubbelt de maximale opslagcapaciteit. Gebruik je raid, waarmee je data beschermt is tegen het falen van één of meer schijven, dan wordt opslagcapaciteit nog belangrijker. De extra bescherming gaat ten koste van een deel van de opslagruimte. Bij twee schijven kan dit alleen via raid1, waarbij alle bestanden dubbel worden weggeschreven. Het nadeel is duidelijk: raid1 halveert de opslagcapaciteit. Heeft een nas vier schijven, dan kun je ook kiezen voor raid5, -6 of -10. Raid5 beschermt net als raid1 tegen het defect gaan van één schijf, maar kost slechts een kwart van de opslagcapaciteit. Je houdt met raid5 bij vier schijven dus relatief veel meer opslagcapaciteit over dan met raid1 bij twee schijven.

Behalve voor de opslagcapaciteit is dit ook belangrijk voor de totale prijs van de nas. Doordat je met vier schijven en raid 5 meer opslagcapaciteit overhoudt, kun je met kleinere schijven dezelfde opslagcapaciteit bereiken als bij raid1 met twee schijven. En omdat kleinere schijven goedkoper zijn, kan het dat een nas met vier kleinere schijven uiteindelijk minder kost (en meer opslagruimte biedt) dan één met twee grote schijven.

Meer voordelen

Een nas met vier schijven heeft nog meer voordelen. Zo zijn het materiaal en de afwerking van de 4bays-modellen zonder uitzondering beter dan bij vergelijkbare 2bay-modellen. Met uitzondering van Synology hebben alle nas-apparaten een metalen behuizing. Netgear en Western Digital hebben zelfs een klein led-scherm voor systeemmeldingen en -informatie. Ook het aantal aansluitingen ligt (met opnieuw Synology als uitzondering) hoger dan bij vergelijkbare 2bay-modellen van hetzelfde merk. Dus méér usb3.0-poorten, soms een eSata-poort of hdmi-poort en op alle nas-apparaten twee lan-poorten. De QNAP TS-431x2 is zelfs de eerste nas in dit segment die is voorbereid op een netwerkaansluiting van 10 Gbit/s.

Een tweede lan-poort biedt de mogelijkheid de nas gelijktijdig op een tweede netwerk aan te sluiten of je kunt beide poorten samenvoegen tot één supersnelle verbinding. Daarvoor is dan wel een netwerkswitch nodig die dit ondersteunt en die bij voorkeur de mogelijkheid biedt de poortinstellingen te configureren. Trunking biedt bovendien veelal pas echt snelheidswinst als meerdere gebruikers gelijktijdig dezelfde nas gebruiken, deze gebruikers hebben immers doorgaans een normale gigabitverbinding.

Opnieuw met uitzondering van Synology beschikken de 4bay-modellen in deze test allemaal over een veel grotere ventilator dan de gelijkwaardige 2bay-modellen. Samen met betere luchtstroom in de grotere behuizing, zorgt dit ook voor voldoende koeling wanneer de ventilator op een lager toerental draait. De gemiddelde 4bay-nas maakt dus minder lawaai dan een 2bay-nas.

©PXimport

Apps en packages

Minstens zo belangrijk als wat de nas-fabrikant zelf aan hard- en software in de nas stopt, is wat je er als gebruiker nog aan kunt toevoegen. Het gaat dan om de apps of zogenoemde packages waarmee je extra functionaliteit aan de nas toevoegt. Deze uitbreidingen laten zich net als een app op een smartphone installeren vanuit een app-store op de nas. Bij Netgear, QNAP maar vooral Synology heb je bovendien ook nog een grote community die uitbreidingen ontwikkelt. Het aanbod aan apps is enorm, maar het aantal en de kwaliteit verschillen per merk.

De belangrijkste categorieën zijn back-up, multimedia, hulpprogramma’s zoals een logserver, een mailserver, virtualisatie, maar ook domotica en zakelijke toepassingen zoals een tekstverwerker of spreadsheet. Synology heeft nog altijd het beste aanbod in zowel eigen apps als packages van derden. Het bedrijf biedt een volwaardige kantoorsuite (vergelijkbaar met Microsoft Office 365) met een tekstverwerker, spreadsheet, notities, mail- en agendaprogramma, die zich allemaal in de browser laten gebruiken. Opvallend is dat de in 2017 aangekondigde samenwerking tussen QNAP en smarthome-fabrikant Fibaro nog altijd niets heeft opgeleverd.

De laatste onderscheidende factor zijn de apps om je smartphone en tablet eenvoudig met de nas te laten samenwerken. Alle merken hebben dergelijke apps voor iOS en Android, maar de verschillen zijn erg groot. Verwacht je de nas vooral via je mobiel te gebruiken, laat dit onderdeel van de test dan extra zwaar meewegen in jouw oordeel over de verschillende nas-apparaten in deze test.

©PXimport

Asustor AS6104T

De AS6104T heeft verreweg de meeste externe aansluitingen van alle apparaten in de test. De twee usb3.0- én twee eSata-poorten zijn vooral geschikt voor het aansluiten van extra opslag, een dvd-speler of het maken van back-ups. Door een toetsenbord en muis aan te sluiten op de usb2.0-poorten en een beeldscherm op de hdmi-poort kun je de nas ook als Linux-pc gebruiken. Interessanter is echter de hdmi-poort op de televisie aan te sluiten en de nas als mediaspeler te gebruiken. Daarbij kun je ook nog de optische audio-uitgang gebruiken.

De AS6104T kan 4K-films storingsvrij weergeven. De processor van de AS6104T is een Intel Celeron N3050, een al wat ouder model dat nog prima voldoet, aangevuld met 2 GB geheugen. Het Asustor Data Master-besturingssysteem biedt een virtueel bureaublad waarop je applicaties kunt plaatsen. Deze laten zich via App Central eenvoudig installeren. Het aanbod is groot, maar de kwaliteit is vaak net even minder dan bij de concurrentie. LibreOffice en VirtualBox zijn voorbeelden van opensource-producten die Asustor voor de nas geschikt maakte om gelijkte tred te houden met Synology en QNAP, die ook officesoftware en virtualisatie bieden. Wil je behalve containers virtualiseren (een virtualisatievorm waarbij alle benodigde componenten ín de container zitten) ook ‘echte’ virtuele machines gebruiken op de Asustor, iets wat de AS6104T als enige in deze test ondersteunt, dan raden we aan het geheugen uit te breiden naar minimaal 4 GB.

Goed zijn de echte nas-apps zoals FFmpeg, Surveilllance Center, Plex, Asustor Portal voor gebruik van de nas als pc met LibreOffice, Chrome, Netflix en YouTube, en ook de verschillende back-up- en synchronisatie-apps voor onder meer Google Drive en Microsoft OneDrive.

©PXimport

Asustor AS6104T

Prijs
€ 422,29
Website
www.asustor.com8Score80

  • Pluspunten

  • Externe aansluitingen

  • Hdmi-poort

  • 4K-transcoderen

  • Virtualisatie

  • Minpunten

  • Kwaliteit packages

Netgear ReadyNAS RN214

De hardware is bij Netgear nooit een probleem en ook bij de ReadyNAS 214 weer prima verzorgd. De uitdaging is de software. Zo biedt de ReadyNAS geen virtueel bureaublad voor elke gebruiker, maar alleen een webinterface voor configuratie en beheer. Nu de concurrenten de mogelijkheden om op de nas te werken juist verder uitbouwen, komt Netgear hier steeds nadrukkelijker op een achterstand. Sterke punten zijn er zeker ook. Zo biedt het eigen X-RAID de mogelijkheid schijven van verschillende grootte te combineren en ook later nog opslagcapaciteit toevoegen. Daarbij kiest de nas zelf de juiste raid-techniek. Verder maakt het btrfs-bestandssysteem snapshots van de bestanden op de nas waardoor je deze zonder dat dit veel opslagruimte kost, altijd terug kunt zetten naar een eerdere versie. Synology biedt ook btrfs, maar alleen op de duurdere modellen. Er is een redelijk aanbod aan uitbreidingen voor de nas, maar het aanbod is grillig en van sterk wisselende kwaliteit. Hoogtepunten zijn Plex (dat ook full-hd-transcoderen goed ondersteunt) en de DVBLink TV Server. De app ReadyNAS Surveillance volstaat, maar is niet zo uitgebreid en flexibel als die van de andere, terwijl apps voor smarthome en virtualisatie ontbreken. Een eigen cloud opzetten verloopt daarentegen weer prima.

©PXimport

Netgear ReadyNAS RN214

Prijs
€ 384,79
Website
www.netgear.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Display

  • X-RAID

  • Full-hd-transcoderen

  • Eenvoud beheer

  • Minpunten

  • Geen virtueel bureaublad

  • Aantal packages

  • Kwaliteit packages

  • Geen virtualisatie

QNAP TS-431X2

QNAP heeft maar liefst vijftien 4bay-nas-modellen in zijn portfolio en de TS-431X2 is een van de goedkopere. De kunststof behuizing biedt plaats aan drie usb3.0-poorten, twee lan-poorten én als eerste nas in ons testlab een 10Gbit/s-poort. Om deze snelle poort ook echt te gebruiken is nog wel een SFP+transceiver nodig (vanaf 57 euro voor een zogenoemde direct-attach-kabel of 97 euro voor een optische transceiver) plus een bijbehorende switch. QNAP staat op het punt zelf dergelijke switches uit te brengen.

De Annapurna Labs AL-314-processor is prima voor alle nas-taken behalve transcoderen, dat ontbreekt volledig. De grote kracht van deze TS-314x2 zit behalve de keurige hardware in het QTS-besturingssysteem en het enorme aanbod aan uitbreidingen. Er zijn tal van handige applicaties die elke gebruiker binnen zijn eigen virtuele bureaublad kan gebruiken zoals apps voor e-mail, voor het maken van notities, voor fotobeheer etc. De hobbyist en de zakelijke gebruiker kunnen voordeel halen uit de mogelijkheid tot het gebruik van containers en het opzetten van een privécloud. Dit laatste is natuurlijk ook interessant voor de gewone gebruiker die alle content van smartphones en tablets van zichzelf en bijvoorbeeld de gezinsleden liever in een eigen cloud opslaat, dan bij een publieke dienst. Als alternatief voor btrfs dat Netgear biedt, heeft QNAP de ingebouwde functie Snapshots waarmee het eenvoudiger is de nas na een onverwachte storing of ransomware-besmetting te herstellen.

©PXimport

Synology DS418

Bij Synology zijn de verschillen tussen twee modelseries soms moeilijk te zien, maar niet bij deze DS418. De nieuwe nas-behuizing is compacter en het vreemde frontpaneel is eindelijk verdwenen. Ondanks de twee kleinere ventilatoren is de geluidsproductie goed. Het aantal poorten is zuinig, met alleen twee lan- en twee usb3.0-poorten. Geen hdmi, geen eSata, en geen 10Gbit/s-netwerkaansluiting. Dat de DS418 toch een flinke stap vooruit betekent, komt door de nieuwe quadcore Realtek RTD1296 ARM-processor in combinatie met 2 GB DDR4-geheugen. Dus niet alleen twee keer zoveel geheugen vergeleken met wat gangbaar was bij deze serie, maar ook nog eens sneller geheugen. De DS418 is de eerste Synology in de Value-serie die storingsvrij 4K-video transcodeert. Hiervoor moet je dan wel het Synology Video Station-package gebruiken, want Plex ondersteunt de Realtek-processor niet en het is onbekend of het die ooit gaat ondersteunen. De kwaliteit van de eigen Synology-packages waaronder die voor media is echter ruimschoots voldoende en vaak zelfs beter dan alternatieven. Nieuw zijn Moments voor fotobeheer (inclusief gezichtsherkenning) en Synology Office (met Chat, Calendar en Drive en zeer vele opties voor een eigen cloud en back-ups). Helaas ondersteunt dit Value-model geen btrfs – er moet iets te wensen overblijven.

©PXimport

Synology DS418

Prijs
€ 403,90
Website
www.synology.nl10Score100

  • Pluspunten

  • Kwaliteit packages

  • Aantal packages

  • 4K-transcoderen

  • Synology Hybrid RAID

  • Minpunten

  • Geen Plex

  • Aantal poorten

  • exFAT-driver niet gratis

WD My Cloud Pro 4100

Met zijn robuuste behuizing en grote display lijkt deze My Cloud Pro een heel andere nas dan een niet-Pro-versie van de MyCloud die we al eerder testten (zie ook www.tiny.cc/mcex2). De Pro-status wordt verder onderstreept door de twee voedingsaansluitingen aan de achterzijde, waarmee de nas tegen een defecte voeding beschermt kan worden. Western Digital levert helaas maar één voeding mee. Ingelogd op de nas is van de Pro-status weinig meer over. Hier vind je dezelfde software als op alle andere WD My Clouds. Dit betekent dat de webinterface (hoe gebruiksvriendelijk ook) alleen relevant is voor het configureren van de nas. Gebruiken doe je de nas altijd vanaf een ander apparaat. Ook betekent het dat het aanbod aan uitbreidingen bestaat uit een bont gezelschap ietwat verouderde apps. Enerzijds zijn er licht-zakelijke toepassingen zoals WordPress, Joomla en de wat ruwe Milestone Arcus Surveillance. Anderzijds voor thuisgebruikers zijn er apps als Plex en SqueezeCenter voor media en een app voor DropBox-synchronisatie. Wie denkt dat de Acronis True Image-app voorziet in een goede back-upoplossing komt bedrogen uit: het sluist je door naar de Acronis-webshop waar WD-gebruikers met korting deze back-upsoftware kunnen kopen.

De sterke punten van de nas zijn de eenvoud, het gemak waarmee je in combinatie met de MyCloud-apps voor iOS en Android een eigen cloud bouwt en de Intel Pentium N3710 quadcore-processor die door Plex direct kan worden aangesproken voor transcoderen van films.

©PXimport

WD My Cloud Pro 4100

Prijs
€ 446,49
Website
www.wdc.com6Score60

  • Pluspunten

  • Display

  • Twee voedingspoorten

  • Full-hd-transcoderen

  • Eenvoud beheer

  • Minpunten

  • Geen virtueel bureaublad

  • Geen tweede voeding

  • Aantal packages

  • Kwaliteit packages

Conclusie

Wij geven de consumenten die steeds vaker een 4bay-nas helemaal gelijk, er is namelijk veel moois te koop. Western Digital en vooral Netgear hebben moeite de concurrentie bij te benen. Hoewel zij zeker geen slechte nas leveren, zijn beide apparaten minder flexibel dan die van de concurrenten. Het is lastig een winnaar aan te wijzen uit de andere drie. Asustor biedt met de AS6104T ongekend veel hardware voor het geld. Daarvoor moet je de toch nog altijd mindere besturingssoftware en het mindere aanbod aan uitbreidingen voor de nas op de koop toenemen. Daar bewijzen vooral de QNAP TS-431X2 en de Synology DS418 hun kracht. Hoewel de hardware van de QNAP TS-431x2 enkele leuke features kent, doet het ontbreken van hardwarematige transcoderen toch afbreuk. Dan scoort Synology beter, geen compromissen bij de software en met de hardware een flinke stap vooruit. De DS418 is daarom de winnaar van de test.

Hieronder vind je alle testresultaten in één overzichtelijke tabel (.pdf).

©PXimport

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.