Fitbit Alta HR - Altanatief voor de Charge
De Fitbit Alta HR is de dunste fitnesstracker van Fitbit. In tegenstelling tot de vorige Fitbit Alta is deze nieuwe variant uitgerust met een hartslagmeter, en daarmee dus meteen een bescheiden wearable, geschikt voor grootse prestaties.
Bij smartwatches zie ik nog altijd de echte meerwaarde niet, na de testperiode voel ik bij geen enkel horloge de behoefte om ‘m aan m’n pols te houden. Of het nou een horloge is van Apple, met Android Wear of van Fitbit, het maakt voor mij geen verschil. Fitnesswearables zijn daarentegen een uitzondering: een subtiel armbandje dat je prestaties bijhoudt, je slaapkwaliteit en hartslag, motiveert me zelfs om actief te worden. Dat heeft kan zelfs een verslavende werking hebben: je houdt je bandje altijd om voor je stappendoel.
Dat is ook precies waar je zo’n wearable voor aanschaft. Het motiveert je te bewegen en jezelf te verbeteren. Activiteiten worden automatisch herkend (fietsen, hardlopen, voetballen, etc.), je slaap wordt gemeten en geanalyseerd, je hartslag wordt continue bijgehouden, en wanneer je lang stil zit vraagt je bandje om even de benen te strekken... en je kunt zien hoe laat het is.
©CIDimport
©CIDimport
Zwemles
Zelf ben ik anderhalf jaar lang bezitter geweest van een vergelijkbare fitnesswearable, de Fitbit Charge HR. Geweest, inderdaad. Een overenthousiaste duik in zee zorgde voor een tragische verdrinkingsdood voor m’n Fitbitbandje. Helaas heeft Fitbit er niet aan gedacht om de Alta HR waterdicht te maken. De spatwaterdichtheid zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken om een regenbui of het wassen van je handen. Maar bij een bandje dat je eigenlijk altijd draagt, vergeet je hem makkelijk af te doen. Als je gaat douchen bijvoorbeeld, of (in mijn recente verleden) wanneer je de zee in holt. Voor zwemmers is de Fitbit al helemaal geen optie. Wil je je liever geen zorgen maken om waterschade, dan zijn de Garmin Vivosmart 3 HR en de Fitbit Flex 2 alternatieven.
De verschillen tussen de Fitbit Charge 2 en de Alta HR zijn klein. De Alta HR heeft meer uithoudingsvermogen (tot wel tien dagen) en is wat kleiner waardoor hij wat meer uit als een gewoon armbandje. De Charge 2 beschikt over GPS, waardoor je bijvoorbeeld je hardloop- of fietsroutes terugziet, en een hoogtemeter waardoor gemeten wordt hoeveel trappen je beklimt. De prijs van de twee wearables ligt ongeveer gelijk.
Voor zwemmers is de Fitbit Alta HR al helemaal geen optie.
-
Aan de slag!
Wat de Fitbit Alta HR (en eigenlijk alle andere hartslagmetende Fitbits) beter maakt dan de meeste fitnesswearables is de manier waarop de armband de hartslag meet. Natuurlijk zijn de resultaten op basis van de plaatsing (een bewegelijk bandje om de pols) niet altijd op de slag nauwkeurig zijn. Maar de meting vindt wel continue plaats, en dat is wat bij vrijwel alle andere armbanden ontbreekt. Die meten de hartslag alleen doorlopend wanneer je een activiteit start, of zelfs alleen op oproep. Door die doorlopende meting krijg je echter wel een goede indruk van je hartslag, bijvoorbeeld hoe die opbouwt en piekt bij activiteiten, maar ook wat het ritme is in (nacht)rust. Dat zijn best interessante gegevens, die ook een goede indicatie geven hoe fit je bent.
Via de app kun je overigens ook uitdagingen starten: om een aantal stappen op een dag te lopen met een virtueel rondje New York bijvoorbeeld, of een wandeltocht door Yosemite National Park. De app laat je op een kaartje zien wat je in theorie zou hebben afgelegd. Het is mogelijk dit soort stappen-uitdagingen ook tegen vrienden aan te gan. Tevens is er een overzicht van allerlei fitness-oefeningen te vinden, helaas is dit min of meer reclame om je de Fitstar-app te laten downloaden.
Ook je nachtrust wordt gemeten. Niet alleen de duur van je slaap, maar ook de kwaliteit van je slaap. Hoe lang je in diepe slaap bent, remslaap, lichte slaap of wakker bent.
©CIDimport
©CIDimport
Kriebels
Het heeft een verslavende uitwerking, om bij te houden hoe gezond je bezig bent en je bewegingsdoelen te halen. Hierdoor ben je niet gauw geneigd om je bandje af te doen. Met de indrukwekkende anderhalve week accuduur hoeft dat in theorie ook niet. Maar let wel op dat het rubber van het bandje kan gaan irriteren. Persoonlijk kreeg ik daar na een week toch wel wat huidirritatie van. Als je er ook last van hebt kun je natuurlijk de Fitbit aan de andere pols dragen, of gewoon een paar dagen het bandje niet dragen.
Ander nadeel is dat de verzamelde gezondheidsgegevens die gesynchroniseerd worden met de Fitbit-app en -website (achter een inlog) alleen bij Fitbit blijven. Beide zijn erg overzichtelijk, maar een fors nadeel is dat Fitbit je in hun ecosysteem vastzet. Er is geen koppeling mogelijk met Apple Healthkit, Google Fit en andere sport-apps. Je kunt gegevens enkel exporteren naar een (vrij nutteloos) bestandje. Zodra je je Fitbit niet om hebt, of het bandje gaat stuk. Dan is dat jammer voor jou, terwijl het nota bene je eigen gezondheidsgegevens zijn.
Conclusie
Zoek je een wearable die de meest waardevolle gegevens toont en bescheiden oogt, dan is de Fitbit Alta HR de beste optie. Vooral ook vanwege de doorlopende hartslagmeting. Wil je net even wat accuratere gegevens verzamelen, dan kies je beter voor de Fitbit Charge 2, die wat groter is. Nadeel is echter dat het bandje zorgt voor huidirritatie en dat de gegevens vast blijven zitten in het Fitbit-platform.
**Prijs:** € 149,99 **Kleuren:** Zwart, grijs, roze, paars, oranje **Platform:** Android, iOS, Windows **Scherm:** Kleurloos oled **Formaat:** Small, Large of XL, 1,5 cm breed **Gewicht:** 240 gram **Sensoren:** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor **Connectiviteit:** Bluetooth **Website:** [www.fitbit.com](https://www.fitbit.com/altahr)
- Formaat
- Accuduur
- Hartslagmeter
- App
- Niet waterdicht
- Geen GPS
- Geen koppeling met andere fitness-apps
- Huidirritatie