ID.nl logo
Huis

De beste 4G-routers - Altijd verbonden met internet

4G-LTE-routers zijn ideaal voor het inrichten van een snelle internetverbinding op locaties zonder vaste internetverbinding, als mobiele back-up voor een vaste internetverbinding of zelfs om een tijdelijk netwerk (bijvoorbeeld voor presentaties) op te zetten. Wat zijn de beste 4G-routers?

Een 4G-lte-router verschilt op één belangrijk punt van een gewone wifi-router: de toevoeging van een 4G-modem waarmee je overal een mobiele internetverbinding opzet. Bij duurdere wifi-routers kun je soms een mobiel usb-modem in een usb-poort steken. Bij de hier geteste wifi-routers is dat niet nodig, want hierin is het modem gewoon ingebouwd. Voor de rest is het een wifi-router zoals alle andere, die perfect in combinatie met een traditionele bekabeld internetmodem functioneert.

Door de toevoeging van het mobiele modem zijn deze routers iets duurder dan gewone routers, maar ze bieden meer flexibiliteit. Je kunt ze meenemen om op locaties zonder vaste internetverbinding toch een internetverbinding te creëren. Of je gebruikt ze als back-up voor een gewone internetverbinding. De kans dat je zonder internet komt te zitten wordt op die manier erg klein.

Voor de mobiele internetverbinding heb je uiteraard een werkende simkaart met data-abonnement nodig. De snelheid van de mobiele verbinding hangt logischerwijs af van de specificaties van het mobiele modem. De theoretische maximale downloadsnelheid van de geteste routers varieert van 150 Mbit/s tot 1.000 Mbit/s. De maximale uploadsnelheid ligt tussen 50 en 150 Mbit/s. Maar het hangt uiteraard van de locatie, het netwerk en het mobiele abonnement af hoeveel in de praktijk haalbaar is.

©PXimport

AVM FRITZ!Box 6890 LTE

©PXimport

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE is een dualband-wifi-router met zowel een xdsl- als een lte(3G/4G)-modem. Beide modems halen een theoretische maximale doorvoersnelheid van 300 Mbit/s, bij xdsl dankzij de ondersteuning voor supervectoring 35b en bij lte dankzij de ondersteuning voor lte cat 6. Voor de rest is de 6890 LTE een modem/router zoals de andere topmodellen van AVM, bijvoorbeeld de FRITZ!Box 7590.

Het is met andere woorden een echte netwerk-communicatiehub, die niet alleen het draadloze netwerk verzorgt, maar ook analoge, digitale en internettelefoniefuncties aan boord heeft (met vijf digitale antwoordapparaten), als print- of mediaserver kan dienen (via een externe schijf die je aan de enige usb3.0-poort koppelt) en/of bedieningscentrale kan spelen in een thuisautomatiseringsnetwerk volgens de DECT-UL-standaard.

De 6890 LTE gebruikt hetzelfde FRITZ!OS-besturingssysteem als de andere routers van AVM. Het bedrijf heeft verschillende mobiele apps, onder andere om de status van de verbinding te controleren en de snelheid te testen, of om de router en bepaalde netwerkonderdelen veilig via het internet te gebruiken. Met behulp van de MyFRITZ!-clouddienst bereik je deze router en het achterliggende thuisnetwerk eenvoudig en veilig via internet.

AVM levert de nodige dsl-kabels en conversiestekkers mee. De kabels zijn met vier meter voldoende lang voor de meeste situaties. Een mini-sim past achteraan in een sleuf net boven één van beide verwisselbare lte-antennes. Dankzij de standaard SMA-connectoren kun je de router voorzien van een grotere en/of externe lte-antenne.

Als je het correcte land configureert tijdens de installatieprocedure, herkent de router alle courante mobiele providers en configureert de correcte mobiele instellingen. Uiteraard kun je die gegevens zelf nog wijzigen. In het ‘lte-informatie’-menu zie je een overzicht van de verbinding, met een schatting van de afstand tot de zendmast en van de up- en downloadsnelheden. In onze testomgeving zagen we een stabiele 4G-lte-verbinding met een downloadsnelheid van 222 Mbit/s en een uploadsnelheid van 50 Mbit/s. De afstand tot de zendmast werd geschat op 800 meter, wat wel lijkt te kloppen.

Via de Uitlijnhulp richt je de antennes, zodat ze een optimale mobiele ontvangst bereiken. Dit wordt grafisch getoond in de webinterface. Daarnaast tonen de vijf leds op de FRITZ!Box de gemiddelde ontvangstwaarde voor beide antennes: hoe meer leds branden, hoe beter de ontvangst.

Als je deze 6890 LTE als dsl-modem, gebruikt dan functioneert het lte-modem als noodverbinding, ‘fallback’. Valt de dsl-verbinding uit (zelfs al gebeurt dit maar heel kort), dan neemt het lte-modem het vliegensvlug over en hapert de internetverbinding niet of zo min mogelijk. Jammer genoeg werkt de fallback-functie bij de actuele firmware niet bij een gewone wan-verbinding, dus wanneer de FRITZ!Box achter een ander modem hangt (glasvezel, kabel etc.).

Dat zou nochtans ook een nuttige functie zijn: AVM heeft het dan ook toegevoegd aan de bèta-firmware. Deze voegt ook mesh-functionaliteit toe en versnelt de ntfs-toegang via usb. Die bèta zou tegen de tijd dat je dit leest (in elk geval vóór het einde van het jaar) de officiële firmware moeten worden.

AVM FRITZ!Box 6890 LTE

Website: nl.avm.de10Score100

  • Pluspunten

  • Uitgebreide functionaliteit

  • Snel

  • Verwijderbare lte-antennes

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Wifi-bereik kon beter

  • Usb-snelheid kon beter

D-Link DWR-953

©PXimport

De D-Link Wireless AC1200 4G LTE Multi-WAN Router biedt een uitgebreide ondersteuning voor 4G-, 3G- en 2G-netwerken en is wereldwijd inzetbaar. Je kunt hem ook als mobiele back-up gebruiken voor een vaste internetverbinding via een dsl- of kabelmodem. Je plaatst de blinkend zwarte D-Link DWR-953 horizontaal op zijn geïntegreerde voetje, waarbij de twee afneembare lte-antennes bovenaan uit het apparaat steken.

De DWR-953 is klein en licht genoeg (400 gram) om mee te nemen. Behalve negen status-leds heeft de DWR-953 vooraan ook een led-indicatie in streepjesvorm van de mobiele signaalsterkte: als het signaal optimaal is, branden de vier streepjes allemaal. Dat was het geval tijdens onze test. Eventueel kun je de meegeleverde antennes vervangen door sterkere exemplaren. De mini-simkaart past in een sleuf aan de rechterzijkant.

De installatiewizard start niet automatisch: je activeert hem via het internettabblad in de balk bovenaan in het (helaas niet Nederlandstalige) webbeheer. Kies in het menu ‘Wizard’ en volg de instructies. je kunt uiteraard alles handmatig configureren, maar vergeet daarbij zeker niet om de admin een sterk wachtwoord mee te geven, want D-Link verplicht je daar helaas niet toe. De zogenaamde ‘wizard’ is eerder dom: zo dien je op een bepaald moment zelf de router opnieuw te starten, en als je dat niet doet dan kom je niet meer in het beheer: voor beginners kan dat verwarrend zijn.

De beheerinterface is sowieso nogal rommelig, met functies die overal verspreid zitten en niet altijd even gemakkelijk terug te vinden zijn. Alles is wel aanwezig: de DWR-953 is een volwaardige router, met alle functies die je ook terugvindt bij de gewone wifi-routers van D-Link. Om alles correct in te stellen, is wel enige netwerkkennis vereist als je niet voor de standaardinstellingen kiest.

Voor een lte cat 4-router presteert de D-Link Wireless AC1200 4G LTE Multi-WAN Router behoorlijk goed, beter bijvoorbeeld dan de eveneens goedkope TP-Link Archer MR400 (die geen wireless-ac of gigabit-ethernet ondersteunt). Daarom wint de D-Link het keurmerk Slimme Koop. Maar houd wel rekening met de ietwat gecompliceerde interface; TP-Link heeft een eenvoudigere, gebruiksvriendelijkere interface.

D-Link DWR-953 Wireless AC1200 4G LTE Multi-WAN

Website: eu.dlink.com6Score60

  • Pluspunten

  • Ondersteunt veel frequenties

  • Betaalbaar

  • Goede prestaties voor een cat 4-modem

  • Minpunten

  • Engelse interface

  • Geen echte setup wizard

  • Gecompliceerde interface

Huawei 4GRouter B618s-22d

©PXimport

Huawei levert verschillende soorten mobiele wifi-routers. De hier geteste 4GRouter B618s-22d is één van de krachtigste, met ondersteuning voor 4G/LTE Advanced Cat 12 ofwel een maximale mobiele uploadsnelheid van 600 Mbit/s en downloadsnelheid van 50 Mbit/s. Het ivoorwitte torentje meet 95 × 95 × 208 mm en weegt zomaar eventjes 700 gram. Deze mobiele router is duidelijke bedoeld voor een vaste opstelling en neem je niet gemakkelijk mee.

De wifi- en lte-antennes zijn onzichtbaar aan de binnenkant gemonteerd, maar achteraan heeft de B618 twee TS9-connectoren waarop externe lte-antennes passen. De benodigde micro-simkaart verdwijnt onderaan het apparaat in een sleuf die beschermd wordt met een draaibaar klepje. Achteraan zijn er twee gigabit-ethernetpoorten, één met een lan-functie en de tweede die naar keuze voor lan- of wan-verbindingen gebruikt wordt. De Huawei BS618s heeft ook één usb 2.0-aansluiting waarop je naar keuze een usb-printer of een externe usb-schijf aansluit. Verder vind je achteraan een stroomknop en een analoge telefoon-aansluiting (RJ11) waarvan de functie ons ontgaat.

Op de voorkant geven acht status-leds allerlei informatie over de verbindingen en de werking van het apparaat. Midden tussen deze led-rij is er een ronde wps-knop om snel wifi-verbindingen te leggen. De router herkent automatisch de belangrijkste mobiele providers en configureert de mobiele verbinding dan ook zelf. Je kunt uiteraard ook zelf een verbindingsprofiel configureren.

Het klassiek ogende beheer dat met menu en tabs werkt, is in verschillende talen beschikbaar, maar Nederlands is daar helaas niet bij. Via het Settings-menu configureer je dingen zoals de wlan- en lan-instellingen, beveiliging, dhcp, vpn en verbindingsprofielen.

De samba- en dlna-servers zijn standaard uitgeschakeld. Koppel je een externe schijf of een usb-printer aan de usb-poort, dan schakel je ze in via het More-menu. De goede prestaties benaderen die van de AVM FRITZ!Box 6890 lte-router. Die laatste presteert iets beter op 5GHz-wifi, maar de Huawei is dan weer sneller in de 2,4GHz-wifi-frequentie.

Huawei 4GRouter B618s-22d

Website: consumer.huawei.com8Score80

  • Pluspunten

  • Presteert goed

  • Simpel beheer

  • Externe antennes mogelijk

  • Minpunten

  • Engelstalige interface

  • Trage usb

Netgear Nighthawk M1

©PXimport

De Netgear Nighthawk M1 is een echte mobiele router die overal inzetbaar is. Het apparaat is erg compact en bovendien voorzien van een accu. Daardoor kun je hem ook gebruiken als powerbank om bijvoorbeeld smartphones of kleine draagbare usb-apparaten te laden. Deze kleine mobiele router heeft verschillende namen. Op de verpakking staat ‘Nighthawk M1 4GX Gigabit LTE Mobile Router (MR1100-100)’, maar op de Nederlandse website van Netgear is het kortweg de ‘Nighthawk M1 mobiele router’. In de VS noemt Netgear het een ‘Nighthawk LTE Mobile Hotspot Router’.

De verwisselbare 5040 mAh li-ion-accu gaat volgens Netgear tot 24 uur lang mee. De stand-bytijd gaat tot vijfhonderd uur. Met een micro-simkaart en data-abonnement ben je klaar om overal via wifi of ethernet een internetverbinding te leggen.

De Nighthawk M1 haalt in theorie mobiele downloadsnelheden tot een gigabit per seconde en een uploadsnelheid tot 105 Mbit/s (gigabit-lte ofwel cat 16). Dat is het snelst van alle geteste routers, maar het gebruikte netwerk en data-abonnement moeten het natuurlijk ondersteunen. Op onze testlocatie is de reële mobiele snelheid vergelijkbaar met die van de routers van AVM (cat 6) en Huawei (cat 12). Maar dat kan dus in theorie nog sneller, afhankelijk van de locatie, het mobiele netwerk en het abonnement.

Volgens Netgear deelt de Nighthawk M1 een mobiele internetverbinding met maximaal twintig wifi-apparaten. Media stream je via de usb-c- en usb-a-poorten of vanaf een micro-sd-geheugenkaartje.

De lte-antennes zijn in het apparaat geïntegreerd, maar achteraan gaan twee TS-9-connectoren schuil achter rubberen dichtingen. Daarop kun je optionele 3G/4G-antennes aansluiten voor een verbeterde mobiele ontvangst. Op de bovenzijde van het apparaat zit een 2,4inch-lcd-kleurenscherm met allerlei statistieken (verbruik, signaalsterkte), maar ook de wifi-inloggegevens. De weergave van die gegevens kun je voor zover wij terugvonden niet via het beheer uitschakelen. Dus iedereen die het apparaatje ziet, kan ermee verbinden, dit zouden we om veiligheidsredenen wel willen kunnen uitschakelen. Gelukkig wordt het beheerwachtwoord niet op het scherm getoond. Het scherm is om de accu te sparen alleen actief als je kort op de stroomknop drukt. Micro-sim- en geheugenkaartje passen in een sleuf onder de verwisselbare accu.

Het beheer is eenvoudig en overzichtelijk en werkt met drie tabbladen: Dashboard, Mymedia en Settings. De app werkt met pictogrammen, maar biedt in essentie dezelfde mogelijkheden. Geen van beide werkt in het Nederlands. Het Dashboard biedt een overzicht van alle verbindingen, het dataverbruik en de belangrijkste instellingen. Mymedia geeft toegang tot het bestandssysteem van een micro-sd-kaartje of aangesloten externe usb-schijf.

Via het Settings-menu regel je alle instellingen, bijvoorbeeld die voor de beide wifi-frequenties, voor ouderlijke controle, toegangscontrole, website filters, volgens schema in- of uitschakelen en sim-beveiliging. Poortfiltering, -forwarding en vpn-doorvoer behoren eveneens tot de mogelijkheden. Via dit menu voer je ook een eventuele firmware update online door. Interessant is de ‘Data offloading’-optie. De mobiele verbinding werkt dan als back-up van een dataverbinding via wifi of ethernet: valt die verbinding uit, dan wordt direct de mobiele verbinding geactiveerd zodat het internet niet onderbroken wordt.

Website: netgear.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Echt draagbaar

  • Accu

  • Goede prestaties

  • Minpunten

  • Prijzig

TP-Link Archer MR400

©PXimport

De TP-Link Archer MR400 is een redelijk compacte dualband wifi-router met 4G-connectiviteit. ‘Gewoon een simkaart in het apparaat steken, aanzetten en genieten van een snelle draadloze verbinding’, luidt het op de website van TP-Link. Dat blijkt grotendeels te kloppen. De installatieprocedure is even gebruiksvriendelijk als bij de gewone wifi-routers van deze fabrikant. De twee externe lte-antennes zijn desgewenst te vervangen door grotere exemplaren.

De MR400 ondersteunt een brede waaier aan 2G-, 3G- en 4G-frequenties. Dat betekent dat je er zowat in alle omstandigheden een mobiele internetverbinding mee verkrijgt met een maximale theoretische downloadsnelheid van 150 Mbit/s en uploadsnelheid van 50 Mbit/s (lte cat 4). De Archer M400 gebruikt een gewone mini-simkaart die achteraan in een sleuf gestoken wordt. Heb je echter een micro- of nano-simkaart dan is dat dankzij de meegeleverde adapters ook geen probleem. Handig!

Deze mobiele router heeft vier fast ethernet lan-poorten, waarvan er één ook als wan-poort kan worden gebruikt. Een usb-poort ontbreekt. De witte status-leds op de bovenkant tonen informatie over de wifi- en mobiele verbindingen, met inbegrip van de mobiele signaalsterkte die via maximaal vier witte streepjes wordt getoond. Drie of vier streepjes dienen te branden voor een goede ontvangst, en anders zoek je beter een andere locatie voor de router. De leds zijn wel moeilijk zichtbaar, ze branden niet sterk.

Het modem herkent de meeste mobiele providers en logt automatisch in op het mobiele netwerk. Daarnaast kun je handmatig een connectieprofiel creëren en activeren via het ‘Advanced’-menu van het beheer, dat helaas niet in het Nederlands werkt. De Archer MR400 werkt ook als gewone draadloze router, waarbij het lte-modem uitgeschakeld wordt. Dit kies je in het ‘Operation Mode’-menu. Maar een ‘failover’-optie is helaas niet beschikbaar. Het is het een of het ander: mobiele router óf draadloze wan-router die je achter een internetmodem of -router hangt. Alle gebruikelijke routerfuncties die je ook aantreft in de gewone draadloze routers van TP-Link zijn van de partij.

TP-Link Archer MR400 AC1350 Draadloze dual-band 4G

Website: tp-link.com6Score60

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Ondersteunt veel frequenties

  • Sim-adapters inbegrepen

  • Minpunten

  • Geen failover

  • Alleen fast ethernet

  • Geen usb

Conclusie

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE is snel en functioneel zeer uitgebreid en dus een logische winnaar van het keurmerk Best Getest. Dit apparaat kan perfect als enige internetrouter worden gebruikt die in alle omstandigheden een verbinding legt. De uitgebreide functielijst drijft de prijs uiteraard op.

Zoek je eerder een mobiele router voor incidenteel gebruik op locatie en/of als mobiele back-up voor je bestaande internetverbinding, dan vind je die voor relatief weinig geld bij de D-Link DWR-953, de Slimme Koop van deze test. De Netgear Nighthawk M1 verdient een speciale vermelding omwille van zijn compactheid en accuwerking.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
      © wayhome.studio
      Energie

      Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

      Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

      In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

      Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

      Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

      Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

      Luchtbevochtiger

      Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

      ©HN Works

      Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

      Luchtontvochtiger

      Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

      Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

      ©Sue Tansirimas

      Luchtreiniger

      Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

      Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

      Of kies beide

      Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

      ▼ Volgende artikel
      Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
      © africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
      Huis

      Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

      Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

      In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

      Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

      Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

      Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

      Werking

      Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

      ©279photo

      Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

      Soorten groenten en fruit 

      Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

      Gezondheid

      Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

      ©Maridav

      Prijs 

      Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

      Dus: wat kies je? 

      Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.