Verschillen qled en oled en lcd: dit moet je weten
Televisiefabrikanten en -verkopers strooien met fraaie termen als lcd, oled en qled. Wat betekenen deze typen schermen en waarin verschillen qled en oled van elkaar en van lcd? Computer!Totaal legt het je uit.
Om te beginnen: elke tv heeft een scherm met led-technologie. Er zijn echter meerdere technieken. De meest bekende is het lcd-display, waar jarenlang vrijwel alle tv’s gebruik van maakten. Rond 2009 kwam daar de LED TV bij, een populaire marketingnaam voor een tv met een verbeterd lcd-scherm. Tegenwoordig is de LED TV – gelukkig – niet meer zo populair omdat fabrikanten weer de naam lcd gebruiken, of juist een andere techniek promoten. Zo zet Samsung fors in op de QLED-tv, een door Samsung bedachte naam voor een lcd-tv met quantum-dot-technologie voor een groter kleurbereik.
Oled: de beste tv?
De opmars van qled hangt samen met die van oled, een schermtechnologie die echt anders is dan lcd. Oled gebruikt geen metaalverbindingen maar koolstofverbindingen, wat als voordeel heeft dat de duizenden pixels zelf licht geven én individueel uit kunnen om zwart te tonen. Er is daarom – in tegenstelling tot bij lcd – geen lichtbron achter het scherm nodig. Een oled-tv heeft daarom een oneindig contrast, waarbij zwart écht zwart is, en toont over het algemeen meer intense kleuren dan een lcd-tv.
©PXimport
Alle oled-tv’s, ongeacht het merk, gebruiken een scherm uit de fabrieken van LG. Dit bedrijf heeft als enige namelijk de patenten voor het vereiste type oled-scherm. Die patenten nam LG jaren geleden al over van Kodak (jazeker), wat een gouden zet bleek te zijn. Fabrikanten als Sony, Philips en Panasonic moeten voor hun oled-tv’s namelijk verplicht bij LG winkelen. In essentie is elke oled-tv dus gelijk, maar in de praktijk zijn er genoeg verschillen. Zo mogen fabrikanten aanpassingen doorvoeren om de schermkwaliteit te verbeteren. De merken steken hier serieus moeite en geld in en stellen bijvoorbeeld eigen modi in voor films, gaming en sport. Maar toch: het paneel blijft hetzelfde. Tests wijzen dan ook uit dat de verschillende tv’s – mits goed afgesteld – bijna dezelfde beeldkwaliteit tonen. Dat is misschien wat saai, maar goed nieuws voor wie een oled-tv zoekt.
©PXimport
Welk schermtype biedt het beste beeld?
Welke tv biedt de beste beeldkwaliteit? Dat is lastig te zeggen omdat jij andere prioriteiten hebt dan je buurman. Om maar een voorbeeld te geven: wie dagelijks overdag kijkt in een zonnige kamer, zal de beeldkwaliteit van een qled-tv prefereren boven een oled-tv. Dit omdat een qled-scherm een hogere maximale helderheid heeft en dus beter zichtbaar is.
Een betaalbare beeldbuis gebruikt een standaard lcd-paneel, dat inferieur is aan qled en oled. Het contrast is minder, de maximale helderheid is lager en het energieverbruik ligt iets hoger. Zoals gezegd is een qled-tv een betere keuze als je in vooral een verlichte kamer kijkt, terwijl oled wint qua contrast en kleurweergave en volgens kenners daarom onder de streep het beste beeld levert. Mits het scherm goed is afgesteld, natuurlijk.
©PXimport
Beeldinstellingen veranderen
Van een duurdere tv mag je verwachten dat de fabrikant ‘m goed heeft afgesteld in de fabriek. Een goedkopere tv met lcd-scherm kan minder nauwkeurig zijn afgesteld. Op vrijwel alle tv’s kan je de beeldinstellingen naar eigen smaak aanpassen. Iets fellere kleuren? Geen probleem. De helderheid of het contrast opkrikken? Zo gepiept. Serieuze instellingen voor beeldpuristen vind je doorgaans alleen op duurdere tv’s, waaronder oled-modellen.
©PXimport
Andere aandachtspunten
Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Kijk je graag naar natuurdocumentaires? Dan is een oled-tv een goede keuze vanwege de fraaie kleurweergave. Oled heeft echter als nadeel dat de pixels kunnen inbranden, wat betekent dat de afdruk niet meer verdwijnt. Oled-schermen van vijf jaar geleden hadden hier relatief snel en vaak last van, maar anno 2020 is de schermkwaliteit flink verbeterd. Zowel hardwarematig (betere schermen) als softwarematig, waarbij de tv statische beelden herkent en het beeld telkens een piepklein stukje verschuift zodat alle pixels even zwaar belast worden. Inbranding is een probleem dat – gelukkig – nauwelijks nog voorkomt, en als het gebeurt kun je de garantie aanspreken.
Een ander aandachtspunt is de beeldkwaliteit zelf. Zowel lcd als qled en oled kunnen een full-hd-weergave tonen. De meeste tv’s die nu uitkomen, hebben echter een 4K-scherm. Ook hierbij maakt het niet uit welk type scherm je kiest. Schermleveranciers maken nu steeds meer 8K-schermen, zowel op lcd als qled en oled. Zo’n 8K-tv is echter nog peperduur, dus niet interessant voor 99 procent van de mensen die nu een nieuwe tv wil kopen.
Meer weten? Lees hier onze koopgids met de 10 beste televisies van dit moment (2020).