Beste vertaalsoftware: Crow Translate getest

© PXimport

Beste vertaalsoftware: Crow Translate getest

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 mei 2022 - 11:35

Aangepast: 25 november 2022 - 11:36

Dirk Schoofs

Crow Translate is een opensource-vertaaltool die de gerenommeerde webvertalers aanspreekt en het resultaat laat uitspreken in vijf verschillende stemmen met drie verschillende emoties. Bovendien kun je de tool gebruiken om via ocr tekst in afbeeldingen te lezen en te vertalen. Is Crow Translate de beste vertaalsoftware die je kunt krijgen?

Je haalt de software bij GitHub, een platform waar programmeurs hun opensource-projecten plaatsen. Het programma komt in verschillende versies en het is zelfs mogelijk om het in draagbare modus te gebruiken.

Vertalen en voorlezen

Er is geen configuratie nodig om Crow Translate te laten werken. Je kunt er meteen mee aan de slag. Links voer je de brontaal in en rechts zul je de vertaling lezen. Eerst moet je uiteraard een invoer- en een uitvoertaal instellen. Er is wel een modus die automatisch de brontaal detecteert, maar het vertaalproces werkt sneller als je vooraf beide talen expliciet instelt.

Vervolgens selecteer je onderaan een vertaalengine. Standaard is dat Google Translate, maar je kunt ook Yandex, Bing, Libre Translate en Lingva selecteren. Het valt ons trouwens op hoe de vertaalkwaliteit per engine verschilt. Voor complexe vertalingen lijkt Google ons de beste keuze. Daarna kun je de vertaling beluisteren of via een knop kopiëren.

© CIDimport

Tekstherkenning

In de gereedschapsbalk onderaan zie je trouwens een pictogram dat lijkt op het bekende uitsnijdgereedschap van beeldbewerkingssoftware. Dat is de ocr-knop waarmee je tekst in afbeeldingen op het scherm selecteert.

Om de ocr-functie te gebruiken, moet je wel eerst de taalmodellen downloaden voor de taal waarnaar je de tekst wilt vertalen. Die taalmodellen vind je op https://kwikr.nl/crowocr. Wil je bijvoorbeeld naar het Engels vertalen, dan heb je het bestand eng.traineddata nodig. Om de herkende tekst naar het Nederlands te vertalen, gebruik je nld.traineddata.

Door op het tandwieltje te klikken, kom je bij de instellingen waar je in de rubriek OCR de verbinding legt met de gedownloade taalmodellen. Vervolgens selecteer je bijvoorbeeld een gescande tekst met de ocr-tool, zodat die meteen wordt ingelezen en vertaald.

Conclusie

Er is ondertussen veel vertaalsoftware, maar Crow Translate behoort zeker tot de meer geavanceerde. Dit is een lichtgewicht programma dat je zelfs kunt meenemen op een usb-stick. Het bespaart je de moeite om iedere keer naar Google Translate of Yandex te surfen en natuurlijk is ook de ocr-module interessant.

© CIDimport

8,0

ONS OORDEEL

Crow Translate 2.9.1

Pluspunten

Diverse vertaalengines vergelijken

Optische tekstherkenning

Vijf verschillende stemmen

Minpunten

Veel functies met sneltoetsen

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows, Linux **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000