Belangrijk en gemakkelijk: zo maak je een back-up van je Wordpress site
Computerexperts zeggen dat het geen kwestie is 'of' het gebeurt, maar 'wanneer'. Het moment dat je site stuk is. Het kan talloze redenen hebben, maar als het gebeurt denk je als ondernemer maar aan één ding: hoe krijg ik 'm zo snel mogelijk weer in de lucht? Het maken van back-ups is essentieel voor iedereen met een eigen site. In dit artikel lees je waarom en hoe je dat doet.
©PXimport
Het maken van een back-up zou voor iedereen met een website een tweede natuur moeten zijn. Zie het als het afsluiten van een verzekering. Je doet het niet omdat het nu op dit moment nodig is en je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Maar als er eens iets mis gaat ben je maar wat blij dat je het hebt. Met een back-up maak je een reservekopie van je website. Mocht je site dus eens stuk gaan, dan kun je die kopie weer terugzetten. Pas je jouw site regelmatig aan, dan is het dus ook zaak om regelmatig back-ups te maken. Zo voorkom je dat bij het terugzetten van een back-up veel recente wijzigingen niet meer meegenomen zijn.
Waarom zou een site ineens verdwijnen of niet meer werken? Daar kunnen ontzettend veel redenen voor zijn. Het kan zijn dat je zelf iets probeert aan te passen aan de site, maar een foutje maakt. Dat je per ongeluk wat bestanden van de server verwijderd waardoor niets meer werkt. Je site kan beschadigd raken als een update verkeerd gaat. Maar als de server die jouw website host bijvoorbeeld eens onherstelbaar beschadigd raakt, kan je site ook ineens weg zijn. Als je dan geen back-up hebt, zit er maar één ding op: weer helemaal terug naar af en bij het begin beginnen.
Wordpress back-up: bestanden en database
Soms is het nodig om niet alleen een back-up te maken van de bestanden van je website, maar ook van je database. Heb je een Wordpress site, dan zul je twee verschillende back-ups moeten maken. Eenmaal van de bestanden van je website, zoals je Wordpress thema, de plugins en de afbeeldingen. En ook eenmaal van de database, waar al je posts, reacties, categorieën en gebruikers worden opgeslagen.
Zo maak je een back-up van je site
Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken. Wat voor site je hebt en welke hosting provider je ook gebruikt, het is altijd mogelijk om zelf een back-up te maken van je website via File Transfer Protocol (FTP), waarbij je zelf een kopie van je website download naar je computer.
1. Om te werken met FTP heb je een FTP-client nodig. Filezilla of Cyberduck zijn goede gratis opties.
2. Log in bij de FTP-client. Dit doet je door de host (ftp.jouwdomein.nl), gebruikersnaam en wachtwoord (beschikbaar gesteld door de hoster) en poort (21) in te vullen.
3. Als je ingelogd bent zie je de mappenstructuur van je website. Je website staat in de map public_html. Download deze naar je computer en bewaar 'm op een veilige plek.
Voor het maken van een back-up van de database kun je bij het bedrijf dat jouw WordPress hosting verzorgt, inloggen bij PHPMyAdmin. Gebruik hiervoor hetzelfde FTP-wachtwoord als hierboven. Kies de database waarvan je een back-up wilt maken en klik daarop. In de extra opties die beschikbaar komen, kies je 'exporteren'. Meestal hoef je verder niets in te stellen en kun je zo de database van je website downloaden.
Sommige hosting partijen bieden ook de mogelijkheid om automatisch een back-up te maken op bepaalde tijden, of bieden uitgebreide online back-up pakketten aan die ook van andere bestanden dan je website veilig een kopie bewaren.
Back-ups met Wordpress plugins
Maak je gebruik van Wordpress, dan zijn er ook verschillende plugins beschikbaar die je site kunnen opslaan. Populaire gratis opties zijn bijvoorbeeld BackWPUp of UpDraft. Voor een paar euro kun je goede betaalde plugins krijgen als VaultPress of BackupBuddy, die meer uitgebreide opties hebben. Voordeel van deze plugins is dat ze eenvoudig in gebruik zijn en direct vanuit je Wordpress site zijn in te stellen. Vaak kun je automatische backups plannen en de kopie van je site automatisch naar Dropbox of OneDrive sturen. Nadeel is dat, zeker als je een grote site hebt, dit soort back-ups veel servercapaciteit kunnen vergen. Dat komt de snelheid van je Wordpress site niet ten goede. Door zelf back-ups te maken hou je controle en weet je zeker dat je goed zit.
Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.