Bedrijven hanteren 'just say no'-strategie voor Vista

Voor het eerst in de geschiedenis van Microsoft heeft het bedrijf te maken met tegenslag na tegenslag bij de adoptie van een nieuw besturingssysteem. Steeds meer bedrijven kiezen er bewust voor Vista niet te adopteren, maar liever te wachten tot Windows 7.Nooit eerder gaf ook Microsoft zelf gemengde signalen af over een besturingssysteem. Roemde Bill Gates Vista nog om zijn 'rapid sales rate', Steve Ballmer gaf al voorzichtig aan dat Vista een 'work in progress'is.

De Microsoft-designers die verantwoordelijk zijn voor het User Account Control (UAC) hebben toegegeven dat hun primaire doel het 'irriteren van de gebruiker' is en inmiddels heeft Steve Ballmer zelfs toegegeven dat de keus om Windows Vista niet op compatibiliteit te richten door klanten niet in dank is afgenomen.

Eindgebruikers lopen vaak niet over van enthousiasme over het nieuwe besturingssysteem. Vista kent een slechte compatibiliteit met third party hardware en oudere randapparatuur en is trager dan Windows XP. Omdat Microsoft de hoge hardware-eisen niet in advertenties benadrukt heeft, heeft het nu zelfs een rechtszaak aan de broek. Last but not least keren steeds meer klanten terug naar hun oude, vertrouwde Windows XP.

Nu blijkt dat er ook in de zakelijke sector steeds meer weerstand ontstaat tegen Windows Vista. Volgens BusinessWeek adopteren steeds meer bedrijven een "Just Say No"-beleid ten opzichte van Vista. Deze bedrijven blijven liever op Windows XP draaien en migreren pas naar een nieuw besturingssysteem in 2010, wanneer Windows 7 verwacht wordt.

Eén van de meest recente multinationals die zich openlijk uitgesproken heeft tegen Vista is autofabrikant General Motors. Het bedrijf claimt zoveel problemen tegen het lijf gelopen te hebben bij de overstap naar Windows Vista, dat het voorlopig gewoon bij XP blijft. De grootste probleemfactor zijn de hoge hardware-eisen: veel machines in het bedrijf zijn pas rond 2010 afgeschreven en worden dan pas vervangen door krachtigere modellen. De huidige machines draaien gewoon te traag wanneer XP door Vista wordt vervangen. Een andere probleemfactor is dat veel gebruikte software niet (gegarandeerd) compatibel is met Vista.

Volgens Mike Nash, een van Microsoft's topmensen, loopt Vista juist enorm goed. Zo zouden veel bedrijven al op Vista overgestapt zijn. Wel erkent hij dat Vista het beste verkoopt bij consumenten -- die vaak geen keuze hebben en het besturingssysteem automatisch bij een nieuwe computer en laptop krijgen. Wat de getallen ook vertroubelt is dat veel bedrijven weliswaar een Vista-licentie kopen, maar deze downgraden om Windows XP te draaien. Zo heeft Alaska Airlines zo'n 2000 machines staan die vervangen worden door machines met een Vista-licentie, maar waarbij wel degelijk XP gebruikt gaat worden. Een marktanalyse laat zien dat het gebruik van Vista bij bedrijven op een bedroevende 6.3 procent blijft steken, vlak boven OS X dat 4.2 procent noteert.

Er gloort hoop aan de horizon voor Microsoft: de ontwikkeling van Windows 7 schijnt spoedig te verlopen en volgens ontwikkelaars voelt deze Windows-versie een stuk sneller en responsiever aan dan Vista.

DailyTech

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem