ID.nl logo
AI maakt phishing onherkenbaar: wees voorbereid en blijf veilig
© Adobe
Zekerheid & gemak

AI maakt phishing onherkenbaar: wees voorbereid en blijf veilig

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie. Niet alleen om hun phishing-aanvallen beter te maken, maar ook om deze aanvallen vaker uit te voeren. Experts verwachten dan ook dat het steeds moeilijker zal worden om phishing te herkennen - en dat de kans dat je slachtoffer wordt, steeds groter wordt. Kun je er dan niets tegen doen? Gelukkig wel!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij nepberichten verstuurd worden die de ontvanger om de tuin te leiden. De berichten lijken bijvoorbeeld afkomstig van je bank of van een pakketdienst. Cybercriminelen proberen je via phishing informatie te ontfutselen die ze kunnen gebruiken voor identiteitsfraude. Denk bijvoorbeeld aan je BSN-nummer, paspoortnummer, geboortedatum, mobiele telefoonnummer, IBAN-rekeningnummer of je gebruikersnaam en wachtwoord. Phishing gebeurt meestal via e-mail en app-berichten.

Voor slachtoffers van identiteitsfraude is de ellende niet te overzien. Criminelen sluiten op jouw naam leningen af of kopen bijvoorbeeld goederen waarvoor jij de rekening krijgt. Daarnaast verhandelen zij je gegevens op het darknet. Identiteitsfraude blijft je jarenlang achtervolgen. Je weet nooit wanneer jouw gegevens verkocht worden en hoe criminelen die gegevens gaan misbruiken.

Diefstal van data uit gegevensbanken

Phishing-aanvallen raken niet alleen gewone consumenten, maar bijvoorbeeld ook mensen die toegang hebben tot gegevensbanken, zoals IT-beheerders. Wanneer een medewerker met toegang tot een gegevensbank door phishing zijn inloggegevens lekt, kunnen cybercriminelen grote hoeveelheden vaak zeer gevoelige data buitmaken. Dat gebeurt helaas geregeld.

Onze gegevens staan in steeds meer gegevensbanken. De kans bestaat dat zo'n diefstal ook een keer jouw gegevens bevat.

©Adobe

Wat voor rol spelen AI-bots zoals ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Deze chatbot schrijft teksten op basis van instructies ( over bijvoorbeeld het onderwerp, de stijl of de lengte van de tekst). Je ziet geen verschil tussen door chatbots gemaakte tekst en door mensen geschreven tekst.

Deze techniek is volop in ontwikkeling. Regelmatig verschijnen nieuwe vergelijkbare systemen. Niet alle chatbots schrijven teksten; sommige werken met foto- of videomateriaal of met gesproken woord. Deze bots doen de stem van iemand na of maken namaakvideo's van mensen. Cybercriminelen gebruiken AI ook ...

Cybercriminaliteit

Experts maken zich grote zorgen over crimineel gebruik van kunstmatige intelligentie. Sommige criminele groeperingen gebruiken nu al chatbots voor phishing-aanvallen. De chatbots maken zeer goede en overtuigende teksten, die niet als phishing-tekst herkenbaar zijn.

Naar verwachting leidt de inzet van kunstmatige intelligentie tot een vloedgolf aan phishing, zowel via e-mail als via app-berichten. Niet alleen de explosieve toename van phishing-aanvallen is zorgwekkend, maar ook de grotere overtuigingskracht die uit de berichten zal spreken. Dit gaat ongetwijfeld tot veel slachtoffers leiden.

©Ascannio

Goede voorbereiding

De enorme toename van phishing-aanvallen vormt een bedreiging voor ons allemaal. De risico's worden groter en we moeten rekening houden met een verhoogde kans op identiteitsfraude.

Ook jij kunt slachtoffer worden. Neem daarom maatregelen ter bescherming tegen phishing en identiteitsfraude. Een goede voorbereiding helpt om problemen te voorkomen en schade te beperken. Hier volgen vier tips.

Tip 1: Beveilig je apparaten

Installeer een goede en betrouwbare beveiligingssuite, inclusief bescherming tegen malware en phishing. We raden Bitdefender Premium Security Plus aan. Het blokkeert aanvallen en waarschuwt voor kwaadaardige webformulieren.

Criminelen gebruiken naast e-mail en geïnfecteerde webpagina's ook app-berichten voor hun aanvallen. Installeer daarom de apparaatbeveiliging op al je apparaten, ook op je smartphone en tablet.

Tip 2: Installeer een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager helpt je niet alleen voor elke site en elk account een ander, sterk wachtwoord te gebruiken, maar is ook onmisbaar in de verdediging tegen phishing.

De criminelen maken vervalste inlogschermen die voor het menselijk oog niet van echt te onderscheiden zijn. Hiermee stelen zij ongemerkt inloggegevens en andere gevoelige informatie. Een wachtwoordmanager trapt niet in nagebootste inlogschermen, waardoor criminelen geen kans maken.

Gebruik op al je apparaten dezelfde wachtwoordmanager. De Bitdefender wachtwoordmanager maakt gebruik van krachtige encryptie en is makkelijk in gebruik. Je hoeft zelf alleen het hoofdwachtwoord te onthouden.

Tip 3: Klik nooit op linkjes

De chatbots met kunstmatige intelligentie maken erg overtuigende phishing-berichten. Vertrouw geen enkel linkje dat je via e-mail en via app-berichten ontvangt. Grotere organisaties zoals de bank, de gemeente of de belastingdienst sturen je nooit berichten met linkjes.

De criminelen gaan heel ver om de berichten echt te doen lijken. Via sociale media zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en dergelijke weten ze meer over je dan je zou verwachten. Vertrouw daarom ook geen berichten die je van een bekende krijgt. Bevat zo'n bericht een linkje, check dan eerst of het bericht echt van die bekende afkomstig is.

©Adobe

Tip 4: Bewaak je identiteit

Bewaak je identiteit. De diefstal van bestanden met grote hoeveelheden vertrouwelijke gegevens zal door de vloedgolf van phishing alleen maar toenemen. De Bitdefender Digital Identity Protection geeft je een waarschuwing wanneer je identiteitsgegevens zijn gecompromitteerd, zodat je snel actie kunt ondernemen.

Kom in actie!

Wacht niet tot het te laat is. Gebruik deze tips om je bescherming te verhogen en begin vandaag nog. Wil je aan de slag met de beveiliging van je apparaten zonder allerlei verschillende losse oplossingen te installeren? Kies dan voor de Bitdefender cyberbeveiliging: dit pakket bevat alles wat je nodig hebt.

▼ Volgende artikel
7 handige MagSafe-accessoires voor je iPhone
© hadrian | ifeelstock - stock.adobe.com
Huis

7 handige MagSafe-accessoires voor je iPhone

MagSafe is een handige technologie om je iPhone op te laden en om allerlei accessoires aan je toestel te bevestigen. In dit artikel bespreken we welke MagSafe-accessoires voor je iPhone het nuttigst zijn.

In een notendop:

  • Wat is MagSafe?
  • Bij welke aanbieders vind ik MagSafe-accessoires?
  • Welke iPhone-accessoires met MagSafe zijn handig?

Lees ook: Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Wat is MagSafe?

MagSafe is een technologie van Apple waarmee je compatibele accessoires magnetisch bevestigt aan je iPhone. De magneetring houdt de accessoires goed op zijn plek en maakt het mogelijk om accessoires snel te wisselen of simpelweg te verwijderen. 

MagSafe is aanwezig in alle iPhones sinds de iPhone 12, met uitzondering van de iPhone 16e en de iPhone SE-modellen. Op telefoons zonder MagSafe kan een magnetische sticker of een hoesje met magneet alsnog voor MagSafe-functionaliteit zorgen. Het voordeel van sneller draadloos opladen ontbreekt dan.

Beste MagSafe-accessoires voor iPhones

Sinds het bestaan van de technologie zijn er allerlei MagSafe-compatibele accessoires uitgebracht door Apple en andere fabrikanten. Bekendere andere aanbieders van producten die MagSafe ondersteunen zijn Belkin, OtterBox, Nomad, Mophie, Zens en Moment. Hieronder zie je welke MagSafe-accessoires voor iPhones wat ons betreft de moeite waard zijn.

MagSafe-oplader

Een MagSafe-oplader is een ronde schijf met een usb-c-kabel om je iPhone op te laden. Dankzij de magnetische ring in je iPhone blijft de oplader stevig op zijn plek, waardoor het opladen soepel en betrouwbaar verloopt. MagSafe is meestal sneller dan andere draadloze opladers, maar met een kabel gaat het nog altijd vlotter. MagSafe-opladers zijn ook compatibel met andere Apple-apparaten, zoals de AirPods Pro 2 en AirPods (3e generatie) met MagSafe-oplaadcase. 

MagSafe-oplaadstation

Als je je iPhone en andere Apple-producten tegelijk wilt opladen zonder rommelige kabels op je bureau of nachtkastje, is een oplaadstation een uitkomst. Er zijn 2-in-1-opladers en 3-in-1-opladers die ruimte bieden voor je iPhone, AirPods en/of Apple Watch, en zelfs 4-in-1-opladers met bijvoorbeeld een extra kabel om je iPad op te laden. MagSafe-oplaadstations zijn er ook te vinden met een standaard, zodat je je iPhone ook in de StandBy-modus kunt gebruiken, waarbij bepaalde informatie zoals de tijd of het accupercentage op het scherm wordt getoond. 

iPhone-hoesje met MagSafe-ring

Met een MagSafe-hoesje bescherm je je iPhone terwijl je gebruik kunt blijven maken van MagSafe. Door de magneetring in het hoesje lijn je het toestel goed uit met andere MagSafe-accessoires en blijven de accessoires steviger vastzitten dan bij hoesjes zonder magneetring. Heb je geen MagSafe-hoesje, dan zijn er ook losse magneetringen of -stickers verkrijgbaar die je op een hoesje kunt plakken.

©Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com

Lees ook: Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

MagSafe-kaarthouder

Wie het liefst niet met allerlei losse spullen de deur uit wil, kan met een MagSafe-kaarthouder de belangrijkste passen meenemen door de kaarthouder magnetisch te bevestigen aan de achterkant van een iPhone. Zo heb je bijvoorbeeld je pinpas, creditcard en OV-chipkaart altijd bij de hand. De kaarthouder is ook weer eenvoudig van het toestel te halen, zodat je je iPhone draadloos kunt opladen of er een ander accessoire op kunt vastmaken.

Lees ook: Deze 20 nuttige accessoires maken meer van je smartphone

Autohouder met MagSafe

MagSafe-autohouders kun je bevestigen aan het dashboard, een luchtrooster of de voorruit van je auto. Door de ingebouwde magneet hang je je iPhone eenvoudig op aan de houder, zodat je kunt navigeren of handsfree kunt bellen. Sommige MagSafe-houders voor in je auto kunnen je iPhone ook draadloos opladen, maar bij andere autohouders is een losse kabel nodig. 

MagSafe-powerbank

Met een MagSafe-powerbank heb je altijd wat extra oplaadcapaciteit op zak. Je maakt de powerbank magnetisch vast aan de achterkant van je iPhone en kunt het toestel tijdens het opladen blijven gebruiken. MagSafe-powerbanks bieden vaak 5.000 of 10.000 mAh aan oplaadcapaciteit, waardoor je je iPhone één tot twee keer volledig kunt opladen. Sommige van deze powerbanks kunnen ook andere smartphones opladen via een kabel.  

©yalcinsonat - stock.adobe.com

Externe opslag met MagSafe

Relatief nieuw in het aanbod van MagSafe-accessoires is de externe solid state drive (ssd). De draagbare opslag is eenvoudig aan de achterkant van je iPhone te bevestigen, waardoor je altijd en overal genoeg opslag bij de hand hebt om video's op te nemen met je iPhone. De bestandsoverdracht is overigens niet draadloos: die verloopt via een usb-kabel. Er zijn MagSafe-ssd's te vinden met 1 TB, 2 TB of 4 TB aan opslagcapaciteit. Onder meer fabrikanten SanDisk en Lexar bieden portable ssd's aan met MagSafe. 

Bonustip: MagSafe-ringstandaard

Er zijn ook diverse telefoonhouders beschikbaar in de vorm van een MagSafe-ring. De ringstandaard bevestig je magnetisch aan de achterkant van je iPhone en kun je vervolgens uitklappen, zodat je je iPhone bijvoorbeeld in een prettige kijkhoek kunt plaatsen tijdens het kijken van je favoriete films of series. 

MagSafe-compatibel hoesje nodig?

Kies uit ruim 20.000 exemplaren

▼ Volgende artikel
AI of echt? Zo zie je het!
© AK | ID.nl
Huis

AI of echt? Zo zie je het!

Hoewel het steeds lastiger wordt om AI-gegeneerde content te herkennen, zijn er nog altijd signalen waaraan je door kunstmatige intelligentie gemaakte teksten, afbeeldingen en video's kunt herkennen. In dit artikel lees je hoe je echt van AI kunt onderscheiden.

In dit artikel bespreken we veelvoorkomende kenmerken van AI-gegeneerde teksten, afbeeldingen en video's. Maar: de signalen die we benoemen zijn geen zekerheid. Een ervaren AI-ontwerper kan content creëren zonder de ‘bekende’ kenmerken, waardoor herkenning lastiger wordt.

Lees ook: Dit zijn de populairste AI-tools voor het creëren van video's

Teksten

De makkelijkste manier om erachter te komen dat een tekst door een mens is geschreven (of op zijn minst is aangepast), is door te kijken naar de spelling. Hoewel AI-chatbots op inhoudelijk vlak vaak de mist in gaan, zul je ze zelden spel- of grammaticafouten zien maken. Online posts barsten vaak van de taalfouten*, dus een volledig correct geschreven post is al verdacht.

*tenzij er natuurlijk nog een goede eindredacteur van vlees en bloed naar heeft gekeken.

Hoewel er weinig taalfouten worden gemaakt, wil dat niet zeggen dat AI-teksten altijd mooi geschreven zijn. Zonder specifieke instructies hebben bots er namelijk een handje van om nogal wollig te zijn. Ze gebruiken vaak veel tekst om iets uit te leggen en herhalen dezelfde punten in andere bewoordingen.

Ook volgen ze uit zichzelf vaak een vast stramien. Eerst herhalen ze de vraag, dan geven ze een opsomming (bijna altijd met deelonderwerpen of bulletpoints) en tot slot komt er een conclusie (ingeleid door kortom of iets in dezelfde trant). De meeste AI-modellen zijn ook getraind om zo onpartijdig en neutraal mogelijk te zijn. Zelfs als ze gevraagd worden om een bepaald standpunt te verdedigen, is de beantwoording doorgaans voorzichtig en afstandelijk (sommige mensen vinden dat...).

Kortom (😉), als je ziet dat een online gebruiker een lange, opsommende reactie geeft zonder taalfouten, moeten de alarmbellen afgaan. Je kunt een chatbot echter instructies geven als 'hou het antwoord kort', of 'gebruik geen opsomming', waarmee je zulke signalen eenvoudig kunt verdoezelen. Bovendien is het ook zo moeilijk niet om expres een taalfoutje toe te voegen aan een AI-tekst, dus deze vorm van generatieve AI is momenteel waarschijnlijkst het moeilijks om betrouwbaar te herkennen.

Chatbots hebben de neiging om opsommingen te gebruiken.

Afbeeldingen

AI-afbeeldingen zagen er een paar jaar geleden nog heel nep uit, maar inmiddels moet je goed je best doen om ze te onderscheiden van echte afbeeldingen. Vooral AI-afbeeldingen van mensen blijven echter vooralsnog relatief eenvoudig te herkennen. De meeste AI-modellen hebben namelijk moeite met het weergeven van gezichtsuitdrukkingen, waardoor mensen vaak of emotieloos uit hun ogen kijken, of juist overdreven expressief zijn. Let ook altijd op de handen, want het gebeurt geregeld dat iemand er een zesde vinger bij krijgt. 👇

Verder zien teksten op afbeeldingen er vaak vervormd uit of ontbreken er zelfs complete letters, wat leidt tot onleesbare wartaal. Ook andere details ogen, als je inzoomt, vaak wat vervormd. Daarnaast voegt AI aan realistische beelden meestal een overdreven gloed en onnatuurlijke belichting toe, waardoor ze er wat té perfect uitzien.

Bedenk je bij het zien van een afbeelding tot slot of het logisch is wat je ziet. In het onderstaand plaatje zie je een leeuw en een lammetje gebroederlijk naast elkaar liggen. In het echte leven zou het lammetje allang lamsbout zijn. Wat doet de koning van de jungle trouwens in een herfstbos in plaats van op de savanne? En sinds wanneer lijkt een leeuw (gemiddelde gewicht rond de 150 kilo) maar een heel klein beetje groter dan een babyschaapje (dat een paar maanden na zijn geboorte misschien 25 kilo weegt)? Wie wat beter kijkt, ziet dus dat deze foto niet echt is, maar door AI gemaakt is.

©Activision

Video's

Naast dat de herkenningspunten die we bij de afbeeldingen genoemd hebben ook gelden voor video's, zorgt bewegend beeld ervoor dat AI nog vaker (en duidelijker) de mist in gaat. AI-gegenereerde animaties zijn namelijk vaak nog niet heel realistisch. Zo bewegen objecten en mensen meestal onnatuurlijk en 'zweverig', vaak in slow-motion.

AI-video's hebben er ook moeite mee om consequent te blijven. Hoe langer een video duurt, hoe meer deze uit elkaar valt. Zo zie je nog vaak dat een gezicht gaandeweg vervormt, of dat mensen en objecten op de achtergrond ineens verdwijnen. Daarom zul je in AI-video's ook zelden een shot zien die langer dan 10 seconden duurt. In deze video worden veel eigenaardigheden van AI-video's op grappige wijze uitgebeeld.

Dat AI logica niet begrijpt, uit zich tot slot ook duidelijk in video's. AI-gegenereerde eetvideo's zijn daar notoire voorbeelden van, aangezien mensen (of, zoals in dit voorbeeld, pandaberen) hun bestek vaak niet wegleggen voordat ze een slok drinken nemen. En dat er na het drinken nog net zoveel sap in het glas zit als voor het drinken verraadt ook dat een video AI is, zoals je hieronder kunt zien.

Watch on YouTube

Hoe zit het met AI-herkenningssoftware? Er zijn al behoorlijk veel tools gemaakt die automatisch kunstmatige content moeten kunnen herkennen. Vooral voor teksten zijn dit soort detectieprogramma's echter bij lange na nog niet betrouwbaar genoeg. Bij afbeeldingen en video's is de kans van slagen hoger, omdat ze mogelijk zijn voorzien van onzichtbare watermerken. Mocht je moeite hebben met het herkennen van AI-beelden, dan is er dus een kans dat een detectieprogramma uitkomst kan bieden.

Je onderdompelen in de wereld van AI?

VR-brillen voor smartphones