AI maakt phishing onherkenbaar: wees voorbereid en blijf veilig

© Adobe

AI maakt phishing onherkenbaar: wees voorbereid en blijf veilig

Geplaatst: 17 september 2023 - 08:03

Partnerredactie

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie. Niet alleen om hun phishing-aanvallen beter te maken, maar ook om deze aanvallen vaker uit te voeren. Experts verwachten dan ook dat het steeds moeilijker zal worden om phishing te herkennen - en dat de kans dat je slachtoffer wordt, steeds groter wordt. Kun je er dan niets tegen doen? Gelukkig wel!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij nepberichten verstuurd worden die de ontvanger om de tuin te leiden. De berichten lijken bijvoorbeeld afkomstig van je bank of van een pakketdienst. Cybercriminelen proberen je via phishing informatie te ontfutselen die ze kunnen gebruiken voor identiteitsfraude. Denk bijvoorbeeld aan je BSN-nummer, paspoortnummer, geboortedatum, mobiele telefoonnummer, IBAN-rekeningnummer of je gebruikersnaam en wachtwoord. Phishing gebeurt meestal via e-mail en app-berichten.

Voor slachtoffers van identiteitsfraude is de ellende niet te overzien. Criminelen sluiten op jouw naam leningen af of kopen bijvoorbeeld goederen waarvoor jij de rekening krijgt. Daarnaast verhandelen zij je gegevens op het darknet. Identiteitsfraude blijft je jarenlang achtervolgen. Je weet nooit wanneer jouw gegevens verkocht worden en hoe criminelen die gegevens gaan misbruiken.

Diefstal van data uit gegevensbanken

Phishing-aanvallen raken niet alleen gewone consumenten, maar bijvoorbeeld ook mensen die toegang hebben tot gegevensbanken, zoals IT-beheerders. Wanneer een medewerker met toegang tot een gegevensbank door phishing zijn inloggegevens lekt, kunnen cybercriminelen grote hoeveelheden vaak zeer gevoelige data buitmaken. Dat gebeurt helaas geregeld.

Onze gegevens staan in steeds meer gegevensbanken. De kans bestaat dat zo'n diefstal ook een keer jouw gegevens bevat.

Phishing

© Adobe

Wat voor rol spelen AI-bots zoals ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Deze chatbot schrijft teksten op basis van instructies ( over bijvoorbeeld het onderwerp, de stijl of de lengte van de tekst). Je ziet geen verschil tussen door chatbots gemaakte tekst en door mensen geschreven tekst.

Deze techniek is volop in ontwikkeling. Regelmatig verschijnen nieuwe vergelijkbare systemen. Niet alle chatbots schrijven teksten; sommige werken met foto- of videomateriaal of met gesproken woord. Deze bots doen de stem van iemand na of maken namaakvideo's van mensen. Cybercriminelen gebruiken AI ook ...

Cybercriminaliteit

Experts maken zich grote zorgen over crimineel gebruik van kunstmatige intelligentie. Sommige criminele groeperingen gebruiken nu al chatbots voor phishing-aanvallen. De chatbots maken zeer goede en overtuigende teksten, die niet als phishing-tekst herkenbaar zijn.

Naar verwachting leidt de inzet van kunstmatige intelligentie tot een vloedgolf aan phishing, zowel via e-mail als via app-berichten. Niet alleen de explosieve toename van phishing-aanvallen is zorgwekkend, maar ook de grotere overtuigingskracht die uit de berichten zal spreken. Dit gaat ongetwijfeld tot veel slachtoffers leiden.

ChatGPT

© Ascannio

Goede voorbereiding

De enorme toename van phishing-aanvallen vormt een bedreiging voor ons allemaal. De risico's worden groter en we moeten rekening houden met een verhoogde kans op identiteitsfraude.

Ook jij kunt slachtoffer worden. Neem daarom maatregelen ter bescherming tegen phishing en identiteitsfraude. Een goede voorbereiding helpt om problemen te voorkomen en schade te beperken. Hier volgen vier tips.

Tip 1: Beveilig je apparaten

Installeer een goede en betrouwbare beveiligingssuite, inclusief bescherming tegen malware en phishing. We raden Bitdefender Premium Security Plus aan. Het blokkeert aanvallen en waarschuwt voor kwaadaardige webformulieren.

Criminelen gebruiken naast e-mail en geïnfecteerde webpagina's ook app-berichten voor hun aanvallen. Installeer daarom de apparaatbeveiliging op al je apparaten, ook op je smartphone en tablet.

Tip 2: Installeer een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager helpt je niet alleen voor elke site en elk account een ander, sterk wachtwoord te gebruiken, maar is ook onmisbaar in de verdediging tegen phishing.

De criminelen maken vervalste inlogschermen die voor het menselijk oog niet van echt te onderscheiden zijn. Hiermee stelen zij ongemerkt inloggegevens en andere gevoelige informatie. Een wachtwoordmanager trapt niet in nagebootste inlogschermen, waardoor criminelen geen kans maken.

Gebruik op al je apparaten dezelfde wachtwoordmanager. De Bitdefender wachtwoordmanager maakt gebruik van krachtige encryptie en is makkelijk in gebruik. Je hoeft zelf alleen het hoofdwachtwoord te onthouden.

Tip 3: Klik nooit op linkjes

De chatbots met kunstmatige intelligentie maken erg overtuigende phishing-berichten. Vertrouw geen enkel linkje dat je via e-mail en via app-berichten ontvangt. Grotere organisaties zoals de bank, de gemeente of de belastingdienst sturen je nooit berichten met linkjes.

De criminelen gaan heel ver om de berichten echt te doen lijken. Via sociale media zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en dergelijke weten ze meer over je dan je zou verwachten. Vertrouw daarom ook geen berichten die je van een bekende krijgt. Bevat zo'n bericht een linkje, check dan eerst of het bericht echt van die bekende afkomstig is.

Digital Identity Protection

© Adobe

Tip 4: Bewaak je identiteit

Bewaak je identiteit. De diefstal van bestanden met grote hoeveelheden vertrouwelijke gegevens zal door de vloedgolf van phishing alleen maar toenemen. De Bitdefender Digital Identity Protection geeft je een waarschuwing wanneer je identiteitsgegevens zijn gecompromitteerd, zodat je snel actie kunt ondernemen.

Kom in actie!

Wacht niet tot het te laat is. Gebruik deze tips om je bescherming te verhogen en begin vandaag nog. Wil je aan de slag met de beveiliging van je apparaten zonder allerlei verschillende losse oplossingen te installeren? Kies dan voor de Bitdefender cyberbeveiliging: dit pakket bevat alles wat je nodig hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem