🔒 Slimme deursloten: handig, maar zijn ze ook veilig?
Tegenwoordig kun je je woning volhangen met slimme apparaten die je op afstand kunt bedienen. Denk aan speakers, thermostaten, lampen en nog veel meer. Ook voor je deursloten zijn er steeds meer smarthome-opties beschikbaar. Maar zijn slimme deursloten eigenlijk wel zo handig en veilig als ze lijken? In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van deze innovatieve sloten voor je op een rij.
In dit artikel lees je onder meer:
-
De voor- en nadelen van slimme deursloten
-
Zijn slimme sloten wel zo veilig en betrouwbaar?
-
Gemak versus risico's: waar moet je op letten?
-
Slim slot koppelen aan je smarthome-apparaten
-
Stap voor stap uitleg voor het instellen van koppelingen
-
Wat te doen bij een lege batterij van je slimme slot?
-
Ook interessant: Is een slim slot wel veilig?
Vier slimme sloten getest!
Lees ook onze test over deursloten met prijzen van 169 tot 349 euro
De trend van steeds meer connected apparaten in huis lijkt onstuitbaar. We willen ons huis slimmer en efficiënter maken en op afstand kunnen bedienen, waar we maar zijn. Slimme deursloten passen perfect in die ontwikkeling. Met deze sloten kun je je voordeur openen via je smartphone, zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent. Geen gedoe meer met sleutels vergeten of onverhoopt kwijtraken.
Maar zijn slimme sloten wel zo veilig en betrouwbaar als de fabrikanten beweren? Of brengen ze juist risico's met zich mee? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van deze deursloten op een rijtje. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken of zo'n connected slot wel op jouw voordeur thuishoort.
✅ Voordelen van een slim deurslot
Allereerst de positieve kanten van slimme sloten. Waarom zou je er überhaupt een willen aanschaffen?
- Gemakkelijk te bedienen met je smartphone, waar je ook bent. Geen gedoe meer met sleutels.
- Je kunt het slot instellen om automatisch te vergrendelen na een ingestelde tijd. Nooit meer vergeten je deur op slot te doen!
- Sommige slimme sloten hebben een ingebouwde beveiligingscamera en sensoren. Extra veiligheid dus.
- Je kunt het slot koppelen aan andere smarthome-apparaten voor extra functionaliteit.
- Sommige fabrikanten bieden een abonnement waarbij sloten op afstand worden bijgewerkt met nieuwe functies en security patches.
- Je kunt tijdelijke toegangscodes aan anderen geven, bijvoorbeeld de oppas of schoonmaker. Handig!
❌ Nadelen en risico's van connected sloten
Maar er zijn ook belangrijke nadelen en risico's om rekening mee te houden bij slimme sloten:
- Ze zijn afhankelijk van batterijen. Als die leeg raken, kun je niet meer bij je huis naar binnen.
- Connected apparaten kunnen worden gehackt. Een slim slot dat verbonden is met internet biedt kwaadwillenden een extra aanvalsvector.
- Sommige goedkopere slimme sloten kunnen makkelijk worden geforceerd. Kies daarom voor een bekend merk.
- Slimme sloten verzamelen data over wanneer je thuis komt en gaat. Dit kan een privacyrisico vormen.
- Updates en beveiligingspatches zijn cruciaal, maar worden niet door alle fabrikanten goed ondersteund nadat je het slot hebt gekocht.
- Bij storingen of internetuitval werkt je slimme slot mogelijk niet meer. Dan zit je buitengesloten!
Dus ja, slimme sloten bieden vooral gemak, maar zijn niet zaligmakend. Kies daarom altijd voor een fabrikant die updates en beveiliging serieus neemt en zorg daarnaast voor een mechanische back-upsleutel (voor het geval de technologie het laat afweten).
Je slimme slot koppelen aan je smarthome
Heb je al een smarthome met connected apparaten? Dan kun je je nieuwe slimme slot hier vaak aan koppelen voor extra functionaliteit. Zo werken slot, lampen en thermostaat samen en kan de boel reageren op jouw thuiskomst. Hieronder leggen we uit hoe je dat instelt.
Koppelen via een hub
Veel smarthome-apparaten, waaronder slimme sloten, maken verbinding via een centrale hub of bridge. Populaire opties zijn de Philips Hue Bridge, Samsung SmartThings en Apple HomePod. Check of je slimme slot compatibel is met de hub die je al hebt.
Zo niet, kijk dan welke andere smarthomeproducten je al hebt van hetzelfde merk als je nieuwe slot. Vaak is het makkelijkst om alle apparaten van één fabrikant via één hub met elkaar te verbinden.
Koppelen met IFTTT
IFTTT (If This Then That) is een handige app waarmee je smarthome-apparaten van verschillende merken aan elkaar kunt koppelen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat als je slimme slot wordt ontgrendeld, je Hue-lampen aangaan en de Nest-thermostaat in home-stand gaat.
Maak eerst een IFTTT-account aan op de website en check of je slimme slot door IFTTT wordt ondersteund. Zo niet, kijk dan of er een workaround is door IFTTT te koppelen aan de bijbehorende app van je slot.
Automatiseer voor extra gemak
Door je slimme slot aan je andere smarthome-apparaten te koppelen, creëer je een naadloos ecosysteem. Zo hoef je nooit meer handmatig allerlei acties uit te voeren bij thuiskomst of vertrek.
Denk aan het automatisch inschakelen van lampen, het activeren van de thermostaat en het inschakelen van je beveiligingscamera’s wanneer je slot ontgrendelt. En andersom alles uitschakelen bij het vergrendelen van je deur.
©sinenkiy
Wat te doen bij een lege batterij?
Een lege batterij is één van de meest voorkomende en lastigste problemen bij slimme deursloten. De meeste slimme sloten werken op batterijen en gaan gemiddeld zo'n 6 tot 12 maanden mee voordat ze moeten worden vervangen. Maar wat nu als de batterijen het midden in de winter begeven, bijvoorbeeld terwijl jij op vakantie bent? Dan kom je eenmaal thuis voor een gesloten deur te staan.
Ook lezen: Wat als een slim slot je buitensluit?
Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om alsnog binnen te kunnen bij een lege batterij:
Zorg altijd voor een mechanische reservesleutel. Bewaar deze buiten jouw woning, bijvoorbeeld bij een vertrouwd persoon in de buurt. Dan kun je alsnog naar binnen.
Sommige slimme sloten hebben een noodstroomvoorziening. Je kunt dan tijdelijk een powerbank aansluiten om het slot te openen met je smartphone.
Bel de fabrikant van je slimme slot. In spoedgevallen kunnen zij het slot soms nog op afstand ontgrendelen, ook al is de batterij leeg.
Heb je een abonnement bij de fabrikant, dan komen ze in sommige gevallen gratis de batterij vervangen, zelfs als je niet thuis bent.
Zorg dus altijd voor een mechanisch back-up plan bij slimme sloten. Controleer regelmatig de batterijstatus in de bijbehorende app om lege batterijen te voorkomen. En neem eventueel een powerbank mee als je lang van huis gaat.