ID.nl logo
Houd indringers buiten: zo kies je een perfect beveiligingssysteem
© .shock - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Houd indringers buiten: zo kies je een perfect beveiligingssysteem

Heb je last van een inbraakgolf in de buurt, is er bij jou zelf ingebroken of zijn het de donkere maanden van het jaar? Allemaal redenen om thuis een beveiligingssysteem te installeren. Maar welke precies? Er zijn namelijk nogal wat bewakingsproducten van talloze merken verkrijgbaar. Dit artikel helpt je een eind op weg, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

In dit artikel laten we zien hoe je het juiste beveiligingssysteem kiest om je woning beter te beveiligen: • Kies voor één bepaald merk • Beveilig ramen en deuren met sensoren • Installeer binnen- en buitencamera’s • Voeg extra functies toe, zoals een sirene, videodeurbel of slimme rookmelder Ben je handig? Lees dan: Werk met wat je hebt: creëer je eigen alarmsysteem met Home Assistant

Tip 01: Kies één merk

Wie op zoek gaat naar een geschikt beveiligingssysteem, komt uiteenlopende producten van verschillende fabrikanten tegen. Uiteraard is het belangrijk dat alle apparaten zonder morren met elkaar kunnen communiceren. Kies om die reden bij voorkeur producten van één merk. Je verlaagt op die manier het risico op compatibiliteitsproblemen. Bovendien bedien je alle apparaten vanuit één app op je smartphone.

Met welk merk je het best in zee kunt gaan, is afhankelijk van welke eisen je aan het beveiligingssysteem stelt. Maak aan de hand van dit artikel een lijstje met punten waaraan jouw beoogde huisbeveiliging dient te voldoen. Vervolgens zoek je bij deze eisen een geschikte fabrikant. Bekijk ook in hoeverre je een beveiligingssysteem kunt verplaatsen en/of uitbreiden. Het is bijvoorbeeld fijn wanneer je de spullen na een eventuele verhuizing kunt meenemen.

Veel merken ontwikkelen meerdere bewakingsproducten die soepel met elkaar communiceren, zoals Netatmo.

Meldkamer?

Diverse gespecialiseerde installateurs bieden beveiligingsproducten met een ‘meldkamerabonnement’ aan, zoals Verisure en Feenstra. Die komen in dit artikel niet aan bod. Dergelijke diensten zijn namelijk stevig aan de prijs en naar onze mening ietwat achterhaald. Iedereen met een smartphone kan tenslotte direct alarmmeldingen van slimme beveiligingsproducten ontvangen en vervolgens zelf een hulpdienst inschakelen.

Dit artikel bespreekt alleen producten waarvan je de installatie en het beheer volledig in eigen hand hebt.

Tip 02: Wel of geen bridge?

Er zijn alarmsystemen met en zonder bridge te koop. Voor beide opties valt wel iets te zeggen. Als je thuis een stabiel draadloos netwerk hebt, kun je ervoor kiezen om beveiligingsproducten rechtstreeks op wifi aan te sluiten. Dat scheelt weer de aanschaf van een extra apparaat. Let wel even op welke frequentieband(en) het beoogde alarmsysteem ondersteunt, zoals 2,4 en/of 5 GHz. Check vervolgens of er overal in huis voldoende dekking is.

De meeste merken leveren een zogeheten bridge, hub of basisstation mee. Dit is een apart kastje dat doorgaans een eigen draadloos signaal uitzendt, bijvoorbeeld via wifi, Zigbee, Z-Wave of een ander communicatieprotocol. Op die manier bereikt de bridge alle bewakingsapparaten in en rondom jouw woning. Je plaatst het basisstation in de buurt van een router of switch. Via een kabel verbind je dit apparaat vervolgens met internet, waarna je de thuissituatie overal ter wereld kunt monitoren.

Mogelijk heeft de bridge ook nog aanvullende functies. Denk aan een sirene of lokale dataopslag. Tot slot hebben de betere basisstations een noodaccu. In dat geval blijft het alarmsysteem bij stroomuitval nog enige tijd werken. Woon je groot, dan heb je als aanvulling op de bridge mogelijk een signaalversterker nodig.

De Eufy HomeBase 3 (S380) is een bridge met 16 GB dataopslag en een geïntegreerde sirene.

Tip 03: Raam-deursensor

Een raam-deursensor bestaat altijd uit twee componenten. Je monteert een deel op een vast punt, zoals een kozijn. Het andere deel bevestig je vervolgens op een raam of deur. Beide objecten zijn via een magnetisch veld met elkaar verbonden. Zodra dat wordt doorbroken, stuurt het geactiveerde alarmsysteem een pushbericht naar je smartphone. Dat gebeurt bijvoorbeeld zodra iemand met een koevoet jouw voor- of achterdeur openbreekt. De betere sensors kunnen bewoners al bij trillingen of schokken waarschuwen. Raam-deurcontacten werken vrijwel altijd op (oplaadbare) batterijen. Check in de specificaties hoelang ze op een enkele batterijlading meegaan. De montage stelt trouwens weinig voor, want de meeste producten hebben plakstrips. Nuttig om te weten is dat sommige fabrikanten weerbestendige raam-deursensors ontwikkelen. Zo kun je een poort of hekwerk beveiligen.

Deze raam-deursensor van TP-Link activeert het alarmsysteem na een inbraak.

Tip 04: Bewegingssensor

Vrijwel alle bekende fabrikanten van alarmsystemen produceren bewegingssensors, waaronder Eufy, Ring, TP-Link en Aqara. Vanwege de lage prijs van pakweg enkele tientjes zijn ze een prijsvriendelijk alternatief voor camera’s. Dat is met name interessant voor het geval je meerdere ruimtes wilt bewaken. Wanneer een indringer jouw hal, woonkamer of tuin betreedt, ontvang je een melding op je smartphone. Bovendien gaat eventueel de sirene van het alarmsysteem af.

De kijkhoek is bij een bewegingssensor een belangrijke factor. Fabrikanten drukken deze waarde uit in een aantal graden, bijvoorbeeld 100, 130 of zelfs 170. Hoe ruimer de kijkhoek, hoe groter gebied de sensor kan bewaken. Let ook op de maximaal opgegeven afstand. Bij bepaalde modellen kun je bovendien de gevoeligheid instellen, waardoor je bijvoorbeeld geen melding van een rondlopend huisdier ontvangt.

Daarnaast is het prettig wanneer je een bewegingssensor nauwkeurig kunt richten, bijvoorbeeld via een muursteun met een beweegbare constructie. Meestal gaan er één of meerdere batterijen in de behuizing. Overigens fabriceren producenten van slimme verlichtingssystemen ook volop bewegingssensors. Let dus goed op dat je een product van een geschikte fabrikant aanschaft.

De Aqara Motion Sensor P1 hang je middels de steun aan een plafond of wand.

Tip 05: Binnencamera

Wie graag op afstand een oogje in het zeil houdt, kan niet om een beveiligingscamera heen. Koop wel een exemplaar dat compatibel is met jouw alarmsysteem. Voor gebruik in huis kun je een binnencamera overwegen. Die zijn ten opzichte van weerbestendige producten veelal goedkoper. Zodra een bewakingscamera beweging of een persoon detecteert, ontvang je een pushbericht. Vervolgens kijk je in de app naar livebeelden. Daarnaast is het ook mogelijk om eerdere opnames terug te kijken.

Een beveiligingscamera kent nogal wat functies waarop je kunt letten. Voor bewakingsdoelenden zijn de resolutie en kijkhoek belangrijke eigenschappen. Zijn deze waarden hoog, dan filmt de camera een ruim gebied in een hoge kwaliteit. Zo zie je ook na digitaal inzoomen precies wat er gebeurt. Duurdere bewakingscamera’s herkennen vaak specifieke objecten, zoals mensen en huisdieren. Je beslist dan in de app van welke zaken je meldingen wilt ontvangen.

Bedenk vooraf goed op welke wijze je een binnencamera wilt aansluiten. Zo zijn er producten met een netsnoer en/of oplaadbare accu verkrijgbaar. Tot slot ontvangen sommige videowaakhonden stroom via een netwerkkabel. Deze techniek draagt de naam Power over Ethernet (PoE). Je thuisnetwerk dient hiervoor geschikt te zijn.

Volg met een binnencamera op afstand precies wat er in huis gebeurt.

Tip 06: Buitencamera

Voor buitengebruik heb je logischerwijs een beveiligingscamera met een weerbestendige behuizing nodig. Er zijn robuuste videowaakhonden met een aluminium constructie verkrijgbaar. Die gaan niet zomaar stuk, bijvoorbeeld wanneer er eens een bal tegenaan komt. Op een afgelegen plek kun je ook een buitencamera met een stevige kunststof behuizing overwegen. Bij de meeste merken selecteer je in de app zo nodig een detectiegebied. Je voorkomt daarmee dat je pakweg notificaties van een naastgelegen voetpad of naburige tuin ontvangt.

Sommige producten hebben een geïntegreerde schijnwerper en sirene. Als de camera beweging detecteert, springen die vanzelf aan. Wie weet jaag je daarmee eventuele insluipers weg. Uiteraard ontvang je van dergelijke gebeurtenissen ook een melding op je smartphone. Als de camera tweewegaudio ondersteunt, praat je op afstand met bezoekers. Handig voor als er visite komt, terwijl je niet thuis bent. Een stabiel signaal is voor een goede werking wel een vereiste. Het doorsluizen van videobeelden vereist namelijk een behoorlijke bandbreedte. Zorg bij het kiezen van een ophanglocatie daarom voor een korte afstand met een bridge, signaalversterker of router.

Dit eenvoudige alarmsysteem van Nedis omvat een basisstation en twee buitencamera’s. 

Tip 07: Opnames opslaan

Van plan om een alarmsysteem met één of meerdere beveiligingscamera’s te kopen? Uiteraard wil je hiervan de bewakingsbeelden opslaan. Zo kun je de video’s op een later moment terugkijken. Verdiep je vooraf goed in de mogelijkheden, want de beschikbare opties zijn sterk afhankelijk van het gekozen merk. Zo bieden de meeste fabrikanten tegen betaling cloudopslag aan. Je kunt dan clips van gebeurtenissen terugzien, bijvoorbeeld van de afgelopen 30, 60 of 180 dagen. Een voordeel van cloudopslag is dat de beelden in een beveiligd datacenter worden opgeslagen. Die raak je dus niet zomaar kwijt.

Wanneer je niet voor cloudopslag wilt betalen, ondersteunen de meeste alarmsystemen als alternatief ook lokale opslag. Beslis vooraf of je alleen videoclips van gebeurtenissen wilt vastleggen of liever continu opneemt. Laatstgenoemde optie vereist namelijk een heleboel opslagruimte.

Voor lokale opslag zijn er diverse mogelijkheden. Veel beveiligingscamera’s hebben bijvoorbeeld een microSD-kaartslot. Prik hierin een eigen geheugenkaart en bewaar vervolgens de opnames. Controleer in de specificaties wel even de maximaal ondersteunde opslagcapaciteit van het kaartslot. Daarnaast hebben sommige bridges van alarmsystemen plek voor een microSD-kaart of interne harde schijf. Tot slot kunnen bepaalde beveiligingscamera’s videobeelden naar een geschikte NAS doorsturen.

Beveiligingscamera’s van Ring zijn weliswaar populair, maar ze ondersteunen helaas geen lokale opslag.

Tip 08: Sirene

Bij een eventuele inbraak kun je dieven afschrikken. Zodra er een raam-deurcontact, bewegingssensor of bewakingscamera alarm slaat, klinkt er een oorverdovend kabaal. Je attendeert inbrekers zo op de aanwezigheid van een alarmsysteem, waarna ze hopelijk de benen nemen. Bepaalde beveiligingscamera’s en bridges hebben een ingebouwde sirene. Die is over het algemeen niet zo luid. Wil je insluipers écht afschrikken, dan kun je beter een losse sirene aanschaffen. Houd er rekening mee dat niet elk merk zo’n product in zijn gamma heeft. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij Eufy, Ring en Netatmo.

Er zijn sirenes voor binnen én buiten verkrijgbaar. Met een loeiend alarmgeluid in de tuin kun je dieven vroegtijdig verjagen. Verlaag zo het risico op braakschade aan de woning. Bij een losse sirene kun je het volumeniveau soms instellen. De meeste producten maken tot ongeveer 105 of zelfs 110 decibel lawaai. Naast een alarmgeluid laten bepaalde sirenes ook andere deuntjes horen. Zo speel je op de Netatmo Slimme Binnensirene bijvoorbeeld het geluid van blaffende honden of huilende kinderen af. Het lijkt hierdoor net alsof er iemand thuis is. Verder laten sommige modellen lichtflitsen zien.

Deze lichtgevende buitensirene van Ring monteer je op een zichtbare plek aan de gevel.

Tip 09: Bedieningspaneel

Tegenwoordig bedien je elk beveiligingssysteem met een smartphone. Heb je die even niet bij de hand? In dat geval is het prettig wanneer er een bedieningspaneel aan de wand hangt. Zet daarmee het alarmsysteem aan of uit. Een bedieningspaneel is ook nuttig voor jonge gezinsleden, want zij hoeven dan geen app op hun mobiele toestel te installeren. Daarnaast kan een welwillende buurvrouw of -man tijdens vakanties de planten water geven, terwijl er geen sprake is van een vals alarm. Ring en Eufy leveren bij vrijwel elk startpakket een bedieningspaneel mee.

Zet het alarmsysteem met een pincode aan of uit.

Tip 10: Overige apparaten

Naast de besproken apparaten kun je wellicht nog meer beveiligingsproducten aan het alarmsysteem koppelen. De mogelijkheden hiervoor zijn afhankelijk van het gekozen merk. Een videodeurbel is bijvoorbeeld een goede toevoeging. Wanneer er iemand aanbelt, verschijnt er een pushbericht op je smartphone. Zie vervolgens wie er voor de deur staat. Het apparaat heeft een speaker en microfoon, waardoor je op afstand met een bezoeker kunt praten. Een videodeurbel functioneert trouwens ook als volwaardige beveiligingscamera. Bekijk in de app welke gebeurtenissen er voor jouw woning plaatsvinden.

Enkele fabrikanten hebben een slimme rookmelder in hun gamma. Bij rookontwikkeling gaat de gekoppelde sirene van het alarmsysteem af en ontvangen bewoners een melding op hun smartphone. Tot slot kun je mogelijk nog slimme lampen aan het beveiligingssysteem koppelen. Sluipt er ’s nachts bijvoorbeeld iemand in jouw huis, dan springt er felle verlichting aan.

Met een videodeurbel beveilig je de voorkant van jouw woning. 

Kooptips

Wil je jouw woning goed beveiligen? We zetten drie interessante producten uit verschillende prijsklassen op een rij.

Eufy 5 in 1 Home Alarm Kit

Deze breed verkrijgbare starterset bestaat uit twee raam-deurcontacten, een bewegingssensor, een cijferpaneel en een bridge. Laatstgenoemd apparaat ‘knoopt’ alle apparaten aan elkaar via een versleutelde verbinding. Zodra één van de sensors beweging of een inbraak detecteert, ontvang je een pushbericht op je smartphone. Daarnaast jaagt de ingebouwde sirene hopelijk ongenode gasten weg. Je breidt dit alarmsysteem optioneel uit met los verkrijgbare Eufy-camera’s en een videodeurbel. De bridge bevat 16 GB lokale opslag, waardoor je video-opnames lokaal kunt bewaren. Een voordeel, want je hoeft dus niet per se een cloudabonnement af te nemen. Via het bijgesloten cijferpaneel zet je het alarmsysteem aan of uit. Je kunt hiervoor ook de app gebruiken.

Ring Alarmset 5-delig (2e generatie)

In de productdoos zitten een bewegingssensor, contactsensor, bedieningspaneel, basisstation en signaalversterker. De Nederlandstalige Ring-app is erg gebruiksvriendelijk. Je installeert alle apparaten stap voor stap, waarna je het alarmsysteem op je smartphone kunt beheren. Een pluspunt is de aanwezige noodaccu. Bij stroomuitval blijft het beveiligingssysteem nog 24 uur actief. Verder heeft het basisstation ook nog een sirene van 104 decibel. Je breidt deze starterset naar hartenlust uit met extra accessoires. Ring is namelijk een grote speler in de markt van alarmsystemen. Bedenk wel dat camera’s van dit merk geen lokale opslag ondersteunen. Voor het terugkijken van beelden heb je een abonnement nodig. Daarnaast hebben betaalde leden toegang tot extra alarmfuncties, zoals het op afstand in- en uitschakelen van het alarmsysteem.

Netatmo Slimme Video Alarmsysteem

Als je de boel binnenshuis grondig wilt beveiligen, is dit kant-en-klare alarmsysteem van Netatmo een goede keuze. In het pakket bevinden zich drie raam-deursensors, een luide sirene van 110 decibel en een binnencamera. Dankzij een respectabele videoresolutie van 1920 × 1080 pixels heb je in de Netatmo Home + Security-app toegang tot scherpe opnames. Wegens een kijkhoek van 130 graden kun je bovendien een groot gebied bewaken. Gunstig is de ondersteuning voor gezichtsherkenning van gezinsleden, want dat voorkomt een vals alarm. Er is alvast een microSD-kaart met een capaciteit van 8 GB ingebakken, zodat je beelden lokaal kunt opslaan. Een voordeel is dat alle apparaten rechtstreeks met jouw wifi-netwerk communiceren. Een bridge is dus niet nodig. Je breidt het beveiligingssysteem optioneel uit met een buitencamera en rookmelder.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en Bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie hdmi-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie hdmi-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimte

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee hdmi-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi als Ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12-Volt stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V auto-adapter, waardoor deze makkelijk is aan te ideaal voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een goede kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12 Volt-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.