ID.nl logo
Het beste thuisnetwerk met deze 15 gratis tools
© PXimport
Huis

Het beste thuisnetwerk met deze 15 gratis tools

Ben je of voel je je verantwoordelijk voor de goede werking van je thuisnetwerk, dan weet je vast alle hulp te waarderen. Die krijg je in dit artikel in de vorm van 15 gratis, uiteenlopende netwerktools. Of je nou je netwerk wilt optimaliseren, monitoren of troubleshooten: je vindt hier ongetwijfeld iets van je gading.

1 Omschakeling

Je pendelt met je laptop heen en weer tussen je werk, je huis en misschien ook nog wel bij kennissen. Dan moet je wellicht telkens allerlei instellingen aanpassen, zoals ip-adres, gateway, werkgroep, standaardprinter etc. Een vervelend klusje dat je met behulp van Eusing Free IP Switcher verregaand kunt automatiseren.

Voor elke omgeving vul je de gewenste opties in op een afzonderlijk tabblad of je haalt de actuele instellingen op via de knop Load Current. Om snel om te schakelen, open je het gewenste tabblad en klik je op Activate.

©PXimport

2 Klusjesman

Loopt je netwerk niet zo lekker, dan heeft dat soms te maken met een foutieve netwerkinstelling of een nukkige netwerkadapter. In dat geval kun je het euvel zelf opsporen en trachten te herstellen, of je roept de hulp in van Netadapter Repair All In One. Dat programma bevat vijftien knoppen waarmee je telkens een andere herstelingreep uitvoert, zoals het vernieuwen van het dhcp-adres, het leegmaken van het hosts-bestand, het opschonen van de dns- of de arp-cache, het overschakelen naar een andere dns, het resetten van je lan- of draadloze adapters etc.

©PXimport

3 PsTools Suite

Lukt het niet om het netwerkprobleem op te lossen met een tool als Netadapter Repair All in One, dan zit er weinig anders op dan vanaf de Opdrachtprompt een en ander uit te zoeken. Je kunt dat dan maar beter meteen doen met commando’s die krachtiger zijn dan die van Windows zelf. Zo heeft Sysinternals een reeks opdrachtregeltools verzameld in de PsTools Suite, voor Windows 32 en 64 bits. Op de website vind je links naar elk afzonderlijk commando, telkens met een parameteroverzicht. Of je voert een commando uit met de parameter -? voor zo’n overzicht.

©PXimport

4 Lokale dns

Het tekstbestand hosts (in de map %systemroot%\system32\drivers\etc) fungeert als een soort lokale dns voor je pc. Voeg je hier bijvoorbeeld het item <IPADRES> router aan toe, dan hoef je voortaan maar router in je browser in te vullen om naar het bijbehorende ip-adres te gaan. Jammer genoeg laat dit tekstbestand zich nogal lastig bewerken, behalve als je Hostsman gebruikt (als administrator uitvoeren). Dit programma bevat naast een editor ook een back-upfunctie. Tevens kun je een hele reeks hostnamen van malafide servers of trackers in je hosts-bestand opnemen, gekoppeld aan 127.0.0.1 of 0.0.0.0, zodat je browser geen risicovolle connecties meer kan opzetten.

©PXimport

5 Dns-schakelaar

De kans is groot dat je de externe dns-servers van je internetprovider gebruikt. Er zijn nog andere dns-servers die soms interessanter kunnen zijn: sommigen blokkeren bijvoorbeeld automatisch sites van dubieuze aard, anderen blijken dan net weer wat sneller dan die van je provider. Met Dns Jumper kun je op elk moment snel van dns-server wisselen. Een ‘turbo resolve’-functie zorgt er tevens voor dat bij het opstarten automatisch de snelste dns van dat moment wordt geselecteerd.

©PXimport

6 Transfersnelheid

Heel wat routers zijn voorzien van de functie Quality of Service (QoS), waarbij je netwerkverkeer kunt prioriteren, maar in hoeverre helpt zo’n functie je vooruit? TamoSoft Throughput Test vertelt het je. De tool verstuurt namelijk continu tcp- en udp-datastromen door je netwerk en verricht intussen allerlei metingen, zoals de werkelijke doorvoerwaarden, de roundtrip-tijden en het eventuele pakketverlies. Hiervoor moet je wel twee onderdelen installeren: een server- en een clientgedeelte. Zodra de connectie een feit is, wordt er verkeer in beide richtingen verstuurd. Het is de client die de berekeningen uitvoert en op het scherm zet.

©PXimport

7 Bandbreedtebeheer

Heb je soms gebruikers op je netwerk die te veel bandbreedte opslokken? NetBalancer geeft je continu feedback over welke processen hoeveel data up- en downloaden. Je kunt bovendien een prioriteit aan een proces toekennen. Of je stelt regels op die vastleggen welk verkeer wanneer is toegelaten en met welke bandbreedte. Via de optie Cloud Sync kun je zelfs alle informatie van NetBalancer op diverse netwerk-pc’s in een online dashboard laten verzamelen om vervolgens een en ander te controleren en bij te sturen (na een gratis proefperiode van 30 dagen moet je voor sommige functies betalen).

©PXimport

8 Speurneus

Je wilt je printer, nas of netwerkcamera configureren, maar je hebt geen idee wat het ip-adres is. Advanced IP Scanner helpt je snel aan deze informatie. Je hoeft slechts het beoogde ip-bereik in te vullen en even later toont de scanner je de status van de apparaten, de hostnaam, het ip-adres, mac-adres en fabrikant. In veel gevallen zie je ook het specifieke apparaatmodel en krijg je de gedeelde netwerkmappen van een Windows-pc te zien. Vanuit het contextmenu zijn nog overigens nog enkele andere (beheer)opties mogelijk.

©PXimport

9 Oogje in het zeil

Je hebt enkele apparaten aan je netwerk hangen die je graag altijd online hebt, zoals een nas, netwerkprinter of een of andere server. Ping Monitor houdt een oogje in het zeil: de tool stuurt regelmatig ping-verzoeken naar zo’n apparaat (maximaal vijf in de gratis versie) en zodra de verbinding verbroken is, kun je een e-mail laten versturen of een geluid laten horen, zodat je er iets aan kunt doen. Je kunt op elk moment ook actuele en historische statistieken opvragen. Het is tevens mogelijk een toepassing of script uit te laten voeren zodra een gemonitorde verbinding is onderbroken of opnieuw is geactiveerd.

©PXimport

10 Netwerksuite

Axence NetTools profileert zich als een heuse netwerksuite en niet geheel ten onrechte. Om te beginnen kun je je netwerkapparatuur laten opsommen. Deze informatie beperkt zich niet tot gegevens als ip- en mac-adres en hostnaam. Je komt ook te weten welke processen of services actief zijn, welke systeemfouten er zoal zijn opgetreden of welke hardware is aangesloten. Lukt dat niet, voer dan op de beoogde client het meegeleverde bestand WmiEnable.exe als lokale administrator uit. De tool vereist wel een registratie met activatiecode. Verder bevat het programma nog handigheden als ping, trace, dns lookup etc.

©PXimport

11 Publieke ip

Wanneer je je van buitenaf met een of ander apparaat of service in je netwerk wilt verbinden, dan heb je het publieke ip-adres van je netwerk nodig. De kans is echter heel groot dat je via je provider een dynamisch ip-adres hebt gekregen. Zo’n veranderend ip-adres kom je weliswaar te weten als je vanaf je netwerk een site als www.whatismyip.com bezoekt, maar het tooltje HazTek TrueIP houdt dit adres continu in de gaten en stuurt elke wijziging meteen naar je door. Lukt een verbinding op afstand plots niet meer, dan vind je in je mailbox of op je ftp-server het nieuwe adres. Een alternatief is dat je gebruik maakt van een ddns-dienst als Dynu.

©PXimport

12 Verkeersanalyse

GlassWire is een tool die je netwerkverkeer overzichtelijk in beeld brengt. Dit dataverbruik kun je opvragen gesorteerd op applicatie, host en netwerkprotocol. Je krijgt tevens een pop-up te zien wanneer een proces voor het eerst een verbinding naar buiten maakt. Al deze informatie kun je trouwens ook opvragen van de andere pc’s in je netwerk, op voorwaarde dat je ook daar GlassWire hebt geïnstalleerd. De betaalde variant vertelt je bovendien wanneer een apparaat is toegevoegd of verwijderd, of welke netwerkactiviteit werd vastgesteld tijdens jouw afwezigheid.

©PXimport

13 Diagram

Tegenwoordig bestaat een thuisnetwerk al snel uit een router, een netwerkprinter, een nas, een ip-camera, switches en accesspoints, enkele computers en allerlei andere netwerk- en IoT-apparaten. Om goed overzicht te blijven houden, doe je er goed aan een netwerkdiagram uit te tekenen. Daar kan Network Notepad je bij helpen. Je selecteert een plaatje van een bepaald object in een bibliotheek en sleept het naar het diagram, waarna je de objecten met elkaar verbindt met behulp van een verbindingslijn. Helemaal klaar? Je ontwerp laat netjes als een bitmapbestand exporteren (bmp, gif of png).

©PXimport

14 Sniffer

Soms wil je weten wat er precies via je netwerkadapter verstuurd wordt: niet alleen het aantal bytes, maar ook welke datapakketjes en met welke protocollen. Toegeven, de krachtigste sniffer en pakketanalyzer is Wireshark, maar vind je die toch iets te geavanceerd, dan kom je ook een heel eind met SmartSniff. Om de datapakketjes af te vangen, maakt die gebruik van ‘raw sockets’ of, indien geïnstalleerd, van WinPcap. Van elk pakketje zie je dan het protocol, het lokale en externe ip-adres en poort, datagrootte etc. Je krijgt tevens een ascii- en hex-weergave van elk geselecteerd datapakketje.

©PXimport

15 Wifi-detector

Wil je weten welke andere draadloze netwerken in je omgeving actief zijn, bijvoorbeeld omdat je vermoedt dat die op dezelfde kanalen werken van je eigen netwerk, voer dan een tool als NetSpot (free edition) uit. Die maakt een lijst van alle draadloze accesspoints binnen het bereik van je pc of laptop, samen met de signaalsterkte, het (b)ssid, het kanaal, het gebruikte authenticatie-algoritme etc. Je kunt tevens een live weergave van het uitgestuurde signaal bekijken, zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-band. Wil je bovendien een heuse site survey uitvoeren met heatmap, dan moet je voor een betaalde versie van NetSpot gaan (of een andere tool als HeatMapper gebruiken).

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
      © wayhome.studio
      Energie

      Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

      Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

      In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

      Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

      Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

      Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

      Luchtbevochtiger

      Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

      ©HN Works

      Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

      Luchtontvochtiger

      Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

      Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

      ©Sue Tansirimas

      Luchtreiniger

      Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

      Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

      Of kies beide

      Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

      ▼ Volgende artikel
      Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
      © africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
      Huis

      Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

      Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

      In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

      Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

      Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

      Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

      Werking

      Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

      ©279photo

      Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

      Soorten groenten en fruit 

      Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

      Gezondheid

      Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

      ©Maridav

      Prijs 

      Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

      Dus: wat kies je? 

      Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.