ID.nl logo
Milieuvriendelijk onderhoud aan je fiets: zo pak je dat aan!
© Hans de Looij
Mobiliteit

Milieuvriendelijk onderhoud aan je fiets: zo pak je dat aan!

Op het gebied van fietsonderhoud kun je veel zelf doen. Denk daarbij aan het reinigen van het frame, het schoonmaken en smeren van de ketting en het piepvrij maken van de remschijven. Veel fietsonderhoudsmiddelen zijn slecht voor het milieu. Gelukkig komen er allerlei nieuwe milieuvriendelijke producten op de markt. ID.nl tipt een aantal aanraders!

In dit artikel lees je wat CyclOn doet om de producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Ook geven we tips voor hun beste middelen om niet alleen je fiets, maar ook de ketting en de remmen te reinigen en te beschermen.

Ook interessant: Aandrijfdilemma: ketting of riem op je e-bike?

Biologisch afbreekbaar of op plantaardige basis

ID.nl vroeg aan Arno van Kommer, commercieel manager bij CyclOn, waarom zij milieuvriendelijke onderhoudsproducten aan het assortiment hebben toegevoegd. Van Kommer: “We hebben de lijn met plantaardige producten opgezet, omdat duurzaamheid een belangrijk thema is voor veel bedrijven. Ook merken wij dat de consument zich ervan bewust is dat fietsonderhoud invloed heeft op het milieu. Bijna ons hele assortiment is biologisch afbreekbaar, maar met de plantaardige productlijn hebben wij een nog grotere stap gezet op het gebied van duurzaamheid. Biologisch afbreekbaar is een goed uitgangspunt, maar een onderhoudsmiddel op plantaardige basis is next level.”

De vraag is natuurlijk of een plantaardig product dezelfde werking heeft als een traditioneel onderhoudsproduct. “Aanvankelijk was men sceptisch over de effectiviteit van het product. Veel mensen denken dat plantaardige producten minder effectief zijn. Bij CyclOn streven wij er echter naar om altijd dezelfde kwaliteit te garanderen. Iedereen die onze proefmonsters heeft getest, is ondertussen overtuigd”, aldus van Kommer.

Leestip: Onderhoud aan je e-bike: dit kun je eenvoudig zelf doen

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Geen spuitbussen meer

CyclOn heeft een productiefaciliteit in Schaijk waar medewerkers alle onderhoudsmiddelen maken. Het kostte het bedrijf heel wat moeite om de juiste leverancier voor plantaardige grondstoffen te vinden en het perfecte recept te creëren om hoge kwaliteit te waarborgen. Het bedrijf richt zich voortdurend op duurzame oplossingen. Dit geldt niet alleen voor de onderhoudsproducten zelf, maar ook voor de verpakkingsmaterialen, het gebruik van groene energie, de voorkeur voor lokale werknemers die met de fiets komen en het gebruik van elektrische vorkheftrucks om grondstoffen te vervoeren. Daarnaast werkt CyclOn actief aan het verwijderen van spuitbussen uit de productlijn. Als een plantaardig product effectiever blijkt te zijn dan zijn biologisch afbreekbare tegenhanger neemt CyclOn afscheid van de biologische versie.

Tip: deze plantaardige producten voor fietsonderhoud raden we aan

Plantaardige fietsreiniger (Plant-Based Bike Cleaner)

©Hans de Looij

Wanneer je het frame, maar ook andere onderdelen wilt schoonmaken en weer een frisse uitstraling wilt geven, dan is de plantaardige fietsreiniger een prima middel. De Bike Cleaner is speciaal ontwikkeld om hardnekkig vuil zoals modder en stof moeiteloos te verwijderen en is te gebruiken op matte, glanzende, gelakte, ongelakte en kunststof onderdelen.

Plantaardige kettingreiniger (Plant-Based Chain Cleaner)

©Hans de Looij

Wanneer je fiets beschikt over een open of half-open kettingsysteem zonder kettingkast zul je geregeld aan kettingonderhoud moeten doen. Met de plantaardige kettingreiniger kun je eenvoudig vuil en vetresten van de ketting verwijderen. Wel is het zaak om de kettingreiniger enkele minuten te laten inwerken voordat je het middel afneemt met een doek. 

Plantaardige kettingolie (Plant-Based Chain Oil)

©Hans de Looij

Als een ketting grondig is gereinigd, kun je hem smeren met olie. De plantaardige kettingolie is uitermate geschikt voor gebruik bij diverse weersomstandigheden. De speciaal ontwikkelde formule bevat Canola-olie, gewonnen uit koolzaad. Het unieke voordeel van Canola-olie is dat deze een langer smerend effect heeft dan traditionele aardolie.

Plantaardige kettingwax (Plant-Based Chain Wax)

Chain Wax garandeert niet alleen een goed gesmeerde ketting, bovendien minimaliseert de wax de wrijving tussen ketting en tandwielen en verlengt zodoende de levensduur van de onderdelen. Voor een betere hechting is de plantaardige kettingwax voorzien van een vleugje olie.

Plantaardige remreiniger (Plant-Based Brake Cleaner)

©Hans de Looij

De plantaardige Brake Cleaner is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van schijfremmen. De formule verwijdert effectief vuil, olie en vet van zowel schrijfremmen als remblokken, waardoor je piepende en krakende geluiden voorkomt. Bovendien verbetert de Brake Cleaner de remkracht aanzienlijk.

Plantaardige montagepasta (Plant-Based Assembly Paste)

©Hans de Looij

Montagepasta is een onmisbaar hulpmiddel voor het monteren van onderdelen met schroefdraad op je fiets. De hoogwaardige keramische montagepasta op plantaardige basis vermindert wrijving tussen metalen oppervlakken, waardoor het het vastlopen van schroefdraad voorkomt. Daarnaast biedt de pasta een waterdichte afsluiting en voorkomt het dat vocht binnendringt en dat krakende en piepende geluiden ontstaan tijdens het fietsen. Het product is ook veilig te gebruiken op carbononderdelen.

Plantaardige carbonpasta (Plant-Based Carbon Paste)

©Hans de Looij

Carbon Paste is een plantaardige montagepasta, speciaal ontwikkeld voor het monteren van carbononderdelen op je fiets. Dankzij de korrelstructuur biedt de pasta niet alleen een stevige grip, maar voorkomt het ook krakende en piepende geluiden tijdens het fietsen. Ook is het een ideaal middel om een zakkende zadelpen tijdens het fietsen te voorkomen.


Met deze middelen onderhoud je je fiets en de onderdelen ervan voor langere gebruiksduur en meer comfort!


 

 

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.