ID.nl logo
Milieuvriendelijk onderhoud aan je fiets: zo pak je dat aan!
© Hans de Looij
Mobiliteit

Milieuvriendelijk onderhoud aan je fiets: zo pak je dat aan!

Op het gebied van fietsonderhoud kun je veel zelf doen. Denk daarbij aan het reinigen van het frame, het schoonmaken en smeren van de ketting en het piepvrij maken van de remschijven. Veel fietsonderhoudsmiddelen zijn slecht voor het milieu. Gelukkig komen er allerlei nieuwe milieuvriendelijke producten op de markt. ID.nl tipt een aantal aanraders!

In dit artikel lees je wat CyclOn doet om de producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Ook geven we tips voor hun beste middelen om niet alleen je fiets, maar ook de ketting en de remmen te reinigen en te beschermen.

Ook interessant: Aandrijfdilemma: ketting of riem op je e-bike?

Biologisch afbreekbaar of op plantaardige basis

ID.nl vroeg aan Arno van Kommer, commercieel manager bij CyclOn, waarom zij milieuvriendelijke onderhoudsproducten aan het assortiment hebben toegevoegd. Van Kommer: “We hebben de lijn met plantaardige producten opgezet, omdat duurzaamheid een belangrijk thema is voor veel bedrijven. Ook merken wij dat de consument zich ervan bewust is dat fietsonderhoud invloed heeft op het milieu. Bijna ons hele assortiment is biologisch afbreekbaar, maar met de plantaardige productlijn hebben wij een nog grotere stap gezet op het gebied van duurzaamheid. Biologisch afbreekbaar is een goed uitgangspunt, maar een onderhoudsmiddel op plantaardige basis is next level.”

De vraag is natuurlijk of een plantaardig product dezelfde werking heeft als een traditioneel onderhoudsproduct. “Aanvankelijk was men sceptisch over de effectiviteit van het product. Veel mensen denken dat plantaardige producten minder effectief zijn. Bij CyclOn streven wij er echter naar om altijd dezelfde kwaliteit te garanderen. Iedereen die onze proefmonsters heeft getest, is ondertussen overtuigd”, aldus van Kommer.

Leestip: Onderhoud aan je e-bike: dit kun je eenvoudig zelf doen

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Geen spuitbussen meer

CyclOn heeft een productiefaciliteit in Schaijk waar medewerkers alle onderhoudsmiddelen maken. Het kostte het bedrijf heel wat moeite om de juiste leverancier voor plantaardige grondstoffen te vinden en het perfecte recept te creëren om hoge kwaliteit te waarborgen. Het bedrijf richt zich voortdurend op duurzame oplossingen. Dit geldt niet alleen voor de onderhoudsproducten zelf, maar ook voor de verpakkingsmaterialen, het gebruik van groene energie, de voorkeur voor lokale werknemers die met de fiets komen en het gebruik van elektrische vorkheftrucks om grondstoffen te vervoeren. Daarnaast werkt CyclOn actief aan het verwijderen van spuitbussen uit de productlijn. Als een plantaardig product effectiever blijkt te zijn dan zijn biologisch afbreekbare tegenhanger neemt CyclOn afscheid van de biologische versie.

Tip: deze plantaardige producten voor fietsonderhoud raden we aan

Plantaardige fietsreiniger (Plant-Based Bike Cleaner)

©Hans de Looij

Wanneer je het frame, maar ook andere onderdelen wilt schoonmaken en weer een frisse uitstraling wilt geven, dan is de plantaardige fietsreiniger een prima middel. De Bike Cleaner is speciaal ontwikkeld om hardnekkig vuil zoals modder en stof moeiteloos te verwijderen en is te gebruiken op matte, glanzende, gelakte, ongelakte en kunststof onderdelen.

Plantaardige kettingreiniger (Plant-Based Chain Cleaner)

©Hans de Looij

Wanneer je fiets beschikt over een open of half-open kettingsysteem zonder kettingkast zul je geregeld aan kettingonderhoud moeten doen. Met de plantaardige kettingreiniger kun je eenvoudig vuil en vetresten van de ketting verwijderen. Wel is het zaak om de kettingreiniger enkele minuten te laten inwerken voordat je het middel afneemt met een doek. 

Plantaardige kettingolie (Plant-Based Chain Oil)

©Hans de Looij

Als een ketting grondig is gereinigd, kun je hem smeren met olie. De plantaardige kettingolie is uitermate geschikt voor gebruik bij diverse weersomstandigheden. De speciaal ontwikkelde formule bevat Canola-olie, gewonnen uit koolzaad. Het unieke voordeel van Canola-olie is dat deze een langer smerend effect heeft dan traditionele aardolie.

Plantaardige kettingwax (Plant-Based Chain Wax)

Chain Wax garandeert niet alleen een goed gesmeerde ketting, bovendien minimaliseert de wax de wrijving tussen ketting en tandwielen en verlengt zodoende de levensduur van de onderdelen. Voor een betere hechting is de plantaardige kettingwax voorzien van een vleugje olie.

Plantaardige remreiniger (Plant-Based Brake Cleaner)

©Hans de Looij

De plantaardige Brake Cleaner is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van schijfremmen. De formule verwijdert effectief vuil, olie en vet van zowel schrijfremmen als remblokken, waardoor je piepende en krakende geluiden voorkomt. Bovendien verbetert de Brake Cleaner de remkracht aanzienlijk.

Plantaardige montagepasta (Plant-Based Assembly Paste)

©Hans de Looij

Montagepasta is een onmisbaar hulpmiddel voor het monteren van onderdelen met schroefdraad op je fiets. De hoogwaardige keramische montagepasta op plantaardige basis vermindert wrijving tussen metalen oppervlakken, waardoor het het vastlopen van schroefdraad voorkomt. Daarnaast biedt de pasta een waterdichte afsluiting en voorkomt het dat vocht binnendringt en dat krakende en piepende geluiden ontstaan tijdens het fietsen. Het product is ook veilig te gebruiken op carbononderdelen.

Plantaardige carbonpasta (Plant-Based Carbon Paste)

©Hans de Looij

Carbon Paste is een plantaardige montagepasta, speciaal ontwikkeld voor het monteren van carbononderdelen op je fiets. Dankzij de korrelstructuur biedt de pasta niet alleen een stevige grip, maar voorkomt het ook krakende en piepende geluiden tijdens het fietsen. Ook is het een ideaal middel om een zakkende zadelpen tijdens het fietsen te voorkomen.


Met deze middelen onderhoud je je fiets en de onderdelen ervan voor langere gebruiksduur en meer comfort!


 

 

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.