Milieuvriendelijk onderhoud aan je fiets: zo pak je dat aan!

© Hans de Looij

Milieuvriendelijk onderhoud aan je fiets: zo pak je dat aan!

Geplaatst: 24 april 2024 - 10:02

Hans de Looij

Op het gebied van fietsonderhoud kun je veel zelf doen. Denk daarbij aan het reinigen van het frame, het schoonmaken en smeren van de ketting en het piepvrij maken van de remschijven. Veel fietsonderhoudsmiddelen zijn slecht voor het milieu. Gelukkig komen er allerlei nieuwe milieuvriendelijke producten op de markt. ID.nl tipt een aantal aanraders!

Biologisch afbreekbaar of op plantaardige basis

ID.nl vroeg aan Arno van Kommer, commercieel manager bij CyclOn, waarom zij milieuvriendelijke onderhoudsproducten aan het assortiment hebben toegevoegd. Van Kommer: “We hebben de lijn met plantaardige producten opgezet, omdat duurzaamheid een belangrijk thema is voor veel bedrijven. Ook merken wij dat de consument zich ervan bewust is dat fietsonderhoud invloed heeft op het milieu. Bijna ons hele assortiment is biologisch afbreekbaar, maar met de plantaardige productlijn hebben wij een nog grotere stap gezet op het gebied van duurzaamheid. Biologisch afbreekbaar is een goed uitgangspunt, maar een onderhoudsmiddel op plantaardige basis is next level.”

De vraag is natuurlijk of een plantaardig product dezelfde werking heeft als een traditioneel onderhoudsproduct. “Aanvankelijk was men sceptisch over de effectiviteit van het product. Veel mensen denken dat plantaardige producten minder effectief zijn. Bij CyclOn streven wij er echter naar om altijd dezelfde kwaliteit te garanderen. Iedereen die onze proefmonsters heeft getest, is ondertussen overtuigd”, aldus van Kommer.

Leestip: Onderhoud aan je e-bike: dit kun je eenvoudig zelf doen

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Geen spuitbussen meer

CyclOn heeft een productiefaciliteit in Schaijk waar medewerkers alle onderhoudsmiddelen maken. Het kostte het bedrijf heel wat moeite om de juiste leverancier voor plantaardige grondstoffen te vinden en het perfecte recept te creëren om hoge kwaliteit te waarborgen. Het bedrijf richt zich voortdurend op duurzame oplossingen. Dit geldt niet alleen voor de onderhoudsproducten zelf, maar ook voor de verpakkingsmaterialen, het gebruik van groene energie, de voorkeur voor lokale werknemers die met de fiets komen en het gebruik van elektrische vorkheftrucks om grondstoffen te vervoeren. Daarnaast werkt CyclOn actief aan het verwijderen van spuitbussen uit de productlijn. Als een plantaardig product effectiever blijkt te zijn dan zijn biologisch afbreekbare tegenhanger neemt CyclOn afscheid van de biologische versie.

Tip: deze plantaardige producten voor fietsonderhoud raden we aan

Plantaardige fietsreiniger (Plant-Based Bike Cleaner)

Milieuvriendelijke fietsonderhoudsmiddelen

© Hans de Looij

Wanneer je het frame, maar ook andere onderdelen wilt schoonmaken en weer een frisse uitstraling wilt geven, dan is de plantaardige fietsreiniger een prima middel. De Bike Cleaner is speciaal ontwikkeld om hardnekkig vuil zoals modder en stof moeiteloos te verwijderen en is te gebruiken op matte, glanzende, gelakte, ongelakte en kunststof onderdelen.

Plantaardige kettingreiniger (Plant-Based Chain Cleaner)

Milieuvriendelijke fietsonderhoudsmiddelen

© Hans de Looij

Wanneer je fiets beschikt over een open of half-open kettingsysteem zonder kettingkast zul je geregeld aan kettingonderhoud moeten doen. Met de plantaardige kettingreiniger kun je eenvoudig vuil en vetresten van de ketting verwijderen. Wel is het zaak om de kettingreiniger enkele minuten te laten inwerken voordat je het middel afneemt met een doek. 

Plantaardige kettingolie (Plant-Based Chain Oil)

Milieuvriendelijke fietsonderhoudsmiddelen

© Hans de Looij

Als een ketting grondig is gereinigd, kun je hem smeren met olie. De plantaardige kettingolie is uitermate geschikt voor gebruik bij diverse weersomstandigheden. De speciaal ontwikkelde formule bevat Canola-olie, gewonnen uit koolzaad. Het unieke voordeel van Canola-olie is dat deze een langer smerend effect heeft dan traditionele aardolie.

Plantaardige kettingwax (Plant-Based Chain Wax)

Chain Wax garandeert niet alleen een goed gesmeerde ketting, bovendien minimaliseert de wax de wrijving tussen ketting en tandwielen en verlengt zodoende de levensduur van de onderdelen. Voor een betere hechting is de plantaardige kettingwax voorzien van een vleugje olie.

Plantaardige remreiniger (Plant-Based Brake Cleaner)

Milieuvriendelijke fietsonderhoudsmiddelen

© Hans de Looij

De plantaardige Brake Cleaner is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van schijfremmen. De formule verwijdert effectief vuil, olie en vet van zowel schrijfremmen als remblokken, waardoor je piepende en krakende geluiden voorkomt. Bovendien verbetert de Brake Cleaner de remkracht aanzienlijk.

Plantaardige montagepasta (Plant-Based Assembly Paste)

Milieuvriendelijke fietsonderhoudsmiddelen

© Hans de Looij

Montagepasta is een onmisbaar hulpmiddel voor het monteren van onderdelen met schroefdraad op je fiets. De hoogwaardige keramische montagepasta op plantaardige basis vermindert wrijving tussen metalen oppervlakken, waardoor het het vastlopen van schroefdraad voorkomt. Daarnaast biedt de pasta een waterdichte afsluiting en voorkomt het dat vocht binnendringt en dat krakende en piepende geluiden ontstaan tijdens het fietsen. Het product is ook veilig te gebruiken op carbononderdelen.

Plantaardige carbonpasta (Plant-Based Carbon Paste)

Milieuvriendelijke fietsonderhoudsmiddelen

© Hans de Looij

Carbon Paste is een plantaardige montagepasta, speciaal ontwikkeld voor het monteren van carbononderdelen op je fiets. Dankzij de korrelstructuur biedt de pasta niet alleen een stevige grip, maar voorkomt het ook krakende en piepende geluiden tijdens het fietsen. Ook is het een ideaal middel om een zakkende zadelpen tijdens het fietsen te voorkomen.


Met deze middelen onderhoud je je fiets en de onderdelen ervan voor langere gebruiksduur en meer comfort!


0

Powered by

logo

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten