Review Bypoint Valdetectiesysteem

Review Bypoint Valdetectiesysteem

Geplaatst: 22 april 2024 - 17:26

Aangepast: 23 april 2024 - 06:03

Edmond Varwijk

Bypoint is een valdetectiesysteem voor fietsers. Detecteert het systeem een val, dan informeert het maximaal drie contacten en geeft hen de plek van het ongeluk door. Zij kunnen dan hulp bieden. Bypoint werkt zonder dat er een smartphone nodig is.

7,0

Bypoint Valdetectiesysteem

Pluspunten

Geen smartphone nodig

Meerdere contactpersonen

Helder gesproken geluid

Inclusief bevestigingsmateriaal

Taalkeuze Nederlands, Engels, Duits

Minpunten

Design

Beperkt communicatief

Gebrekkige diefstalfunctie

Onhandig oplaadpoort (met omleiding mogelijk opgelost)

Niet eenvoudig over te zetten op andere fiets

Conclusie

Het Bypoint Valdetectiesysteem is een Nederlands product, ontwikkeld door een ambitieuze ondernemer uit Assen. Met zijn bedrijf wil hij ‘leidend wil worden in beveiligingsproducten voor fiets en e-bike’. Behalve valdetectie biedt het bedrijf ook een eigen extra veilige fietshelm en binnenkort volgt een tracker om een verloren of gestolen fiets op te sporen. In theorie kan dit ook met het Bypoint Valdetectiesysteem, maar omdat die functie de accu teveel belast, staat deze standaard uit. Ingeschakeld geeft die functie slechts eens per twee uur de locatie door. Dat is onvoldoende om een fiets te volgen en terug te vinden. De optie het Bypoint-kastje een alarmsignaal te laten klinken, ontbreekt....
Lees meer

Het Bypoint Valdetectiesysteem is een 8 cm hoog en 7,5 cm breed klokvormig kastje dat je aan de fiets monteert, liefst onder het zadel. Het beschikt over een eigen 4G-dataverbinding die het gebruikt om bij een ongeval alarm te slaan. Je kunt hiervoor tot drie contactpersonen aanwijzen. Zij krijgen eerst een sms met een uitnodiging en kunnen deze accepteren of weigeren.

De Bypoint naast zijn verpakking

© Edmond Varwijk

Wat gebeurt er bij een val?

Detecteert het Bypoint-kastje een val, dan laat het dit in duidelijk gesproken Nederlands weten (Engels en Duits zijn ook mogelijk). Drukt het slachtoffer binnen de eerste minuut de knop aan de onderzijde van de Bypoint in, dan wordt het alarm geannuleerd.  Gebeurt dat niet, dan worden de contactpersonen geïnformeerd.

Zij krijgen een sms-bericht met een link naar informatie over de locatie van het ongeval en een routebeschrijving. Verder is te zien of de andere contactpersonen het alarm hebben geaccepteerd of juist niet. Ook na de eerste minuut kan de fietser het alarm nog annuleren door op de knop onder de Bypoint te drukken, waarvan de contactpersonen dan weer een sms krijgen.

Het Bypoint Valdetectiesysteem is vooral een alarmeringssysteem voor familie en vrienden, er wordt bijvoorbeeld niet doorgeschakeld naar een alarmcentrale als geen van de contactpersonen reageert. Ook kan een contactpersoon via het Bypoint-kastje geen contact opnemen met het slachtoffer, daarvoor moet die persoon toch een telefoon bij zich hebben.

Sms-berichten en valdetectie van Bypoint

© Edmond Varwijk

Nederlands product

Het Bypoint Valdetectiesysteem is een Nederlands product, ontwikkeld door een ambitieuze ondernemer uit Assen. Met zijn bedrijf wil hij ‘leidend wil worden in beveiligingsproducten voor fiets en e-bike’. Behalve valdetectie biedt het bedrijf ook een eigen extra veilige fietshelm en binnenkort volgt een tracker om een verloren of gestolen fiets op te sporen. In theorie kan dit ook met het Bypoint Valdetectiesysteem, maar omdat die functie de accu teveel belast, staat deze standaard uit. Ingeschakeld geeft die functie slechts eens per twee uur de locatie door. Dat is onvoldoende om een fiets te volgen en terug te vinden. De optie het Bypoint-kastje een alarmsignaal te laten klinken, ontbreekt.

Aan de onderkant van de Bypoint een speaker, een knop om een alarmering te annuleren en de usb-c oplaadpoort.

© Edmond Varwijk

Verbetermogelijkheden

Er zijn meer dingen die missen of beter kunnen. De makers noemen het een voordeel dat er geen aparte app bij het Bypoint Valdetectiesysteem hoort, maar al snel mis je die wel. Behalve dat de Bypoint-website waar je de spaarzame opties instelt, weinig sexy is, wil je ook weleens testen of het apparaat werkt. Zoals je ook voor je op de fiets stapt eenvoudig wilt controleren hoe vol de accu nog is. Weliswaar gaat die accu tot een maand mee zonder opladen, maar omdat helemaal opladen tot acht uur duurt, is een controle vooraf (zeker voor een langere fietstocht) geen overbodige luxe. Dat zou met een aparte app toch sneller gaan dan via de website.

De omleiding maakt de usb-poort aan de zijkant toegankelijk.

© Edmond Varwijk

Wat ook nog ontbreekt, is de mogelijkheid een gebruikersprofiel te kiezen. Hoewel Bypoint-kastje vooral de oudere fietser zal aanspreken, is het zeker ook voor ATB’ers die alleen fietsen een nuttige investering. Alleen wil je niet dat elke sprong of snelle bocht tot een alarm leidt. De makers zeggen bezig het zijn het product op dit punt aan te passen. En er wordt tevens nagedacht over de mogelijkheid het Bypoint-kastje eenvoudig over te zetten op een andere fiets. De huidige bevestiging waarbij het kastje om de zadelpen wordt geschroefd, past niet bij een gebruikersgroep die vaak meerdere fietsen heeft en deze ook naast elkaar gebruikt.

Ook interessant: 10 handige accessoires voor je e-bike

Abonnement en datadelen

Behalve voor de aanschaf betaal je ook voor het data-abonnement. Afhankelijk of je dat voor 1, 2 of 4 jaar afsluit, kost dit tussen de 4,60 en 2,90 euro per maand. Zeker bij het langlopende contract is dat een prima prijs voor de extra veiligheid. Daarbij zou het mooi zijn, wanneer je bijvoorbeeld in de herfst of winter niet fietst, om het abonnement tijdelijk te kunnen pauzeren, maar dat kan alleen telkens na een heel jaar. Activeer je het abonnement weer, dan is het ook weer voor een heel jaar.

De e-sim van Bypoint werkt in de hele EU. Je kunt het Bypoint-systeem dus prima meenemen op een buitenlandse fietstocht. Het Valdetectiesysteem is ontwikkeld met ondersteuning van onder meer de provincie Drenthe. Bypoint deelt ook geanonimiseerde gegevens over gebruikers en valpartijen met de provincie, die daarmee gevaarlijke plekken in het fietsnetwerk opspoort zodat deze kunnen worden aangepakt.

De Bypoint-website is er vooral om de contactpersonen toe te voegen en voor de batterijstatus.

© Edmond Varwijk

Conclusie

Fietsen is leuk en heel gezond, maar helaas niet zonder risico’s. Al enkele jaren neemt het aantal ongelukken met fietsers weer toe. Dat geldt ook voor ongelukken waarbij behalve de fietser niemand betrokken is. Wie in het donker tegen een paaltje rijdt of door andere oorzaak ergens ten val komt, wil zeker weten dat hij gevonden en geholpen wordt. Bypoint helpt hierbij met een product dat het altijd doet en geen verdere eisen stelt. Mogelijkheden het systeem verder te verbeteren zijn er genoeg, maar dat het nu al veiliger fietst wetende dat het thuisfront bij een val geïnformeerd wordt (inclusief de locatie), maakt het Bypoint Valdetectiesysteem een prima product.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten